Skatt på vinst i aktiebolag – en omfattande guide
- 15 långivare
- 1 företagsupplysning hos UC
- Kostnadsfritt
Genom att identifiera dig med BankID godkänner du Zmartas användarvillkor.
Skattehantering kan vara minst sagt förvirrande. När du har ett aktiebolag gäller speciella regler som du behöver ha koll på för att inte få obehagliga överraskningar. I den här artikeln tittar vi på hur skatt på utdelning och F-skatt fungerar när du har aktiebolag. Vi går också igenom skatt på försäljning av aktier och skatt på tjänstepension för dig som aktiebolagsägare.
Innan vi börjar med detaljerna ska vi reda ut vad vinst egentligen är. När intäkterna överstiger kostnaderna går ett företag med vinst (kallas ibland även profit). Om det finns intäkter kvar när alla kostnader och avdrag har dragits av bruttovinsten i ditt aktiebolag, så har det gått med vinst. Vinsten i ett aktiebolag kan användas för att göra nya investeringar i bolaget, betala utdelningar till aktieägarna eller ligga kvar som en reserv. Men så fort ett aktiebolag går med vinst, så blir det också skatteskyldigt.
Bolagsskatt – skatt på aktiebolagets årliga vinst
Den skatt som ditt aktiebolag ska betala för sin vinst kallas bolagsskatt. Bolagsskatten är den slutliga skatten som bolaget betalar på sin beskattningsbara vinst för ett visst år. Under årets gång betalar du preliminärskatt varje månad. Preliminärskatten är en uppskattning av hur stor bolagsskatten blir i slutet på året. Men det är inte alltid som det går att förutse hur stor vinst ett aktiebolag faktiskt gör under ett år. Bolagsskatten kan därför leda till en återbetalning eller kvarskatt, beroende på hur mycket preliminärskatt som ditt aktiebolag har betalat in under året. I nuläget ligger bolagsskatten på 20,6 %.
Hänger du med så här långt? Låt oss gå vidare till utdelning i aktiebolag hur du betalar skatt på den.
Förstå skatt på utdelning i aktiebolag
Utdelning i aktiebolag innebär att du tar del av den vinst som bolaget har gjort under året och delar ut den till aktieägarna – det vill säga du själv och andra personer som har tecknat aktier i ditt aktiebolag. Utdelningen kan vara i form av kontanter eller andra tillgångar. Utdelning är ett sätt att få ut pengar från ditt aktiebolag (det andra sättet är att ta ut lön).
Trots att vinsten redan är beskattad, ska varje aktieägare betala skatt på den del av vinsten som lämnas som utdelning. Det blir alltså en dubbelbeskattning. Som aktieägare skattar du för utdelningen i din privata deklaration. Utdelning beskattas normalt i inkomstslaget kapital med 20 % skatt. Här är ett räkneexempel:
Om ditt aktiebolag har gjort en vinst på 100 000 kr, betalar du 20 600 kr (20,6 %) i bolagsskatt. Om du sedan väljer att dela ut hela vinsten till dig själv som aktieägare, betalar du ytterligare 20 600 kr i skatt på utdelning (om du är en fysisk person med kvalificerade aktier).
Skattesatsen på 20 % gäller upp till ett visst gränsbelopp. Om din utdelning är större än gränsbeloppet gäller inkomstslaget tjänst istället, och där är skattesatsen högre. Vilket gränsbelopp som gäller för just ditt aktiebolag beror på ett flertal faktorer. På Skatteverkets webbplats kan du läsa mer om hur du räknar ut gränsbeloppet.
Du kan också välja att ta ut lön från ditt aktiebolag istället för utdelning. Då betalar du inkomstskatt på lönen som vilken löntagare som helst. I vissa fall kan det vara mer förmånligt att ta ut lön istället för utdelning: det beror bland annat på vilken omsättning ditt aktiebolag har.
