Konkurs i företag – vad det innebär och hur man hanterar det
- 15 långivare
- 1 företagsupplysning hos UC
- Kostnadsfritt
Genom att identifiera dig med BankID godkänner du Zmartas användarvillkor.
Konkurs är kanske inget du vill tänka så mycket på som egen företagare. Men det kan vara värdefullt att vara insatt i hur det går till när ett företag går i konkurs och vad som händer efteråt. I den här artikeln tittar vi också på varningstecken och tipsar om hur du kan undvika att själv gå i konkurs.
Om ett företag har ekonomiska problem och inte kan betala sina skulder, kallas det att det är i obestånd. Om företaget inte klarar av att ta sig ur obeståndet efter en längre tid, kan det gå i konkurs. Själva konkursen är en juridisk process som innebär att i princip alla företagets tillgångar tas om hand och används för att betala skulderna.
Den som har en skuld att betala kallas för gäldenär. Den som har en fordran, alltså den som vill ha betalt, kallas för borgenär (en fordran är motsatsen till en skuld). En konkurs inleds när det inte finns något annat sätt för gäldenären att betala borgenären. Det är vanligt att Skatteverket är borgenär.
Det är antingen företaget självt eller en borgenär som ansöker om konkurs. Ansökan görs till Tingsrätten, som sedan beslutar om konkurs och utser en konkursförvaltare. Konkursförvaltaren tar över och säljer företagets egendomar. Pengarna från försäljningen betalar konkursförvaltarens arvode och därefter betalas kvarvarande pengar ut till borgenärerna, i en viss förutbestämd ordning. Kronofogden har till uppgift att granska konkursförvaltarnas arbete.
Om du har en enskild firma är du personligen ansvarig för att betala skulderna om firman går i konkurs. Detta gäller fram till att rätten att kräva in skulderna upphör. Har du istället aktiebolag är det bolaget som har ansvar för skulderna, och du blir i normala fall inte personligt ansvarig för dem vid en konkurs (om du inte har handlat uppsåtligt eller grovt oaktsamt).
När konkursen har avslutats upphör det konkursdrabbade företaget att existera, och det går inte längre att kräva pengar från det.
Vanliga orsaker till varför företag går i konkurs
Det kan finnas en mängd skäl till varför ett företag går i konkurs. Här är några:
Dålig koll på ekonomin. Om företaget inte lyckas bokföra sina inkomster och utgifter korrekt, kan det leda till att mer pengar spenderas än vad som kommer in. Om det saknas en välkonstruerad budget, kan företaget helt plötsligt stå med oväntade utgifter. Skulder som betalas för sent kan också leda till en dominoeffekt som orsakar brist på tillgångar.
Konkurrensen är för hård. Om konkurrensen på marknaden där företaget finns är hård, kan det vara svårt för ett företag att skilja ut sig från mängden och attrahera kunder. Prispress kan leda till lägre vinstmarginaler och därmed lönsamhetsproblem. Redan etablerade företag kan bli utmanade av nya aktörer med innovativa lösningar och produkter, vilket gör att kundflödet minskar.
Marknaden förändras. Om kundernas behov eller preferenser förändras, kan ett företags produkt eller tjänst blir mindre efterfrågad. Teknologiska framsteg kan göra etablerade affärsmodeller föråldrade. En ekonomisk kris på samhällsnivå kan leda till minskad konsumtion, vilket kan drabba många företag samtidigt.
Oväntade händelser. Naturkatastrofer, pandemier och andra oväntade händelser kan orsaka stora ekonomiska förluster som är svåra för företaget att återhämta sig ifrån. Om en skandal skulle ske inom företaget, kan negativ medieuppmärksamhet skada företagets rykte så att kunderna slutar komma. Om en stor kund plötsligt inte kan betala, kan det slå hårt mot företaget.
