Vilka försäkringar bör man ha?
Jämför hemförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Stigande räntor, inflation, mat-, el- och bränslepriser gör att många känner sig hårt ekonomiskt pressade och tvingas därför att skära ner på en del utgifter. Men det finns en del saker som du inte bör spara in pengar på. Vi berättar om vilka försäkringar du måste ha, vilka som är nödvändiga, vilka du kan skippa – och tipsar dig om hur du kan få ner dina kostnader.
På 5 minuter eller mindre får du lära dig om vilka försäkringar du kan skippa, vilka du måste ha enligt lag och vilka som är bra att ha om någonting händer. Dessutom får du tips på hur du sparar pengar, utan att behöva säga upp nödvändiga försäkringar.
Försäkringar en trygghet i vardagen
När det kommer till att spara pengar så finns det vissa saker som du inte bör spara in på, dit hör bland annat vissa försäkringar. Försäkringar ger dig en trygghet i vardagen genom att ta emot dig ekonomiskt om någonting skulle hända. Vem som helst kan råka ut för en skada, till exempel en vatten- eller brandskada som kan leda till mycket höga kostnader. Kostnader som du får stå för helt själv om du står oförsäkrad. Därför är det viktigt att tänka till en extra gång innan du säger upp din försäkring.
Vilka försäkringar bör man ha?
Vilka försäkringar du bör ha varierar beroende på din livssituation, men några grundläggande försäkringar inkluderar trafikförsäkring (obligatorisk), hemförsäkring, barnförsäkring, djurförsäkring och sjuk- och olycksfallsförsäkring. Andra försäkringar, som livförsäkring och inkomstförsäkring, kan vara viktiga beroende på din ekonomi och familjesituation. Några du kan skippa är produktförsäkring, cykelförsäkring, ID-skydd och avbeställningsskydd.
Vi går igenom dessa i lite mer detalj:
Trafikförsäkring
Det finns bara en försäkring som är obligatorisk och det är trafikförsäkringen. Alla motordrivna fordon i trafiken måste vara trafikförsäkrade. Om du struntar i att teckna en sådan försäkring rapporteras du automatiskt till Trafikförsäkringsföreningen och får istället betala en trafikförsäkringsavgift med en premie som är avsevärt högre än vad premien för trafikförsäkringen är.
Hemförsäkring
Om det finns en försäkring du bör ha utöver den obligatoriska trafikförsäkringen så är det hemförsäkringen. Varför? Jo, den innehåller ett väldigt brett skydd som omfattar mycket mer än bara dina saker. Den innehåller också en ansvarsförsäkring, rättskydd, reseförsäkring, överfallsskydd och ofta även ett ID-skydd. Bor du i villa eller bostadsrätt behöver du komplettera med en villa- eller bostadsrättsförsäkring.
Reseförsäkring
En reseförsäkring ingår alltid i din hemförsäkring. Den brukar gälla i 45–60 dagar och täcker bland annat vårdkostnader vid akut sjukdom och olycksfall, som annars kan bli extremt kostsamma för dig. Så om du ska vara bortrest i mer än 45 dagar, till exempel om du tänker studera eller arbeta utomlands ett år, är det viktigt att du har en reseförsäkring som gäller under hela perioden du är utomlands.
Barnförsäkring
Dina barn är ofta försäkrade via skolan, men det är vanligt att försäkringen bara gäller under skoltid och på vägen till och från skolan. På kommunens webbplats brukar man kunna läsa vilket försäkringsskydd barnen har i skolan. Men för att barnen ska vara skyddade dygnet runt behöver du teckna en barnförsäkring. Den innehåller ett heltäckande skydd vid både skador och sjukdomar och kan bland annat ge ersättning om barnet inte skulle kunna arbeta i vuxen ålder på grund av en skada som gett bestående men.
Djurförsäkring
Har du en hund eller katt, eller kanske något annat husdjur? Då vet du säkert hur dyrt det kan vara att gå till veterinären. En djurförsäkring täcker kostnader för veterinärvård om din pälskling skadas eller blir sjuk, behöver tandvård eller receptbelagda mediciner.