Läs även: Räkna ut lön i aktiebolag – en guide för företagare
Aktiebolag och F-skatt
F-skatt står för företagsskatt. Alla företagsformer ska betala F-skatt, även aktiebolag. Aktiebolag betalar skatt på vinst i form av bolagsskatt, som vi nämnde ovan. Ditt aktiebolag är en egen juridisk person och därför ett självständigt skattesubjekt. Det betyder att bolaget självt ska betala skatt på sin vinst. Aktiebolaget lämnar också in sin egen inkomstdeklaration: inkomstdeklaration 2.
När du ansöker om F-skatt till ditt aktiebolag och blir godkänd, är det ett bevis på att du tar på dig uppgiften att betala in alla skatter och avgifter på ersättning för ditt utförda arbete. På så sätt behöver inte din kund dra av skatt eller betala några avgifter. Godkännandet för F-skatt har dock bara betydelse om din verksamhet består av att utföra tjänster åt någon. Om ditt aktiebolag enbart säljer varor, har din kund inget ansvar att dra av skatt eller betala avgifter, oavsett om du är godkänd för F-skatt eller ej.
Du kan ansöka om F-skattsedel för ditt aktiebolag när det har registrerats på Bolagsverket. Då kan du använda e-tjänsten på verksamt.se för att ansöka om F-skatt hos Skatteverket. Att ansöka är enkelt och det kostar ingenting.
Aktiebolag utan F-skatt – särskilda regler och konsekvenser
Du är inte skyldig att vara godkänd för F-skatt enligt lag. Det innebär att det tekniskt sett är möjligt att driva verksamhet i ett aktiebolag utan F-skatt. Du kan då skriva “Ej godkänd för F-skatt" på dina fakturor och anbud. Problemet är att du då lägger över en del administration på den som köper en tjänst av dig istället.
För en juridisk person (såsom ett aktiebolag) som saknar F-skatt, ska kunden dra av 30 % skatt på det utförda arbetet, exklusive moms. På grund av detta extra arbete är det vanligt att kunder och företag väljer att inte göra affärer med ett aktiebolag som saknar F-skatt.
Om ditt aktiebolag endast ska handla med varor och inte utföra några tjänster, kan det räcka med att aktiebolaget är momsregistrerat. Men de flesta aktiebolagsägare väljer ändå att registrera sina bolag för F-skatt. Att ha F-skatt vittnar om att din verksamhet är seriös och blir för många som en sorts kvalitetsstämpel. Det kan också vara lättare att få ett lån om du ditt aktiebolag är godkänt för F-skatt.
Skatt på försäljning av aktier i aktiebolag
När ditt aktiebolag ska sälja aktier beror eventuell beskattning på vilken typ av aktie det är som ska säljas. Aktier har nämligen en skattemässig indelning som avgör hur de ska beskattas.
Alla aktier är antingen lagertillgångar eller kapitaltillgångar. En aktie klassas som en lagertillgång om ditt aktiebolag yrkesmässigt bedriver handel med värdepapper. Den kan också klassas som lagertillgång om ditt aktiebolag bedriver byggnadsrörelse eller handel med fastigheter. Försäljning av denna aktietyp går under inkomstslaget näringsverksamhet. Samma skattesats som bolagsskatten gäller här: du betalar alltså 20,6 % skatt på försäljning av denna aktietyp.
Aktier som inte är lagertillgångar är kapitaltillgångar. Dessa delas i sin tur in i två kategorier: näringsbetingade aktier och kapitalplaceringsaktier.
En aktie är näringsbetingad om
den inte är marknadsnoterad. Det betyder att alla onoterade aktier som inte är lagertillgångar räknas som näringsbetingade aktier
den är marknadsnoterad, om ägarföretaget har andelar som motsvarar minst 10% av rösterna
innehavet betingas av rörelse som bedrivs av ägarföretaget eller ett närstående företag.
