Att tanka bilen – en omfattande guide
Jämför bilförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Att tanka bilen kan verka enkelt, men det finns några saker du bör tänka på för att göra det på bästa sätt och undvika misstag. I den här artikeln går vi igenom hur man tankar och tittar på vanliga misstag att undvika. Vi kikar också på olika bränsletyper och tipsar om när du ska tanka för att få ut mesta möjliga prestanda från din bil.
Oavsett om du nyss har tagit körkort och ska börja köra din första bil, eller om du är en erfaren bilförare, är det bra att ha koll på det basala kring att tanka bilen. Det kan spara dig både tid och pengar. Häng med, så åker vi till macken och tankar!
Hur tankar man bilen?
När din bil behöver fyllas på med drivmedel, såsom bensin eller diesel, gör du det på en bensinstation. Det första du behöver göra är alltså att köra bilen till en bensinstation. Gör därefter så här:
Kör sakta fram till en pumpstation. Ställ bilen så att tanklocket är på samma sida som pumpen. Du bör stå så nära som möjligt, utan att köra in i den höga kant som ofta finns där pumparna står. Osäker på vilken sida tanklocket är? På allra de flesta bilar finns det en liten pil bredvid tankmätaren som visar vilken sida av bilen som locket är.
Stäng av bilen så att den inte går på tomgång.
Dags att öppna tanklocket. Beroende på vilken bil du har så ska tanklocket öppnas på olika sätt. Vissa bilmodeller har en knapp vid sidan av ratten som öppnar locket, och på andra modeller finns en spak nedanför förarsätet. På vissa bilar öppnar du locket manuellt.
Skruva av korken som sitter innanför tanklocket.
Nu ska du välja betalmetod. Här finns två alternativ. Om du tankar vid en bemannad bensinstation där det finns en butik, kan du betala i kassan. Om du tankar vid en obemannad bensinstation, eller vill betala själv med kort utan att gå in i butiken: för in kortet och slå din kod. Följ därefter instruktionerna på skärmen.
Lyft ur slangen som har rätt drivmedel. Den kommer att ge ifrån sig ett ljud, men ingenting kommer att hända innan du trycker in handtaget.
För in munstycket i tanken så långt det går.
Tryck in handtaget för att börja tanka. Om du ska tanka mycket eller fullt, kan du sätta en automatisk spärr på pumpen. För att göra det pressar du handtaget i botten och för den silverfärgade spärren mot dig. Bilen kommer då att tankas tills tanken är full och spärren släpper av sig själv med ett klick. Du kan också manuellt trycka handtaget i botten igen för att släppa på spärren.
När du har tankat klart, vänta ett par sekunder innan du tar ur pumpen och sätter tillbaka den där du tog den.
Skruva tillbaka korken och stäng tanklocket.
Om du har valt att betala i kassan går du nu in i butiken och gör det. Annars är det bara att köra iväg.
För att tanka säkert: Kontrollera en extra gång att handbromsen är i, innan du kliver ur bilen. Se till att du tankar rätt sorts bränsle, annars kan stora skador uppstå på din bil. Kom ihåg att sätta tillbaka skruvkorken och tanklocket ordentligt när du har tankat klart. Du bör också tvätta händerna efter att du har tankat, eftersom bensinrester irriterar huden.
En annan viktig säkerhetsregel är att inte röka medan du tankar. Det är förbjudet att röka på bensinstationer i Sverige, och detta med god anledning: i värsta fall kan din cigarett antända bensinångorna och orsaka en brand.
Hur vet man vilken sida tanklocket sitter på?
Innan du ska tanka behöver du veta vilken sida tanklocket sitter på. Detta varierar mellan olika bilmodeller. I många bilar sitter en symbol som ser ut som en bränslepump bredvid eller under bränslemätaren på instrumentbrädan. Vid sidan av denna symbol finns ofta en pil som pekar åt höger eller vänster. Om pilen pekar till höger finns tanklocket på höger sida av bilen, pekar den till vänster hittar du tanklocket på vänster sida av bilen.
