Vi har hjälpt 853 kunder idag
Hemförsäkring med bra pris och villkor
Hitta och byt till en billig hemförsäkring med bra villkor. Skydda ditt hem upp till 1,5 miljoner kronor – oavsett om du bor i lägenhet eller villa.
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
4,6 av 5 baserat på 21 332 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
A
Ayan säger:
Utbildad och trevlig personal. Pålitlig
19 november 2024MMJ
Michaela Morales Jansson säger:
Kändes bra vid inledande kontakt. Hoppas att jag skall bli lika nöjd när försäkringarna kickar in!
18 november 2024PÅ
Per Åke säger:
Snabb och bra hjälp
7 november 2024Hoppa direkt till
Hitta rätt och teckna hemförsäkring
Teckna rätt hemförsäkring för ditt boende! Bor du i hyresrätt, bostadsrätt eller villa? Beroende på vilken boendetyp du har så behövs försäkringen anpassas – för hyresrätter räcker det med en vanlig hemförsäkring, medan för bostadsrätter behövs det ett bostadsrättstillägg. Tips! Kolla om din förening har kollektivavtal, annars måste du själv stå för tillägget i din försäkring.
Följ dessa steg när du vill teckna hemförsäkring:
Jämför priser och villkor från flera försäkringsbolag.
Välj ett skydd som passar dina behov, inklusive reseskydd, överfallsskydd, ansvars- och rättsskydd.
Överväg tilläggsförsäkringar som "drulle" eller "allrisk" för extra skydd.
Teckna hemförsäkring för ekonomiskt skydd för dig, ditt hem, din egendom och familj.
Med en bra hemförsäkring har du ett tryggt ekonomiskt skydd för dig själv, ditt hem, din egendom och hela din familj – både inom och utanför hemmets väggar. Vi på Zmarta hjälper dig att jämföra priser och villkor från Sveriges försäkringsbolag. Teckna hemförsäkring via Zmarta för att få bästa möjliga skydd.
Om hemförsäkring
Hemförsäkringen erbjuder ett grundläggande basskydd för dig, din familj och din egendom – både innanför och utanför hemmet. I vissa fall är den också ett skydd mot din egen klantighet – något som aldrig bör underskattas.
Enkelt förklarat så fungerar hemförsäkringen lite som en personlig skyddsängel, redo att hjälpa dig med det mesta. En hemförsäkring täcker dock inte allt, exempelvis din bil eller husbil, även om de står parkerade på din tomt när olyckan händer. För dem behöver du separata bil- och husbilsförsäkringar.
Jämför hemförsäkring
Hemförsäkringen är sannolikt den mest heltäckande försäkringen på marknaden. Därför känns det ganska naturligt att över 95 % av svenska hushåll har någon form av hemförsäkring. Exakt vad försäkringen täcker, och hur ersättning betalas ut, kan dock skilja sig mellan olika försäkringsbolag. Alla bolag har egna priser, erbjudanden och villkor, och det är inte säkert att alla hemförsäkringar täcker samma typer av händelser på samma sätt.
Därför är det särskilt viktigt att jämföra försäkringar och försäkringsvillkor från flera olika bolag. Det är så du vet att du får den bästa möjliga hemförsäkringen för dig och ditt hem.
Så jämför du och hittar den bästa försäkringen
Att jämföra och byta till den bästa hemförsäkringen för dig gör du med några enkla steg.
Fyll i uppgifter om dig och ditt boende: personnummer, adress, typ av bostad, försäkringsbelopp och kontaktuppgifter.
Skräddarsy din hemförsäkring: uppge dina personliga preferenser, som vilken självrisk du vill ha, om du vill ha utökat reseskydd, allrisk eller annat.
Se försäkringarna som passar dina preferenser! På resultatsidan kan du enkelt jämföra månadskostnad, försäkringsbelopp och villkor. Gå vidare med den som passar dig bäst.
Byt försäkring: teckna din valda försäkring genom att fylla i kompletterade uppgifter och klicka på “Teckna”.
Vad kostar hemförsäkring?
Priset på en hemförsäkring är i snitt 2 004 kronor per år, enligt siffror från 2020. Det betyder att en hemförsäkring kostar runt 167 kronor i månaden. Men priset varierar mycket från person till person.
Informationen om priset är hämtad från vår jämförelsetjänst av försäkringar, och är baserad på samtliga nytecknade hemförsäkringar gjorda via Zmarta Försäkringar under 2020.
