Elskling startsida

Jämför elpriser och byt elavtal

Tillsammans med

?

  • En miljon nöjda kunder
  • Enkel jämförelse

Vi finns här för dig

4,6 av 5 baserat på 21 396 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
LW
Linda Wallin säger:

allt funkar

21 december 2024
A
Andreas säger:

Bra service

18 december 2024
LÅK
Lars Åke Karlsson säger:

Snabb handläggning av mitt ärende. Bra kundbemötande.

18 december 2024

Hoppa direkt till

Jämför elavtal via Zmarta

  • Jämför elavtal från alla svenska elbolag samtidigt.

  • Hitta elavtalet som passar dig bäst – billigt, miljövänligt, rörligt eller fast pris.

  • Fyll i formuläret på bara några minuter.

Om elavtal

Det här med elavtal kan verka snårigt, men är egentligen inte så komplicerat. Det finns några få saker du bör ha koll på, men själva bytet kan du få hjälp med.

Hur ska man egentligen tänka?

Svårt att välja elavtal? Fast pris är bra om du behöver veta exakt hur mycket elen kommer kosta varje månad. Rörligt avtal brukar oftast löna sig i längden, men priset kan variera kraftigt från månad till månad. Men det finns faktiskt en gyllene medelväg också i fall du har svårt att bestämma dig.

Fast avtal – för dig som vill ha stenkoll

Bra för dig som vill ha koll på dina utgifter. Väljer du fast avtal kan du luta dig tillbaka och slipper fundera över elprisets utveckling eftersom du är skyddad mot prishöjningar. Med fast elpris är priset på kWh det samma under hela avtalsperioden, men det brukar bli dyrare än det genomsnittliga priset vid rörligt avtal.

Det går att binda sitt avtal från tre månader upp till tio år. Du bör dock vara helt säker innan du väljer fast, bryter du avtalet i förtid kan du bli tvungen att betala en lösenavgift. Läs igenom avtalsvillkoren ordentligt innan du skriver på.

Rörligt avtal – billigt idag, dyrt imorgon

Det rörliga elpriset baseras på prisutvecklingen på den nordiska elbörsen, Nord Pool, och kan variera kraftigt under året. Har du en villa och hög elförbrukning, kan det skilja tusenlappar på elräkningen en varm sommarmånad jämfört med i februari när det är som kallast. Bor du däremot i lägenhet blir prisskillnaderna mellan en billig period och en dyr inte lika stora. Se till att du har kort bindningstid om du har rörligt avtal, på så vis kan du fullt ut dra nytta av flexibiliteten det rörliga avtalet innebär.

Mixavtal – den perfekta kombon?

Mixavtalet är räddaren i nöden för den som har svårt att bestämma sig. Hälften av din elanvändning betalar du fast pris för, andra halvan följer priset på elbörsen. På så sätt har du en stabil bas, men kan ändå dra nytta prisnedgångar. Du kan själv välja mellan ett, tre eller fem års bindningstid.

Jaha, vilket är då bäst?

Fast pris kan vara bra för dig som har en hög elförbrukning eller behöver ha fullständig koll på hur mycket pengar du gör av med varje månad. Har du lite mer utrymme i ekonomin och kan hantera eventuella prisökningar kan du välja rörligt. Det lönar sig oftast på sikt, men det finns såklart inga garantier.

Gör ditt val eller betala därefter

Oavsett om du väljer, fast, rörligt eller mixpris är det allra viktigaste att du faktiskt gör ett aktivt val. Den som inte tecknar elavtal får betala ett anvisningspris och det brukar bli betydligt dyrare.

Spara pengar med ett klick

Genom att jämföra elavtal kan du hitta det absolut billigaste alternativet vare sig du bor i lägenhet eller villa. Du behöver 8 minuter och din elfaktura, sen är det bara att dra igång kalaset.

Jajamän, här finns det pengar att spara – den som har en hög årsförbrukning av el kan spara upp till 8 000 kronor per år genom att byta elavtal.

Du bör alltså alltid jämföra elpriser innan du tecknar avtal. Det är krångligt (och ärligt talat supertråkigt!) att själv behöva ställa olika elbolag mot varandra och jämföra priser. I Sverige finns över 100 elhandelsbolag så det skulle bli ett ganska drygt arbete och de är också svårt att säkert avgöra vilket avtal som är mest fördelaktigt. Genom att istället låta en jämförelsetjänst göra jobbet åt dig får du på bara några minuter reda på vilket elbolag som har bäst avtal för din plånbok.

Anvisningspris

Har du aldrig gjort ett aktivt val av elavtal? I så fall betalar du så kallat anvisningspris som är i snitt 30 procent dyrare än om du själv har valt avtal. Kom igen och byt, här finns det pengar att spara! Är du osäker på om du har ett anvisningsavtal? Ring ditt elbolag och fråga. Är svaret ja bör du genast byta.

