P2P-lån - så fungerar det
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99 %. Räntespann 5,2-32,99 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Har det blivit vanligare att låna från privatpersoner? Varför? Vad ska man tänka på och kommer det med några krav? Här kommer du läsa hur P2P-lån fungerar, vad du ska tänka på, inte bara som långivare, men även som låntagare.
P2P har vi tagit från det engelska “Peer to Peer”. I finanssektorn står P2Ps svenska översättning för “lån mellan privatpersoner” eller “person till person-lån, vilket betyder att du som privatperson lånar pengar av en privatperson, och inte ett låneinstitut som en bank. P2P-lån betyder inte heller att du endast kan låna pengar av någon du känner, många affiliatesajter erbjuder möjligheten att låna från privatpersoner och låneinstitut. Detta är dock inget Zmarta erbjuder.
Upplägget är väldigt snarlik andra former av låneansökningar, peer to peer-lån har växt i den form att det är lättare att ansöka och bli godkänd ett lån om man exempelvis har sämre kreditvärdighet.
Läs gärna: Vad är ett lån?
Låna pengar av privatpersoner
Det finns såklart flera olika sätt att låna pengar av privatpersoner. Om du inte går via en förmedlare, utan frågar någon du eventuellt känner, behövs inte ett skriftligt låneavtal eller skuldebrev, det kan vara muntligt. Oavsett hur mycket du litar på någon, så rekommenderar vi alltid att du har ett skriftligt och signerat kontrakt, helst med ett eller två vittnen också. Detta fungerar inte bara som säkerhet för långivaren, men även för låntagaren. Går du via en förmedlare är upplägget ungefär likadant som hos en bank, men några mindre skillnader
Du registrerar dig och väljer det belopp som du behöver låna, samt fyller i hur lång tid du behöver för att betala tillbaka lånet.
Företaget du använder dig av kommer att göra en kreditbedömning på dig, när de har gjort detta kommer du bestämma vilken ränta du får. När upplysningen är gjord och räntan satt kommer privatpersonerna som registrerat sig som långivare få din ansökan.
Att få låneerbjudanden från privatpersoner tar längre tid än om du exempelvis skickar in en låneansökan via Zmarta. Vanligt är att det tar minst 2 veckor att få ett erbjudande och en utbetalning av ett P2P-lån. Här är det långivarna som bestämmer. Om du ansöker om ett större lån kan lånet komma från fler än en långivare, något att ha i åtanke om du funderar att ansöka om ett större lån.
Bli långivare och låna ut pengar till privatpersoner
Om du har kapitalet och viljan kan du bli långivare. Som privat låntagare för peer to peer lån bestämmer du själv hur mycket du vill låna ut och till vem. Du behöver med andra inte låna ut pengar om du inte vill. Risker kommer med allt, det är därför viktigt att du håller koll på dem om du planerar att använda dig av sparade pengar. Nackdelar av P2P-lån är
Du har ingen ersättningsgaranti på kapitalet som du väljer att låna ut. Går bolaget du använt för att bli långivare i konkurs riskerar du med andra ord att förlora dina pengar. Var därför 110 % säker och gör ordentligt med research innan du bestämmer dig.
Det finns ingen garanti för att du kommer tjäna mer pengar, detta då din investering inte fungerar som ett aktiesparande.
Du kan inte ångra dig när pengarna väl är utlånade. De är även låsta under en tid, så du kommer inte kunna använda dig, eller ta tillbaka dem.
Risken finna alltid att låntagaren inte betalar tillbaka lånet. Villkoren om detta händer varierar från bolag till bolag, så det är viktigt att du tar reda på hur det fungerar när det kommer till att driva in en skuld från privatperson och företag innan du registrerar dig och börjar låna ut pengar.
Läs gärna: Investera pengar
P2P-lån hos Kronofogden
Då det inte finns någon garanti för dig som långivare, skulle exempelvis bolaget du är registrerat hos gå i konkurs, så beror det helt och hållet på villkoren om du kan ta det vidare och kräva återbetalning via Kronofogden eller inte.
Som låntagare kan du alltid hamna hos Kronofogden om du inte kan eller vägrar betala dina skulder. Läs alltid villkoren, oavsett om du är låntagare eller långivare, speciellt när det kommer till P2P-lån.