
Laga punktering på bildäck – så gör du om du får punktering
Hämta din bilförsäkring
Hämta dina försäkringsuppgifter med BankID och få en ännu enklare översikt.
Jag samtycker till Zmarta's personuppgiftspolicy.
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Oavsett orsak till punkteringen är det viktigt att veta hur du ska agera och byta däck. Vi går igenom vad du gör vid punktering, hur du byter däck och vad du ska tänka på efteråt.
Vad är en punktering och hur uppstår den?
Alla rullande fordon kan få punktering, och de flesta fordonsägare råkar någon gång ut för det. Det finns två typer: plötslig punktering och långsam punktering.
Några av de vanligaste orsakerna till punktering är:
glas, spikar, skruvar och andra vassa föremål
slitage
läckande ventil
gammalt däck
för högt eller lågt lufttryck i däcken
smäll mot däcksidan
sprickor i däcksidorna
skador som uppkommer vid körning över gropar eller körning mot trottoarkanter
skador mot däcksidan.
Tecken på att du har fått en punktering
Beroende på hur punkteringen uppstår kan bilen kännas lite olika, en långsam punktering behöver nödvändigtvis inte ge några tecken direkt. En långsam punktering kan vara svår att upptäcka, tecknen kan vara:
bilen drar åt ett håll
styrningen känns ostabil
ökat vägljud eller vibrationer
varningssystem för lufttryck aktiveras.
En plötslig punktering är mer tydlig då du kan höra när däcket skadas.
Hur vet man om man har punktering?
Som nämnt är bilar duktiga på att varna när lufttrycket i däcken är lågt. Andra tecken du kan märka det på är att:
bilen drar år ett håll
styrningen känns ostabil eller tyngre än vanligt
du kan höra ett ökat vägljud och/eller vibrationer under körningen
däcket är synligt punkterat eller har tydliga skador som indikerar att det är punktering.
Det är viktigt att du kollar däcken ofta och tar hand om dem för att undvika skador, eller att du kör med däck som inte är säkra. Misstänker du att du har fått punktering ska du:
Inspektera däcken och kolla så att det inte trängt in en spik eller annat vasst föremål som orsakat skador.
Kolla lufttrycket i alla däck så att de stämmer med instruktionerna för bilen. Detta kan du göra på en vanlig bensinstation eller verkstad.
Du kan även göra ett såpatest. Detta är inte lika vanligt på bildäck, men smidigt om du inte kan se några skador men fortfarande misstänker en långsam punktering.
Vad ska du göra om du får punktering?
Är du ute och kör på vägarna ska direkt stanna bilen på en säker plats. Därefter ska du:
Slå på bilens varningsblinkers.
Placera ut varningstriangeln cirka 50 – 100 meter bakom bilen så att andra trafikanter varnas.
Kontrollera det punkterade däcket för att se hur du bäst ska åtgärda det. Har du och kan du byta däcket själv? Eller har andra skador uppkommit så att du måste bärgas från platsen?
Går det att byta däcket? Och har du ett reservdäck till hands? Då är det dags att ta fram domkraften och hjulmutternyckeln, dessa hittar du för det mesta i bagageutrymmet.
Lossa muttrarna något, lyft upp bilen med domkraften och ta sedan bort det för att byta ut med reservdäcket. Dra åt muttrarna, när du sedan sätter ner bilen igen från domkraften kan du dra åt muttrarna ytterligare.
Har du inget reservdäck? Följ samma säkerhetsrutiner: sakta ner, stanna säkert, slå på varningsblinkers och sätt ut varningstriangeln. Om du inte kan byta däcken själv: ring vägassistans.
Verktyg du ska ha i bilen
fälgkors
domkraft eller hjulmutterverktyg
Momentnyckel.
När det inte gäller däcken, är följande verktyg fortfarande bra att ha till hands:
multispray
silvertejp
ficklampa
startkablar
multiverktygssats.
Smidiga verktyg hjälper dig fixa enkla bilproblem utan att behöva professionell hjälp, det är dock viktigt att du vet hur och när du ska använda dem.
Kan man köra med punktering – och hur långt?
Du bör aldrig köra mer än några hundra meter om du har fått punktering, när du kör ska du även köra väldigt sakta och försiktigt. Det är inte bara farligt att köra med punktering då du inte har samma, bra kontroll över bilen, men det kan även skada bilen och orsaka ytterligare skador på däcket och fälgen.