Märk väl att de skäl som är uppräknade här ofta samverkar och blir till en ond cirkel, som på sikt kan leda till konkurs. För att undvika dessa vanliga fallgropar kan du
ha koll på företagets ekonomi och göra bokföringen korrekt
se till att ha en bra budget
betala skulder i tid
ha en utarbetad strategi för marknadsföring
hålla koll på förändringar i marknaden
vara beredd på att förnya dig för att möta förändringarna.
Vissa orsaker till konkurs är svåra eller omöjliga att förbereda sig på, men du gör klokt i att alltid hänga med i vad som händer i din bransch och vara redo med din kreativitet.
Vad händer när ett företag går i konkurs?
Konkursen är en juridisk process som sker i flera steg. Så här går det till:
Ansökan kommer in till Tingsrätten. Om det är en borgenär som ansöker om konkurs ska en avgift betalas innan beslut tas, annars beslutar Tingsrätten i regel om konkurs direkt.
Om en borgenär har ansökt hålls en konkursförhandling, som alla parter kallas till. Under förhandlingen prövas om gäldenären är på obestånd eller ej. Om gäldenären själv medger konkursen innan förhandlingen äger rum, kan den ställas in och beslutet om konkurs tas direkt. Om du själv har ansökt om konkurs behövs ingen konkursförhandling.
Tingsrätten utser en konkursförvaltare. Konkursförvaltaren är normalt en erfaren jurist som får ansvar att bestämma över tillgångarna i konkursboet (företagets egendomar). Beslutet om konkurs offentliggörs via Post- och Inrikes Tidningar.
Konkursförvaltaren tar över den konkursdrabbades pengar, fastigheter och annat av värde. Det finns undantag för egendom som behövs för att en privatperson ska kunna försörja sig själv och sin familj. Konkursförvaltaren gör en konkursbouppteckning, där alla företagets skulder och tillgångar finns med.
Konkursförvaltaren kallar till ett bouppteckningssammanträde. Där ska den konkursdrabbade delta och lova på heder och samvete att alla uppgifter gällande skulder och tillgångar är korrekta.
Nästa steg beror på om det finns tillgångar kvar i konkursboet eller inte.
Om det inte finns tillgångar kvar avslutar Tingsrätten konkursen. Om det rör sig om ett aktiebolag upphör det att existera och kan därför inte avkrävas på mer pengar. Rör det sig däremot om en enskild firma har privatpersonen som hade firman kvar sina skulder. Privatpersonen kan fortfarande krävas på pengar efter konkursen.
Om det finns tillgångar kvar upprättar konkursförvaltaren förslag på hur dessa ska fördelas mellan borgenärerna. När alla eventuella borgenärer har kommit med sin fordran och alla tillgångar är utdelade, avslutas konkursen. Om det var enskild firma som gick i konkurs tillfaller kvarvarande skulder privatpersonen som hade firman.
Hur många företag går i konkurs varje år i Sverige?
Det råder skakiga tider i företagsvärlden just nu. År 2023 gick hela 9 397 företag i konkurs. Så många har inte gått i konkurs under ett enda år sedan 1993. På den tiden hade vi en finanskris i Sverige som gjorde att många företag tvingades i konkurs. Just nu har vi en lågkonjunktur som gör att många har det svårt ekonomiskt, vilket drabbar både små och stora företag.
År2023 förekom ett ökat antal konkurser inom alla branscher. Hårdast drabbades finansbranschen, företag inom fastighets- och företagstjänster samt byggbranschen. Nystartade företag, småföretag och företag i branscher med låg vinstmarginal är ofta mer utsatta.
2024 har inletts med ännu en tuff månad och många konkurser. Restaurangbranschen har sett en fördubbling av antalet konkurser sedan förra året. Just restaurangbranschen har små marginaler och är ett exempel på en bransch som drabbats extra hårt just nu, med höga matpriser och dåliga resultat som släpar med sedan coronapandemin.