Om bränslesymbolen saknar denna pil, är det oftast sidan där slangen sitter på symbolen som är tanklockssidan. Om du inte hittar symbolen eller vill dubbelkolla, måste du titta på bilens utsida för att ta reda på var tanklocket sitter. Det är smart att göra det innan du åker till bensinstationen, för att slippa stress när du ska köra fram till en pump.
Vad ska jag tanka bilen med?
När du kommer till bensinstationen finns det flera olika pumpar att välja mellan, och dessa innehåller olika typer av bränsle. Du måste veta vilket bränsle som fungerar i din bil innan du kan tanka. De två vanligaste bränsletyperna i Sverige är bensin och diesel.
Bensin
Bensin är det vanligaste drivmedlet i svenska personbilar idag. Bensin betecknas med en cirkel och bokstaven E på en bränslepump. E står för etanol, som är en tillsats i bensin. De två vanligaste typerna av bensin är E5 och E10. De innehåller 5 respektive 10 % etanol.
Bensin har också olika oktantal. Oktantalet anger hur lätt bensinen självantänds. I en bensinmotor vill man inte att bensinen självantänder för snabbt, eftersom detta orsakar så kallade knackningar i motorn och minskar dess effektivitet. Ett högt oktantal betyder att bensinen är mindre lättantändlig. Det vanligaste är att bensin är 95-oktanig eller 98-oktanig. Olika bilmotorer är anpassade efter olika oktantal, och därför är det bra att ha koll på vilket oktantal just din bil behöver för att maximera bilens bränsleeffektivitet.
Från och med 2021 har Sverige gått över till att främst använda E10-bensin, detta för att minska andelen fossilt bränsle. E5-bensin kommer dock att finnas kvar på vissa stationer, eftersom inte alla bilmodeller klarar av E10-bensin.
Källa: Teknikens Värld
Diesel
Diesel är det näst vanligaste drivmedlet i svenska personbilar. Var tredje svensk personbil är en dieselbil. Diesel betecknas vanligtvis med bokstaven D på bränslepumpen.
Diesel har inte oktanhalt som bensin har – istället klassificeras diesel med ett cetantal. Cetantal anger hur lätt och snabbt dieselbränslet självantänder sig vid kompression, vilket är önskvärt när det gäller dieselmotorer. Ju högre cetantal, desto lättare antänds bränslet och desto bättre prestanda ger det, särskilt vid kallstarter. I likhet med oktan för bensin, finns det ett minsta cetantal specificerat för olika dieselmotorer.
När du kommer till bensinstationen kan du även stöta på beteckningar såsom HVO-diesel och B20-diesel. Det förstnämnda är ett nytt, fossilfritt bränsle som är en kemisk kopia av vanlig diesel, medan den sistnämnda är vanlig diesel som har detta fossilfria alternativ inblandat i sig. Inte alla dieselbilar kan köra på dessa nya bränslevarianter, och du behöver kontrollera vilken diesel din bil kan köra på innan du tankar.
Källa: Vi Bilägare
Det är mycket viktigt att du väljer rätt bränsletyp till din bil. Bensinmotorer och dieselmotorer fungerar på olika sätt och är inte anpassade för fel bränsletyp. Detta gör att motorn skär sig och i värsta fall måste bytas ut helt om du kör iväg med fel bränsle i tanken. Men hur vet du då vilket bränsle du ska välja?
Hur vet man vad man ska tanka bilen med?
Det enklaste sättet att kontrollera vilket bränsle din bil behöver är att öppna tanklocket. På insidan av locket brukar det finnas en dekal som anger vilket bränsle du ska ha. Som vi såg tidigare står det “E5” eller “E10” om det är en bensinbil och “D” om det är en dieselbil. Det är också vanligt att dekalen visar vilken färg det ska vara på bränslepumpens handtag. Färgerna är:
Grön pump = Bensin
Svart pump = Diesel
Blå pump = Etanol
Om du inte har några dekaler på insidan av tanklocket, kan du titta i bilens instruktionsbok. Där står det angivet vilken typ av bränsle som bilen behöver. Det är alltid bäst att följa biltillverkarens rekommendation. Om du redan har kört till bensinstationen och inte har tillgång till instruktionsboken, så kan du fråga personalen på bensinstationen om råd.
