Bostadsrättsförsäkring

Jämför och teckna bostadsrättstillägg

?
  • Samma priser som hos bolagen
  • Kostnadsfri rådgivning
4,6 av 5 baserat på 21 396 omdömen
Alla som har tagit lån, valt elavtal eller försäkring via Zmarta får frågan via mejl att tycka till om oss på Trustpilot. Omdömen av verifierade kunder är markerade – de som syns på vår sajt är utvalda. Vårt Trustpilot-betyg är baserat på alla omdömen av både verifierade kunder och icke-verifierade användare, och beräknas med hjälp av faktorer som antal, stjärnbetyg och annat.
A
A lundkvist säger:

Det är lite krångligt att hitta och jämföra. Med denna tjänst går det snabbt, lättförståeligt, tydli...

15 december 2024
PJ
Patrik Johnsson säger:

Bra och professionell service. Ringer inte och tjatar på en utan ger istället bra råd och stöd för a...

11 december 2024
JE
Joy Erhon säger:

Nice customer service

27 november 2024

Vad är bostadsrättstillägg?  

När du äger en bostadsrätt har du ett större ansvar än någon som hyr sin bostad. Då ansvarar du för all fast inredning som väggar, golv och tak. Dessutom har du ett ansvar mot föreningen och dina grannar. En bostadsrättsförsäkring täcker dessa saker, därför räcker det inte att bara teckna en hemförsäkring.  

En bostadsrättsförsäkring innehåller samma skydd som en hemförsäkring + ett bostadsrättstillägg som omfattar allt det som du ansvarar för i bostadsrätten.      

Vad innehåller en bostadsrättsförsäkring? 

Här kan du läsa om vad som normalt ingår i en bostadsrättsförsäkring. Men tänk på att innehållet kan variera mellan försäkringsbolagen, så därför är det viktigt att du jämför innehåll, villkor och pris innan du tecknar din försäkring.  

Stöld, inbrott och skadegörelse

Om någon stjäl eller skadar dina saker i din bostad eller förråd, så kan du få ersättning. Det inkluderar även om något skulle bli stulet utanför din bostad, t.ex. på jobbet eller under en resa.

Brand- och vattenskada

Ersätter skador i din bostad på grund av brand, läckage från avlopp, värme- eller vattenledningssystem, tvättmaskiner eller diskmaskiner. Utöver detta kan du också få hjälp med eventuella extrakostnader som uppstår på grund av skadan, t.ex. för en temporär bostad.

Ansvars- och rättsskydd  

Ansvarsskyddet ersätter dig om du blir skadeståndsskyldig, medan rättskyddet ersätter dig för ombuds- och rättegångskostnader om du skulle hamna i en tvist. 

Reseskydd  

Skyddar dig under dina resor om du blir sjuk, skadad eller bestulen under resans första 45 dagar.  

Överfallsskydd  

Ersätter dig om du skulle bli utsatt för misshandel eller sexualbrott.  

Kristerapi  

Ersätter upp till 10 behandlingstillfällen hos en legitimerad psykolog eller psykoterapeut om du har drabbats av en traumatisk händelse.  

ID-skydd  

Ger dig rådgivning om hur du kan förebygga och upptäcka ID-stöld och hjälper dig att avvisa betalningskrav och radera betalningsanmärkningar. Ersätter dig även för kostnader för ett juridiskt ombud. 

Vanliga tilläggsförsäkringar till bostadsrätten 

Det finns en hel del tillägg du kan teckna till din bostadsrättsförsäkring, alternativt kan du teckna ett mer omfattande försäkringspaket som innehåller en eller flera tilläggsförsäkringar. Här går vi igenom några vanliga tilläggsförsäkringar som du kan teckna.  

Drulleförsäkring 

Drulleförsäkringen kallas även för allrisk- eller otursskydd. Den ersätter skador på dina saker som orsakats av plötsliga och oförutsedda händelser. Till exempel om du spiller kaffe på din nya dator eller sätter dig på dina glasögon. I en hemförsäkring för bostadsrätt kan även plötsliga och oförutsedda händelser på fast inredning omfattas.  