De två sista fallen är ganska ovanliga och det normala är att aktien är näringsbetingad om den är onoterad. I detta fall är försäljning av aktien beskattningsfri när ditt aktiebolag säljer den (du betalar alltså ingen skatt). Det är bara om aktien är marknadsnoterad i kortare tid än ett år som din vinst blir skattepliktig.
Om aktien inte är näringsbetingad räknas den som en kapitalplaceringsaktie. Eventuella vinster som du får när ditt aktiebolag säljer kapitalplaceringsaktier är skattepliktiga.
Källa: Skatteverket
Skatt på tjänstepension i aktiebolag
Tjänstepension är något som 9 av 10 anställda får. Tjänstepension betyder att arbetsgivaren betalar in pengar varje månad till en försäkringsgivare eller till en fondförsäkring. Dessa pengar får du sedan ut när du går i pension. Om du driver ett aktiebolag och är anställd i det, är du din egen arbetsgivare. Därför är det ditt ansvar att starta ett eget privat sparande, som då blir din tjänstepension.
Du som har ett aktiebolag kan låta bolaget spara i en tjänstepensionsförsäkring åt dig. Du kan också välja att bygga upp en så kallad direktpension, som byggs upp av beskattade vinster inom ditt aktiebolag. Oavsett vilken pensionslösning du väljer betalar aktiebolag en särskild löneskatt istället för arbetsgivaravgift. Löneskatten är på 24,26 % och betalas antingen vid avsättningen eller vid utbetalningen av pensionen. Den är även avdragsgill, vilket innebär att bolaget i slutändan skattar cirka 19 % när all omräkning är gjord.
När ska slutlig skatt betalas i aktiebolag?
Det beror på vilket räkenskapsår som gäller för ditt aktiebolag. Det är nämligen räkenskapsåret som avgör när du skickar in inkomstdeklaration 2. Skatteverket behandlar deklarationen och skickar sedan ut ett slutskattebesked. I slutskattebeskedet står hur mycket ditt aktiebolag ska betala eller få tillbaka. Om ditt aktiebolag ska betala, kallas det för kvarskatt. Du får också ett datum för när den ska vara inbetald, som styrs av slutet på ditt räkenskapsår. Detta gäller för 2024: Ditt räkenskapsår slutar
Sep-dec 2022: Inbetalning senast 12 mars 2024
Jan-april 2023: Inbetalning senast 12 juli 2024
Maj-juni 2023: Inbetalning senast 12 september 2024
Juli-augusti 2023: Inbetalning senast 12 november 2024.
Sammanfattning
Nu har vi gått igenom ett axplock av skatteregler som gäller för aktiebolag när det kommer till vinst av olika slag. Här är några av de viktigaste punkterna:
Aktiebolag betalar 20,6% bolagsskatt på sin vinst
Delägarna betalar utdelningsskatt på utdelning från aktiebolaget
Aktiebolag betalar F-skatt precis som andra företagsformer
Det går att bedriva aktiebolag utan F-skatt, men det skapar merarbete för dina kunder
Om du säljer aktier i ditt aktiebolag ska du antingen betala skatt på vinsten eller inte, beroende på vilken typ av aktie det rör sig om
Tjänstepension i ett aktiebolag beskattas med löneskatt
Det är dock inte alltid lätt att veta vad som gäller för just ditt aktiebolag i alla situationer, och om du är osäker är det alltid bäst att kontakta en skatterådgivare som kan besvara dina frågor. Skattesatser och regler kan också förändras från år till år, så det är viktigt att du håller dig uppdaterad.
Relaterade artiklar:
Guide till att starta enskild firma
Starta aktiebolag – en fullständig guide för entreprenörer
Enskild firma eller aktiebolag – välj rätt företagsform för ditt företag
Lönehantering i enskild firma – en fullständig guide
Konkurs i företag – vad det innebär och hur man hanterar det
Räkna ut lön i aktiebolag – en guide för företagare