Inbrott i bilen – så ska du göra för att få ersättning
Jämför bilförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Vid inbrott i bilen bör du göra en polisanmälan och kontakta ditt försäkringsbolag. Även om bilinbrotten och bilstölderna minskat de senaste tio åren är det ändå tusentals bilar som stjäls varje år, och många kommer dessutom aldrig tillbaka till ägaren. Ta reda på vad du ska göra efter ett bilinbrott och få tips på hur du undviker att drabbas.
Vad ingår i försäkringen vid bilinbrott?
När det kommer till bilförsäkringar finns det tre olika försäkringsnivåer: trafikförsäkring, halvförsäkring (delkasko) eller helförsäkring. Om du enbart har den lägsta nivån, trafikförsäkring, kan du inte få ersättning vid bilinbrott. En trafikförsäkring gäller bara för personskador och skador på annans egendom, till exempel om du råkar köra in i någons bil. Skador på din egen bil täcks däremot aldrig av en trafikförsäkring.
Om du däremot har en halv- eller helförsäkring kan du få ersättning vid brott som rör din bil. I dessa försäkringsnivåer ingår försäkringsavsnittet “Stöld”, vilket vanligtvis täcker:
Stöld av hela bilen samt biltillbehör (det vill säga saker som är fastmonterade på bilen, såsom ljudsystem, GPS och takbox). Även extra däck och takboxar som blir stulna från ett garage kan täckas av försäkringen, men det varierar mellan olika försäkringsbolag.
Om någon har brutit sig in i din bil och orsakat skador, till exempel krossat rutor eller böjt till dörrar, så täcks dessa skador vanligtvis av halv- och helförsäkringar. Även om någon har försökt stjäla din bil eller bryta sig in men inte lyckats, kan du ha rätt till ersättning för de skador som uppstått.
Du får däremot inte ersättning för personliga tillhörigheter som stjäls från din bil i samband med inbrottet, exempelvis datorer, mobiltelefoner, verktyg, barnvagnar eller presenter. Du kan istället få ersättning för personliga tillhörigheter via din hemförsäkring, såvida den inte räknas som stöldbegärlig egendom (läs mer om detta nedan). Har du samlat din bilförsäkring och hemförsäkring på samma ställe kan det i vissa fall vara så att du bara behöver betala en självrisk i stället för två.
Läs även: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor
Inbrott i olåst bil – gäller försäkringen?
Det varierar mellan olika försäkringsbolag. Många försäkringsbolag ger dig ersättning även om din bil skulle vara olåst när inbrottet skedde eller när den blev stulen, dock kan det hända att du får betala en högre självrisk. När det kommer till föremål som har förvarats i en olåst bil är det villkoren i din hemförsäkring som styr: vissa försäkringsbolag ger dig ingen ersättning om det inbrottsdrabbade utrymmet var olåst. Om du vill veta exakt vad som gäller för just dig, behöver du titta i dina försäkringsvillkor.
Anmäla inbrott i bil – detta behöver du ha
Det kan vara minst sagt pulshöjande att inse att ens bil har drabbats av inbrott. Följ denna guide för att göra allt i rätt ordning:
Säkerställ att ingen är kvar i eller runt bilen.
Kontakta polisen genom att ringa 112 om du misstänker att gärningsmannen fortfarande är i närheten.
Dokumentera händelsen. Fotografera skador på bilen (krossade rutor, böjda dörrar och så vidare) samt bilens inredning, för att se om något flyttats eller skadats.
Notera tid, datum och plats för händelsen.
Kontakta polisen så snart du kan. Anmäl brottet på närmaste polisstation eller via telefon (114 14).
Ta kontakt med ditt försäkringsbolag och gör en skadeanmälan. Ha din polisanmälan och dokumentation rörande händelsen redo.
Följ ditt försäkringsbolags anvisningar för att få ersättning.
Om någon försökt att stjäla din bil ska du INTE försöka köra iväg med bilen. Bilens rattlås kan vara skadat vilket kan leda till att ratten låser sig när du kör. Ring ditt försäkringsbolag och ordna med bärgning till närmaste verkstad, så att en skadebesiktning kan utföras på bilen.
Här är en checklista med information som du kan behöva när du ska göra polisanmälan och skadeanmälan hos ditt försäkringsbolag:
Dina personuppgifter.
Uppgifter om din bil: registreringsnummer, bilmärke, modell, färg osv.
En beskrivning av händelsen.
En detaljerad lista över stulna föremål, med märken, modeller, serienummer och värde om möjligt.
Kvitton på stulna föremål kan underlätta utredningen och ersättningsprocessen.
Tydliga bilder av skador på bilen, stöldplatsen och stulna föremål.