Hur stor tank har min bil?
Det kan vara intressant att veta hur mycket tanken rymmer på din bil. Din bils instruktionsbok innehåller all information om fordonet, inklusive tankens storlek. Leta efter ett avsnitt om "specifikationer" eller "tekniska data". Du kan också göra en sökning på biltillverkarens webbplats och leta upp din bilmodell där. I vissa fall kan tankens storlek även finnas angiven direkt på tanklocket. Titta efter en liten etikett eller information tryckt på insidan av själva tanklocket.
En mindre tank innebär att du behöver tanka oftare, vilket kan vara opraktiskt och tidskrävande. En större tank ger dig längre räckvidd mellan tankningarna, vilket kan vara mer bekvämt. Om du kör långa sträckor regelbundet, är en större tank mer praktisk. Du behöver inte oroa dig för att stanna och tanka lika ofta. Om du kör korta sträckor i stadsmiljö spelar det mindre roll att tanken är liten.
Tanka bilen för första gången
Det kan vara lite nervöst att göra något för första gången – att tanka bilen är inget undantag. Det kan vara bra att ta med dig någon som har kört bil ett tag och har vanan inne. Du kan också titta på en instruktionsfilm online. Att se något göras på film är ofta ett bra komplement till att endast läsa om det. Här är några vanliga misstag man kan göra som förstagångstankare (och annars också):
Glömma att ta bort skruvlocket. Det kan verka uppenbart, men det är lätt att glömma att ta bort det inre skruvlocket innan man börjar tanka. Om du gör det kommer bränslet att rinna ut på marken, vilket kan vara farligt.
Stå försjunken i mobiltelefonen. Om du låter dig distraheras av din telefon medan du tankar kan du råka fylla på för mycket bensin eller spilla bensin.
Köra iväg med bränsleslangen i. Om du är stressad när du tankar kan det hända att du kör iväg utan att ha satt tillbaka bränsleslangen. Slangen kan då slitas loss och det kan uppstå skador som du måste stå för.
Spilla bensin på händer och kläder. Om du har för bråttom när du har tankat klart kan det droppa bensin från slangen när du tar ut den från din bil. Vänta därför några sekunder efter klicket som signalerar full tank, eller skaka lätt på handtaget innan du tar ut slangen.
Tanka fel bränsle. Detta är ett vanligt misstag som tyvärr kan bli dyrt att åtgärda om du inser misstaget för sent. Det är vanligare att man råkar tanka bensin i en dieselbil än tvärt om. Det beror på att munstycket för diesel är större och inte får plats i en bensinbil.
Läs också: Köra manuell bil: En guide för nybörjare
Tanka med bilen igång
Nästan överallt i Sverige är det förbjudet med tomgångskörning i längre än 1 minut. Detta gäller också på bensinstationer, som dessutom är klassade som farliga områden. Det är ovanligt att det händer, med det finns en risk för att gnistbildning från en bil på tomgång kan antända bensinångorna som uppstår vid tankningen och orsaka en explosion. Dessutom är tomgångskörning dåligt för miljön och försämrar luftkvaliteten för de som vistas på bensinstationen. Därför bör du alltid stänga av bilen innan du börjar tanka.
När ska man tanka bilen?
Det finns ingen universell regel för när och hur ofta du ska tanka bilen. Det beror på bilens bränsleförbrukning, din körstil, hur vädret är och vilken budget du har. Något som dock kan vara bra att hålla kolla på är utetemperaturen. Om det är extremt varmt eller kallt ute, kan bränslets volym påverkas. Det betyder att du riskerar att tanka för mycket, eftersom varmt bränsle expanderar (det gäller också kallt bränsle som värms upp medan bilen kör). Detta kan leda till läckage. Undvik därför att tanka i extrema temperaturer, och om du måste det, lämna därför lite utrymme kvar i tanken.
När du väljer att tanka påverkar inte bilens bränsleeffektivitet i sig. Men det finns många andra saker du kan göra för att maximera den. Du kan till exempel:
Köra lugnt med jämn hastighet och undvika plötsliga accelerationer och inbromsningar.