Läs mer om vad som påverkar priset, och hur du får en billigare hemförsäkring här nedan.
Vad påverkar priset på din hemförsäkring?
Hur mycket du får betala för din hemförsäkring beror på individuella faktorer. Bland annat hur stort du bor och var du bor. Ytterligare två faktorer som påverkar priset är ditt försäkringsbelopp och eventuella tilläggsförsäkringar. Det har också betydelse vilket försäkringsbolag du väljer eftersom alla bolag gör olika riskbedömningar.
Eftersom försäkringsbolag bedömer risken olika kan du få ett högre pris hos ett bolag och lägre hos ett annat. Därför är det viktigt att du jämför hemförsäkringar innan du tecknar. För du vill inte betala mer än nödvändigt, eller hur? När du jämför ska du inte bara kolla på priset utan även på villkor. Så att du får den försäkring du behöver.
Å
Å
bra att få en översikt över olika erbjudanden. Snabb hjälp att teckna försäkring.
bra att få en översikt över olika erbjudanden. Snabb hjälp att teckna försäkring.
4,6 av 5 baserat på 21 332 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
Så får du en billigare hemförsäkring
Det finns många saker du kan göra för att få en billig hemförsäkring. Det första du behöver göra är att se över vilka behov du har, annars är risken att du betalar onödigt mycket. Om du är student eller pensionär kan du dessutom undersöka vilka försäkringsbolag som erbjuder anpassade hemförsäkringar för dessa målgrupper.
Det viktigaste är dock att du hittar en bra försäkring istället för den billigast möjliga. Därför är det viktigt att även jämföra villkoren innan du bestämmer dig. När du har sett över dina behov finns det flera saker du kan göra för att få en billig hemförsäkring.
Tips för att få en billig hemförsäkring
Se över dina behov och anpassa försäkringen.
Undersök anpassade försäkringar för studenter eller pensionärer.
Värdera ditt lösöre korrekt.
Förhandla med försäkringsbolaget om premien.
Samla försäkringar hos ett bolag för samlingsrabatt.
Kolla medlemsrabatter via fackförbund och intresseorganisationer.
Jämför hemförsäkringar på Zmarta.
Öka säkerheten med larm och förhandla om premien.
Se över och välj rätt försäkringsbelopp för dig.
1. Värde på lösöre
När du tecknar en hemförsäkring måste du uppge värde på ditt lösöre. Det innebär kort och gott att du ska värdera ditt bohag. Gör en ordentlig värdering så att du inte får betala för mycket. En hemförsäkring fungerar nämligen så här: om du har en ersättning på 100 000 kronor blir priset lägre än om du har en ersättning på 500 000 kronor.
2. Förhandla
Det finns ofta utrymme för att förhandla med ditt försäkringsbolag. Du kan till exempel ringa och fråga om du får lägre premie på hemförsäkring om du installerar godkända lås, larmsystem och/eller vattenfelsbrytare. Om du kan hjälpa ditt försäkringsbolag att minska sina skadekostnader kan du belönas med en lägre premie.
3. Samla försäkringar
För att få billigast möjliga försäkring kan det också löna sig att samla försäkringar hos ett försäkringsbolag. Om du samlar flera försäkringar hos ett bolag kan du få 10 % samlingsrabatt på varje enskild försäkring – däribland din hemförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag och fråga om du kan få rabatt om du samlar dina försäkringar hos dem. Det kan som sagt löna sig.
4. Medlemsrabatter
Många fackförbund och intresseorganisationer erbjuder sina medlemmar rabatter på försäkringar genom avtal med försäkringsbolag. Rabattsatsen kan dock variera. Det är enkelt att kolla med det fackförbund eller den intresseorganisation du är medlem i och fråga om de har avtal som erbjuder medlemsrabatter hos försäkringsbolag.
5. Jämför hemförsäkring
Ett tips innan du samlar försäkringar och undersöker medlemsrabatter är att jämföra hemförsäkringar. Då hittar du försäkringsbolaget som kan erbjuda dig lägst premie. På Zmarta kan du jämföra hemförsäkring kostnadsfritt.
6. Öka säkerheten med larm
Du kan få en billigare hemförsäkring med larm. När du installerar ett hemlarm minskar du risken för inbrott och kan på så vis få en billig hemförsäkring om du förhandlar med försäkringsbolaget. Är larmet ansluten till en larmcentral med väktarutryckning kan du hos vissa försäkringsbolag få upp till 25 % rabatt på försäkringspremien.
Vad ingår i en hemförsäkring?