Sjuk- och olycksfallsförsäkring
En sjuk- och olycksfallsförsäkring kan vara bra att ha. Med den har du ett skydd dygnet runt och kan få ersättning för både sjukdom och olycksfall. Om du skulle få bestående men efter en olycka så att du inte kan arbeta lika mycket som förut så betalas ett engångsbelopp ut.
Livförsäkring
Livförsäkringen är bra att ha i barnfamiljer, speciellt om man är osäker på om det skulle gå att klara sig på den ena förälderns lön om den andra föräldern skulle gå bort. Livförsäkringen kan användas till att täcka inkomstbortfall, boendekostnader eller lösa in ett bolån, så att familjen har möjlighet att bo kvar i huset eller bostadsrätten.
Inkomstförsäkring
En inkomstförsäkring kan täcka inkomstbortfall om du skulle bli arbetslös. Ofta ingår den i medlemskapet om du är medlem i facket, men är du inte det kan du också teckna en privat inkomstförsäkring. För att kunna få ersättning från inkomstförsäkringen behöver du vara medlem i en a-kassa. A-kassan ersätter dig också ekonomiskt om du skulle bli arbetslös, men bara upp till max 25 000 kronor, så om du har en högre lön än det kan en inkomstförsäkring ge dig ersättning på som mest 80 % av din lön.
Försäkringar som du kan skippa
Produktförsäkringar
En produktförsäkring är en försäkring som du tecknar för en enskild sak, till exempel en mobil, dator eller kamera. Men produktförsäkringarna är ofta dyra och onödiga eftersom dina saker redan omfattas av din hemförsäkring. Då är det bättre att teckna en allrisk-/drulleförsäkring till din hemförsäkring som utökar skyddet till att även omfatta olyckor, till exempel om du skulle spilla kaffe över datorn så att den slutar fungera.
Cykelförsäkring
Din cykel täcks redan av hemförsäkringen, men om du har en dyr cykel rekommenderar vi dig att kontrollera hur hög ersättning du kan få om något händer med den. Ersättningen varierar kraftigt mellan försäkringsbolagen, från 10 000 till 100 000 kronor.
ID-skydd
ID-skydd ingår ofta i hemförsäkringar och är i regel lika omfattande som de separata ID-skydden som finns på marknaden.
Extra avbeställningsskydd
Betalar du din resa med kort ingår ofta ett avbeställningsskydd. Du kan också teckna ett utökat reseskydd till din hemförsäkring som innehåller avbeställningsskydd.
Dolda fel-försäkring
Om du ska sälja en bostad kan du överväga att skaffa en dolda fel-försäkring. Den kan ge dig ersättning om köparen efter köpet hittar ett fel i bostaden som kan räknas som ett dolt fel. Ersättningen kan du sedan använda för att rätta till felet. Det ligger dock på köparen att bevisa att det rör sig om ett dolt fel, och många brister i boendet är undantagna från dolda fel-försäkringen.
Spartips – jämför dina olika avtal
Det finns sätt att spara in på dina försäkringar utan att du behöver säga upp dem. Vårt bästa tips är att du jämför försäkringar för att kunna hitta ett minst lika bra skydd till ett lägre pris. Vissa försäkringsbolag höjer premien på försäkringen i samband med att den förnyas, så om du har haft samma försäkring under många år utan att förhandla om priset finns det en stor chans att spara pengar! Tänk bara på att alltid jämföra villkoren så att du inte byter till ett sämre skydd, utan ett som täcker dina behov.
Ett annat sätt att spara pengar är att samla dina försäkringar under ett och samma försäkringsbolag. Det är vanligt att försäkringsbolagen erbjuder dig rabatt om du gör det. Ju fler försäkringar du samlar desto mer får du i rabatt. Rabatten brukar ligga mellan 5–20 %.
På Zmarta kan du inte bara jämföra försäkringar, du kan också jämföra
Dessutom kan du samla dina lån och krediter för att få en bättre ränta. Genom att se över dina avtal kan du spara en hel del pengar. Läs även våra 10 tips på hur du sparar pengar.