Lönehantering i enskild firma – en fullständig guide
- 15 långivare
- 1 företagsupplysning hos UC
- Kostnadsfritt
Genom att identifiera dig med BankID godkänner du Zmartas användarvillkor.
När du driver en enskild firma gäller speciella regler för både lön och beskattning av den. Det finns en rad begrepp som gäller särskilt för enskilda näringsidkare, och dessa använder du när du ska räkna ut hur mycket lön du kan ta ut och hur den ska beskattas.
Först måste vi reda ut en sak: rent tekniskt tar du inte ut lön när du driver enskild firma. Lön är något som du får som anställd. Du som har enskild firma (eller enskild näringsverksamhet som det heter numera) anses inte vara anställd, eftersom din privatekonomi sitter ihop med företagets och du är personligt ansvarig för dess drift. Dock är “lön” det ord som de flesta använder när de menar pengar som tas ut från firman för att användas i det privata. Därför kommer vi att fortsätta använda ordet lön i den här artikeln, ihop med de specifika termer som gäller för dig med enskild firma.
Grundläggande om att ta ut lön i enskild firma
Om du har en vanlig anställning eller driver ett aktiebolag, är det lön du får ut. Driver du en enskild firma, gör du istället det som kallas för eget uttag. Eget uttag räknas inte som en kostnad för firman och påverkar inte din vinst eller förlust rent bokföringsmässigt, vilket kan kännas lite udda till en början. När du gör eget uttag minskar de likvida medel som finns i firman, samtidigt som pengarna på ditt privata konto ökar.
I enskild firma är du inte anställd, utan du driver verksamheten på egen hand. Därför betalar du inte heller arbetsgivaravgift på dina uttag. Istället betalar du en egenavgift, som motsvarar arbetsgivaravgift och en del av den sociala avgiften som en anställd betalar. Egenavgiften är en sammanställning av flera olika avgifter, som används för att finansiera den sociala tryggheten i Sverige. Den består bland annat av avgifter för pension, sjukvård och social omsorg.
Du kan göra egna uttag när du vill, men många väljer att göra det en gång i månaden för enkelhetens skull. Om din enskilda firma har intäkter på 100 000 kr en månad och utgifter på 50 000 kr samma månad, har du 50 000 kr kvar som kan gå till lön och skatter (om du inte tänker spara någon buffert i firman den månaden).
Du betalar inte någon skatt på själva uttaget, eftersom pengarna redan är beskattade en gång. “Lönen” för dig med enskild firma tas ut genom att du flyttar över beskattad vinst från firmans konto till ditt privata. Det är detta som är eget uttag.
Lön efter skatt i enskild firma – detta behöver du veta
Du betalar skatt på lönen du tar ut från din enskilda firma, men det fungerar lite annorlunda än i andra företagsformer.
Du gör dina egna uttag från din firmas överskott (alltså nettovinsten). Skattemässigt är allt överskott i din enskilda firma att betrakta som lön. Det är överskottet du betalar skatt på, i form av egenavgifter.
Som enskild näringsidkare betalar du preliminär företagsskatt och egenavgifter fyra gånger per år. Innan du tar ut lön måste du tänka på att sätta av pengar till detta. Hur mycket du betalar i preliminärskatt baseras på firmans förväntade årliga vinst. Egenavgiften ligger på 28,97 % om du är under 65 år.
Summan som du ska betala i egenavgifter räknas på ett helt år. Detta innebär att totalsumman i egenavgifter påverkas om du har olika mycket i lön varje månad. Det gör att det kan vara svårt att veta exakta hur mycket du ska betala i egenavgifter på förhand. Därför är det vanligt att göra ett så kallat schablonavdrag varje månad. Om du betalar full egenavgift gör du ett avdrag på 25 %.
Det finns ytterligare ett begrepp som du behöver ha koll på: inkomstskatt. Oavsett hur mycket du väljer att ta ut i lön så ska du betala en inkomstskatt, baserad på företagets skattemässiga resultat. Den utgörs av kommunalskatt, som är olika stor beroende på var du bor, samt en statlig skatt (den sistnämnda gäller dock bara om du tjänar mer än 598 500 SEK per år (för 2023).
Räkna ut hur stor din lön blir efter skatt
Med alla dessa (inte helt okomplicerade) begrepp i åtanke, har vi det vi behöver för att räkna ut din lön efter skatt som ägare av en enskild firma. Låt oss ta ett räkneexempel!
