Besiktning: Det här gäller när du ska besikta bilen
Jämför bilförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Många bilägare skjuter upp bilbesiktningen till sista stund. Ofta handlar det om osäkerhet. För vad är det som gäller egentligen när man ska besikta bilen? Vi berättar om allt du behöver veta i den här guiden!
På ungefär 6 minuter får du veta när du ska besikta bilen, vad som händer om du inte gör det, hur du bokar besiktning, vad det kostar och vad du bör tänka på inför besiktningen. Dessutom får du veta vad som gäller om bilen blir underkänd.
Nya regler för besiktning
Från och med 20 maj 2018 gäller nya regler för besiktning.
Förut var det slutsiffran i registreringsnumret som avgjorde när bilen skulle besiktas nästa gång. Men 2018 ersattes fasta besiktningsperioder med rörliga perioder.
Läs vidare för att ta reda på vilka regler som gäller idag.
När måste man besikta bilen?
En ny bil som väger mindre än 3,5 ton måste besiktas första gången inom 36 månader efter att den togs i bruk, andra gången senast 24 månader efter första besiktningen och därefter senast 14 månader efter senaste besiktningen.
Undantag:
Om bilen är 30 år gammal eller äldre och inte används yrkesmässigt ska den besiktas var 24:e månad räknat från föregående kontrollbesiktning.
Om bilen är 50 år eller äldre finns det inget krav på besiktning.
Slutsiffran i registreringsnumret avgör inte längre när bilen ska besiktas. Istället är det hur gammal bilen är och när den besiktades senast som avgör när den ska besiktas nästa gång.
Besiktning regler
Hur ofta ska bilen besiktigas?
Nya personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3,5 ton ska besiktas för första gången senast 3 år efter att fordonet togs i bruk. Andra besiktningen ska genomföras senast 2 år efter föregående besiktning och därefter ska bilen besiktas löpande senast 14 månader efter den senaste besiktningen.
Kan man besikta bilen innan besiktningsperiod?
Du kan besikta din bil när du vill, alltså tidigare än 14 månader sedan den senaste besiktningen. Men tänk på att tiden till nästa besiktning alltid räknas från den månad som bilen genomför en kontrollbesiktning. Kanske vill du exempelvis passa på att besikta bilen innan bilsemestern för en säkrare resa, eller inför att du ska sälja bilen.
Läs även: Sälja bil – tänk på det här!
Vad kostar besiktning?
Priset för en kontrollbesiktning - som är den mest efterfrågade besiktningen - kan variera mellan företag, stationer och dag samt tid på dygnet. Därför kan det löna sig att jämföra priser hos olika besiktningsbolag innan du bokar tid för besiktning.
En kontrollbesiktning kostar normalt mellan 400 och 450 kr.
Vad innebär “togs i bruk”?
Togs i bruk innebär att bilen ställdes på och började användas av sin första ägare. Du hittar information hos Transportstyrelsen om när bilen ställdes på för första gången.
Vad händer om bilen inte besiktas?
Bilen får automatiskt körförbud om den inte besiktas inom rätt intervall. Det innebär att du bara får köra bilen till närmaste besiktning eller verkstad.
Kan jag få påminnelse om besiktning?
Du kan få påminnelse om besiktning hos vissa besiktningsbolag. Bilprovningen har till exempel en tjänst som hjälper dig komma ihåg din besiktning. Du måste betala för besiktningen om du missar en bokad tid.
Skapa konto på Bilprovningens hemsida för att få översikt och påminnelse om när det är dags för nästa besiktning. Dina bilar läggs till automatiskt med bank-id.
Hur bokar jag besiktning?
Du måste boka besiktning när din bil ska besiktas. Var ute i god tid så att du är säker på att du får en tid. Jämför priser hos olika besiktningsbolag innan du bokar. Det kan löna sig eftersom priserna varierar mellan bolagen för olika datum och tider.
Tips på besiktningsföretag du kan boka besiktning hos:
Besikta bilprovning
Bilprovningen
Dekra bilbesiktning
Opus bilprovning
Du hittar lediga tider och aktuella priser på besiktningsbolagens hemsidor.
Finns det drop in-besiktning?
Du kan besikta din bil utan att boka tid. Många besiktningsföretag erbjuder nämligen drop in-besiktning. Det innebär att du kan åka till besiktningsföretaget utan att du har en tid bokad, och om det finns en lucka i schemat besiktar de bilen åt dig.
Många besiktningsföretag tar en extra avgift för drop in-besiktning, vanligtvis 100 kr.
Läs även: Vad kostar det att äga en bil 2023?
Hur lång tid tar en besiktning?
En besiktning tar cirka 20 minuter. Under den stunden hinner besiktningsteknikern gå igenom 292 kontrollpunkter på utsidan, insidan och under fordonet. Teknikern kontrollerar även bromsar, gör en miljökontroll och provkör bilen.
Vilken tid det är bäst att besikta bilen beror på olika faktorer, såsom tid på dagen, veckodag, plats och säsong. Generellt sett är det bäst att undvika rusningstiderna för att undvika köer och långa väntetider.
På vardagar är det oftast bäst att åka på morgonen eller förmiddagen, då det vanligtvis är mindre trafik på vägarna och färre personer på besiktningsstationen. Undvik att åka på lunchtid eller eftermiddagen då det kan vara mer trafik och fler personer på stationen.
Under högsäsongen, som brukar vara i slutet av månaden, kan det vara mer trafik och längre väntetider. Det kan då vara en bra idé att boka tid i förväg eller åka tidigt på morgonen för att undvika rusningstiden.
Det är också viktigt att se till att din bil är i bra skick innan du åker till besiktningen. På så sätt minskar risken för att du behöver göra om besiktningen och kan spara tid och pengar.
Läs även: Ställa av bil – Så här fungerar det
Inför besiktning – Vad behöver jag tänka på?
Kontrollera ditt fordon inför bilbesiktningen och slipp onödiga anmärkningar. I värsta fall riskerar du att bli underkänd för fel som du lätt kunnat ordna innan besiktningen. Många missar bland annat att kolla om lamporna fungerar, att det finns minst en varningstriangel i bilen samt att däcken har rätt lufttryck och mönsterdjup.
Över 10 % av alla bilar som besiktas får en anmärkning på positionsljusen!
Inför besiktningen rekommenderar vi att du kontrollerar att
batteriet sitter fast ordentligt
backspeglarna är hela och sitter fast
blinkers och belysning fungerar
däckens mönsterdjup är minst 1,6 mm på sommardäck och 3 mm på vinterdäck
oljenivån är okej
spolare och vindrutetorkare fungerar
säkerhetsbälten fungerar
tutan fungerar
varningstriangeln ligger i bilen
eventuell löstagbar dragkrok går att sätta fast
bodelen i husbil är fri från lösa föremål (för att förhindra att de skadar inredningen vid ett bromsprov).
Underkänd besiktning
Du måste snarast åtgärda alla fel som tas upp i besiktningsprotokollet om din bil blir underkänd med krav på efterkontroll. En efterkontroll är samma som ombesiktning och måste genomföras senast det datum som angivits i rutan för besiktningsresultatet.
Får man köra bil med körförbud till verkstad?
En bil med körförbud får bara köras kortast lämpliga väg till en verkstad för reparation och till besiktningsföretag för kontrollbesiktning – så länge bilen är påställd.