Enskild firma eller aktiebolag – välj rätt företagsform för ditt företag
- 15 långivare
- 1 företagsupplysning hos UC
- Kostnadsfritt
Genom att identifiera dig med BankID godkänner du Zmartas användarvillkor.
Du har bestämt dig för att starta eget och genast ställs du inför ett val: valet av företagsform. Både enskild firma och aktiebolag är populära företagsformer för privatpersoner i Sverige, men det finns en hel del som skiljer dem åt. Beroende på vilka förutsättningar du har kan den ena passa bättre än den andra. I den här artikeln jämför vi enskild firma och aktiebolag.
Att starta eget företag är en spännande resa, men det kräver noggrann planering. När du ska starta företag finns det några grundläggande frågor som du bör ställa:
Vill du starta företag själv eller tillsammans med andra?
Har du möjlighet att gå in med en kapitalinsats?
Hur stort ekonomiskt ansvar är du villig att ta på dig?
Dina svar på dessa frågor är till stor hjälp när du ska välja företagsform, och särskilt när valet står mellan enskild firma och aktiebolag. Med det i åtanke, låt oss göra en detaljerad jämförelse av de två bolagsformerna.
Enskild firma vs aktiebolag: fördelar och nackdelar
Den största skillnaden mellan enskild firma och aktiebolag är att den enskilda firman är knuten till dig som person och registreras på ditt personnummer, medan aktiebolaget är en egen juridisk person och har ett unikt organisationsnummer.
Enskild firma, eller enskild näringsverksamhet som det numera heter, är vanligt att starta om man har en mindre verksamhet och inte ska ha några anställda.
Fördelar med enskild firma
Den går enkelt och snabbt att starta. Det tar inte många dagar att starta enskild firma. Det enda du måste göra är att ansöka om F- eller FA-skattsedel på Skatteverket.
Inget startkapital behövs. Det är kostnadsfritt att starta enskild firma, eftersom du inte måste ha något startkapital för att dra igång.
Du kan starta den ensam. Eftersom du inte behöver ha någon styrelse i en enskild firma, kan du göra allt på egen hand.
Administrationen är mindre omfattande. Om du har enskild firma behöver du lägga mindre tid på administration jämfört med i ett aktiebolag. Du får till exempel göra ett förenklat årsbokslut om din nettoomsättning inte är så stor.
Nackdelar med enskild firma
Du är personligt ansvarig för företaget. Eftersom den enskilda firman inte är en separat juridisk person, drabbas du personligen om den inte går bra. Du kan tvingas använda dina privata tillgångar för att betala företagets skulder.
Företagets ekonomi och din egen är en och samma. Det kan vara klurigt att skilja på dina privata pengar och den enskilda firmans. Om du till exempel ska köpa en dator till ditt hem och använder den i förtaget, är det inte alltid lätt att veta om du får göra avdrag.
Enskild firma kan uppfattas som mindre seriöst. Ett “AB” i slutet på företagsnamnet gör att många upplever företaget som mer seriöst, särskilt inom vissa branscher.
Sämre skydd för företagsnamnet. När du registrerar en enskild firma blir ditt företagsnamn bara skyddat i det län som du registrerar firman i. Det betyder att en firma i ett annat län kan använda exakt samma namn. Om du vill skydda namnet i fler län kostar det 1 000 kronor per län, vilket snart blir dyrt. Ett alternativ kan vara att ansöka om ett skydd för företagsnamnet hos Patent- och registreringsverket (det kostar kring 2 400 kr).
Många gillar att det går smidigt att starta enskild firma och att man kan göra det helt själv. Enskild firma passar bra för dig som vill bedriva relativt småskalig verksamhet och inte ska ha några anställda. Den största nackdelen brukar många tycka är det personliga ansvaret. För att minska den personliga risken, är det extra viktigt att teckna en bra företagsförsäkring om du startar enskild firma.
