Downshifting – leva billigt och snålt
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99 %. Räntespann 5,2-32,99 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Minimalistiskt leverne, leva enklare eller bara vara snål? Downshifting är trenden från 90-talet som gjorde det populärt att leva så billigt som möjligt. Det är ett levnadssätt där fokus ligger på att leva enkelt, bortse från materialistiska ting och hitta en balans i vardagen.
På knappa 3 minuter kan du läsa om vad downshifting är, hur du ska göra om du vill leva billigt och varför det inte är samma sak som att vara snål.
Vad är downshifting?
Downshifting är en engelsk term som vi tagit till oss här i Sverige. Livsstilen har dock funnits länge och började trenda redan på 90-talet, då det blev ett eftertraktat sätt att leva på i USA. Idag, med en inflation i Sverige och ett stort intresse för att leva mer minimalistiskt har det börjat bli stort igen. Det är inte att leva snålt för att spara pengar. Utan handlar om att leva då billigt som möjligt, samtidigt som man kan njuta av livet. Många gånger handlar det om att ge upp måsten, krav och kostnader som i längden kan vara mer harmfullt och tärande på den mentala hälsan. Downshifting är fortfarande att hitta ett sätt att leva så billigt som möjligt, det inkluderar
boendekostnader
mat
fritidsaktiviteter
transportkostnader
hur du bor och var
Klart att det finns begränsningar, har du exempelvis barn så tillkommer fasta kostnader som du inte kommer kunna undgå. Du kan läsa mer om hur mycket ett barn kostar här. Kort och gott kan vi säga att downshifting är ett levnadsval som personer gör för att hitta ett simplare och billigare sätt att leva.
Hur billigt kan man leva?
Detta är helt upp till dig. Är du redo att leva utan rinnande vatten och el? Sälja alla dina tillhörigheter och flytta in i ett hus på hjul? Eller vill du bara sänka dina kostnader och leva så minimalistisk som möjligt, samtidigt som du har alla bekvämligheter?
När det kommer till att leva snålt så har det mindre att göra med en sämre standard och mer att göra med att göra sig av med onödiga kostnader och hitta ett levnadssätt som passar varje enskild individ. Du är med andra ord inte snål bara för att du tar beslutet att sälja huset, göra dig av med dyra kostnader och flytta in i en stuga på landet där du är självförsörjande.
Redo att leva billigt? Här kommer våra bästa tips
1. Gör en budget och planera dina köp
Vanligaste misstaget du kan göra är att inte hålla koll på din inkomst. Genom att ha en strikt budget och se exakt hur mycket som kommer in, och hur mycket som går ut, kan du börja eliminera onödiga kostnader och impulsköp som du egentligen inte behöver. En budget är inte bara bra för att se vad du spenderar dina pengar på och sätt att se vilka utgifter som du kan eliminera, du kan även enklare planera dina köp och handla på ett smartare sätt.
2. Många bäckar små
När du väl har koll på dina inkomster och utgifter kan du se vilka kostnader som du kanske inte behöver. Säg upp abonnemang du inte använder, fem streamingtjänster kanske inte är ett måste utan det kanske räcker med en? Genom att ta dig an downshifting kan det vara värt att skippa gymkortet och ge dig ut och hitta ett utegym istället. Kom ihåg, du försöker leva så billigt som möjligt.
3. Leva utan bil
Detta är en av de större bovarna när det kommer till dina vardagskostnader. Här behöver du räkna med försäkring, skatt, bensin och service. Har du inte tillgång till kommunal trafik kan det vara svårt att göra dig av med bilen, men om möjligheten finns kan du kolla om du kan sälja bilen och köpa en cykel, alternativt byta till en billigare bil.
4. Planera allt in i minsta detalj
Oavsett om du planerar att ta en längre resa, eller bara ska iväg på en långhelg så ska du planera. Bara genom att åka på semester under lågsäsong kan du spara tusenlappar. Om du vill planera in en resa, gör det så tidigt som möjligt, leta efter erbjudanden och boka in så mycket du kan redan innan, detta gör att du slipper betala extra för något som kanske inte skulle ha kostat lika mycket.
5. Håll koll på priserna
Visst är det enkelt? Kila in på butiken efter jobbet, plocka på sig vad man behöver till middagen och inte ens titta på prislapparna? Det är även enkelt att stå för i kassan och fundera på vad som egentligen kostade 500 kronor när allt du skulle köpa var mjölk och paprika. Att småhandla är alltid dyrare i längden, därför, för att hitta billigaste maten att leva på, rekommenderar vi att du håller koll på extrapriser, rabatter och blir medlem så att du kan få exklusiva erbjudanden. Allt fler matvarubutiker har någonting som kallas svinnlådor, där kan du hitta varor som är 100 % ätbara men som kanske bara är lite trötta eller närmar sig bäst före datum. Genom att även laga mat efter säsong kan du spara massvis, enkla förklaringen där är att det kostar affärerna mer att importera en avokado utanför deras säsong.
6. Kolla över dina lån
Har du många dyra lån och krediter? Kolla över och se om du kan samla dina lån till ett och endast betala en ränta. Har du bolån? Kanske blir det billigare om du flyttar ditt bolån till en annan bank? Oavsett om du har flera lån eller bara är intresserad att se om du kan få bättre villkor, så kan det vara värt att se över om du kan antingen samla eller flytta till en annan bank.
7. Utgå från vad du behöver och vilka behov som finns
När det kommer till kritan så är det enkelt för mig att sitta här och ge dig tips på vad du borde och inte borde göra. Men det viktigaste är att du sätter dig ner och verkligen tänker efter vilka behov du har i vardagen, vad du behöver som kommer att kosta pengar och tid, samt vilka saker du känner dig bekväm att göra dig av med. Som jag redan nämnt så handlar downshifting inte om att leva snålt, det handlar om att hitta en balans och en vardag som passar dig. Om detta då betyder att du flyttar till mindre, slutar helt att äta ute eller hittar billigare fritidsaktiviteter, är upp till dig.
Downshifting – mer än att bara leva snålt och billigt
Summan av kardemumman när det kommer till downshifting? Det är inte att vara snål. Väljer du att leva så billigt som möjligt så är du inte snål, du har bara valt att se över vad du faktiskt behöver i livet och hur du kan få ut mer av vardagen, utan att betala multum.
Men det betyder också att du kan spara mer. Du kan antingen lägga undan så mycket som du bara kan, eller så kan du ta hjälp av en sparkalender för att öka din ekonomiska buffert.