Sälja bil – tänk på det här!
Jämför bilförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Är det dags att sälja bilen? Det finns mycket att tänka på när du ska sälja bilen privat: den ska värderas, städas och annonseras. Vi går igenom steg för steg hur du ska göra när du ska sälja din gamla bil, oavsett om du säljer den via en bilhandlare eller på egen hand.
På 10 minuter eller mindre får du veta allt om hur man säljer en bil privat. Hur du förbereder bilen inför försäljning, hur du skapar en annons och hur du säljer bilen på egen hand eller till en bilhandlare. Dessutom tipsar vi dig om när det är som mest fördelaktigt att sälja bilen, hur du gör ett ägarbyte och vad du behöver tänka på när bilen är såld.
Så förbereder du bilen inför försäljning
Det är en hel del att förbereda innan du säljer din bil. Här går vi igenom steg för steg vad du behöver tänka på.
1. Värdera bilen
Det kan kännas svårt att veta hur mycket man ska begära i pris för en begagnad bil. Ett tips är att leta upp annonser på liknande bilar för att få ett hum om hur mycket din bil är värd. När du har gjort det behöver du fundera på vad som kan påverka priset på just din bil positivt eller negativt. Räkna in faktorer som ålder, miltal, skick och eventuell extrautrustning. En eventuell köpare kommer vilja pruta, så se till att du har en marginal neråt.
Du kan också värdera din bil hos en eller flera bilhandlare. Det finns flera tjänster online som erbjuder kostnadsfria värderingar och ger dig preliminära svar direkt.
2. Ta fram dokument till bilen
Köparen kommer vilja ha dokument som visar bilens historia, och det är även ett sätt för dig att undvika att köparen blir missnöjd. Samla därför ihop alla dokument du har som tillhör bilen, till exempel
registreringsbevis
servicebok
kvitton från reparationer/service
besiktningsprotokoll.
Den intresserade köparen av bilen kommer också vilja försäkra sig om att bilen inte kommer med ett lån. Har du ett billån är det därför viktigt att du betalar av det. Det kan fortfarande vara möjligt att byta in en bil med lån, men det är ofta svårt och inget vi rekommenderar i första hand.
3. Tvätta, städa och polera bilen
Det är viktigt att snygga till bilen innan försäljning. Då ökar dina chanser att få bilen såld till det pris du begärt. Dammsug, tvätta och polera gärna lacken. Fixa också småfel såsom stenskott. Det kan också vara en god idé att besikta och serva bilen.
Läs även: Besiktning – Det här gäller när du ska besikta bilen
Här har vi skrivit en utförlig artikel om hur du kan tvätta bilen på bästa sätt.
4. Lägg ut en annons på bilen
Ta dig tid att skriva en tydlig annons som är lätt att förstå. Gör du det slipper du svara på en massa frågor av potentiella köpare. Några populära sajter att annonsera din gamla bil på är Blocket och Wayke.
Så här skriver du en bra bilannons:
Skriv en säljande rubrik som innehåller bilmärke och modell samt en positiv egenskap, till exempel: “Välservad Volvo XC60 B4 AWD i mycket fint skick”.
Ge en utförlig beskrivning av bilen. Ta reda på din bils fordonsuppgifter på Transportstyrelsen.
Var ärlig om vilket skick bilen är i.
Ta många bilder från flera vinklar. Kom ihåg att även fota bagageutrymmet och eventuella skador!
Använd gärna punktlistor för att lyfta din bils egenskaper – enkelt att läsa!
Läs igenom annonsen och kontrollera stavning och grammatik.
Dubbelkolla att dina kontaktuppgifter stämmer.
När ska man sälja bilen?
Bästa tiden för att sälja bilen är på våren eller hösten. Då är det högsäsong för att sälja bilen. Men när det är bäst att sälja just din bil beror lite på vad den har för egenskaper. Är det en typisk sommarbil, till exempel en cabriolet, är den som hetast att sälja på våren. Medan en bil med bra egenskaper för hala vintervägar är bäst att sälja under hösten.