Hur du kan spara tusenlappar per år på bara 8 minuter:

Innan du börjar – kolla upp om du har någon bindningstid idag, du vill ju inte riskera att behöva betala en brytavgift.

  1. Ta fram din senaste elfaktura.

  2. Jämför elpriser på Zmarta.se, på bara några minter.

  3. Fyll i dina uppgifter.

  4. Välj billigast elavtal.

  5. Klart. Grattis, bra jobbat!

Elhjälp för nyutflugna

Flyttar du till egen bostad för allra första gången? Bara lugn, det här med el är inte så knepigt som det först kan verka. Först och främst – grattis till nya bostaden!

Det finns en hel del att tänka på inför en flytt och att elen fungerar brukar vara högprioriterat för de flesta. För att få el hemma i din lya behöver du två olika avtal – ett elnätsavtal och ett elavtal.

Elnätsavtal

När det gäller elnätsavtalet kan du inte göra något val, avtalet tecknas med det elnätsföretag som äger elnätet där du bor. Det är alltså elnätsföretaget som transporterar elen till din lya.

På sajten Nätområden.se, skapad av Svenska Kraftnät, kan du enkelt ta reda på vem som är nätägare i just din hemkommun.

Se till att teckna ditt elnätsabonnemang i god tid, minst en vecka innan du flyttar till din nya bostad. När du pratar med elnätsföretaget kan det vara bra att anteckna anläggnings-ID, områdes-ID och beräknad årsförbrukning eftersom det underlättar när du ska gå vidare till nästa steg; teckna elavtal.

Elavtal

Det är här du kan tjäna pengar på att välja rätt! Det finns över 100 elhandelsbolag i Sverige och genom att kostnadsfritt jämföra elhandelsavtal och välja avtalet med bäst villkor får du pengar över till nåt mycket roligare.

Om du inte gör något val

Om du låter bli att välja elavtal kommer du få ett så kallat anvisningsavtal, ett standardavtal du tilldelas av elnätsföretaget. Ett anvisningspris är i snitt 30 procent dyrare än andra elavtal så det är värt att göra ett aktivt val. Det är alltså superviktigt att du väljer elbolag, det finns ganska stora summor att spara varje år genom att välja smart. Ta hjälp av en jämförelsesite för att enkelt hitta bäst pris.

Tre smarta elspartips

1. Håll rent, spara pengar

Genom att dammsuga bakom kyl och frys ökar du energieffektiviteten i ett nafs.

2. Bli lite mer hemlig

Dra för alla gardiner och persienner nattetid när det är kallt ute, det isolerar bättre än man kan tro. Hej då, kära grannar!

3. Vädra kort och effektivt

Vädra effektivt genom att skapa korsdrag, stäng alla fönster efter fem minuter.

Elsäkerhet i hemmet

Brandvarnare och brandsläckare är på plats och larmet är installerat. Då har du väl ändå gjort vad du kan för att skydda ditt hem. Eller? Riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Somliga skyddar sig mot eventuella faror som kan drabba hemmet, men missar de grundläggande, förebyggande åtgärderna. En sådan sak är elsäkerheten i hemmet. Varje år drabbas många svenskar av skador och bränder i hemmet på grund av elfel.

Elbesikta din bostad

Redan innan du flyttar in i din nya villa eller bostadsrätt bör du låta en auktoriserad besiktningsman besikta boendet. Då får du veta om det finns några farliga installationer eller annat som behöver åtgärdas.

Installera jordfelsbrytare

Bästa försäkringen mot allvarliga elskador. Jordfelsbrytare ska installeras i alla nyproducerade bostäder, förskolor, grundskolor och fritidshem. I äldre bostäder ska jordfelsbrytare installeras när lägenheten eller villan genomgår renovering som innebär att elinstallationer utvidgas eller ändras.

Det är du som ansvarar för att elinstallationerna i ditt hem är säkra. Det kostar några tusenlappar att låta en elektriker installera en jordfelsbrytare, men det är en bra försäkring som kan rädda liv. Finns det ingen jordfelsbrytare i din bostad idag bör du låta en person med elbehörighet installera en.

Se till att köpa CE-märkta elprodukter

Genom CE-märkningen intygar tillverkaren eller importören att produkten uppfyller EU:s miljö-, hälso- och säkerhetskrav.

Ta kontroll över elsäkerheten hemma

Som förälder är det lätt att känna sig överöst med goda råd från personer som vill hjälpa till. Särskilt vanligt är det med råd som handlar om barnets säkerhet. Det är såklart omöjligt att lyssna på alla tips, men när det gäller elsäkerhet för barn bör du öppna ögon och öron lite extra. Kolla in vår guide för att snabbt ta kontroll över elsäkerheten i ditt hem.

