Lån till aktiebolag – smarta finansieringslösningar för företag

Hitta företagslån till aktiebolag och lösningen för hur du finansierar ditt företag på bästa sätt

Menade du ?
  • 15 långivare
  • 1 företagsupplysning hos UC
  • Kostnadsfritt

Genom att identifiera dig med BankID godkänner du Zmartas användarvillkor.

Zmarta Illustration Credit Rating Beige

Lån för dina behov

Hitta lånelösningen som passar ditt företag bäst tillsammans med en enkel ansökan.
Zmarta Illustration Find Best Terms White

Personlig hjälp

Få guidning och hjälp av en personlig rådgivare så att du enkelt får det du behöver.
Zmarta Illustration Loan Promise White

Inget bindningskrav

Ansök, jämför och bestäm om du vill acceptera ett låneerbjudande eller inte. Med Zmarta kommer inget bindningskrav.
4,6 av 5 baserat på 21 402 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
kund säger:

Great ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

5 september 2024
AHA
Ali Hussein Ali säger:

Tack för hjälpen

20 juli 2024
J
JM säger:

Mycket snabb och proffsig handläggning. Tydlig information om de olika alternativen. Tack!!!!

30 maj 2024

Hoppa direkt till

Vad är ett aktiebolagslån?

Aktiebolag, som även kallas AB, är en typ av bolagsform som bildas av en eller flera grundare och klassas som en juridisk person. Det betyder att företaget har samma rättigheter och skyldigheter som en privatperson.  Dock är skillnaden på bolaget och en privatperson att grundaren/grundarna och ägarna inte själva är ansvariga för bolagets eventuella skulder, vilket betyder att de inte riskerar att förlora mer än det kapital de investerat i bolaget, skulle aktiebolaget exempelvis gå i konkurs. 

När aktiebolagslån är rätt för dig 

Många lån är samma typ av lån fast med olika namn, men självklart finns det undantag. Tittar vi på privatlån så är det ett typ av lån utan säkerhet, du kan låna till precis vad du vill och lägger ingen säkerhet.  Bolån är precis som det låter – ett lån för att köpa en bostad. Det kan vara en villa, lägenhet eller någon typ av semesterhem, vad som gäller för bolånet är att bostaden ligger som säkerhet och banken kan ta den om du inte håller återbetalningsplanen. Företagslån är en paraplyterm som samlar ihop olika typer av lån eller krediter till företag eller juridisk person. Ett AB lån kan klassas som en typ av företagslån och du kan använda lånet till olika typer av saker till företaget, några exempel på detta är 

  • När du ska starta ett nytt företag och inte har kapitalet för att få igång bolaget. 

  • Köpa nya eller byta ut utrustning. 

  • Betala oväntade och dyra fakturor där du inte hinner få in kapital innan förfallodatumet infaller.  

Vilka typer av lån finns för aktiebolag? 

Först och främst, om du planerar att ta ett lån till ett aktiebolag så krävs det oftast att du som ansöker har en ledande roll i bolaget – det betyder att du är ägare, VD eller annan typ av firmatecknare.  Beroende på vad du ska använda lånet till, kan du ansöka om olika typer: 

1. Privatlån 

Oavsett om du är ägare eller VD för ett aktiebolag, kan du ansöka om ett företagslån i form av ett privatlån. Ett privatlån är när du väljer att inte använda företaget som säkerhet för att ta lånet. 

2. Lån med säkerhet 

Till skillnad från privatlån kan du även ta ett lån med säkerhet, vi har som redan nämnt bolån, där fastigheten blir säkerheten i lånet. Samma kan gälla om du lånar och köper en fastighet till ditt företag. Då kan fastigheten du är verksam i användas som säkerhet. 

3. Uppstartslån 

När det kommer till nystartade företag (även kallade startups), så anses dessa företag vara högrisklån, mycket då framtiden och utvecklingen av företaget är oklar. Du kan alltid ansöka om ett uppstartslån och ju mer underlag du har för företagets affärsplan, desto större chans har du för att få ett lån med bra villkor och rättvis ränta. 

Hur ansöker man om lån till aktiebolag? 

