Fem ekonomiska tips efter dyr jul och nyår
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 7,95 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 8,25 %. Totalt belopp att betala 261 497 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 179 kr. Uppdaterat 2023-11-01.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-29,4 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Januari – även känd som ”snålmånaden” – innebär ofta en tunn plånbok. Här får du fem konkreta tips på hur du klarar dig fram till löning.
1. Spara in på maten
Strunta i lunchen på stan och gör storkok istället. Gör småportioner som du fryser in eller spara mat så att du har matlåda. Undvik extravaganser i matväg och hoppa vin och övrig alkohol. Var krass och ärlig mot dig själv så ser du till att överleva månaden. Handla inget som inte är absolut nödvändigt och se efter billigare alternativ än vad du normalt brukar köpa.
2. Inför köpstopp
Ett annat konkret tips är att vänta med utgifter; har ni beställt fönsterputs, bokat bord på finfin restaurang eller tänkt köpa en ny lampa till sovrummet? Se till att vänta med sådana utgifter tills dess att ekonomin stabiliserat sig igen efter högtiden. Är det riktigt tomt på kontot? Handla i så fall bara det absolut nödvändigaste och vänta med allt annat!
3. Visa ekonomisk självdisciplin
Utnyttja denna månad till att ta dig en funderare: när man lever på en tillfälligt tightare budget ställs nämligen ens vardagliga utgifter i ett annat lys. Vad lägger du eller familjen egentligen pengar på? Är det något som kan dras in på eller förändras? Det finns mängder av sätt att dra ner på sina utgifter! Har du till exempel många kioskinköp? Pressbyrån, 7-Eleven och liknande typer av inköp är små ekonomitjuvar som kanske inte märks av något särskilt i vardagen men som i längden blir onödigt dyrt. Ta med dig en vattenflaska istället för att köpa vatten och se till att handla den där asken med Läkerol när du ändå storhandlar. Undvik att handla när du är i farten bara för att det är tillgängligt och bekvämt.
4. Sälj prylar
Kolla källar- och vindsförråd om det kan finnas något av värde. Kan du släppa nostalgin över mormors gamla guldarmband eller elgitarren du fick av exet (och som du ärlighetens namn aldrig spelar på) så kan det här finnas en slant att hämta. Förslag på var du kan sälja grejer är Blocket, Tradera, pantbanker och vintagebutiker. Även på Facebook finns många olika säljgrupper som kan vara värda att utforska.
5. Vänta med utgifter som går att skjuta upp
Se över vilka utgifter som kan skjutas upp och om det verkligen kniper – hör av dig till företagen som du är skyldig pengar och fråga om det är möjligt att skjuta fram betalningen. Det kan vara en bra och tillfällig lösning att skjuta på de utgifter som tillåter det. Se däremot till att det blir just en tillfällig lösning och undvik att göra det till en vana. Glöm inte bort att även uppskjutna utgifter måste betalas och att det lätt blir till en ond cirkel.