Installera petskydd

För dig är det ett helt vanligt, nödvändigt eluttag – för ditt barn är det något spännande att utforska. Se till att alla eluttag i hemmet har petskydd från den dag barnet börjar krypa. Och du, kom ihåg grenuttagen.

Håll koll på lösa sladdar

Är det en sladd eller ett hopprep? Lösa sladdar kan locka till lek, fäst därför alla lösa sladdar mot vägg eller list. Placera lampor så att barnet inte kan riva ner dem under lek.

Dra ut sladden efter användning

En brödrost eller locktång kan bli farliga om de hanteras fel, dra alltid ut sladden efter användning.

Spis

Vilken typ av skyddsanordningar som finns på en spis beror på modell och hur gammal spisen är. En del är försedda med barnspärr på ugnsluckan, tippskydd, och spislås. Andra kan behöva komplettas för att bli så säkra som möjlig. Timer är exempelvis en bra grej som kan förhindra allvarliga olyckor om ditt barn skulle sätta igång spisen i ett obevakat ögonblick.

Gå på sladdjakt

Dra ut sladdar från apparater som inte används och placera alla apparater så inte barnet kan dra ner den.

Lagom är bäst

För många grenuttag kan överbelasta elnätet. Håll antalet nere och ta hjälp av en fackperson om du behöver fler uttag.

Ta med barnet på elsafari

Har du lite äldre barn, gå en runda i hemmet och förklara varför man bör undvika vissa saker och situationer. Berätta till exempel varför det inte är bra att använda tv:n i kojbygget eller varför man inte ska placera en bordslampa i sängen för att jaga bort spöken.

"Vad mörkt det blev!"

Du kommer hem, låser upp dörren och stiger in. Sen sträcker du dig efter strömbrytarknappen och hallen badar i ljus. Det är få saker vi tar för givet på samma sätt som el. Den ska liksom bara funka.

Få av oss skulle kunna upprätthålla vår vanliga levnadsstandard särskilt länge utan el. För vissa handlar det nog bara om några få minuter, medan andra kanske skulle fixa några timmar.

När strömmen går blir det ofta mörkt och tyst. Ett strömavbrott han inträffa precis när som helst, men med rätt kunskap och förberedelser kan du känna dig trygg om ljuset helt plötsligt skulle slockna. De flesta strömavbrott är kortare störningar i samband med exempelvis åska och kan kännas lite mysiga med tända ljus och samtal istället för tv- eller datorsittning. Här lotsar vi dig genom de viktigaste punkterna inför ett kortare avbrott.

Förberedelser

Spara gärna numret till ditt elbolag i telefonen ifall du snabbt behöver kontakta dem under ett eventuellt avbrott.

Det finns ett gäng prylar som är bra att alltid ha hemma och som du klarar dig på några timmar om det skulle behövas.

  • tändstickor

  • stearinljus

  • vatten (på flaska eller dunk)

  • mat

  • powerbank (laddad) till mobiltelefonen

  • batteridriven radio eller radio med vev.

Under tiden – sitt still i båten

  • Titta ut genom fönstret. Är det mörkt på gatan och hos grannarna också vet du att det rör sig om ett större avbrott och då är det bara att avvakta, ofta kommer elen tillbaka inom några minuter. Verkar du vara den enda som lever i mörker beror det antagligen på ett lokalt fel. Gå till ditt elskåp och se om någon av knapparna står fel. Vippa i så fall tillbaka knappen. Har du ett äldre proppskåp ser du direkt om någon säkring är trasig.

  • Undvik att åka hiss när det är åskar. Blir det strömavbrott riskerar du att fastna i hissen till dess att elen kommer tillbaka.

  • Gå aldrig nära nedfallna ledningar, de kan vara strömförande.

Efteråt – inspektionsrundan

Det är lätt att glömma vad man höll på med när elen försvann. Ta ett varv runt bostaden och kolla så att inte spis, kaffekokare eller strykjärn är igång.

Bra att veta om el

En gammal diskmaskin eller en ovanligt torr sommar kan påverka hur mycket du behöver betala för din el. Här har vi samlat information som kan hjälpa dig att förstå elpriset.

Hur kan vädret påverka elpriset?

Vädret har stor inverkan på elpriset. Men varför måste din elleverantör höja priset bara för att det är kallt ute? Som med så mycket annat handlar det om tillgång och efterfrågan. Vintertid, när det är kallt och mörkt ute, ökar vår elförbrukning och då gäller det att elleverantörerna kan tillgodose efterfrågan.

Det som är lite klurigt med el är att den inte kan lagras, man kan alltså inte spara el till ”sämre tider”. El produceras i samma stund som den används och när kunderna förbrukar mer måste elleverantörerna producera mer. Kan de inte det blir de tvungna att importera el eller använda dyrare energikällor. Resultatet blir höjt elpris och det kan kännas rejält för dig som har rörligt elavtal.