Anders jobbar som webbutvecklare och har egen firma. Denna månad har Anders intäkter på 100 000 kr och utgifter på 20 000 kr. Han vill även spara 30 000 kr i firman för att ha som buffert. De pengar som sedan finns kvar vill han ta ut som lön. Anders är 35 år gammal och bor i Stockholm. Anderas tar ut olika mycket lön varje månad, beroende på hur hög vinsten är i hans enskilda firma just den månaden.
Vinsten att ta ut lön ifrån blir i det här exemplet intäkter minus utgifter minus sparande, det vill säga 100 000 kr - 20 000 kr - 30 000 kr = 50 000 kr. Alltså har vi 50 000 kr kvar som kan utgöra Anders lön. Denna summa kallar vi lönepott.
I potten inkluderas både bruttolön och egenavgifter. Anders lön varierar varje månad, så han räknar med schablonavdrag istället för exakta egenavgifter. Han använder en procentsats på 25 % eftersom han ska betala full egenavgift. Vi tar lönepotten på 50 000 kr och drar av 25 % (alltså 12 500 kr). Då får vi 37 500 kr kvar.
För att få fram Anders nettolön som han kan ta ut, måste vi nu också dra av eventuell statlig skatt och kommunalskatt från den kvarvarande lönepotten. Statlig skatt räknas ut per inkomstår. Eftersom Anders tjänar olika mycket varje månad, vet han inte om han kommer att behöva betala statlig skatt. Vi väljer att inte räkna med det i detta exempel. Anders bor i centrala Stockholm, där kommunalskatten ligger på 29,82 %. Vi drar av den genom att räkna:
37 000 x 0,2982 = 11 183
37 000 - 11 183 = 26 317
Anders får alltså ut en nettolön på kring 26 300 kr när alla skatter och avgifter är betalda. Lönekostnaden för hans enskilda firma är i detta fall 50 000 kr.
Märk väl att detta är en uppskattning baserat på vanligt förekommande förhållanden. Det kan finnas fler faktorer som påverkar vad just du kan få ut i lön.
Känns det komplicerat med alla siffror? Det finns flera webbplatser som erbjuder lönekalkylatorer för dig med enskild firma. En lönekalkylator hjälper dig att räkna ut hur mycket just du kan ta ut i nettolön och fortfarande ha pengar kvar till skatter och avgifter. Här är ett exempel på en sådan lönekalkylator.
Hur mycket lön kan jag ta ut i enskild firma?
Så länge det finns ett överskott att ta av, kan du i princip ta ut hur mycket du vill i lön från din enskilda firma. Men det är ett bra tips att inte maximera dina egna uttag varje månad. Det kan hända att du behöver betala mer skatt eller avgifter vid bokslutet i slutet på året, särskilt om du kanske har betalat för lite preliminärskatt.
Det är ganska vanligt att intäkterna hos egna företagare med enskild firma varierar från månad till månad. Bland de med enskild firma i Sverige kan runt en fjärdedel inte ta ut regelbunden lön, på grund av att deras intäktsflöde är så nyckfullt. Det är alltid en bra idé att försöka lägga undan en buffert varje månad som du kan ta av, om din firma skulle gå sämre en period. Du kan också välja att teckna en inkomstförsäkring som ett extra skydd när du driver enskild firma.
Lön i enskild firma – både frihet och ansvar
För att sammanfatta: Du tar inte ut lön i egentlig mening när du har enskild firma. Istället gör du egna uttag. Dessa uttag ska i sig inte beskattas, men däremot skattar du på din firmas vinst med inkomstskatt. Du betalar också egenavgifter. Det gäller att se till att det finns pengar kvar för detta, innan du börjar föra över pengar från firman till ditt privata konto hej vilt. En stor utmaning med att ha enskild firma är att din egen privatekonomi är tätt sammanlänkad med firmans, men den enskilda firman ger dig också mycket frihet.
Relaterade artiklar:
Guide till att starta enskild firma
Starta aktiebolag – en fullständig guide för entreprenörer
Enskild firma eller aktiebolag – välj rätt företagsform för ditt företag
Skatt på vinst i aktiebolag – en omfattande guide
Konkurs i företag – vad det innebär och hur man hanterar det
Räkna ut lön i aktiebolag – en guide för företagare