Köpa ny bil eller begagnad bil – tips!
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99 %. Räntespann 5,2-32,99 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Du är inte ensam om att känna dig förvirrad inför bilköpet, Zmarta har därför skapat en bilguide med all information du behöver för att hitta rätt i bilköpsdjungeln. Oavsett om du köper ny eller begagnad bil innehåller den här guiden allt du behöver för att göra en smart bilaffär.
Välj rätt bilmodell efter dina förutsättningar
Fundera över dina behov och ta hänsyn till dina förutsättningar. Behöver du en stor bil eller klarar du dig med en mindre? Större bilar drar generellt mer bränsle än mindre bilar. Du kan bli tvungen att kompromissa mellan dina behov och ekonomiska förutsättningar, därför bör du fundera på vilka bilegenskaper som är viktiga för dig.
Är det säkerheten som är viktigast? Eller bränsleförbrukningen? När du har en idé om vad du letar efter, gör research och jämför olika alternativ, exempelvis med tjänsten bilsvar.se en oberoende söktjänst som jämför olika bilmodellers egenskaper som till exempel miljö, säkerhet och teknik. Det kan även vara värt att provköra olika bilmodeller, det ger dig en känsla för om bilen passar dig eller inte.
Läs även: Sälja bil – tänk på det här!
Olika faktorer påverkar bilpriset
Hur mycket en bil kostar beror inte bara på vilken karossmodell och motor den har – andra faktorer som påverkar bilpriset är bland annat miltal, skick, årsmodell och även bilmärke.
Exempel på premiummärken är Audi, BMW och Mercedes. Om du vill ha en bil som är billig att köpa och äga ska du istället köpa exempelvis en Kia, Hyundai eller Toyota.
Skapa dig rätt prisbild inför bilköpet
Innan du ska köpa bil måste du räkna på kostnader och skapa en prisbild. Den första och största utgiften är inköpspriset. Men det är även viktigt att räkna på de löpande kostnaderna, till exempel drivmedel, försäkring, skatt och reparationer. Gör en noggrann kalkyl innan du väljer bilmodell. Räkna på alla utgifter – glöm inte bort kostnad för lån och kostnad för eventuella reparationer.
Begagnad eller ny bil?
Du kan köpa en begagnad bil hos en bilhandlare eller privatperson. Ofta är det ett dyrare alternativ att köpa hos en bilhandlare men det är framför allt ett tryggare alternativ. När du köper bil av en bilhandlare är du nämligen skyddad av konsumentköpslagen, oavsett om du köper en begagnad eller ny bil. Det innebär att du är garanterad schyssta villkor.
Det du bör tänka på när du köper en begagnad bil är att den har en historia, exempelvis kan bilen ha varit med i en olycka eller krock. Innan du köper en begagnad bil är det därför viktigt att du tar reda på eventuella skavanker, vilket kan vara lättare om du köper en bil privat.
Som tur är minskar en begagnad bil långsammare i värde jämfört med en ny bil. Nästan alltid är det en bättre affär att köpa en begagnad bil istället för en ny bil.
Men samtidigt drömmer många om att köpa en ny bil och det är lätt att förstå varför. Dessvärre är det inte någon jättebra affär eftersom värdet på en ny bil i genomsnitt halveras på tre år. En ny bil kan å andra sidan ge dig säkerhet och trygghet – vilket är nog så viktigt.
Innan du bestämmer dig för att köpa en bil måste du därför ta en funderare på om det är värt att satsa pengar för att uppleva den där nybilskänslan.
Fördelar med begagnad bil:
billigare än en ny bil
mindre värdeminskning
valuta för pengarna.
Nackdelar med begagnad bil:
ingen garanti
risk för oförutsedda utgifter
sämre skick än en ny bil.
Fördelar med ny bil:
nybilsgaranti i två år
perfekt skick
senaste tekniken.
Nackdelar med ny bil:
dyrare försäkring
dyrare reservdelar
snabb värdeminskning.
