Starta eget-bidrag och jobba samtidigt?
- 15 långivare
- 1 företagsupplysning hos UC
- Kostnadsfritt
Genom att identifiera dig med BankID godkänner du Zmartas användarvillkor.
Tanken med bidraget är att hjälpa arbetssökande att starta företag. Det viktigt att du redan från början är medveten om att det inte är säkert att du får bidraget, även om du gärna vill starta företag. Arbetsförmedlingen gör en bedömning och om du får bidraget behöver du ändå fortsätta söka jobb under tiden du får bidraget.
Kan jag ha en inkomst och ändå ha rätt till bidraget?
Det beror på vilken typ av inkomst det gäller, du får generellt arbeta deltid eller frilansa. Däremot får du inte ha en tillsvidareanställning eller redan driva ett företag, då lever du inte upp till kraven för starta eget-bidraget.
Du kan få pengar för max 5 dagar per vecka. Om du någon av dem dagarna arbetar ska du meddela de timmarna i din aktivietsrapportering till Arbetsförmedlingen. Ersättningen dras av från den dagen och om lönen är högre än ersättningen får du ingen ersättning för den dagen.
Ditt bidrag är tänkt att finnas för dig i början av ditt företags resa. När du sedan inte har starta eget-bidraget kommer du förhoppningsvis kunna ta ut lön, till exempel i ett aktiebolag. Med eller utan bidrag kan du också behöva ansöka om företagslån. Precis som alltid när du ansöker om lån finns det mycket att tänka på för att välja rätt typ av företagslån för dig.
Så får du stöd för att starta eget företag - checklista
Genom Arbetsförmedlingen har du möjlighet att få ett ”starta eget- bidrag” i sex månader. Du kan starta företaget själv eller tillsammans med någon. Det finns flera krav på dig och ditt framtida företag för att Arbetsförmedlingen ska göra en bedömning av om du ska få ta del av bidraget:
Du behöver vara inskriven på Arbetsförmedlingen som arbetssökande.
Du ska ha sökt arbete men inte lyckats, detta bedömer Arbetsförmedlingen.
Du får inte ha betalningsanmärkningar eller vara registrerad hos Kronofogden.
Du har en affärsidé som Arbetsförmedlingen bedömer har möjlighet att lyckas och att du på lång sikt kan försörja dig genom företaget.
Du beviljas inte stöd för ett företag som är inom en bransch där arbetsgivare har svårt att hitta kompetens.
Du får inte redan äga ett företag, vara VD, firmatecknare eller styrelseledamot.
Om du har haft ett företag måste det ha varit avvecklat i minst ett år.
Kom ihåg att Arbetsförmedlingen gör en bedömning, det räcker inte att du uppnår kraven. Under tiden du startar upp företaget måste du fortsätta söka jobb och aktivitetsrapportera för att ha rätt till bidraget från Arbetsförmedlingen. Du får som sagt arbeta deltid men måste då rapportera det och de timmar du arbetar dras av från bidraget.
När Arbetsförmedlingen gjort en bedömning av din affärsplan och budget och det har blivit godkänt, kan du registrera företaget; därefter tar de beslut om stödet. Arbetsförmedlingen kommer avslå din företagsidé om de bedömer att den inte är ett bättre alternativ än att du ska fortsätta söka jobb.
Så mycket kan du få i bidrag
Vad starta eget-bidraget ligger på beror på din nivå för a-kassa. Den utgår i sin tur från din senaste inkomstnivå innan du blev arbetslös. Ersättningen du får genom starta eget-bidraget är en aktivitetsersättning. Du kan få den i max sex månader.
Om du uppfyller kraven för a-kassa får du minst 510 kr per dag i aktivitetsersättning, beroende på tidigare inkomst kan du få mer.
Om du inte uppfyller kraven får du 223 kr per dag.
Om du är 18-24 år och inte uppfyller kraven för a-kassa får du lägre ersättning; något som kallas utvecklingsersättning. Det är en skattefri ersättning på 199 kr per dag om du har gymnasieexamen, gymnasieintyg eller går en studiemotiverande folkskolekurs, annars får du 57 kr per dag.
Alternativa stöd och bidrag för företagare
Det finns flera sätt att få stöd som ny egenföretagare, det finns privata aktörer som ger bidrag till nystartade företag inom vissa sektorer, ett tips är att kolla upp om det gäller för dig. Du kan också höra med ditt lokala Arbetsförmedlingskontor om det finns särskilda stöd i din kommun eller region.
Vi listar några stora aktörer som ger stöd till företagare:
EU
Genom EU finns det flera sätt att få stöd som nystartat företag. Vi listar några som kan gälla dig som småföretagare:
Du kan som småföretagare få lån på upp till 25 000 euro genom Mikrokreditinstrumentet inom programmet för sysselsättning och social innovation (Easi).
Om du har ett företag som på något sätt främjar EU-intressen kan EU-kommissionen bidra, du kan som småföretagare ansöka inom EU:s finansieringsprogram eller lämna anbud när kommissionen ska upphandla varor och tjänster.
Lifeprogrammet via Cinea kan hjälpa företag att marknadsföra gröna produkter och tjänster.
Tillväxtverket
I Sverige finns Tillväxtverket som kan ge stöd till företag genom statliga och regionala bidrag. Många av bidragen gäller sådant som gynnar särskilda områden, till exempel innovation och hållbarhet. Läs mer på Tillväxtverkets sida för finanisering.
Jordbruksverket
Jordbruksverket erbjuder ett eget starta eget-bidrag som kallas Startstöd. Du kan också få stöd från EU om du startar upp ett företag inom jordbruk.
Arbetsförmedlingens bidrag vid funktionsnedsättning
Om du har en funktionsnedsättning kan du få ett särskilt bidrag som kallas ”Bidrag till uppstartskostnader vid start av näringsverksamhet” på upp till 60 000. Kontakta Arbetsförmedlingen med uppstartskostnader och en finansiell plan så att de kan göra en bedömning av om du har rätt till bidraget.
När du startar ditt företag
Kanske får du starta eget-bidraget via Arbetsförmedlingen eller så startar du ett företag på egen hand. Här har vi samlat massa bra information för att hjälpa dig som ny företagare:
Starta aktiebolag – en fullständig guide för entreprenörer
Enskild firma eller aktiebolag – välj rätt företagsform för ditt företag
Skatt på vinst i aktiebolag – en omfattande guide
Lönehantering i enskild firma – en fullständig guide
Konkurs i företag – vad det innebär och hur man hanterar det
Räkna ut lön i aktiebolag – en guide för företagare