Eventuella vittnesuppgifter
Så ska du göra om bilen blivit stulen
Gör så här om hela din bil har blivit stulen:
Ser du att bilen håller på att bli stulen? Ring då 112, eftersom det då rör sig om ett pågående brott. Det finns en chans att polisen kan gripa tjuven på bar gärning.
Är bilen redan stulen? Ring polisen på 114 14 så fort du kan, så att polisen kan göra en efterlysning. Detta är viktigt av flera anledningar: dels ökar chansen att du kan få bilen åter, och dels slipper du stå till svars för eventuella trafikförseelser som begås med din stulna bil. Du behöver också en polisanmälan för att kunna göra en skadeanmälan till ditt försäkringsbolag.
Ha denna information redo när du ska anmäla bilstölden till polisen: registreringsnummer, bilens märke, modell och färg, när du senast såg bilen samt eventuella särskiljande kännetecken. Har din bil en spårsändare eller GPS? Delge eventuell platsposition med polisen.
Låg några av dina bankkort i bilen som blev stulen? Ring din bank och spärra eventuella kort omgående. Om du hade din hemnyckel i bilen kan det också vara en god idé att byta lås hemma.
Har du hittat bilen igen? Kontakta då polisen snarast, så att de kan återkalla efterlysningen.
När du har gjort din anmälan kommer polisen att försöka hitta din bil. Många bilar kommer till rätta inom ett par veckor, och polisen kontaktar dig när bilen har hittats. Medan du väntar kan du sprida information om stölden genom att göra inlägg på sociala medier. Du kan också hålla kolla på begagnatmarknaden och bilannonser för att se om du hittar din bil.
Vad anses som stöldbegärliga föremål vid inbrott i bil?
Stöldbegärliga föremål, eller “stöldbegärlig egendom” som det brukar heta i försäkringssammanhang, är helt enkelt de saker som tjuven tycker allra bäst om. Det kan vara saker som mobiltelefoner, datorer, surfplattor och golfbagar, vilka är lätta att glömma kvar i bilen. Eftersom de inte räknas till bilens fasta utrustning faller de under hemförsäkringen. Det kan hända att din hemförsäkring inte täcker stöldbegärlig egendom, alternativt att ersättningsnivån blir markant lägre. Vissa hemförsäkringar gör dock skillnad på om bilen var ordentligt låst och larmad vid stöldtillfället. Villkoren som styr hur din hemförsäkring fungerar vid inbrott varierar mellan olika försäkringsbolag.
Stulna däck – gäller hemförsäkringen?
Det är faktiskt så att dina däck täcks av din bilförsäkring i de flesta fall (så länge du har minst en halvförsäkring). Bilförsäkringen täcker även däck som du har monterat av och ställt på förvaring. Hemförsäkringen täcker vanligtvis inte stöld av bildelar eller biltillbehör, förutom i undantagsfall: om du till exempel har sålt din bil men har kvar däck som sedan blir stulna. Hemförsäkringen är utformad så att den bara täcker däck om dessa inte kan försäkras på annat sätt, via till exempel en bilförsäkring.
Om du har dina däck på ett däckhotell och de blir stulna därifrån, kan du ha rätt till ersättning från din bilförsäkring – men ditt försäkringsbolag kommer förmodligen kräva att du ska försöka få ersättning från däckhotellets försäkring. Innan du förvarar dina däck på ett däckhotell kan det vara en bra idé att se över hotellets villkor för förvaringen och ta reda på vilket försäkringsbolag som de använder sig av.
Statistik över bilstölder och bilinbrott i Sverige
Bilbrottsligheten minskade något under 2023 jämfört med föregående år enligt siffror från BRÅ. Totalt anmäldes 54 405 bilbrott, varav 7 886 var bilstölder (eller biltillgrepp, som det egentligen heter) och 50 396 stölder ur och från motorfordon. Både bilstölder och stölder ur och från motorfordon uppvisade en minskning, med 3 % respektive närmare 8 %. Jämfört med 2014 har båda brottstyperna minskat betydligt, med 45 % respektive 11 %.
När det kommer till bilstölder är det vissa märken som är mer utsatta än andra. Du som har någon av dessa bilmärken bör kanske vara lite extra försiktig!
De 5 mest efterlysta bilmärkena i Sverige 2023
Volvo: 1 078 st
Volkswagen: 624 st
BMW: 558 st
Audi: 491 st
Toyota: 479 st
Även om antalet bilstölder har minskat de senaste åren, finns det en annan variabel som istället har ökat: nämligen andelen bilar som aldrig återfinns när de väl har blivit stulna. 2023 låg den andelen på 32 %, vilket är en ökning från 28 % året innan. Det är mestadels exklusiva bilmodeller som inte återfinns när de väl har försvunnit. De bilar som hittas är ofta länsade på värdefull utrustning och ofta obrukbara.
