
Byta bilförsäkring – När och hur du ska göra det
Hämta din bilförsäkring
Hämta dina försäkringsuppgifter med BankID och få en ännu enklare översikt.
Jag samtycker till Zmarta's personuppgiftspolicy.
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Försäkringsvillkor och kraven ändras hela tiden, för att du ska få ut det mesta, och det bästa av din försäkring kan det därför vara bra att jämföra och byta varje år.
Att byta bilförsäkring är dock enkelt, trots att du endast kan göra det i samma veva som din nuvarande löper ut. Du ska alltid jämföra flera olika försäkringsbolag så att du kan välja försäkringen som passar dina behov bäst.
Varför byta bilförsäkring?
Här kommer 5 anledningar varför du ska byta bilförsäkring
1. Spara pengar
Försäkringspremier skiljer sig ofta från bolag till bolag. Genom att jämföra och byta kan du
få en lägre månadskostnad
få rabatt för skadefri körning
få bättre villkor
2. Förbättrat skydd
Har du köpt en nyare bil, börjat pendla längre sträckor eller önskar ökat skydd? Då är det läge att se över din försäkring och överväga en uppgradering.
3. Inte längre värt priset
Majoriteten av försäkringar stiger automatiskt i pris varje år, utan att du märker det. Med andra ord betalar du mer, utan att få någonting nytt för det. Genom att byta kan du spara pengar och få samma skydd.
4. Ny bil eller livssituation
Ny bil, flytt från stad till landsbygd, kör mindre eller någon annan typ av livsförändring kan påverka behovet och försäkringspriset.
5. Nöjd eller missnöjd?
Du ska känna dig nöjd och trygg med ditt försäkringsbolag. Om bolaget inte kan ge dig vad du behöver är det dags att leta efter ett som kan.
När kan du byta bilförsäkring?
Bindningstiden på en bilförsäkring är oftast 12 månader. Det betyder att du kan byta försäkringsbolag en gång per år. Vill du uppgradera din försäkring från en halv till en helförsäkring kan du istället prata med ditt nuvarande försäkringsbolag och uppgradera tidigare.
Vanliga tillfällen då bilförsäkringen byts:
Vid förfallodagen: Din försäkringspremie förlängs automatiskt om du inte väljer att avsluta den. Det är även vid förfallodagen du kan byta till ett nytt försäkringsbolag. Du behöver meddela ditt nuvarande försäkringsbolag om du vill säga upp din försäkring.
Vid bilköp: Om du köpt en ny bil kan du teckna en ny försäkring hos ditt valda försäkringsbolag.
Om försäkringsbolaget gör ändringar: Om ditt försäkringsbolag gör ändringar i din policy, höjer priset eller ändrar villkoren har du rätt att byta försäkringsbolag om du inte är nöjd med ändringarna.
Om bilen säljs eller avregistreras: Väljer du att ställa av din bil eller sälja den har du rätt att säga upp din försäkring innan förfallodatumet.
Om du hittar en bättre försäkring: Om du jämför och hittar en bättre försäkring än den du har idag kan du alltid byta. Bytet sker i samband med att din nuvarande försäkring löper ut.
Hur byter man bilförsäkring steg för steg?
Jämför bilförsäkringar med Zmarta och se vilka skydd olika bolag ger samt priserna.
Kontrollera uppsägningstid och huvudförfallodag så att du synkar när du kan byta till din nya försäkring och säga upp din gamla. Detta är extra viktigt så att du inte behöver ligga ute med extra pengar.
Teckna den nya försäkringen innan du säger upp den gamla, när du tecknar den nya ser du till att din bil alltid har ett skydd.
Säg upp din gamla försäkring. Vissa försäkringsbolag behöver du ringa till för att säga upp din försäkring, andra kan du smidigt säga upp via mejl eller direkt på hemsidan.
Bekräfta att den nya försäkringen är aktiv. Det är olagligt att köra bil utan trafikförsäkring, och för att du och andra medtrafikanter ska vara skyddade vid en olycka ska du alltid dubbelkolla så att din nya försäkring är aktiv.
När ska du byta från halvförsäkring till helförsäkring?
Halvförsäkringen täcker
Glasskador
Brandskador
Stöld
Räddning
Rättsskydd
Ibland maskinskada
Kris/psykologhjälp
En halvförsäkring täcker inte skador på din egen bil om du ansvarar för en krock, vagnskador som repor, bucklor och parkeringsskador, skadegörelse eller värdeförlust.
Du borde överväga att byta till en helförsäkring om
du har en ny eller dyr bil
du vill ha ersättning för vagnskador
du inte har en vagnskadegaranti
du bor i ett högriskområde
du använder bilen ofta.
När ska du byta från halv- eller helförsäkring till trafikförsäkring?
Alla fordon som färdas på vägar måste enligt lag ha en trafikförsäkring. Den skyddar personer, samt skador som uppkommer på andras fordon och ägodelar. Det finns tider det kan vara värt att byta från en halv- eller helförsäkring till en trafikförsäkring, exempelvis:
Bilen är gammal och har ett väldigt lågt värde
Den används sällan eller aldrig
Du är okej att stå för eventuella kostnader om bilen skadas
Planerar att sälja bilen.
Vanliga misstag att undvika vid byte av bilförsäkring
Att ha dubbla försäkringar
En av de vanligaste misstagen när det kommer till försäkringar är att ha dubbla. Detta sker ofta när man byter och inte säger upp sin tidigare försäkring innan den nya kör igång. För att slippa betala dubbelt ska du alltid se till att din gamla försäkring är uppsagd.
Inte jämföra försäkringsvillkor
Vi har en tendens att gå med vad vi vet och är bekväma med. Detta betyder att istället för att jämföra och hitta en bra försäkring till ett bra pris, går vi med försäkringsbolag vi känner till. Genom att istället jämföra flera och se vilka erbjudanden som finns, kan du spara flera hundra kronor i månaden.
Inte teckna den nya i tid
Om du har bestämt dig för att byta försäkring är det viktigt att du tecknar din nya innan du säger upp din gamla. Tecknas den inte i tid kan du gå oförsäkrad, något som både är riskabelt och olagligt.
Att inte utnyttja rabatter
Många försäkringsbolag erbjuder rabatter, genom att utnyttja dessa kan du spara ännu mer. En av de vanligaste rabatterna är att teckna flera försäkringar hos ett och samma försäkringsbolag.
Hur mycket kan du spara genom att byta bilförsäkring?
Det varierar hur mycket du kan spara genom att byta bilförsäkring, i snitt sparar personer mellan 1 000 – 4 000 kronor per år, ibland ännu mer. För att vet hur mycket du kan spara ska du alltid jämföra olika försäkringsbolag.
Biltyp | Genomsnittlig årsbesparing |
Ny bil med helförsäkring | 2 000 – 4 000 kr |
Äldre bil med halvförsäkring | 800 – 2 000 kr |
Körsträcka på mindre än 1 000 mil/år | 1 000 – 2 500 kr |
Hög självrisk | Upp till 3 000 kr |
Flerförsäkringsrabatt | Ytterligare 10–20 % |

Vägassistans: assistansförsäkring om bilen stannar efter vägen

Däckförsäkring: Hur fungerar den?
