Räkna ut lön i aktiebolag – en guide för företagare
- 15 långivare
- 1 företagsupplysning hos UC
- Kostnadsfritt
Genom att identifiera dig med BankID godkänner du Zmartas användarvillkor.
Att få ut pengar i handen är den roligaste delen av eget företagande. Dock krävs det att du gör lite beräkningar och ser till att skatter och avgifter betalas, för att allt ska bli rätt. Ett sätt att få ut pengar ur ditt aktiebolag är att ta ut lön. I den här artikeln tittar vi på hur du räknar ut hur mycket lön du kan ta ut och hur du skattar på den.
När du har ett aktiebolag finns det två sätt att få ut pengar från det: i form av utdelning eller lön. Utdelning innebär att man plockar ut ett aktiebolags vinst och fördelar den mellan aktieägarna. Om ditt aktiebolag består av endast dig själv, hamnar hela utdelningen hos dig. Utdelning beskattas lägre än om du tar ut lön, vilket gör att många aktiebolagsägare väljer att ta ut utdelning. Men det finns också flera fördelar med att ta ut lön i ditt aktiebolag:
Lön ger dig sociala förmåner som utdelning inte gör
Lön kan ge en mer stabil inkomst
Att ha lön kan vara en förutsättning för att få lån eller andra krediter
Du som har ett aktiebolag räknas som anställd av bolaget, även om det är du som är ägaren. Du är din egen arbetsgivare och behöver lära dig hur man betalar ut lön till dig själv, som vilken arbetsgivare som helst.
Att ta ut lön från aktiebolag – så här går det till
Det första du behöver göra för att kunna ta ut lön från ditt aktiebolag är att registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket. På verksamt.se finns en e-tjänst som snabbar upp registreringen.
Eftersom du är din egen arbetsgivare bestämmer du själv hur mycket du ska få i lön. Lönen tas alltid från aktiebolagets vinst, så du har den att förhålla dig till när du ska sätta lönenivån. Vinsten är det som är kvar när alla aktiebolagets utgifter är betalda. Om ditt aktiebolags vinst är olika stor varje månad, har du alltså möjlighet att ta ut olika mycket i lön från månad till månad.
Om du vill ha en särskild lönenivå kan du ha det i åtanke när du fakturerar en kund. Du kan också utgå från en bestämd timlön som du fakturerar, och sen räkna ut intäkterna utefter fakturerade timmar. Tänk på att beloppet som du fakturerar dina kunder inte bara ska vara för ditt utförda arbete – det ska också täcka ditt aktiebolags kringkostnader.
Först bestämmer du alltså ditt lönebelopp. Därefter gör du så här:
Räkna ut hur stor din nettolön blir när skatter och avgifter är dragna från bruttolönen
Registrera lönen i bolagets bokföringssystem
Skapa en lönespecifikation åt dig själv
Gör en löneutbetalning från företagskontot till ditt privata konto
Betala preliminärskatt och sociala avgifter till Skatteverket
Redovisa lönen i din inkomstdeklaration
Redovisa även lönen i aktiebolagets arbetsgivardeklaration
Detta är processen för att ta ut lön från ditt aktiebolag. Men för att kunna göra beräkningen i steg ett, måste du ha koll på de skatter och avgifter som påverkar hur stor din nettolön blir. Detta går vi igenom nedan.
Lön och skatt i aktiebolag
När du ska betala ut lön i ditt aktiebolag finns det ett antal skattesatser som du behöver ta hänsyn till. Dessa skatter måste dras av från bruttolönen innan du kan veta vilket belopp som finns kvar till nettolönen:
Arbetsgivaravgift. Denna avgift påverkas av hur gammal löntagaren är. För de allra flesta ligger den på 31,42 %. Om löntagaren är pensionär eller väldigt ung är avgiften lägre. I sådana fall blir den totala lönekostnaden lägre för ditt aktiebolag.
Kommunalskatt. Denna skatt påverkas av var löntagaren bor i Sverige, eftersom alla kommuner har sin egen kommunalskatt. På Statistikmyndighetens webbplats finns en tabell över aktuella kommunala skatter.
Statlig skatt. Denna skatt påverkar löntagare som tjänar mer än ungefär 51 200 kr per månad (2023). En skattesats på 20 % dras då av på det belopp som överstiger den summan. Statlig skatt beräknas på årslönen. Det innebär att om du har olika mycket i lön varje månad, kan nå upp i statlig skatt vi årets slut och behöva betala restskatt. Detta görs i din privata deklaration.