Drivmedel
På svenska vägar är majoriteten av alla bilar fossildrivna. Det innebär att bilar tankas med bensin eller diesel. Som tur är har intresset för biodrivmedel och miljöbilar ökat de senaste åren. Något som är bra att veta är att alla drivmedel har både för- och nackdelar. När du ska köpa bil är rekommendationen att välja ett klimatvänligt och långsiktigt alternativ.
Glöm inte bilförsäkringen!
Enligt lag är du skyldig att ha minst en trafikförsäkring. Hos nästan alla försäkringsbolag kan du dessutom teckna en halv- eller helförsäkring för ett mer heltäckande skydd. I halv- och helförsäkringen ingår alltid en trafikförsäkring hos alla försäkringsbolag.
– Det viktigaste när du skaffar en bilförsäkring, utöver att jämföra erbjudanden från olika försäkringsbolag, är att bestämma vilken omfattning på skydd du behöver: trafik-, halv- eller helförsäkring, säger Åsa Hauer, Commercial Director Insurance på Zmarta.
Kostnader för bilförsäkring
Hur mycket din bilförsäkring kostar beror på flera olika faktorer. Bland annat hur gammal du är, var du bor och vilken bil du har. Ett bra sätt att ta reda på vilket försäkringsbolag som kan erbjuda dig bäst pris och villkor är att kontakta en jämförelsetjänst – till exempel Zmarta – eftersom det kan skilja tusentals kronor i försäkringspremie för samma bil och ägare beroende på försäkringsbolag. Det beror på att försäkringsbolag har olika målgrupper och olika syn på prissättning och risk.
Läs också: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor
När det kommer till bilförsäkring är det dock viktigt att du inte stirrar dig blind på priset. Det är minst lika viktigt att jämföra innehåll i bilförsäkringar hos olika försäkringsbolag som att få ett bra pris.
När du köper bil av en privatperson
Det är viktigt att du gör en bil- och ägarkontroll innan ett ägarbyte. Transportstyrelsen sitter på information om alla fordon och fordonsägare som är registrerade i Sverige. Först vill du se om ägaren verkligen äger bilen och sedan vill du se om det finns skulder på bilen. Nedan hittar du en lista med exempel på fordonsrelaterade skulder:
fordonsskatter
felparkeringsavgifter
infrastrukturavgifter
trängselskatter.
Det finns en lag som innebär att fordon kan tas i anspråk om det finns obetalda fordonsrelaterade skulder – även efter ett ägarbyte. Det innebär att om det vill sig illa kan du bli tvungen att lösa en skuld för att få tillbaka bilen som du har betalat för. Därför är det viktigt att göra en bil- och ägarkontroll.
Förutom att kontrollera fordonsrelaterade skulder måste du även säkerställa att bilen är betald. Om bilen är köpt på avbetalning får den inte säljas vidare utan långivarens godkännande. Det är din skyldighet som köpare att undersöka om bilen är betald. Du måste med andra ord höra dig för med tidigare ägare om bilen är betald eller inte.
När du köper bil hos bilhandlare
Om du ska köpa en bil hos en bilhandlare är det bra om de är anslutna till Motorbranschens Riksförbund eller någon annan branschförening. Det underlättar nämligen om det blir några problem med bilen eller köpet. När du köper en bil av en bilhandlare behöver du inte göra en bil- och ägarkontroll. Men eftersom det är lätt att kolla upp bil och hitta uppgifter om fordon är det lika bra att du gör det ändå för att vara på den säkra sidan. Det händer förstås att även bilhandlare gör fel. Ha därför som vana att alltid göra en bil- och ägarkontroll vid ett bilköp.
Testa bilens köregenskaper och undersök ordentligt innan du köper
Det är viktigt att få provköra bilen i minst en halvtimme. Under den korta stunden hinner du få en uppfattning om bilen passar dina behov och förutsättningar. Det är viktigt att du startar bilen kall, annars är risken att du missar eventuella startproblem.
När du ska provköra ska du passa på att kolla däcken, exteriören, interiören och under huven. Provkör gärna mer än ett exemplar av samma bilmodell. Då får du god uppfattning om hur bilen ska kännas och se ut.