En hemförsäkring kan bestå av flera olika sorters skydd:
Egendomsskydd: täcker skador på och stöld av dina ägodelar, oavsett var de förvaras – exempelvis cykel.
Allrisk: även känt som drulle- eller otursförsäkring. Ingår oftast i större försäkringspaket. Allrisken täcker sånt som vanliga hemförsäkringen inte täcker, till exempel en skadad mobil.
Personskydd: skyddar försäkringstagaren, familj och folkbokförda på samma adress; inkluderar överfallsskydd, krishantering, ansvarsskydd och rättsskydd.
Reseskydd: grundläggande reseförsäkring för dig och din familj upp till 45 dagar; täcker olycksfall, akut sjukdom och överfall eller rån på resan.
ID-stöld: rådgivning och hjälp vid identitetsstöld.
Flyttskydd: få ersättning om dina saker går sönder eller blir stulna under flytt mellan två boenden.
Egendomsskydd
Egendomsskyddet täcker skador på alla prylar, manicker och mojänger som du har samlat på dig – och detta oavsett om du har dem tryggt förvarade på vinden eller bär dem i fickan när du är ute på språng. Det är denna del av hemförsäkringen du skyddas av vid såväl inbrott som brand och andra trista saker som kan hända.
Personskydd
Personskyddet täcker först och främst dig som försäkringstagare. Det täcker även din familj, dina barn upp till 18 år (oavsett var de befinner sig) och alla andra personer som är folkbokförda på samma adress.
Personskyddet innehåller:
Ett överfallsskydd som ersätter dig om du blir överfallen, rånad, attackerad eller misshandlad.
Ett ansvarsskydd som hjälper dig att betala ersättning till någon om du har råkat orsaka en skada.
Ett rättsskydd som hjälper dig med kostnaden av att anlita en jurist ifall du hamnar i en rättstvist.
Reseskydd
Personskyddet följer även med dig på resan i form av en grundläggande reseförsäkring. Den är ett skydd för dig och din familj upp till 45 dagar när ni befinner er på resande fot. Reseskyddet i hemförsäkringen täcker bland annat olycksfall, akut sjukdom och om du blir överfallen eller rånad på resan. Den kan även ersätta din hemresa om du måste avbryta semestern akut.
Tilläggsförsäkringar till hemförsäkringen
Förutom det grundläggande skyddet kan du även komplettera din hemförsäkring med ett antal tilläggsförsäkringar. Nedan presenteras de vanligaste och viktigaste tilläggen till hemförsäkringen.
Läs mer: Bostadsrättstillägg och bostadsrättsförsäkring
Bostadsrättstillägg
Bostadsrättstillägget är ett tillägg som du tecknar till din hemförsäkring om du äger en bostadsrätt. Det är framförallt gentemot bostadsrättsföreningen och dess medlemmar som du är skyldig att teckna ett bostadsrättstillägg, då kravet på ett sådant tillägg i regel står med i föreningens stadgar.
En kollektiv bostadsrättsförsäkring kan i vissa fall vara tecknat av föreningen, så innan du tecknar tillägget bör du undersöka om föreningen har ett kollektivt tillägg eller inte.
Allrisk (“drulleförsäkring”)
Otursförsäkring, drulleförsäkring eller allrisk. Det är de tre vanligaste namnen på det tillägg som är överlägset vanligast att teckna till hemförsäkringen. Drulleförsäkringen omfattar skador som uppstått av plötsliga och oförutsedda händelser.
Tillägget innebär att du kan få ersättning för vardagliga oturliga händelser. Det kan till exempel vara att du tappar mobilen i vattnet, stöter till tv:n så den går i golvet eller glömmer plånboken på biblioteket.
Läs mer: Allrisk/Drulleförsäkring
Utökat reseskydd
Hemförsäkring innehåller som standard ett reseskydd som gäller i 45 dagar. Behöver du mer finns två alternativ: att teckna ett reseskydd på resebyrån eller teckna ett extra reseskydd till din hemförsäkring. Fördelen med att teckna ett utökat reseskydd till hemförsäkringen är att tillägget räcker hela året och gäller samtliga resor du genomför. Förutom avbeställningsskydd förbättras även det ordinarie reseskyddet på ett flertal punkter.