Om det finns flera ägare så är det vanligast att starta aktiebolag, men man kan också starta aktiebolag ensam. Dock är man aldrig riktigt ensam om ett aktiebolag, då det måste finnas en ansvarig styrelse.
Fördelar med aktiebolag
Du har begränsat ekonomiskt ansvar. Aktiebolaget blir en egen juridisk person som kan äga tillgångar, ingå avtal och anställa personer. Det är bolaget i sig som ansvarar för sina skulder, vilket innebär att du har mindre risk att gå i personlig konkurs om företaget går dåligt. I normalfallet riskerar du endast att förlora ditt insatta kapital.
Det är lättare att hålla isär dina pengar och företagets. Du redovisar företagets ekonomi och din egen ekonomi i två separata deklarationer.
Mer förmånliga skatteregler. Du kan plocka ut utdelning ur företaget utöver din lön, och denna beskattas lägre än en vanlig lön upp till ett visst belopp. Skattereglerna är också bättre vid försäljning för ett aktiebolag.
Avdrag för personalförmåner. När du är anställd i ditt eget aktiebolag får du göra avdrag på personalförmåner åt dig själv, till exempel friskvårdsbidrag. Detta är något som ägare av enskilda firmor helt går miste om.
Nackdelar med aktiebolag
Du behöver ett startkapital. Du måste ha minst 25 000 kr i aktiekapital för att starta ett aktiebolag, antingen i kontanter eller så kallad apportegendom. Det tillkommer också vissa avgifter för att registrera aktiebolag som inte behövs vid registrering av enskild firma.
Mer omfattande administration. Det finns fler krav ställda på aktiebolaget som företagsform och dessa måste du sätta dig in i. Du måste göra en årsredovisning och behöver oftast ha en revisor.
Du kan inte starta aktiebolag helt själv. Eftersom ett aktiebolag måste ha en styrelse, måste det vara minst två personer om ett aktiebolag (en styrelseledamot och en suppleant).
Det är svårare att avveckla. Om du vill avveckla till aktiebolag kan det bli en ganska långdragen process. Ett aktiebolag måste avvecklas via likvidation, konkurs, fusion eller delning.
Aktiebolag passar speciellt bra för dig som vill starta eget ihop med andra, ha möjlighet att lättare anställa personal och tror att företaget kommer att växa sig större. De främsta nackdelarna med aktiebolag är den extra administrationen och kravet på aktiekapital. Du kan låna till aktiekapitalet med hjälp av ett företagslån – kom bara ihåg att du behöver presentera en genomtänkt och realistisk affärsplan för långivaren.
Vad kostar det att starta enskild firma?
Att starta enskild firma är i grunden kostnadsfritt. Vanligtvis är det enda du behöver göra att ansöka om F- eller FA-skatt via verksamt.se, och det kostar ingenting. Om du vill kan du köpa till ett extra skydd för ditt företagsnamn eller skaffa programvara för bokföring, till exempel, men detta är inget krav. Vad driften av din firma kommer att kosta beror helt på din unika situation, men det finns inga löpande avgifter för enskild firma som du inte väljer till själv.
Hur lång tid tar det att starta enskild firma?
Det går oftast snabbt att starta en enskild firma. De flesta momenten kan du göra själv online och det tar inte många minuter. Skatteverket ska godkänna dig för F-skatt och Bolagsverket behöver registrera din firma för att du ska kunna sätta igång, och deras handläggningstid brukar ligga på 1–2 veckor. Att använda e-tjänsterna på verksamt.se går snabbare än att göra din anmälan via post till de respektive myndigheterna.
Vad kostar det att starta aktiebolag?
Du behöver minst 25 000 kr i aktiekapital för att kunna starta aktiebolag. Därtill tillkommer en kostnad på 1 900 kr för att registrera bolaget på Bolagsverket. Värt att komma ihåg är att de 25 000 kronorna i aktiekapital inte är en kostnad i regelrätt mening – pengarna finns kvar i bolaget och du får använda dem för att göra investeringar som kan främja din verksamhet. Eftersom det kan bli en hel del bokföring och administration i ett aktiebolag, kan du välja att ta professionell hjälp, och då tillkommer förstås kostnader för det.