När du provkör ska du fundera över om du lätt tar dig i och ur bilen, om dina barn får plats och om bagageutrymmet är tillräckligt stort. Lyssna efter oljud, testa alla funktioner och knappar i bilen och prova kopplingen.
Se till att ha ett korrekt köpekontrakt
På köpekontrakt skriver köpare och säljare under med
namn
personnummer
adress
postnummer
postadress
telefonnummer.
Utöver personuppgifter skriver man även information om bilen bland annat: bilmärke, årsmodell, färg, registrerings- och chassinummer. En färdig mall finns att ladda ner på Konsumentverket.se
Ägarbyte
Du och säljaren måste göra en anmälan om ägarbyte. Det kan ni göra via appen Mina Fordon, webben eller med registreringsbeviset. Säljaren behöver uppge behörighetskoden från del 1 som är den blå delen av registreringsbeviset. Oavsett metod krävs det att både säljare och köpare kan legitimera sig via antingen bank-id, mobilt bank-id eller e-legitimation och ägarbytet registreras samma dag som anmälan sker.
Registreringsbevis
Det går också bra att använda det senast utfärdade registreringsbeviset i original när ni ska genomföra ett ägarbyte. På registreringsbeviset ska du som köpare skriva ditt namn, adress, personnummer, datum för äganderättens övergång och underskrift. Säljaren ska också skriva under.
Se till att teckna en trafikförsäkring i samband med ägarbytet. Försäkringen ska gälla från den dag fordonet tas i trafik. Kom ihåg att jämföra olika försäkringsbolag innan du tecknar en bilförsäkring. Zmarta är en ledande jämförelsetjänst som jämför villkor utan kostnad.
Slutligen lite tips för en bättre bilaffär
Köpa bil på fel årstid: Det kan exempelvis löna sig att köpa en cabriolet på vintern. Om du köper en cabriolet under vinterhalvåret har du goda möjligheter att pruta på priset eftersom ägaren är angelägen om att sälja.
Köpa bil före årsskiftet: Många bilhandlare har månads- och årsmål som de gärna vill nå. Det ger dig ett litet övertag i slutet på varje månad respektive år. Om du väntar till slutet på en månad (framför allt i slutet på december) kan du göra ett bra klipp om du vågar pruta.
Köpa en utgående bilmodell: När du köper en utgående bilmodell behöver du inte anstränga dig för att pruta. Bilhandlare vill nämligen bli av med gamla modeller för att ge plats åt nya. Eftersom det sällan är stor skillnad mellan nya och gamla modeller kan du göra en bra bilaffär.
Jämför billån upp till 600 000 kronor med Zmarta
Långivare som erbjuder bra billån kan erbjuda lån upp till 80 % av bilens totala kostnad, men de kräver oftast en kontantinsats på 20 %. På Zmarta kan du jämföra och hitta billån upp till 600 000 kronor utan kontantinsats – med bara en kreditupplysning.
Läs även: Låna 600 000 kr
Olika sätt att finansiera ditt bilköp
Förutom ett billån via Zmarta kan du också ta ett lån med säkerhet. Om du köper en bil hos en auktoriserad bilhandlare (begagnad eller ny) kan du få ett billån med låg ränta mot att du betalar 20 % kontant och lämnar bilen som säkerhet. Har du inte möjlighet att betala 20 % kontant kan du ta ett billån med högre ränta utan krav på säkerhet.
Ett annat alternativ när du ska köpa bil är att utöka lån på bostadsrätt eller hus. För att kunna göra det är kravet att du inte lånat mer än 85 % av värdet på bostaden och att bostaden är värd mer än lånet. Nackdelen är att du riskerar krav på amortering. Det innebär att månadskostnaden blir högre, så det måste du ha i åtanke.
Jämför lån
Att jämföra lån är viktigt för att få den bästa räntan. Med bara en kreditupplysning jämför Zmarta billån från över 35 banker och långivare. Om du jämför billån på egen hand kommer varje bank och långivare göra en kreditkoll, vilket kan påverka ditt kreditbetyg och ränta negativt.