Utökat reseskydd  

Ett utökat reseskydd kan bland annat ge dig avbeställningsskydd, förseningsskydd, självriskbefrielse och en ersättningsresa. Skyddet kan också ersätta dig vid försenat flyg eller bagage.  

Uthyrningsförsäkring 

Om du hyr ut din bostad till någon är det en god idé att teckna en uthyrningsförsäkring. Försäkringen ger dig ersättning om din hyresgäst orsakar skador eller stjäl något från din bostad. Om din bostad blir skadad på ett sådant sätt att den inte längre kan användas, till exempel vid en vattenskada, kan du få ersättning för den förlorade hyran under tiden den inte kan hyras ut. 

Vad är skillnaden på hemförsäkring och bostadsrättsförsäkring?  

Skillnaden mellan en hem- och bostadsrättsförsäkring är att hemförsäkringen endast ersätter dina saker (lös egendom), medan bostadsrättsförsäkringen även ersätter skador på ytskikt och den fasta inredningen i din bostadsrätt, såsom  

  • väggar 

  • parkett 

  • kakel 

  • klinker 

  • kök 

  • badrum m.m.  

Bor du i en hyresrätt är det hyresvärden som ansvarar för dessa saker. Skulle det uppstå en skada i en hyresrätt ersätts den av fastighetens försäkring.  

Måste man ha både hemförsäkring och bostadsrättsförsäkring?  

Du är inte tvungen att ha en hemförsäkring eller bostadsrättsförsäkring, men vi rekommenderar det starkt. Utan hem- och bostadsrättsförsäkring står du utan skydd och får ingen ekonomisk hjälp om det sker en skada eller olycka, till exempel en brand. 

Men hem- och bostadsrättsförsäkringen täcker mycket mer än bara dina saker. Den ersätter dig även om du skulle bli skadeståndsskyldig på grund av att du har råkat skada en person eller någons egendom. Utan försäkring kan du bli skyldig att betala allt ur egen ficka, vilket i värsta fall kan leda till att du hamnar i en ekonomisk kris.  

Ett annat exempel på när du kan drabbas hårt ekonomiskt är om du råkar ut för en olycka utomlands, till exempel om du skadar dig allvarligt på en skidsemester och behöver transporteras tillbaka till Sverige med ambulansflyg. Utan en reseförsäkring, som alltid ingår i hemförsäkringen, blir du tvungen att betala notan ur egen ficka, vilket kan handla om flera hundratusen kronor.  

Det finns med andra ord många anledningar till att ha ett tillräckligt försäkringsskydd, för att skydda dig själv och din ekonomi mot alla oförutsedda händelser som kan inträffa. 

Hur vet jag om min förening har bostadsrättsförsäkring? 

Många bostadsrättsföreningar väljer att teckna en kollektiv bostadsrättsförsäkring. Detta innebär att du inte behöver teckna ett bostadsrättstillägg till din hemförsäkring, utan betalar istället för tillägget genom din månadsavgift till föreningen. Fråga din förening om de har en kollektiv bostadsrättsförsäkring. 

Fördelar och nackdelar med kollektiv bostadsrättstillägg 

Fördelen är att samtliga medlemmar i föreningen har en gemensam bostadsrättsförsäkring, och vid eventuella skador som påverkar både dig och föreningen hanteras ärendet av samma försäkringsbolag.  

Nackdelen är att vid en skada måste du i regel kontakta styrelsen som i sin tur har kontakt med försäkringsbolaget. Om föreningen dröjer med att anmäla en skada kan det påverka dig negativt.  

Om du skulle bli missnöjd med ersättningen eller försäkringsbolagets bedömning av en skada kan Allmänna reklamationsnämnden (ARN) inte hjälpa dig. Detta beror på att ARN inte behandlar ärenden med kollektiva bostadsrättsförsäkringar.