Helförsäkring för din bil

Jämför och byt helförsäkring för din bil – enkelt och snabbt

Hämta din bilförsäkring

Hämta dina försäkringsuppgifter med BankID och få en ännu enklare översikt.

Jag samtycker till Zmarta's personuppgiftspolicy.

Ange ett giltigt registreringsnummer.
?
?
  • Samma priser som hos bolagen
  • Kostnadsfri rådgivning
Zmarta Illustration Saving White

Prisgaranti

Inga gömda kostnader och samma priser som hos bolagen.
Zmarta Illustration Find Best Terms White

Nöjda kunder

Över 1.5 miljoner sålda försäkringar.
Zmarta Illustration Loan Promise White

Snabbt och enkelt

Jämför kostnadsfritt och få försäkringserbjudanden från över 20 bolag.
4,6 av 5 baserat på 21 396 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
B
Basem säger:

Mycket bra service

19 december 2024
E
Ebrahim säger:

jag tycker det gick mycket smidigt

18 december 2024
PDDS
Piero Domenico Di Stefano säger:

Som vanligt snabbt & proffsigt👌 av Vladimir

18 december 2024

Vad är helförsäkring?

En helförsäkring är den mest heltäckande försäkringen du kan teckna för din bil. Den ger ett skydd som täcker personskador, skador på andra fordon, samt alla typer av skador på din bils kaross. En helförsäkring är, enkelt förklarat, en trafik-, halv- och vagnskadeförsäkring kombinerat. 

Innehåll

Om helförsäkring för bil 

Ju mer din bil är värd desto mer relevant blir det att ha en helförsäkring. Särskilt om bilen saknar vagnskadegaranti, det vill säga den garanti som betalar ut ersättning för yttre skador på bilen och som i regel ingår de allra första åren då du köpt en helt ny bil. Så länge vagnskadegarantin gäller räcker det med att ha en halvförsäkring till bilen. Så fort vagnskadegarantin gått ut är det alltså läge att teckna en helförsäkring. 

Med försäkringsskyddet helförsäkring får du det största grundläggande ekonomiska skydd som går att få för din bil. För att få ytterligare skydd och bättre villkor på din helförsäkring finns det även många olika tilläggsförsäkringar att teckna. 

Nedan går vi igenom allt du kan tänkas behöva veta för att skapa dig en så bra bild som möjligt över helförsäkringen – och hur du får den bästa och billigaste! 

Vad ingår i helförsäkringen? 

En helförsäkring har samma innehåll som en trafikförsäkring samt en halvförsäkring men med ett tillägg: vagnskadeförsäkring. Detta gör att du kan få ersättning för vagnskada, alltså yttre skador på bilen som kan uppkomma vid exempelvis skadegörelse eller en trafikolycka. Oavsett vilket försäkringsbolag du tecknar din helförsäkring hos så ingår både trafikförsäkring och halvförsäkring. 

Trafikförsäkring – ett måste 

Bilens trafikförsäkring ersätter personskador på alla som blir skadade i en olycka i trafiken – förare och medtrafikanter. Eftersom det är lag på att du minst måste ha en trafikförsäkring till din bil blir ingen person utan ersättning vid en olycka. Skulle du vara oförsäkrad och vara orsaken till en olycka betalar Trafikförsäkringsföreningen ut ersättning. Att köra oförsäkrad är både olagligt och mycket dyrt eftersom du tvingas betala en daglig avgift för varje dag bilen står oförsäkrad.  

Här kan du läsa mer om trafikförsäkring för bil.

Halvförsäkring – ett brett skydd 

En halvförsäkring för bil är den del av det totala försäkringsskyddet som innehåller mest. Halvförsäkringen kan delas upp i två delar: personskydd och skydd för bilen. 

  • Krisskydd ger ersättning för terapisessioner i samband med en traumatisk händelse i trafiken. 