Sälja bil till bilhandlare eller privat?
Generellt sett brukar man få mer betalt för sin bil om man säljer den privat. Men nackdelen med det är att det tar mer tid och energi, dessutom ökar risken för att bli lurad. Säljer du bilen till en bilhandlare får du förmodligen mindre betalt, men samtidigt slipper du allt jobb och kan känna dig trygg genom hela säljprocessen.
När du har en köpare till bilen
Våga också säga nej till krångliga köpare som ställer konstiga frågor och lägger skambud. Det finns ingen mening med att lägga energi på oseriösa köpare. När du till slut har fått en intresserad köpare som verkar seriös finns det ändå en del saker att tänka på.
Kolla upp köparen
Be om att få se legitimation så att du kan kontrollera att köparen är den hen utger sig för att vara. Ägarbytet går inte igenom om uppgifterna är falska, vilket innebär att du då står kvar som ägare till en bil du inte längre har och blir då också skyldig att betala skador och parkeringsböter som biltjuven drar på sig.
Provkör bilen tillsammans
Det har hänt att den som provkör inte kommer tillbaka med bilen, så för att undvika att det händer råder vi dig att följa med under provkörningen. Se upp om den som provkör ber dig att kliva ur bilen för att titta till något på utsidan av bilen, eftersom det finns risk att personen lurar dig och kör iväg. Kontrollera också att den som provkör har körkort.
Se upp för falska bilförmedlare
När du har lagt upp en annons på bilen kan det hända att falska bilförmedlare kontaktar dig och påstår att de har köpare till bilen. De kan vara väldigt vältaliga och förtroendeingivande och kan övertala dig att föra över registreringshandlingarna till bilen mot att de upprättar ett kontrakt om när du ska få pengarna. Det ser seriöst och lagligt ut, men du kommer inte se röken av några pengar. Därför är det viktigt att du gör en ordentlig bakgrundskontroll av bilförmedlare som hör av sig. Du ska aldrig lämna över din bil förrän du har fått full betalning, en seriös bilförmedlare ska kunna se till att du får det.
Läs även: Köpa ny bil eller begagnad bil – tips!
Skriv ett kontrakt
Det är ganska vanligt att bilaffärer görs upp utan kontrakt, med ett kvitto som enda bevis på att köpet har genomförts. Genomför ni köpet på det här sättet gäller köplagen. Men trots det finns det risk att det uppstår tvister – även om både du och köparen haft ett ärligt uppsåt när ni genomfört köpet. Därför rekommenderar vi dig att skriva ett köpekontrakt.
Saker som ska finnas med i ett köpekontrakt:
Namn och kontaktuppgifter för säljare och köpare.
Intygande om att säljaren är registrerad ägare av bilen.
Detaljer kring bilen, samt registrerings- och chassinummer.
Bilens miltal enligt mätarställningen.
Eventuell extrautrustning som ingår i priset.
Uppgifter om bilens skick.
Säljarens och köparens åtaganden i samband med försäljningen.
Upprätta kontraktet i två exemplar, ett till dig och ett till köparen. Du kan hitta mallar för köpekontrakt hos Konsumentverket, Riksförbundet M eller hos ditt försäkringsbolag.
Tips för en säker betalning
Vårt bästa råd för en säker betalning är att du aldrig ska lämna ifrån dig bilnycklarna innan pengarna finns på ditt konto.
När du säljer bilen privat rekommenderar vi Swish som betalningsmetod, eftersom köparen då inte kan dra tillbaka pengarna när de väl har förts över till dig. Swish har dock en övre gräns på 150 000 kronor, så om priset överstiger den summan bör betalningen genomföras på ett bankkontor, alternativt via bank- eller postväxel.
Undvik osäkra betalningssätt
Dessvärre förekommer det bedrägerier med falsk identitet. Av den anledningen avråder vi starkt från att hantera stora mängder kontanter och från att göra banköverföringar via internetbank, eftersom köparen kan välja att avbryta banköverföringen strax efter köpet när hen har åkt iväg med bilen.