Viktigaste du behöver veta om du planerar att låna pengar till ditt aktiebolag är att bolagsägaren eller någon annan privatperson måste teckna borgen för lånet. Detta betyder att den som är borgenär tar ansvaret för återbetalningskravet om bolaget inte kan betala tillbaka lånet. Enligt Skatteverket måste du även ha följande i åtanke: 

  • Om du planerar att ansöka om ett lån via eller till ditt privata aktiebolag måste du oftast ha ett aktiekapital på minst 50 000 kronor. Ett publikt aktiebolag måste vanligtvis ha ett aktiekapital på 500 000 kronor. 

  • Aktiebolaget måste företrädas av en styrelse. I vissa fall behövs en verkställande direktör. 

  • Om du har ett aktiebolag måste du ha en auktoriserad eller godkänd revisor. 

  • Det måste finnas en upprättad aktiebok. 

Detta tittar långivarna på 

Om du ansöker om ett lån till ditt aktiebolag via Zmarta så kommer det endast tas en kreditupplysning. Kreditupplysningen hjälper långivarna få en bättre uppfattning när det kommer till företagets ekonomi, men det kan vara bra för dig att veta vad som vanligtvis kollas i upplysningen också: 

  • Omsättningen. Företag brukar ofta behöva uppnå en viss omsättning per år för att bli beviljad ett företagslån.  

  • Företagets ledning. Långivare tittar på hur ledningen är uppbyggd, tidigare erfarenheter och referenser. 

  • Användning. Vad ska pengarna användas till? Till skillnad från ett privatlån tittar långivaren på vad du ska använda pengarna till. 

  • Professionell hjälp. Långivare vill ha en tydlig inblick i om företaget har godkända revisorer som sköter ekonomin. 

  • Betalningsanmärkningar. Många gånger godkänns låneansökningar trots betalningsanmärkningar, detta kan dock försämra lånevillkoren och räntan. En betalningsanmärkning för ett aktiebolag finns kvar i fem år, men då bolaget är en egen juridisk person påverkar detta inte ägarnas privata kreditvärdighet. 

  • Verksamhetstid. Ett av de vanligaste kraven långivare har är att verksamheten ska ha varit aktiv i minst 6 månader. 

Lån för nystartade aktiebolag – vad gäller? 

Som tidigare nämnt har nystartade företag hårdare krav än när det kommer till ett företag som varit aktivt i flera år. Nya företag har inte samma säkerhet i den form att de inte har någon tidigare bokföring när det kommer till eventuell vinst. Några frågor som kan dyka upp när du planerar att ansöka om ett uppstartslån är: 

  • Hur stort startkapital behöver du? 

  • Hur ansöker du om ett startkapital? 

  • Kan du få några bidrag? 

Hur stort startkapital varierar beroende på vilken verksamhet du planerar att vara aktiv inom. Om du behöver investera i maskiner, lokaler, bilar och varor kan du behöva en del i startkapital.  

Innan du börjar din ansökan är det viktigt att du sätter dig ner och räknar på vad det skulle kosta att starta upp företaget, vad behöver du? Här ska du alltid räkna lite extra då du måste komma ihåg oväntade utgifter som du kanske inte planerat med. Ta med allt från papper och pennor, till lön för eventuella anställda. När du räknat ihop din budget är det viktigt att du sätter ihop alla dina dokument som behövs för din låneansökan. Du behöver en detaljerad affärsplan, underlag för kostnader och en tydlig strategi. 

Din affärsplan 

Vad är en affärsplan och varför är det så viktigt att du har en? En av de största delarna för att din låneansökan ska bli godkänd är en tydlig affärsplan, den ska bland annat inkludera: 

  • En tydlig beskrivning som sammanfattar ägarnas nätverk, erfarenheter och personliga egenskaper. Denna del kan vara avgörande och om du inte har det minskar dina chanser till ett lån drastiskt. 

  • En detaljplan över finansieringen, ekonomin och budgeten. Ta med hur du uppskattar att intäkterna, kostnaderna och penningflödet kommer att se ut i företaget och hur ditt företag faktiskt kommer att finansiera ditt företag. 