Vilka bilar som blir stulna i högst utsträckning styrs av tillgång och efterfrågan på svarta marknaden. Man kan också se att de bilar som har kända säkerhetsbrister tenderar att bli stulna oftare, och om dessa säkerhetsbrister åtgärdas sjunker antalet stulna bilar av den typen igen. Elbilar stjäls inte alls lika ofta som jämförbara el- och dieselbilar. Detta kan dels bero på att deras moderna teknik gör dem svårare att stjäla, och dels på att laddningsmöjligheterna på den tilltänkta mottagarmarknaden är få.
Källor: Larmtjänst, BRÅ
Läs även: Tankat fel bränsle – Täcker försäkringen feltankning?
Här sker de flesta bilstölderna
Storstäder är extra hårt drabbade och allra värst drabbat är inte helt oväntat Stockholm. Därefter kommer region syd, där bland annat Malmö ingår, och region väst, där Göteborg ingår:
Antal stöldtillfällen 2023
Polisregion/Antal
Stockholm: 1 818 st
Syd: 1 309 st
Väst: 1 080 st
Mitt: 524 st
Öst: 520 st
Bergslagen: 461 st
Nord: 428 st
Om vi istället tittar på vilka regioner som är mest utsatta för bilstölder per invånare, blir bilden en annan. 2023 toppade Västernorrlands län statistiken över bilstölder per invånare, med 98 anmälningar per 100 000 invånare. Totalt anmäldes 238 bilstölder i länet, en ökning med 4,8 % jämfört med året innan. Gävleborg och Örebro län följde därefter, med 97 respektive 93 anmälningar per 100 000 invånare. Kalmar län var det län med lägst antal bilstölder per invånare, med endast 45 anmälningar.
Källa: Larmtjänst
Så förhindrar du inbrott i bilen
Det finns många saker du kan göra själv för att minska risken för inbrott i din bil.
Parkera bilen i ett garage eller på ett ställe som är väl upplyst.
Biltjuvar kan med hjälp av en störsändare slå ut bilnyckelns låsfunktion på avstånd medan du låser bilen. Kontrollera därför alltid att din bil blir ordentligt låst.
Förvara bilnycklarna på ett säkert ställe – helst inte alldeles innanför ytterdörren eller i en jackficka.
Många bilar är idag utrustade med trådlösa nyckelsystem, så kallade key-less. Detta kan utnyttjas genom en “reläattack”, då tjuven med hjälp av radioteknisk utrustning fångar upp signalen från nyckeln som befinner sig i ditt hus. Signalen skickas sedan vidare till tjuvens kompanjon som står bredvid bilen, vilket lurar bilen att nyckeln finns i närheten och bilen kan öppnas. Undvik reläattacker genom att förvara din bilnyckel i en plåtburk eller ett speciellt fodral som blockerar radiosignaler.
Utrusta din bil med alarm. Larm verkar avskräckande för tjuven och du får ofta mer i ersättning från din försäkring om bilen var larmad när den utsattes för ett inbrott.
Lämna inte värdefulla föremål synligt i bilen, särskilt inte datorer och mobiltelefoner. Men även en stängd väska eller kartong kan verka lockade för tjuven, så det bästa är att inte lämna synliga föremål framme i bilen alls.
Öppna handskfack och luckor så att det syns att du inte har lämnat kvar några värdesaker.
Märk bilrutorna med bilens registreringsnummer. Det gör det jobbigare för tjuven att försöka byta identitet på bilen.
Investera i ett rattlås (även kallat rattkrycka). Vissa bilmodeller har inbyggda rattlås, men det finns också separata rattlås som du kan köpa från exempelvis Biltema. De är väl synliga utifrån och gör det omöjligt att köra bilen.
Sammanfattning
Tyvärr är bilstölder och bilinbrott något som händer då och då, men genom att själv vidta försiktighetsåtgärder kan du minska risken att drabbas. Om din bil ändå skulle bli stulen eller utsatt för inbrott, kan du få ersättning från din bilförsäkring om du har minst en halvförsäkring, Olika försäkringar täcker dock olika mycket och självrisken kan variera en hel del. För att få det bästa skyddet för just dig och din bil är det därför smart att jämföra innan du tecknar försäkring. Detta kan Zmarta hjälpa dig med, helt kostnadsfritt – med vårt enkla jämförelseverktyg radar du snabbt upp flera olika bilförsäkringar och jämför dem med bara ett knapptryck.