Sparkonto – ränta, avgifter och insättningsgaranti
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-33,95 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
När du planerar för att skaffa dig ett sparande på ett sparkonto är det bra att ta reda på några olika saker. Detta för att du ska få villkor som passar dig, för att du ska få ett bra skydd för dina pengar och för att få en bra ränta så att pengarna kan växa på bästa sätt.
Genom att skaffa ett sparkonto får du enkelt avkastning på dina pengar. Du får ränta på ditt sparkapital men behöver inte engagera dig på samma sätt som om du valt att spara i aktier och fonder.
Vilka faktorer påverkar ditt sparande?
Ränta
Du vill såklart ha så hög ränta som möjligt vid ett sparande, för att få så stor avkastning som möjligt på dina sparade slantar. Olika konton har olika ränta och beroende på om du väljer att ha fria uttag eller om du väljer att låsa dina pengar, kan räntan variera. Oftast får du högre ränta om du väljer att låsa pengarna under en period. Vill du ha fria uttag får du räkna med en lite lägre ränta, men räds inte att försöka förhandla upp den till den bästa sparräntan du kan.
Avgifter
De flesta banker tar inte ut någon kostnad för att du ska få öppna ett sparkonto. Om du däremot har valt att låsa dina pengar eller valt uttag X antal gånger per år och sedan överskrider dessa, får du oftast betala en summa för ditt nästa uttag.
Insättningsgaranti
Insättningsgarantin innebär att om banken som du sparar i exempelvis skulle gå i konkurs så har du ändå kvar dina pengar och kan få ut dessa. Det är Riksgälden (statens finansförvaltning) som står ansvarig för insättningsgarantin och oftast betalas pengarna ut inom cirka 20 arbetsdagar från att insättningsgarantin träder i kraft. Detta är inget som du behöver ansöka om utan det sker per automatik.
Insättningsgaranti är alltså ett skydd för dina pengar, där anslutna banker betalar en avgift som finansierar systemet. Systemet infördes i Sverige 1996 men finns även i andra länder, både inom och utanför EU.
Håll koll på hur mycket pengar som täcks
Det kan vara bra att veta att det finns ett tak på insättningsgarantin. Belopp över 100 000 euro täcks inte. Inte heller fonder eller aktier täcks av insättningsgarantin. Däremot kan du ha konton hos flera olika banker och därmed omfattas av insättningsgarantin för flera sparkonton.
Insättningsgaranti är ett skydd för dina pengar, där banker betalar en avgift som finansierar systemet.
Skillnaden mellan att ha ett sparande som täcks av insättningsgarantin gentemot det som inte täcks, är krasst att du troligtvis får en högre ränta på sparkontot som inte täcks av insättningsgarantin, medan du istället vet att dina pengar är skyddade om du väljer ett med insättningsgaranti.
Läs även: Investera pengar