  • Rättskydd ger ersättning för skadestånd och rättegångskostnader om du blir indragen i en rättstvist. 

  • Räddningsskydd ger ersättning för bärgning och hemtransport vid bland annat motorstopp och olycka. 

  • Brand ger ersättning för brandskador som exempelvis uppstått av anlagd brand, genom blixtnedslag eller har spridits från närliggande brand. 

  • Glas ger ersättning för skada på vindruta, till exempel vid stenskott. 

  • Stöld ger ersättning för skador på bilen som uppkommit om någon försökt stjäla den eller om hela bilen blir stulen. 

  • Elektronik ger ersättning vid vissa skador på bilens elektronik, växellåda och mekaniskadelar inom kraftöverföring. 

Här kan du läsa mer om halvförsäkring för bil.

Hur mycket kostar helförsäkring? 

Priset på en helförsäkring är i snitt 5 207 kronor per år, enligt data från 2021 över tecknade bilförsäkringar via Insplanet. Insplanet går numera under namnet Zmarta Försäkringar. 

Helförsäkring är det högsta försäkringsskyddet du kan välja till din bil och det är därmed det dyraste. Men det är självklart många faktorer som du måste väga in som påverkar premien. Var du bor kan ha en stor betydelse. En person som bor i Stockholm betalar i snitt 58 % mer för sin helförsäkring än en person som bor på Gotland. 

Med en tjänst som Zmarta kan du få hjälp med att hitta den billigaste helförsäkringen till din bil. Att jämföra bilförsäkring via oss tar 30 sekunder och du får svar från flera försäkringsbolag samtidigt. När du jämfört kan du enkelt välja det försäkringsbolag som du tycker erbjuder dig bäst pris och villkor och sen köpa snabbt och enkelt direkt via Zmarta. 

Läs även: Statistik för 2021: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor

Varför välja helförsäkring till bilen? 

Även om det bara är en enda punkt som skiljer en helförsäkring mot en halvförsäkring så är det ett mycket stort ekonomiskt skydd. Med en helförsäkring får du nämligen ersättning för alla yttre skador som kan uppkomma på fordonet. 

Det handlar oftast om kollisionsskador, men kan lika gärna handla om att du av ren otur repar lacken eller att bilen blir utsatt för skadegörelse. Det finns även många tilläggsförsäkringar du kan teckna för att få ett ännu mer omfattande skydd. 

Vagnskadeförsäkring 

En vagnskadeförsäkring innebär att du får ersättning vid yttreskador på bilens kaross. Det kan handla om att ett träd välter omkull över din bil, du hamnar i en trafikolycka eller om någon avsiktligt skadar din bil. 

Handlar det om konstruktionsfel eller rostskador gäller inte vagnskadeförsäkringen. Det finns också ett aktsamhetskrav i försäkringen, vilket bland annat handlar om att du inte får köra din bil vid körförbud. Om du bryter mot detta krav kan du få lägre eller bli helt utan ersättning. 

Köper du en helt ny bil är det mycket vanligt att en vagnskadegaranti ingår de tre första åren. Det betyder att du enbart behöver teckna en halvförsäkring under de allra första åren. Däremot bör du komma ihåg att teckna helförsäkring när dessa år har passerat eftersom du annars står utan vagnskadeförsäkringen. 

Tilläggsförsäkring – extra trygghet 

Även om en helförsäkring till bilen ger ett stort och brett ekonomiskt skydd bör du se över utbudet av tilläggsförsäkringar. Dessa kan både ge ett extra skydd, förbättra det skydd du redan har eller sänka kostnaden på självrisken. Utbudet av tilläggsförsäkringar är olika mellan olika försäkringsbolag. Men de allra flesta går endast att teckna om du har helförsäkringen hos försäkringsbolaget.

Några av de populäraste tilläggsförsäkringarna på marknaden är 

  • drulleförsäkring 

  • självriskreducering 

  • hyrbil 

  • assistans 

  • olycksfall (rehab). 