Så gör ni ett ägarbyte
I samband med att du säljer din bil måste du och köparen anmäla om ägarbyte till Transportstyrelsen.
Du kan anmäla ägarbytet på tre olika sätt:
i appen “Mina fordon”
på Transportstyrelsens hemsida
med registreringsbeviset.
Kontrollera att köparen är den person hen utger sig för att vara och försäkra dig om att ägarbyteshandlingarna verkligen skickas in till Transportstyrelsen. Ägarbytet kommer inte att gå igenom om köparen har falsk identitet, vilket betyder att du kommer stå kvar som ägare och att eventuella skador och parkeringsböter kommer registreras på dig.
Om den som köper bilen är en bilhandlare kan de hjälpa dig med ägarbytet. Här kan du läsa mer om hur ett ägarbyte av bil går till.
Vad händer med bilförsäkringen när bilen säljs?
När ägarbytet har registrerats meddelar Transportstyrelsen ägarbytet till ditt försäkringsbolag som avslutar din bilförsäkring. Du behöver alltså inte säga upp din bilförsäkring på egen hand.
Eftersom din bilförsäkring upphör att gälla så fort ägarbytet har registrerats måste köparen teckna en ny bilförsäkring. Påminn gärna köparen om att hen måste teckna en bilförsäkring direkt från den dag de står som ägare på bilen.
Läs även: Sälja bil – vad händer med bilförsäkringen?
Viktiga saker att tänka på när bilen är såld
Förhoppningsvis har bilaffären gått bra så här långt, men även när bilen är såld kan det uppstå problem om bilen till exempel går sönder. För även om du säljer bilen i “befintligt skick” friskriver du dig inte automatiskt från ansvar. Har du känt till dolda fel men valt att inte säga någonting om dem kan köparen kräva dig på ersättning.
Att begagnade bilar går sönder är visserligen något man får räkna med, och som säljare lämnar du inte någon garanti på fordonet du sålt. Så länge du har varit ärlig vid försäljningen och inte dolt några fel kan du därför sällan hållas ansvarig om ett fel upptäcks i efterhand.
Det är köparen som måste bevisa att det finns sådana fel. Kan hen inte bevisa det är du inte heller skyldig att hjälpa köparen. Om köparen däremot upptäcker fel på bilen (som du har känt till men inte informerat om) är du skyldig att åtgärda det. Det måste du göra kostnadsfritt och så fort som möjligt. Saknar bilen utrustning som du har sagt ska ingå i köpet är du skyldig att leverera det till köparen.
Går det inte att laga felet eller leverera utlovad utrustning är du skyldig att ge köparen avdrag på priset. Om det varken går att laga bilen eller ge köparen ett prisavdrag kan hen kräva att köpet hävs. Det betyder att du tvingas ta tillbaka bilen och betala tillbaka pengarna.
Om du och köparen inte kommer överens
Om du och köparen inte kommer överens om vad som gäller kan domstolen (i första hand tingsrätten) pröva tvisten. Om det händer är det bra om du kontaktar en jurist eller advokat som kan hjälpa dig att reda ut vilka rättigheter och skyldigheter du har.
Kontakta även ditt försäkringsbolag. Du kan ha en rättsskyddsförsäkring som täcker kostnader för ett juridiskt ombud som kan hjälpa dig att reda ut vad som gäller, samt företräda dig om tvisten går till domstol.
Jämför bilförsäkringar till din nya bil via Zmarta
Nu när du sålt din gamla bil kanske det är dags att köpa en ny? Alla motordrivna fordon som används i trafiken måste försäkras med minst en trafikförsäkring. Därefter är det frivilligt att utöka sitt skydd med en halv- eller helförsäkring.
För att hitta den bästa bilförsäkringen som passar dig och din bil rekommenderar vi dig att jämföra bilförsäkringar. Det gör du kostnadsfritt via Zmarta till samma pris som hos försäkringsbolagen – snabbt och enkelt! Jämför priser, villkor och innehåll innan du bestämmer dig, sen kan du byta och teckna din nya bilförsäkring via oss.