Anmäl skada: Så anmäler du en försäkringsskada
Jämför hemförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Har ditt barn råkat ut för en skada eller sjukdom, har du fått bilen repad eller råkat ut för en vattenskada i hemmet? Då ska du anmäla skadan till ditt försäkringsbolag. Vi berättar hur du ska göra och vad du bör tänka på innan du skickar in din skadeanmälan.
På 4 minuter får du lära dig om hur du gör en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag, om det behövs en polisanmälan och hur du säkerställer att du har rätt underlag när du anmäler skadan samt vad som händer efteråt.
Anmäl skada eller stöld till ditt försäkringsbolag
Du kan anmäla skadan eller stölden via försäkringsbolagets webbplats eller över telefon. Om du vänder dig till försäkringsbolagets webbplats kan du hitta antingen blanketter som du skriver ut och skickar in via posten, eller ett webbformulär där du kan göra din skadeanmälan direkt online.
Att göra den direkt online har sina fördelar. Du riskerar inte att missa något och både du och försäkringsbolaget har samma information om vad som har sagts.
När du gör din anmälan är det viktigt att du tänker igenom vad du skriver. Fyll i sanningsenligt och tänk på att svara utförligt och korrekt på alla frågor. Om du tänker anmäla skadan till flera försäkringar ska du uppge även detta.
Du kan också välja att ringa till försäkringsbolaget för att göra din skadeanmälan. Då upprättar de en skadeanmälan och du behöver då bara svara på frågor och berätta om vad som har hänt.
Oavsett hur du har gjort din anmälan ska du se till att du får en bekräftelse på att denna har tagits emot.
Läs även: Whiplashskador i Sverige – en fullständig guide
Se till att du har rätt underlag
Innan du gör din skadeanmälan behöver du se till att du har det bästa underlaget som du kan ta fram. Har du inte rätt underlag kan det gå ut över dig själv genom att du får mindre i ersättning. När det gäller sakförsäkringar måste du kunna bevisa att du ägde egendomen som skadades eller stals. Det finns flera sätt att bevisa att du ägde egendomen, till exempel genom
originalkvitton
fotografier
intyg
kontoutdrag.
När det gäller personförsäkringar (till exempel sjuk- och olycksfallsförsäkring) så är det viktigt att du har tydliga läkarintyg och intyg för exempelvis medicinsk invaliditet. Du kan också få ersättning för ärr om du har råkat ut för en skada som lämnat ett bestående ärr. Då hjälper det om du kan skicka bilder på ärret där man kan se hur stort det är och var på kroppen det sitter. Om det gäller skadegörelse, inbrott i bilen, överfall eller något annat brott ska du alltid göra en polisanmälan innan du anmäler det till försäkringsbolaget.
Läs även: Cykelstöld – Så anmäler du din cykel stulen och får ersättning
Vad händer efter anmälan?
Efter att du har anmält skadan ska försäkringsbolaget så fort som möjligt bedöma om skadan är ersättningsbar. De går då igenom uppgifterna du har lämnat och alla handlingar från till exempel sjukhus eller polis. Det kan också hända att de kontaktar dig för att ställa ytterligare frågor om de behöver komplettera anmälan. Därefter fattar de ett beslut ifall du är berättigad till ersättning eller inte.
Läs även: Få rätt ersättning efter inbrottet
Vanliga frågor om skadeanmälan
- När ska man anmäla en skada?
- Måste man anmäla en skada direkt?
- Vem ska skicka in skadeanmälan?
- Vad gör man om man är missnöjd med ett beslut från försäkringsbolaget?