Undvika onödig tomgångskörning.
Kontrollera däcktrycket regelbundet och se till att däcken är i gott skick.
Byta olja och oljefilter regelbundet.
Ta bort onödig vikt från bilen.
Planera dina resor i förväg och undvika onödiga stopp.
Läs även: Vilken bilförsäkring har jag?
Hur ofta tankar man bilen?
Hur ofta din bil behöver tankas beror på en mängd faktorer. En bil som drar mycket bränsle måste så klart tankas oftare. Under kalla vintrar kan bränsleförbrukningen öka, vilket innebär att du också behöver tanka oftare. Kör du kortare sträckor i stadsmiljö behöver du tanka oftare än om du kör långa sträckor på motorväg. Om du har en snäv budget, kan det vara bättre att tanka oftare med mindre mängder bränsle.
Du kan själv räkna ut hur ofta din bil behöver tankas genom att göra så här:
Ta reda på hur mycket bränsle din bil förbrukar. Det gör du genom att dividera den totala mängden bränsle du har använt med den totala sträckan du har kört.
Beräkna din genomsnittliga körsträcka per dag. Anteckna hur många kilometer du kör per dag under en vecka eller två och beräkna sedan genomsnittet.
Dela din genomsnittliga körsträcka per dag med din bils bränsleförbrukning. Då får du en uppskattning av hur ofta du behöver tanka din bil.
Varför ska man tanka fullt?
Att tanka fullt varje gång du tankar kan bidra till att förhindra kondensbildning i tanken. Förutom det finns det inga mekaniska eller energimässiga fördelar med att tanka fullt. En full tank ökar bilens vikt, vilket kan påverka bränsleeffektiviteten, men denna påverkan är så liten att den knappt gör någon skillnad. Många väljer att tanka full tank varje gång, eftersom det innebär färre resor till en bensinstation. Om du tankar regelbundet och inte låter bränslenivån sjunka under en fjärdedel av tanken, minskar du risken för att du plötsligt befinner dig långt ifrån en bensinstation med torr tank.
Tanka fel bränsle i bilen
Detta är ett misstag som du absolut inte vill göra som bilägare, men ibland inträffar det – särskilt om du är en ny bilförare eller kör en bil som du inte brukar köra (kanske en hyrbil eller liknande). Om du har råkat tanka fel bränsle:
Starta inte bilen. Så fort motorn startas börjar det felaktiga bränslet pumpas runt i den och kan orsaka skador.
Ring efter en bärgare som kan ta bilen till en verkstad.
Anmäl händelsen till ditt försäkringsbolag.
Det bästa sättet att undvika feltankning är att ta god tid på sig när man tankar och verkligen kontrollera så att det bränsle man väljer motsvarar det som bilen ska ha. Om du vill vara extra säker på att inte tanka fel bränsle kan du investera i extra dekaler till tanklocket eller ett feltankningsskydd.
Läs även: Feltankning: Så gör du om du tankat fel bränsle
Sammanfattning
Att tanka bilen är en vardagssyssla som alla bilförare blir välbekanta med efter ett tag – men det är viktigt att alltid följa säkerhetsföreskrifterna på bensinstationen och göra tankningen lugnt och metodiskt. Framförallt är det viktigt att tanka rätt bränsle i bilen för att undvika kostsamma reparationer. Om du tankar full tank varje gång behöver du tanka mer sällan, men det är din unika körstil och din bils bränsleförbrukning som styr exakt hur ofta du behöver göra ett besök på macken.
Ta hjälp av Zmarta för att hitta bilförsäkring
Precis som när du jämför bensinstationer för att hitta en bra pris på drivmedel, kan du spara pengar genom att jämföra olika bilförsäkringar med varandra. Hur mycket en bilförsäkring kostar och vad som ingår i den varierar mycket mellan olika försäkringsgivare. Med Zmartas jämförelsetjänst gör du en kostnadsfri jämförelse mellan flera olika försäkringsgivare samtidigt, snabbt och enkelt.