  • En detaljerad beskrivning av dina tjänster eller produkter. Vilket fokusområde kommer företaget att ha? Hur kommer tillverkningen och distributionen gå till och vad är det som utmärker just dina tjänster eller produkter från andras? Var så detaljerad och informativ som möjligt. 

  • En inblick i konkurrenterna – hur utmärker sig ditt företag från andras inom samma område? 

  • En överblick på ditt företags egna styrkor och svagheter. Vad särskiljer ditt företag från konkurrenternas? Vad kan företaget potentiellt kämpa med?  

  • En överblick av marknaden och kunderna. Vilken målgrupp kommer ditt företag ha och vilken marknadsplan kommer du att ha? Glöm inte att ta med hur mycket tjänsten eller produkterna kommer att kosta. 

  • Inventarie- och lokalinformation. Beskriv vad företaget behöver och varför. Här gäller det att du tar med om du är i behov av diverse maskiner, verktyg, lokal, anställda etc. 

  • Ett klart och tydligt mål. Var kommer ditt företag vara om 5 år? Finns det planer att anställa flera personer? Är idéen att expandera och öppna upp flera butiker? Ta med var du önskar att ditt företag är om 3, 5, 10 år. 

Med grunderna och rätt inställning är det inte svårt att starta ett eget företag. Det gäller bara att lära dig vad som gäller och hur du går tillväga på rätt sätt för att lyckas. Ett annat bra sätt att få en inblick i hur du går tillväga är att prata med en egenföretagare och fråga hur de startade, vilka problem de kanske hade och vad som är viktigt att tänka på. 

Ränta och kostnader för aktiebolagslån 

När det kommer till företagslån är det precis lika viktigt att jämföra flera olika långivare innan du accepterar ett erbjudande.  När det kommer till lån är det inte bara summan som har betydelse, du måste titta på lånevillkoren och räntan. Hur mycket kan företaget låna? Aktiebolag får enligt Skatteverket som huvudregel göra avdrag på ränteutgifter – men det finns också ränteutgifter som inte är avdragsgilla,till exempel utgiftsränta på skattekontot. Oavsett är det viktigt att du har koll på vilka regler som finns och som kan begränsa hur mycket avdrag ditt företag kan få.  

Fördelar och nackdelar med att ta lån för aktiebolag 

Såklart kommer allt här i livet med för- och nackdelar, aktiebolag är inget undantag.   

Fördelar med aktiebolag 

  • Ett mindre personligt ansvar. Vilket innebär att ägarna endast riskerar att förlora så mycket de satsat i företaget.  

  • Möjlighet till större utsträckning när det kommer till att ta in fler ägare eller investerare längst vägen. Något som skapar en trygghet om du anställer personal. 

  • Möjligheten att ta utdelning med låg skatt. 

  • Marknadsfördelar då synen på dig som företagare är mer positiv än många andra företagsformer. 

 Nackdelar med aktiebolag 

  • Du behöver ett startkapital på minst 25 000 kronor för att kunna starta ett aktiebolag. 

  • Hårdare regler när det kommer till allt, från hur du startar ditt bolag till hur du gör bokslutet. Utöver det måste du tänka på flera olika formella processer, här inkluderas bland annat besluttagande vid en bolagsstämma. När det kommer till aktiebolag är det en av de mest reglerade företagsformerna på marknaden, vilket kan göra att de känns extrema och något överdrivna. 

Granskad av

Sebastian Franzén, partneransvarig försäkringar på Zmarta
Sebastian Franzén, partneransvarig försäkringar på Zmarta

Sebastian Franzén

Partneransvarig försäkringar

Sebastian är partneransvarig för försäkringar på Zmarta. Han har jobbat med försäkringar i över 20 år och haft roller som försäkringsförmedlare, kundservicechef och försäljningschef. 

26 mars 2024

Vanliga frågor och svar om aktiebolag

  • Kan ett aktiebolag ta lån?
  • Hur mycket får ett aktiebolag låna?
  • Kan man låna till ett nystartat aktiebolag?
  • Är räntan på aktiebolagslån avdragsgill?
  • Vilka dokument behövs för att ansöka om lån?