Ekonomiskt oberoende - så lyckas du
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99 %. Räntespann 5,2-32,99 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Känslan att vara ekonomiskt oberoende, där sparande, räkningar och andra betalningar inte skapar ångest över att om du har pengar kvar i slutet av månaden till mat. Hur kan du då starta resan för att bli ekonomiskt oberoende?
Låt oss inte lyssna allt för mycket på gamla rävar som suttit alldeles för länge. Idag finns det ett stort antal olika sätt för att lyckas bli ekonomiskt oberoende, det gäller bara att hitta det som funkar för dig.
Första frågan du ska svara på är varför du vill bli ekonomiskt oberoende? Har du barn och vill lämna efter någonting när du går bort? Vill du börja investera och inte behöva vända på varje krona? Eller är det av någon annan anledning till varför du vill bli ekonomiskt oberoende?
Läs även vad ett barn kostar och hur du kan spara till barn
Vad är ekonomiskt oberoende?
Vad innebär det egentligen att leva ekonomiskt oberoende? Är det att du ska kunna ta en tidig pension? Eller att inte behöva tänka på hur mycket du spenderar varje månad på allt?
Om du inte haft turen och föds in i en välbärgad familj, eller fått ett arv som gjort dit oberoende när det kommer till pengar, så kan det vara klurigt att komma fram till hur du ska bli ekonomiskt oberoende. Men det är inte omöjligt! Vi har tagit fram bra strategier där du kan se om någon av dem passar dig.
Hur mycket pengar behöver du för att bli ekonomiskt oberoende?
Vart du bor har såklart stor påverkan när det kommer till om du kan, eller måste jobba hårdare för att bli ekonomiskt oberoende eller inte. Bor du till exempel i Stockholm där levnadskostnaderna är bra mycket högre än kanske Skellefteå, så kan det ta längre tid för dig att du kan leva ekonomiskt oberoende.
Det finns några frågor du behöver ställa innan du kan köra igång
Hur stora utgifter förväntar du dig att ha i framtiden?
Hur mycket av din inkomst kan du spara just nu?
Hur mycket förväntar du dig i avkastning?
Hur lång tid tror du att det kommer ta tills du är ekonomiskt oberoende?
Du vill kanske kunna gå i tidig pension och vara ekonomiskt oberoende innan 65? Planerar du att ha en högre eller samma levnadsstandard som idag? Var planerar du att bo? Och hur mycket kommer du på ett ungefär att spendera?
Läs även hur du kan göra en sparkalender
FIRE – Ekonomiskt oberoende för att ta tidig pension
Financial Independence and Retiring Early (FIRE), detta engelska uttryck har lagt grunden för en livsstil där människor självmant och villigt lägger undan pengar för att kunna ta en så tidig pension som möjligt.
Att leva utefter FIRE är att vilja och ha möjligheten att sluta jobba tidigare än när samhället anser att man ska, alltså innan 65 år. Vissa planerar och jobbar till och med för att kunna sluta jobba och vara ekonomiskt oberoende vid 35 – 40 års ålder. Frågan är om du vill eller har möjligheten att spara eller investera upp till 70 % av din inkomst varje månad?
Se över din ekonomi
Innan du går vidare och börjar eliminera varje strategi med “jag kan inte”, så sätt dig ner och se över din ekonomi, räkna på det du faktiskt redan har, kanske behöver du inte göra allt för mycket extra för att bli ekonomiskt oberoende?
Hur ser dina utgifter ut idag? Men även i framtiden?
Har du investerat någonting och/eller sparar du någonting varje månad?
Om du har sparade pengar, hur mycket förväntar du att få i avkastning när du exempelvis slutar jobba?
Leva på avkastning – vad du kan förvänta dig
Vad är avkastning? Och hur kan du leva på det? Avkastning betyder på engelska “Rate of Return” eller “ROR” och betyder vinsten eller förlusten du gör på en investering, under en viss tidsperiod. Det finns både positiv och negativ avkastning, positiv avkastning på dina investeringar är när du gjort investeringar och sparat för att sedan leva på det kapitalet. Detta gör du istället för att jobba och fortsätta tjäna pengar. Precis som när vi pratar om passiva inkomster som aktier och fonder.
Avkastning förklarar man ofta ur en procentandel utifrån den ursprungliga investeringen. När det kommer till att bli ekonomiskt oberoende, så kan du räkna avkastningen som den sammanlagda vinsten av aktieutdelningen, samt värdeökningen den aktien gör.
Säg att du köper aktier för 2 000 kr, aktieutdelningen går upp med 1 000 kronor och du säljer den till ett värde på 3 000 kronor, det innebär att din totala vinst blir inköpspriset dividerat med vinsten: 1 000 / 2 000 = 0,5 %, du går med andra ord med en vinst på 50 % och en avkastning på 1 000 kronor.
Olika typer av avkastning
Avkastning från kapital kommer inte bara från investeringar i fonder och aktier. Du kan få positiv avkastning och leva på det från följande mätningar:
Eget kapital
Investerat kapital
Operativt kapital
Sysselsatt kapital
Totalt kapital
Så blir du ekonomiskt oberoende
Med rätt strategi och motivation kan de flesta bli ekonomiskt oberoende, men det gäller att hitta vad som fungerar och inte bara kasta sig in i orealistiska lösningar hur du tjänar pengar snabbt, även för att du inte ska behöva slösa tid på något som nödvändigtvis inte fungerar, eller göra något som tar över din fritid och gör så att du exempelvis förlorar tid du kan spendera med din familj.
Vilket är då det bästa sättet att bli ekonomist oberoende? Det vanligaste och fortfarande ett av de mest effektiva sätten att bli ekonomiskt oberoende är genom att spara pengar, där investeringar i fonder och aktier är det populäraste sättet. Men det finns fler sätt att lyckas bli ekonomiskt oberoende.
1. Eget sparkapital
Som redan nämnt är ett av de vanligaste och effektivaste sätten att leva på avkastning när man sedan slutar jobba. Genom att investera och spara pengar i aktier och fonder. Du kommer lägga egna pengar genom att köpa exempelvis aktier, dessa låter du sedan jobba så att de genererar passiva inkomster till dig.
Att investera i fonder och aktier är inte riskfritt. Det är viktigt att du lägger lite tid på att läsa hur det fungerar, vilka risker det finns, vad köpa och sälja aktier ens betyder, och om du inte vill riskera att förlora för mycket av dina egna investeringar, kan du köpa så kallade säkra fonder eller aktier.
2. Långsiktiga investeringar
Genom att investera i aktier och fonder sparar du tillsammans med en passiv inkomst. Här är tänker “långsiktigt sparande” vad som tar täten och det är viktigt att du tänker framåt, och inte bara ser vilka fonder som ser bra ut just här och nu.
Vägen till ekonomisk oberoende kan vara svår, och det är inte en rak backe heller. Ränta-på-ränta när det kommer till börsen gör det blir mer som en slingrande, stenig väg. Men sluta inte att tänka långsiktigt och tänk på att det kommer vara värt det i slutet.
3. Extrajobb
Har du planer på att lägga undan och spara ännu mer? Då kan det vara av intresse att skaffa ett extrajobb, då får du ytterligare en inkomst, och om det är en inkomst du egentligen inte behöver eller har räknat med, så kan du lägga undan hela lönen till ditt sparande. Vad som är realistiskt här är dock att du inte kommer kunna ha två heltidsjobb, utan någon form av passiv inkomst, alternativt ett jobb som endast tar några timmar av din lediga tid passar nog bäst.
Läs gärna: Hur du blir rik