Vi har hjälpt 1601 kunder idag
Lätt lastbilsförsäkring
Jämför och se pris på försäkringar för lätt lastbil
Hämta din bilförsäkring
Hämta dina försäkringsuppgifter med BankID och få en ännu enklare översikt.
Jag samtycker till Zmarta's personuppgiftspolicy.
?
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
4,6 av 5 baserat på 21 402 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
CJ
Curt Johansson säger:
Snabbt smidigt och enkelt.
27 december 2024JG
Johan G. säger:
Bra rabatter!
23 december 2024D
David säger:
Kunnig och lyhörd förmedlare. Mycket nöjd med upplevelsen.
19 december 2024Hoppa direkt till
Teckna försäkring för lätt lastbil via Zmarta
Jämför försäkringar från flera försäkringsbolag samtidigt.
Välj mellan hel-, halv- och trafikförsäkring.
Komplettera med tilläggsförsäkringar som assistans, självriskreducering och olycksfall.
Spara både tid och pengar genom att jämföra försäkringar.
Hur stor är en lätt lastbil?
En lätt lastbil får ha en totalvikt på max 3,5 ton. Lätta lastbilar får köra den hastighet som gäller på vägen den kör på till skillnad mot tung lastbil (över 3,5 ton) som har vissa hastighetsbegränsningar.
Lätt lastbilsförsäkring – det här ingår
Försäkringar för lätt lastbil finns i varianterna trafik-, halv- och helförsäkring, precis som för vanliga bilförsäkringar. En trafikförsäkring behöver du alltid ha enligt lag, men den skyddar inte mot kostnader för att reparera din egen bil. Därför rekommenderar vi att du tecknar en hel- eller halvförsäkring för din lätta lastbil.
Försäkringsbolagen erbjuder försäkringar för lätt lastbil som är särskilt anpassade efter de behov som du som äger ett sådant fordon har. Vissa försäkringar för lätt lastbil innehåller till exempel billigare vagnskadesjälvrisk vid kollision med djur, bra villkor för ersättning för maskinskada, och god tillgång till assistans dygnet runt om olyckan skulle vara framme. Men ibland kan sådant som just du tycker är viktigt istället bara finnas i form av tilläggsförsäkringar. Läs därför alltid igenom villkoren noga när du jämför lätt lastbilsförsäkring, för att hitta rätt försäkring för just dig och dina behov.
Med Zmartas jämförelsetjänst får du en överblick över de olika försäkringsbolagens villkor och priser – snabbt, enkelt och utan extra kostnad!
Trafik-, halv- eller helförsäkring
En trafikförsäkring behöver du alltid ha enligt lag. Om du är med om en olycka ger trafikförsäkringen ersättning för personskador på både dig, dina passagerare och utomstående personer, till exempel föraren av en annan bil som är inblandad i olyckan.
Trafikförsäkringen ersätter också skador som du orsakar på någon annans bil eller egendom. Däremot skyddar den inte vid skador på din egen bil. Därför är en hel- eller halvförsäkring att föredra. I både hel- och halvförsäkringen ingår en trafikförsäkring, men dessa försäkringar skyddar dessutom vid skador på din egen bil om du skulle råka ut för en olycka.
I både hel- och halvförsäkringen ingår skydd för
skador som uppstår på grund av en brand
stöld av bilen eller avmonterade delar av den
skador på glas, som till exempel stenskott
maskinskada, alltså skada på motor, elektronik eller växellåda
bärgning/räddning.
Vissa försäkringsbolag erbjuder också ersättning för kristerapi, feltankning och nyckelförlust inom sina hel- eller halvförsäkringar. Annat kan erbjudas i form av tilläggsförsäkringar, exempelvis ersättning för egendom du förvarar i bilen, ersättning om du behöver använda hyrbil när din lätta lastbil strejkar, eller ersättning för olycksfall. I många fall är villkoren för lätt lastbilsförsäkring ganska lika mellan olika försäkringsbolag, men det är alltid en god idé att jämföra och att noga gå igenom villkoren, så att du kan hitta rätt försäkring för just dig och dina behov.