Råd till en bättre helförsäkring

Jämför pris och villkor 

Att jämföra pris på helförsäkringar till bilen är ett enkelt första steg för att inte betala för mycket. Du kan enkelt jämföra, byta och teckna försäkring via Zmarta. Vi jämför försäkringsbolag och bilförsäkringar från ett stort urval av försäkringslösningar och priser. Det du ska komma ihåg är att du bör göra dessa jämförelser regelbundet. Risken är annars att du sitter med samma försäkringsbolag år efter år med ett avtal som inte alls är lika bra i jämförelse med konkurrerande bolag. 

Fråga oss om tips 

Det finns mängder av tips på vad du kan göra för att få billigare premie på din bilförsäkring. Men i slutändan handlar det om vad försäkringsbolagen erbjuder för alternativ. Det kan vara allt från att du kan få rabatt om du har flera försäkringar hos samma bolag till att du har bilen inlåst på nätterna. Vi rekommenderar därför att du alltid frågar vad du kan göra för att pressa priset. Förstår du hur prissättningen fungerar är det dessutom enklare att kunna pressa priset – och med det ordna ett bättre försäkringsavtal. 

Hos oss på Zmarta kan du få kostnadsfri rådgivning från våra erfarna försäkringsrådgivare.

Är du osäker på om helförsäkring är rätt för dig?

hel halv eller trafikförsäkring.png

Det finns flera saker som är bra att ha i åtanke när du ska välja bilförsäkring till din bil. En helförsäkring täcker allt och lite till, vilket kanske inte är rätt för just din bil – eller så är det just det!  

Få tips på hur du bör tänka för att välja rätt bilförsäkring, skillnaderna mellan trafik-, halv- och helförsäkring och vilka skydd de erbjuder. 

Trafikskadelagen – kravet på trafikförsäkring

Enligt Trafikskadelagen (1975:1410) ska alla motordrivna fordon som är registrerade i bilregistret och som inte är avställda ha en trafikförsäkring. Detta är för att garantera att tredje part ska kunna få skadestånd då denna har rätt till det, samt att din ekonomi inte ska drabbas för kraftigt av ett skadeståndsanspråk. 

Det är du som är fordonets ägare och som använder fordonet mest som ska stå på försäkringen. Det är också du som blir skyldig att betala trafikförsäkringsavgift till Trafikförsäkringsföreningen (TFF), om fordonet saknar trafikförsäkring vid någon tid. 

Trafikförsäkringen gäller ofta, men inte alltid, utan självrisk. Det är vanligt att försäkringsbolag tar ut 1 000 kronor extra i självrisk om föraren av fordonet är under 24 år.

Tips för en säkrare bilfärd

1. Se till att ha rätt lufttryck

Kolla däcktrycket regelbundet. För lågt lufttryck ger en trögstyrd bil, är trycket för högt slits däcken onödigt mycket på mitten. Dessutom går det åt mer bränsle när trycket är för lågt.

2. Råkat ut för stenskott?

Boka tid hos en bilglasmästare så fort som möjligt, annars finns det risk att vindrutan spricker. Minska risken för framtida stenskott genom att hålla rätt avstånd i trafiken.

3. Kolla mönsterdjupet

Slitna däck ger längre bromssträcka och ökad risk för vattenplaning.

4. 3-sekundersregeln

Du kan lätt kolla om du håller rätt avstånd till bilen framför dig på vägen! Välj ut en punkt, till exempel en vägskylt, och när bilen framför dig har passerat skylten börjar du räkna sekunder. Håller du rätt avstånd ska det gå minst tre sekunder innan du själv passerar samma märke.

5. Låt bilen stå

Visste du att trötthet bakom ratten är ett lagbrott i Sverige? Låt bilen stå när du är trött, sömnbrist kan vara lika farligt som att köra rattfull.