Kärnkraft och höga temperaturer

Vattenkraft och kärnkraft är basen i Sveriges elförsörjning. Tillsammans står det för ungefär 80 % av landets elproduktion. Kärnkraftverken kan producera el med full kraft oberoende av regn och kyla, däremot är de känsliga för höga temperaturer. När havsvattnet blir över 25 grader varmt fungerar inte kylningen av kärnkraftverken lika bra. Det innebär att elproduktionen måste minskas och i somliga fall måste kraftverket stängas av. Landets elförsörjning måste då säkras på annat vis, vilket vanligtvis innebär prisökningar för dig som kund.

Vattenkraft och mycket regn

Regn och snö kan kännas trist när man är på väg till jobbet en mörk novembermorgon. Men när det gäller vår elförsörjning är nederbörd en bra grej eftersom det fyller upp våra vattenmagasin. Välfyllda vattenmagasin innebär i sin tur att en massa el kan produceras över längre tid och då sjunker priset. Det är också därför elpriset sänks framåt våren när isarna i landets mellersta och norra delar smälter och magasinen fylls.

Vindkraft och starka eller svaga vindar

Vindkraftverk är känsliga för väderskiftningar. För det första krävs vind för att kraftverken ska kunna producera el. Blåser det lite eller inte alls fungerar de helt enkelt inte. Och blåser det för mycket stängs vindkraftverket ner för att undvika överbelastning. Därför används vindkraft alltid i kombination med andra energikällor.

Välfyllda vattenmagasin och milt lagomväder ger alltså generellt lägre elpriser. Är det kallt eller varmt under en längre period kan elen bli en bristvara och priset ökar därefter.

Spara energi på längre sikt

Spara energi med hjälp av våra energispartips.

1. Byt eller täta dina fönster

Gamla fönster är ofta vackra, men kan vara riktiga energibovar. Om du inte har möjlighet att byta till nya, se till att täta dina fönster och dörrar med gummilister.

2. Håll koll på inomhustemperaturen

Installera en termostat och ställ in den på lägre temperatur nattetid.

3. Skaffa diskmaskin

Spara energi och slipp diska för hand. Win-win!

4. Se upp för läckande vattenkranar

Läckande kranar kostar. Laga snarast eller skaffa en ny, energisnål blandare.

5. Byt duschmunstycke

Snålspolande duschmunstycken hjälper dig att minska vattenförbrukningen och därmed energiåtgången.

6. Välj vitvaror med låg energianvändning

Köp vitvaror med låg energianvändning. På den nya energimärkningsetiketten har skalan ändrats till A–G, där A är bäst i klassen.

Viktiga eltermer att ha koll på

Få bättre koll på de krångliga termerna med hjälp av vår ordlista.

Anläggnings-id

Ditt anläggnings-id består av 18 siffror och finns på din faktura, oftast börjar det med 735 999. Du behöver ditt anläggnings-id för att kunna teckna ett nytt eller byta elavtal.

Områdeskod

Tresiffrig bokstavskod som anger var du bor. Koden hittar du framför ditt anläggnings-ID. I Umeå är koden exempelvis UMA.

Rörligt elpris

Rörligt elpris följer förändringarna på elmarknaden och varierar från månad till månad. Du har ingen bindningstid och kan närsomhelst byta till fast avtal.

Fast elpris

Du som vill veta exakt hur mycket elen kostar varje månad bör välja fast elpris. Avtalet kan löpa exempelvis sex månader, ett år eller tre år.

Mixpris

Fast och rörligt på samma gång – sådär härligt lagom alltså. Du betalar fast pris för hälften av elanvändningen och köper den andra halvan till rörligt pris.

Anvisningspris

Om du inte gör något aktivt val av elavtal får du anvisningspriset som är den dyraste formen av elavtal. Kallas ibland tillsvidarepris.

Andra tjänster

Jämför för bästa privatlånet

Jämför och hitta långivaren som kan erbjuda dig bäst villkor och ränta.

Hitta rätt bilförsäkring

Olika bilar behöver olika försäkringar, har du rätt försäkring till din bil?

Skydd för dig och ditt hem

Teckna rätt skydd för dig och ditt hem – skräddarsydda lösningar utifrån dina behov.

Granskad av

Anne By Nazemi, affärs- & partneransvarig på Elskling och Zmarta
Anne By Nazemi, affärs- & partneransvarig på Elskling och Zmarta

Anne By Nazemi

Affärs- och partneransvarig

Anne är affärs- och partneransvarig Elskling och Zmarta sedan 2019. Hon har en lång erfarenhet av försäljning och affärsutveckling, och har de senaste åren fokuserat på elmarknaden i Sverige och Norge. Anne har också en utbildning inom affärsekonomi. 

26 mars 2024