Läs mer: Resetillägg och reseskydd
Hemelektronik
Datorer och annan hemelektronik faller mycket snabbt i värde. Den ersättning som försäkringsbolagen betalar ut beräknas på produktens nuvarande marknadsvärde, dessutom gör de även ett åldersavdrag. Åldersavdraget för hemelektronik är stort – vilket leder till att du inte får ut särskilt mycket om högtalarsystemet eller datorn går sönder. Genom att teckna ett hemelektronikstillägg minskas åldersavdraget avsevärt, och dessutom sänks självrisken. En del försäkringsbolag kan dock skilja på stationär och icke-stationär hemelektronik.
Fritidsolycksfall
Personskyddet i hemförsäkringen täcker inte olycksfall, till exempel om du snubblar på en sten eller ramlar av en stege. En vanlig tilläggsförsäkring till hemförsäkringen är därför ett olycksfallstillägg, eller fritidsolycksfallsförsäkring som det även heter.
Tillägget är en enkel version av den mer omfattande olycksfallsförsäkringen, som annars går att teckna som en helt separat försäkring. En olycksfallsförsäkring eller ett olycksfallstillägg ger dig ersättning om du till exempel
måste vårdas på sjukhus
behöver besöka en psykolog
behöver rehabilitering eller hjälpmedel till följd av en olycka.
Golfförsäkring
För dig som golfar finns tilläggsförsäkringen golfförsäkring, som innebär ett extra skydd för din golfutrustning.
Golfutrustning är ofta väldigt dyr, och anses vara stöldbegärlig egendom. Golf kan även innebära en hel del resor, där utrustningen utsätts för ytterligare risker. I den vanliga hemförsäkringen finns ofta en övre gräns för hur stor ersättning som kan betalas ut, exempelvis i samband med att golfutrustning stjäls från förråd, källare eller vindsutrymme.
För att få möjlighet till betydligt bättre ersättning om något händer med din golfutrustning, finns därför tilläggsförsäkringen golfförsäkring.
Hemförsäkringar för olika boendeformer
Om du tecknar en vanlig hemförsäkring täcker den precis lika mycket oavsett om du bor i ett attefallshus eller en takvåning. Egendomsskydd, personskydd och reseskydd är alltså detsamma.
Men den vanliga försäkringen täcker inte saker som är unika för olika boendeformer. Därför behöver du andra försäkringar och/eller tilläggsförsäkringar för att få ett heltäckande skydd om du bor i bostadsrätt eller villa.
Hemförsäkring i hyresrätt
Som hyresgäst räcker det gott och väl med en hemförsäkring. Själva lägenheten är hyresvärdens ansvar. Det innebär att väggar, golv, tak, avlopp, den fasta inredningen och de vitvaror som följer med lägenheten, måste försäkras, repareras, underhållas och ersättas av hyresvärden.
Läs mer om hemförsäkring i hyresrätt här: Hemförsäkring i hyresrätt
För att jämföra hemförsäkringar, fyll i dina uppgifter i formuläret ovan för att se priser och villkor från flera försäkringsbolag.
Hemförsäkring i bostadsrätt
Du som bor i bostadsrätt har ett aningen större ansvar för lägenheten än en hyresgäst. Hemförsäkringen täcker som vanligt dig, din familj och din egendom. Men utan en hyresvärd som ansvarar för underhåll och reparationer i lägenheten kan det snabbt bli dyrt om olyckan är framme. Därför behöver du en bostadsrättsförsäkring.
Läs mer om bostadsrättsförsäkring här: Bostadsrättstillägg och hemförsäkring för bostadsrätt
Pris för hemförsäkring i bostadsrätt
Återigen varierar kostnaden för en hemförsäkring i bostadsrätt beroende på försäkringsbolag, omfattning av täckning och bostadens värde. Men generellt sett kostar en hemförsäkring i snitt 2 004 kronor per år, eller 167 kronor i månaden. För att hitta det bästa priset är det viktigt att jämföra erbjudanden från olika försäkringsbolag. Priserna kan skilja sig åt avsevärt mellan bolagen, så vi rekommenderar en grundlig jämförelse.
För att jämföra bostadsrättsförsäkringar och bostadsrättstillägg, fyll i dina uppgifter i formuläret ovan och välj ”Ja” under frågan om Bostadsrätt. Då får du se priser och villkor från flera olika försäkringsbolag.
Hemförsäkring i hus eller villa
Med stor egendom kommer stort ansvar. Som hus- eller villaägare står du ensam mot yttre krafter som kan orsaka skador på ditt hem. En enkel hemförsäkring gäller fortfarande för dig, din familj och din egendom. Men ditt hus och din tomt står oskyddade om du inte tecknar en villaförsäkring.