Vad är skillnaden mellan en hel- och halvförsäkring?
Det som skiljer hel- och halvförsäkringar för fordon åt är den så kallade vagnskadeförsäkringen. Vagnskadeförsäkringen ersätter dig för yttre skador på din bil, alltså skador på bilens yttre kaross och lack, även om du själv har orsakat dem vid till exempel en olycka.
Halvförsäkringen innehåller inte någon vagnskadeförsäkring, men skyddar för andra skador på bilen, såsom maskinskada, skador vid brand och skador på glas. Helförsäkringen skyddar mot allt som halvförsäkringen gör, och dessutom för yttre skador på bilen, eftersom den innehåller en vagnskadeförsäkring.
Det är ofta klokt att välja en helförsäkring till lätt lastbil eftersom de i de allra flesta fall saknar vagnskadegaranti. När man köper en ny personbil följer en vagnskadegaranti med vid köpet som gäller de tre första åren. När man har en vagnskadegaranti på sin bil behöver man oftast bara en halvförsäkring, eftersom vagnskadegarantin skyddar mot samma skador som en vagnskadeförsäkring. Detta gäller alltså oftast inte för en lätt lastbil – var noga med att kolla upp vad som gäller för din bil.
Vilket skydd behöver du?
Den försäkring för lätt lastbil som du väljer ska såklart utgöra ett bra skydd för just din situation. Därför är det bra att fundera igenom dina egna behov innan du tecknar en lätt lastbilsförsäkring. Både vad det är för bil och hur den ska användas är sådant som påverkar vilken försäkring du bör teckna. Villkoren skiljer sig dessutom åt beroende på om det är ditt företag eller du som privatperson som äger den lätta lastbilen.
Det här är sådant du kan fundera på innan du tecknar en lätt lastbilsförsäkring:
Ålder och värde – hur gammal är bilen och hur mycket är den värd? Det kan till exempel avgöra om det är bäst för dig att ha en hel- eller halvförsäkring.
Hur ska bilen användas? Var och hur långt ska den köras? Ofta finns tilläggsförsäkringar för sådant som kostnader för likvärdig hyrbil vid olycka, extra snabb assistans och/eller självriskreducering för assistans. Dessa kan skydda dig lite extra.
Ska bilen köras på sträckor där det finns risk för djurkollision? Då kan en tilläggsförsäkring med reducerad eller ingen självrisk vid djurkollision vara en god idé.
Förvarar du verktyg eller lös utrustning i bilen? Försäkringsbolagen erbjuder ofta tilläggsförsäkringar för extrautrustning eller lös egendom, såsom eftermonterade hyllor eller navigeringsutrustning, verktyg eller liknande.
Används bilen för transport? Då kan du behöva en transport- eller transportöransvarsförsäkring. Tänk på att om din lätta lastbil ska användas som budbil eller godstransportbil ska den försäkras som budbil och inte lätt lastbil.
Att ha dina behov klara för dig innan du jämför försäkringar gör det lättare att hitta rätt försäkring för din lätta lastbil. Du kan lätt jämföra dina behov med det som ingår hos försäkringsbolagen. Dessutom kan du se om du behöver ta någon eller några tilläggsförsäkringar.
Gäller min lätt lastbilsförsäkring utomlands?
Din trafikförsäkring i Sverige gäller även i de flesta länder i Europa. I många länder behöver du inte ha med dig ett försäkringsbevis. I vissa länder behöver du det så kallade gröna kortet. Det gröna kortet är ett bevis på att din bil är försäkrad. För att få det kontaktar du ditt försäkringsbolag. Ha för vana att ta med dig det när du ska köra utomlands.
Hos Trafikförsäkringsföreningen kan du se i vilka länder du ska ha med dig det gröna kortet.