Källa: Tillväxtanalys.se
Tecken på att ditt företag är på väg mot konkurs
En konkurs kommer sällan som en blixt från klar himmel – men samtidigt är det lätt att blunda för små varningstecken när du jobbar hårt med ditt företags dagliga drift. Om du lär dig att identifiera dessa tecken, ökar dina chanser att hinna göra förändringar innan det är för sent. Här är några tecken på att ditt företag kan vara på väg mot obestånd (som till slut kan leda till konkurs):
Många utestående skulder. Visst stämmer det att man måste spendera pengar för att tjäna pengar, till viss del. Men om du har problem med att betala ditt företags skulder i tid, speciellt då det gäller anställdas löner, skatter och avgifter till Skatteverket och lokalhyror, är det ett tecken på att företaget är på väg att hamna på obestånd.
Stora löpande förluster. Det är vanligt att nystartade företag går med förlust den första tiden, och det är något som du bör planera för. Men om du fortsätter gå med förlust och inte riktigt vet varför, blir det ett problem. Stora löpande förluster leder till att du inte kan betala företagets skulder i tid, och så är karusellen igång.
För litet antal kunder. Många företag har ett litet antal trogna kunder, vilket kan vara bra. Men vad händer om du plötsligt förlorar en eller två av dem? Att förlora en kund om man inte har så många kan leda till ett stort minus i ditt företags intäkter.
Dina anställda slutar på löpande band. Detta kan bero på att det finns en konkurrent till ditt företag på marknaden som erbjuder bättre villkor för sina anställda. Dina anställda kanske också ser problem med ditt företag som du inte ser. Att hitta och lära upp ny personal kostar pengar och du riskerar att inte hitta rätt direkt, vilket tär på företagets ekonomi.
För mycket produkter som inte säljer. Om ditt företag sysslar med handel av produkter, kan det vara ett dåligt tecken att ha många produkter på lager som säljer sällan. Produkter som står och samlar damm låser in kapital som kunde ha använts bättre på något annat.
Rädda ditt företag från konkurs: Åtgärder och strategier
Även om ditt företag går bra just nu, är det en bra idé att ha strategier att ta till om det skulle bli svåra tider. Det är viktigt att se varningsflaggorna och agera i tid, för att inte konkursen ska bli ett faktum. Här är några tips för att bemöta vanliga varningsflaggor:
Om ditt företag har problem med många utestående skulder samtidigt som du gör stora löpande förluster, kan du överväga att ta hjälp av en professionell revisor för att få råd.
Försök att alltid vara på jakt efter nya potentiella kunder, så att det ekonomiska bortfallet inte blir så stort om du skulle förlora en kund.
Ha en god relation till dina anställda och ge dem insikt i ditt företag. Var medveten om vad som händer i din bransch.
Om ditt företag säljer produkter, kontrollera regelbundet vad som säljer bra och inte. Överväg att sänka priset på produkter som inte säljer bra för sälja iväg dem och ge utrymme till nya.
Vissa utmaningar som du kan möta som företagare är dock svårare att förutspå innan de inträffar. Den globala coronapandemin orsakade till exempel problem för Åre Chokladfabrik. Deras butik i Åre och på Arlanda som tidigare hade genererat mycket av deras intäkter fick stänga, och plötsligt stod de med endast 10 % av sin normala omsättning. De tacklade problemet genom bland annat en säljturné för att få nya återförsäljare. Som företagare har du nytta av snabbt kunna tänka i nya banor om det oväntade skulle inträffa.
Källa: Dagens Industri
Företagsrekonstruktion kan vara ett alternativ
Om du har en livskraftig verksamhet i grunden, men sitter i en ekonomisk knipa som du inte tar dig ur på egen hand, kan du ansöka om företagsrekonstruktion. Tingsrätten kan då besluta om att utse en rekonstruktör till ditt företag. Under den begränsade tid som rekonstruktionen pågår skyddas företaget från konkurs och får möjlighet att återuppbygga verksamhet en.
På Sveriges Domstolars webbplats kan du läsa mer om företagsrekonstruktion.
Personliga konsekvenser: Vad händer om mitt företag går i konkurs?
Exakt vilka konsekvenser en konkurs får för dig som person beror på vilken företagsform du hade.