Det bästa du kan göra om du får punktering är att så snabbt som möjligt stanna bilen. Om däcket inte är helt tomt på luft, är ett standarddäck och du inte kör fortare än 20 – 30 kilometer i timmen, kan du ta dig upp till 1 – 2 kilometer.
När det kommer till runflat-däck kan du köra upp till 80 km/h beroende på tillverkare. Kör helst långsammare och om däcket är helt platt ska du stanna bilen så fort du bara kan.
Så lagar du en punktering själv
Om du har en mindre punktering som går att laga, kan du använda dig av en lagningssats. En lagningssats tätar hålet och fyller däcket med luft. Tänk på att du inte kan köra en längre tid när du använt en lagningssats, du bör långsamt ta dig till en verkstad som kan göra en permanent lagning eller ett däckbyte.
Om verkstaden kan laga däcket så sker detta oftast med en plugglagning. Däcket tas då isär och insidan undersöks, hålet täcks sedan igen med en plugg från insidan och limmas.
Snabbfix: Använda punkteringsspray eller lagningssats
En lagningssats är en snabblösning du kan använda dig av så att du kan ta dig till en verkstad.
Riskerna med en lagningssats är att endast tätar insidan av däcket, det lagar dock inte mellan slitbanan och det inre gummit. Risken finns att vatten tränger in och oxiderar lagren som delvis är av metall, en skada som kan leda till att däcket faktiskt exploderar.
Ett annat sätt att laga en punktering är med däckfix. Det är en punkteringsspray som hjälper till att täta läckor i däcket. Precis som med en lagningssats är däckspray inte en temporär lösning och du bör ta den till en verkstad som kan reparera däcket, alternativt byta ut däcket.
Skillnaden mellan en plugg och spray
Punkteringsspray är ett bra alternativ när det kommer till nödreparationer. Sprayen stoppar läckor och är väldigt praktisk när det kommer till små punkteringar och pyspunka. Om du inte har ett reservdäck är det ett bra verktyg att använda så att du tar dig till en verkstad. Plugg är ett verktyg som stoppas in i punkteringshålet och härdas när limmet aktiveras, detta gör att en kemisk reaktion binder pluggen till däcket.
Steg-för-steg: Laga punkterat däck själv
För att laga ett bildäck säkert och riktigt på egen hand ska du veta exakt vad du gör. Är du osäker eller inte vet hur bör du istället gå till en verkstad.
Ta av däcket om det behövs och lokalisera punkteringen.
Rengör och ta bort eventuella föremål.
För in pluggen eller lappa tillsammans med reparationskitet.
Pumpa upp däcket när du är färdig och se till att det har rätt lufttryck.
Kolla efter läckor med såpavatten.
När ska du byta däck istället för att laga?
Smäller däcket eller om skadan är så pass stor att det inte går att lagas, ska du alltid byta till ett nytt däck. Bra att komma ihåg är du inte kan reparera däcket om:
däcket är slitet under 2/32" (1,6 mm)
däcket har en slitbanepunktering större än 1/4" (6,35 mm)
däcket har ett punkteringshål som är större än 1/4" (6,35 mm).
Större slitage eller en skadad sidovägg utgör en större risk och ökar riskerna för en explosion, samt olyckor.
Kostnad för att laga punktering – vad kan du förvänta dig?
Om det går laga bildäcket med en plugglagning så kostar detta vanligtvis mellan 300–500 kronor. Är skadan större och du behöver byta ut däcket kostar det mer och beroende på vilket däck du vill ha. Ett däck kan kosta mellan 500 och uppåt flera tusen beroende på modell och typ.
Laga punktering och bildäckspris – vad påverkar kostnaden?
Att ha ett lagningskit hemma behöver inte kosta många hundra. Beroende på vad du vill ha och hur mycket så kan du lägga mellan 200 och upp till 1 000 kronor. Om en verkstad lagar ditt däck så kan du förvänta dig en kostnad mellan 200–500 kronor för en utvändig pluggning, 300–1 000 kronor för en invändig lagning.
Beroende på däckets dimensioner kan prissättningen variera. Faktorer som påverkar priset är vilken typ av punktering det är, om däcket går att lagas eller om det måste bytas ut, samt om du vill lägga till extratjänster när lagningen sker.