Villaförsäkring går vanligen att teckna i kombination med hemförsäkring. Då får du en villahemförsäkring som erbjuder ett samlat och heltäckande skydd för dig, din egendom och ditt hus.
Det går så klart att teckna separata villa- och hemförsäkringar, men det blir sällan särskilt förmånligt för dig som kund. Dels eftersom du riskerar att betala dubbla självrisker vid olyckor som skadar både hus och lösöre, dels eftersom du kan gå miste om rabatter som försäkringsbolagen kan erbjuda med en kombinerad försäkring. Vill du ha en billig hemförsäkring för din villa är därför ett tips att samla hem- och villaförsäkringen under ett försäkringsbolag. Undantaget är om du har en särskilt bra hemförsäkring, via till exempel kollektivavtal eller ett annat arrangemang, kan en separat villaförsäkring vara ett bra alternativ.
Klicka dig vidare här för att lära dig mer om och jämföra villaförsäkringar.
En villaförsäkring erbjuder ett heltäckande skydd för ditt hus, tomten det står på och det mesta som står på tomten. Huset är bland annat skyddat för yttre skador som orsakas av naturens krafter, som till exempel väder, vind, stormar och blixtnedslag. Den täcker även brand, vattenskador samt skadedjur och svampangrepp. Även skadegörelse och inbrott täcks av villaförsäkringen.
Skyddet för tomten omfattar bland annat själva marken, där träd, växter och uppfarter också ingår, men även för saker som staket, flaggstång och trädgårdsbelysning. Villaförsäkringen kan även täcka garage, attefallshus och friggebodar, men det kräver att du uppger dina fristående byggnader till försäkringsbolaget när du tecknar din försäkring.
Fritidshusförsäkring
Fritidshusförsäkring är en försäkring du kan teckna till exempel en sommarstuga eller annan bostad där du inte bor permanent. Dessa bostäder försäkras med en fritidshusförsäkring som endast täcker hus, tomt och lösöre inuti bostaden. Fritidshusförsäkringen täcker alltså bara din egendom, och om du bestämmer dig för att flytta till lantstället permanent behöver du teckna en hemförsäkring istället.
Läs mer: Jämför fritidshusförsäkring
Vanliga frågor om hemförsäkring
- Vad är en hemförsäkring?
- Är det obligatoriskt med hemförsäkring?
- Varför är hemförsäkringen viktig?
- Vad ingår i en hemförsäkring?
- Vilken hemförsäkring är bäst?
- Vilken hemförsäkring ska jag välja?
- Är hemförsäkring och villaförsäkring samma sak?
- Vad kostar en hemförsäkring?
- Vad avgör hur högt priset blir för min hemförsäkring?
- Vilka omfattas av hemförsäkringen?
- Hur gäller hemförsäkringen vid andrahandsuthyrning?
- Hur mycket ska jag ha i lösöresbelopp?
- Hur påverkar försäkringsbeloppet för lösöre priset?
- Täcker min hemförsäkring skador som jag själv åstadkommit?
Andra tjänster
Läs mer om försäkringar
Om försäkring
Dolda fel-försäkring – allt du behöver veta innan du tecknar
När du säljer ett boende är du som säljare ansvarig för dolda fel i upp till tio år efter att köparen har fått tillträde till boendet. Om du vill slippa betala för fel som du inte kände till vid försäljningstillfället, kan du teckna en dolda fel-försäkring. I den här artikeln går vi igenom vad som räknas som dolda fel, hur försäkringen kan skydda säljare och köpare samt vilka undantag som finns.
Om försäkring
Anmäl skada: Så anmäler du en försäkringsskada
Har ditt barn råkat ut för en skada eller sjukdom, har du fått bilen repad eller råkat ut för en vattenskada i hemmet? Då ska du anmäla skadan till ditt försäkringsbolag. Vi berättar hur du ska göra och vad du bör tänka på innan du skickar in din skadeanmälan.
Om försäkring
Barnförsäkring - tänk på detta innan du tecknar
Det finns flera faktorer som spelar in när det kommer till vad som är en bra barnförsäkring. Första är att titta närmare på vad som är viktigt för just dig och din familjs sjukdomshistoria – vad är viktigast att den täcker?
Granskad av
Sebastian Franzén
Partneransvarig försäkringar
Sebastian är partneransvarig för försäkringar på Zmarta. Han har jobbat med försäkringar i över 20 år och haft roller som försäkringsförmedlare, kundservicechef och försäljningschef.