Så räknar du ut lön i ett aktiebolag
Så där, nu har du lite bättre koll på skatter och avgifter som påverkar lönen från ditt aktiebolag. Dags att göra ett räkneexempel!
Agnes jobbar som översättare och har ett aktiebolag. Bolaget har intäkter på 80 000 kr och utgifter på 10 000 kr just denna månad. Agnes vill spara 10 000 kr i sitt bolag som buffert. De pengar som finns kvar vill hon ta ut i lön. Anges är 33 år gammal, bor i centrala Stockholm och ska betala ut lön till sig själv. Vi räknar så här:
Intäkter minus utgifter minus sparande: 80 000 kr - 10 000 kr - 5 000 kr = 65 000 kr
Agnes lönekostnad kan alltså uppgå till 65 000 kr. I detta belopp inkluderas både Agnes bruttolön och arbetsgivaravgiften. Agnes är 33 år, vilket betyder att hon ska betala en arbetsgivaravgift på 31,42 %.
31,42 % av 65 000 kr blir 20 423 kr, alltså ska Agnes betala 20 423 kr i arbetsgivaravgift. När denna summa är avdragen från lönekostnaden på 65 000 kr, återstår 44 577 kr i bruttolön.
För att nu komma fram till Agnes nettolön, ska vi dra av kommunalskatt från bruttolönen. Vi antar att Agnes tar ut 44 577 kr i månadslön under hela året, vilket gör att hon inte omfattas av statlig skatt. Den kommunala skatten för centrala Stockholm där Agnes bor ligger på 29,82%.
44 577 x 0,2982 = 13 292 kr
44 577 – 13 292 = 31 285 kr
Det betyder att Agnes kommer få ut en nettolön på cirka 31 300 kr. Lönekostnaden för hennes aktiebolag är 65 000 SEK.
Detta är endast ett exempel och det kan finnas fler parametrar som påverkar hur mycket just du kan ta ut i lön från ditt aktiebolag. Men som du ser har du en hel del frihet över hur mycket du tar ut – du kan till exempel välja att ta ut mindre och spara mer i buffert vissa månader om du så önskar. Du kan också välja att ta ut extra lön från ditt aktiebolag en månad.
Vill du slippa göra löneberäkningen manuellt? Som tur är finns det ett flertal webbplatser som hjälper dig att göra en löneberäkning. Här är ett exempel på en lönekalkylator online.
Vad kostar lön i ett aktiebolag?
När man säger ordet “lön” är det vanligt att man menar bruttolön. Men lönen som du betalar ut i ditt aktiebolag består av bruttolön, arbetsgivaravgift, sociala avgifter och eventuella förmåner. Den totala kostnaden som ditt aktiebolag betalar för lönen kallas för lönekostnad. Lönekostnaden är alltså högre än själva bruttolönen.
Eftersom lön räknas som en kostnad för ditt aktiebolag, minskar bolagets skattepliktiga vinst när du betalar ut lön. Samtidigt kan det påverka hur stor utdelning du kan ta ut, om du skulle vilja göra det. Utdelning beskattas lägre än lön upp till ett visst gränsbelopp. När du räknar ut det aktuella årets gränsbelopp, kan du använda så kallat lönebaserat utrymme för att höja gränsbeloppet.
Sammanfattning
Lönen i ett aktiebolag tas från dess vinst. Du räknar ut din lön genom att dra av utgifter och sparande från intäkter, och sedan dra av arbetsgivaravgift, kommunalskatt och eventuella andra avgifter från det belopp som återstår. Många faktorer påverkar hur mycket lön du kan ta ut från ditt aktiebolag: såsom vilka intäkter och utgifter du har, vilka skatteavdrag som är aktuella för dig och hur mycket du vill spara. Det är alltid en bra idé att lägga undan en liten buffert varje månad, särskilt om ditt aktiebolags intäkter varierar under året.
Relaterade artiklar:
Guide till att starta enskild firma
Starta aktiebolag – en fullständig guide för entreprenörer
Enskild firma eller aktiebolag – välj rätt företagsform för ditt företag
Skatt på vinst i aktiebolag – en omfattande guide
Lönehantering i enskild firma – en fullständig guide
Konkurs i företag – vad det innebär och hur man hanterar det