Hur lång tid tar det att starta aktiebolag?
Att starta aktiebolag kräver lite mer förarbete än enskild firma. Du ska utse en styrelse och färdigställa vissa dokument, såsom stiftelseurkund och bolagsordning. Du behöver också öppna ett företagskonto på en bank och sätta in aktiekapitalet där, innan processen med att registrera ditt aktiebolag kan börja. Men när du väl har förberett detta kan du använda e-tjänsterna på verksamt.se och skicka in din anmälan om att starta aktiebolag. Bolagsverket får in anmälan och om allt ser bra ut, kan ditt aktiebolag vara registrerat redan inom en vecka.
Ombilda enskild firma till aktiebolag
Har din enskilda firma vuxit och det är dags att anställa personal? Vill du minska riskerna för din egen privatekonomi genom att separera den helt från din firmas ekonomi? Då kan det vara läge för dig att byta från enskild firma till aktiebolag, genom att göra en ombildning.
Du byter från enskild firma till aktiebolag genom att bilda ett nytt aktiebolag och föra över din enskildas firmas verksamhet och tillgångar dit. Sedan avvecklar du din enskilda firma och gör ett sista bokslut. Processen är inte helt okomplicerad och det är mycket som måste bli rätt. Därför är det bäst att anlita en redovisningskonsult som kan hjälpa dig. Så här går ombildandet till i korthet, steg för steg:
Bilda ett aktiebolag. Genomför alla steg som behövs för att registrera ett nytt aktiebolag hos Bolagsverket.
Överför tillgångar och skulder. Upprätta en överlåtelsehandling som innehåller en förteckning över alla tillgångar och skulder som överförs från den enskilda firman till aktiebolaget. Sedan bokför du överlåtelsen i både den enskilda firman och aktiebolaget.
Avveckla den enskilda firman. Om du inte ska ha kvar någon verksamhet i den enskilda firman, behöver du avsluta F-skatt och moms hos Skatteverket. Du ska också deklarera avyttringar av tillgångar i den enskilda firman i din inkomstdeklaration.
Anmäl ombildningen till Skatteverket och Bolagsverket. Du behöver anmäla omvandlingen till Skatteverket för att få ett nytt organisationsnummer för aktiebolaget. För att aktiebolaget ska bli registrerat måste även omvandlingen anmälas till Bolagsverket.
Att gå från enskild firma till aktiebolag är en process som kan ta lite tid, men beroende på din situation kan det vara helt rätt steg att ta. Den främsta skillnaden på enskild firma och aktiebolag är att du med ett aktiebolag kan känna trygghet i att dina egna pengar och bolagets är separata. Du kan också ta in fler ägare och lättare anställa när din verksamhet växer om du har ett aktiebolag.
Välj en företagsform som ger dig vingar
För att summera kan man säga att den bästa företagsformen för dig är beroende av flera olika frågeställningar. Om du vill starta företag på egen hand, ska ha en småskalig verksamhet, vill göra så lite pappersarbete som möjligt och helst inte gå in med ett obligatoriskt startkapital, så kan enskild firma vara passande. Lägger du däremot vikt vid att skilja din privatekonomi från företagets, vill dra nytta av mer förmånliga skatteregler och tror att ditt företag kommer att växa sig stort ganska snabbt, kan det vara mer passande att starta aktiebolag direkt. Är du fortfarande osäker? Kontakta en näringslivsrådgivare i din kommun eller gå en starta-eget-kurs. Våga ta steget till eget!
Relaterade artiklar:
Guide till att starta enskild firma
Starta aktiebolag – en fullständig guide för entreprenörer
Skatt på vinst i aktiebolag – en omfattande guide
Lönehantering i enskild firma – en fullständig guide
Konkurs i företag – vad det innebär och hur man hanterar det
Räkna ut lön i aktiebolag – en guide för företagare