Resa utomlands - Trafikförsäkringsföreningen
Hitta lätt lastbilsförsäkring till bra pris
Priset för en lätt lastbilsförsäkring beror såklart på vilket skydd du väljer. För att hitta en så billig försäkring för lätt lastbil som möjligt som fortfarande täcker det behov av skydd som du har, är den bästa strategin att jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag. Både villkor och priser kan skilja sig åt. Med Zmartas jämförelsetjänst kan du se vilket pris de olika försäkringsbolagen erbjuder, utan att det kostar något extra för dig. Priserna du ser är samma som hos försäkringsbolagen.
Priset för en lätt lastbilsförsäkring påverkas av vilken bil du har. Både fabrikat, typ och årsmodell har en inverkan på priset. Försäkringsbolagen utgår från statistik över olyckor som drabbat olika typer av bilar när de räknar ut priset för din försäkring. Var du bor och hur lastbilen ska köras, både var och hur långt, spelar också in när försäkringsbolaget räknar ut priset för försäkringen. Det gör också din ålder samt hur ofta du ska köra din lätta lastbil.
Du kan dessutom ofta välja olika självrisknivåer för olika typer av olyckor och situationer – till exempel kan du ofta köpa till självriskreducering för assistans eller djurkollision – och även det kommer att påverka priset för din försäkring. Se därför till att ha koll på dina behov i första hand. Sätt sedan igång och jämför försäkringsbolagens priser och villkor, för att hitta rätt skydd till det bästa priset för dig.
Jämför och teckna lätt lastbilsförsäkring via Zmarta
Det är en god idé att jämföra lätt lastbilsförsäkring innan du köper din bil, så att du har rätt skydd från dag ett. Den förra ägarens försäkring gäller inte om något skulle hända medan du äger bilen. Du kan jämföra lätt lastbilsförsäkringar hos flera försäkringsbolag samtidigt via Zmartas jämförelsetjänst. Det är kostnadsfritt och du binder dig inte till något. Priserna som visas är alltid samma som hos försäkringsbolagen.
Börja med att fylla i vårt formulär för lätt lastbilsförsäkring och klicka på jämför. Du kommer att se priser och villkor från våra samarbetspartners så du enkelt kan jämföra och välja rätt skydd till rätt pris för dig. Teckna den försäkring som passar dig bäst. Din försäkring börjar gälla från den dag du valt. Snabbt och enkelt!
Vanliga frågor om lätt lastbilsförsäkring
- Gäller försäkringen i hela Europa?
- Ingår det vagnskadegaranti på min lätta lastbil?
- Vem ska stå på försäkringen?
- Får någon annan låna min lätta lastbil?
- Finns det någon begränsning på försäkringen för lätt lastbil jämfört med en vanlig bilförsäkring?
Läs mer om försäkringar
Om försäkring
Bästa försäkringsbolaget 2024
Ett sätt att avgöra vilket försäkringsbolag som är bäst är att utgå ifrån kundnöjdheten. Varje år mäter Svenskt kvalitetsindex (SKI) kundnöjdheten inom försäkringsbranschen. Här går vi igenom resultatet för 2024.
Om försäkring
Dolda fel-försäkring – allt du behöver veta innan du tecknar
När du säljer ett boende är du som säljare ansvarig för dolda fel i upp till tio år efter att köparen har fått tillträde till boendet. Om du vill slippa betala för fel som du inte kände till vid försäljningstillfället, kan du teckna en dolda fel-försäkring. I den här artikeln går vi igenom vad som räknas som dolda fel, hur försäkringen kan skydda säljare och köpare samt vilka undantag som finns.
Om försäkring
Anmäl skada: Så anmäler du en försäkringsskada
Har ditt barn råkat ut för en skada eller sjukdom, har du fått bilen repad eller råkat ut för en vattenskada i hemmet? Då ska du anmäla skadan till ditt försäkringsbolag. Vi berättar hur du ska göra och vad du bör tänka på innan du skickar in din skadeanmälan.
Våra olika försäkringar
Granskad av
Sebastian Franzén
Partneransvarig försäkringar
Sebastian är partneransvarig för försäkringar på Zmarta. Han har jobbat med försäkringar i över 20 år och haft roller som försäkringsförmedlare, kundservicechef och försäljningschef.