För dig som hade personlig firma fortsätter du att vara ansvarig för kvarvarande skulder till borgenärerna efter att konkursen är avslutad (en privatperson kan gå i konkurs flera gånger). Du går då i det som kallas för personlig konkurs, vilket i allra högsta grad påverkar din privatekonomi. Det är vanligt att de som har gått i personlig konkurs ansöker om skuldsanering hos Kronofogden.
Om du hade ett aktiebolag är du inte personligt ansvarig för bolagets skulder vid en konkurs, såvida du inte har varit oaktsam. Du har fortfarande ansvar för att bokföringen blir korrekt gjord när du har ett aktiebolag, och du kan bli personligt ansvarig för kvarvarande skulder efter en konkurs om den inte är det.
Om någon tar ut en djupare kreditupplysning på dig, kommer det att synas information om att du har företag som har gått i konkurs. Detta kommer att göra det svårare för dig att låna pengar till en start av ett nytt företag.
Konsekvenser för anställda: Vad händer med anställda när ett företag går i konkurs?
Det första som händer med de anställda vid en konkurs är att de blir uppsagda av konkursförvaltaren. Uppsägningstiden beror på anställningsavtalet och kollektivavtalet, men är normalt minst en månad. Under uppsägningstiden har de anställda rätt till lön.
Om det finns pengar kvar i konkursboet, kan delar av dem gå till löner och arvoden. Om det inte finns pengar kvar, kan de anställda istället få ut pengar från den statliga lönegarantin. Varje anställd gör då en sammanställning av den lön som inte betalats ut och lämnar den till konkursförvaltaren. Konkursförvaltaren beslutar sedan om lönegarantin. Lönegarantin betalas ut av Länsstyrelsen.
Det maximala beloppet för lönegaranti är fyra prisbasbelopp. Under 2023 motsvarade det 210 000 kronor. Den anställda kan få pengar för högst åtta månader. En förutsättning för att få ut pengar från lönegarantin är att den anställda är inskriven på Arbetsförmedlingen och söker jobb. Den anställda ska skriva in sig på Arbetsförmedlingen samma dag som den blir uppsagd.
Att starta ett nytt företag efter konkurs: Möjligheter och utmaningar
Det kan ta tid att starta ett nytt företag om ditt tidigare gick i konkurs. Oavsett om det gällde en enskild firma eller ett aktiebolag riskerar du att få näringsförbud, vilket bland annat betyder att du inte får starta en ny verksamhet under en viss period. Näringsförbudet gäller i normala fall mellan tre och tio år. Det är Tingsrätten som beslutar om näringsförbud ska utfärdas i varje enskilt fall.
Det bästa du kan göra efter en konkurs är att försöka bli skuldfri så fort du kan, om du har några skulder kvar. En konkurs kan kännas som ett stort personligt misslyckande – men så länge konkursen är avslutad och du har blivit av med dina skulder kan du starta företag igen. Det positiva är att du förmodligen har med dig värdefulla erfarenheter som kan hjälpa dig i ditt nästa företag. När du väl är redo är vårt bästa tips att fundera extra noga på vad som gick fel förra gången. Försök också hålla ner kostnaderna så mycket som möjligt i början.
Konkurs går ofta att undvika
Som egen företagare vill du göra allt du kan för att undvika konkurs. En konkurs kan vara en påfrestande process för alla inblandande, inte minst dig själv. Det kan också ta tid att komma igång med företagandet igen efter en konkurs. Kom ihåg att om du är väl insatt i företagets ekonomi, gör bokföringen korrekt, håller koll på din marknad och inte räds för att hitta på kreativa lösningar på oväntade problem, så har du goda chanser att klara dig undan konkurs.
Relaterade artiklar:
Guide till att starta enskild firma
Starta aktiebolag – en fullständig guide för entreprenörer
Enskild firma eller aktiebolag – välj rätt företagsform för ditt företag
Skatt på vinst i aktiebolag – en omfattande guide