Punktering på försäkringen – täcks skadan?
I vanliga fall så täcks inte punktering på försäkringen, det finns dock undantag. Ett vandaliserat däck där någon medvetet skadat det täcks ofta, men om det beror på vanligt slitage eller att en spik skadat däcket får du oftast stå för kostnaderna själv.
En försäkring täcker oftast inte om du har punktering och medvetet kör bilen så att ytterligare skador uppkommer. Även om du får stå för kostnaderna att byta eller laga ditt däck, ingår oftast en assistansförsäkring i både halv- och helförsäkring. Gör det inte det går det även lägga till en separat. Kolla alltid vad som gäller och vad som ingår i just din bilförsäkring.
För att skaffa extra skydd kan du alltid teckna en däckförsäkring
Förebygg punktering – tips för att undvika skador på däcken
Däcken är en av bilens viktigaste delar, det är därför ännu viktigare att du tar hand om dem.
Kolla lufttrycket varje månad och innan långa resor. Lågt tryck ökar inte bara slitaget, men även bränsleförbrukningen och risken för punktering.
Rotera däcken så att de slits jämnt. Detta kan du göra varje 800–1 000 mil, eller vid varje däckbyte. Du roterar däcken genom att flytta framdäcken back och tvärtom.
Håll koll på mönsterdjupet. Minsta lagliga djup för sommardäck är 1,6 mm och minsta för vinterdäck är 3 mm (rekommenderat är 4–5 mm för bäst grepp.
Håll däcken och fälgarna rena. Vid däckbyte är det ännu viktigare att du tar bort grus, smuts och bromsdamm.
Förvara däcken rätt genom att tvätta dem innan du förvarar dem. Förvara däcken svalt, mörkt och torrt. Om du har fälg så ska du hänga eller stapla däcken. Utan fälg bör du ha dem stående och rotera dem med jämna mellanrum.
Inspektera däcken. Kolla efter skador som sprickor, bubblor, spikar, bulor i däcksidorna och ojämnt slitage.
Det finns flera typer av däck som du kan välja mellan. Beroende på om du letar efter sommar- eller vinterdäck.
Hur och var du kör: med olika väglag och körstil rekommenderas olika typer av däck. Sportkörning behöver högprestandadäck med bra grepp och styrrespons, motor- och landsväg behöver mer komfort med lågt rullmotstånd och stadskörning funkar bäst med tysta, bränslesnåla däck som har ett bra våtgrepp.
Budget: däck kan kosta pengar. Se över din budget och hitta ett par bra däck som funkar för just din prislapp.
Däckmärkningar: alla däck i Sverige ska ha en EU-däckmärkning. Du hittar även märkningar för bränsleförbrukning (A–E), våtgrepp (A–E) och bullernivå (dB). Det är rekommenderat att ha minst klass B eller bättre när det kommer till våtgrepp.
Passning: I din bils instruktionsbok eller på tanklocket kan du hitta vilken dimension som just din bil behöver ha på sina däck. Kolla även att belastningsindexen och hastighetsklassen matchar.
Sammanfattning – Vad du bör tänka på vid punktering
Lär dig hur din bil funkar och vad du ska känna och lyssna efter om du misstänker en punktering. Om du misstänker att du fått punktering, stanna och inspektera däcken.
Var noggrann med att regelbundet inspektera däcken så att de är fria från skador och större slitage. Säkerheten är viktig så det ligger på ditt ansvar att ta hand om dina, inte bara för dig när du kör, men även för andra.
Körning med punktering ska aldrig göras under längre sträckor, om du inte tror att du kan ta dig till en verkstad eller byta till reservhjulet, stanna på en säker plats och kontakta vägassistans.
Din försäkring kanske inte täcker punktering, så läs igenom vilka vad som gäller för dig och vad din försäkring täcker och inte täcker.
Vanliga frågor om punktering
- Vad gör man om man får punktering på bilen?
- Hur lagar man en punktering själv?
- Kan man köra med punktering?
- Hur mycket kostar det att laga en punktering?
- Täcker försäkringen punktering?
- Hur långt kan man köra med punkterat däck?
- Vad ska man göra om man får punktering på motorvägen?
- Hur kan man undvika att få punktering?