Vad kostar ett bröllop? Så fixar du bästa budgeten för ditt bröllop!
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-33,95 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Stort eller litet? Utomlands eller hemma i trädgården? Buffé eller trerätters? Valen är många och oavsett budget är det frågor alla par ställer när de planerar sitt drömbröllop. Hur, var och när spelar ingen roll – trenden är densamma när det gäller bröllop.
Vi kan inte ge dig några exakta siffror för hur mycket ett bröllop kostar, men vi kan ge dig en fingervisning beroende på ett par faktorer. Säg att du planerar ett bröllop med 100 gäster, med en snittkostnad på lokal, mat och dryck, kläder och underhållning – då kan slutliga summan landa någonstans mellan 50 000 – 100 000 kronor.
Vad du ska ha innan du sätter igång och planerar ditt bröllop så kan det vara bra att gå igenom och göra en lista vad ni vill ha, detta kan vara frågor som
Stort eller litet bröllop?
Kyrkligt eller borgligt bröllop?
Utomhus eller inomhus?
I Sverige eller utomlands?
Buffé med självservering eller 3-rätters och servicepersonal?
Alkohol eller alkofritt?
Vilken klädkod ska det vara?
Bröllopsresa eller inte?
Bröllopsfotograf eller engångskameror på borden?
Dekoration och blommor?
Hyra brudkläder, köpa andrahand eller köpa nytt?
Hur mycket kostar ett bröllop?
Som redan nämnt här ovan så kan vi inte ge några konkreta siffror på hur mycket ett bröllop kan kosta, detta då antalet gäster, var, typ av mat och underhållning samt kläder spelar en stor roll. Men det vi däremot vet är att personer som är gifta får bäst ränta.
Checklista för bröllop - detta får du inte glömma
Ni har förlovat er och nu är det dags att börja planera till bröllopsdagen. Vad får ni inte glömma? Vad kan ni skippa och vad är ett måste att ha med? Här nedan hittar du en checklista för bröllop. Kom ihåg att varje bröllop kostar olika mycket och det beror helt på hur ni planerar att fira er dag. Viktigaste frågan ni behöver checka av när det kommer till er bröllopsbudget, hur mycket vill ni spendera?
Klicka här för att öppna och ladda ner checklistan
Budget för bröllop - så gör du
När listan är gjord och checklistan utskriven kan ni sätta er ner och räkna mer detaljerat på er budget. Hur mycket vill, och kan ni, spendera på ert bröllop? Den genomsnittliga kostnaden för ett bröllop för 2023 ligger på lite över 75 000 kronor, detta avgörs dock på var i landet du bor. Ju längre upp i landet, desto mindre läggs på bröllop. Enligt en undersökning som SBAB har gjort lägger en tredjedel av svenskar mer än 100 000 kronor på bröllopet, detta inkluderar inte eventuell bröllopsresa.
Bröllopsbudget lista – vad kostar ett bröllop med 100 personer?
Precis som mycket annat i vår vardag, har kostnaderna för ett bröllop gått upp, vad ett band kanske kostade för 10 år sedan, finns knappt på kartan längre. Idag har du tur om du “bara” behöver betala 10 000 kronor för ett coverband som ska stå för underhållningen.
Låt oss ta 100 000 kronor som ett räkneexempel för din bröllopsbudget. Det kommer vara ett bröllop med 100 personer och ni vill inte gå över budgeten. Några av de största kostnaderna är lokalhyra, mat och serveringspersonal tillsammans med underhållning. Här nedan hittar du på ungefärliga kostnader för dessa.
Bröllopet och lokalen:
Många gånger kan du faktiskt spara pengar genom att ha ceremoni och bröllopsfest på samma plats. Då kan även mat, dryck, porslin och personal ingå i priset.
En präst kostar vanligtvis ingenting om ni gifter er i kyrkan, är ni på annan plats kan en avgift samt milersättning komma. Detta varierar helt beroende på var ni gifter er. Väljer ni att gifta er borgligt på närmaste stadshus betalar ni en avgift på runt 800 kronor.
Tar vi in ceremonin, serveringspersonalen, catering och lokalen i kostnaden så kan du landa på allt mellan 8 000 kr – 18 000 kr och mer beroende på var.
Maten:
Vi tar Stockholm som exempel när det kommer till era bröllopskostnader, det är nämligen en av städerna där det läggs mer pengar på bröllop. Hyrs det en cateringfirma så är ett riktigt bra pris per skalle 250 kronor. Vanligtvis är det att man får en prisuppgift mellan 300 – 500 kronor. Viktigt att kolla här är vad som ingår i priset, kommer exempelvis porslin med? Eller är det något man måste stå för själv eller kan hyra? Är festen på kvällen eller helgen så det läggs till Ob-tillägg? Budgetbröllop.se har en informativ artikel när det kommer till vad mat och catering kan kosta, samt vad man behöver tänka på när det kommer till vilka kostnader som ingår i priset eller inte.
Underhållningen:
Underhållning i form av ett coverband kan variera väldigt mycket i pris, räkna på att lägga någonstans mellan 10 000, upp till 30 000 kronor för ett band inklusive utrustning. Självklart behöver ni inte hyra in ett liveband, men om det är ett måste på er lista så bör ni förvänta er att spendera 10 000 kronor eller mer.
Låna till bröllop
Självklart är det bättre att spara till ert bröllop istället för att låna. Idag ligger snittbeloppet på bröllopskostnader runt 100 000 kronor, och det är även större delen yngre som bestämmer sig för att låna.
Via Zmarta 2022 lånades det runt 27 660 504 kronor med bröllop som huvudsyfte. Hittills under 2023 har det lånats 10 951 848 kronor. Det är såklart inte omöjligt att spara till ditt bröllop, du kan exempelvis läsa vår sparkalender och se hur du kan ändra den så att sparbeloppen passar dig och din bröllopbudget.
Planera, jämför och spar pengar på bröllopet
Att ha en budget för bröllop är viktigt, med det sagt så behöver den budgeten inte bestå av sparade pengar, det går även fint att låna till sitt bröllop. Beroende på hur stort bröllop man planerar så har man olika stora budgetar. Några saker som man bör tänka på är:
Hur länge vill man betala av lånet?
Går det att spara till vissa utgifter?
Vilken säsong och kommer man gifta sig ute eller inne?
Vill man betala extra och erbjuda boende för gäster?
Även om många par väljer att spara till bröllopet så är det absolut inget måste. Vanligast är att ta lån till bröllopet via sitt befintliga bolån - där det är viktigt att hålla koll på vad man har i amorteringskostnader.
Utöver bolån så kan man jämföra och ta ett privatlån till bröllopet. Något som kan vara fördelaktigt om man exempelvis inte har något bolån, eller om man kan få bra villkor med ränta. Det är viktigt att inte bara kasta sig in och säga “jag tar det här lånet!”.
Man ska alltid jämföra lån och hitta det som passar en bäst. Vi på Zmarta tycker ju om att jämföra och vill aldrig att någon ska betala mer än nödvändigt oavsett vad det gäller. Med en bra planering lånar man inte mer än man behöver, vilket är bra.
Läs även: Så mycket kostar ett barn, borde du spara pengar till ditt barn och vad ska pengarna gå till?