Konsumtionslån - så hittar du det bästa lånet
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 7,95 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 8,25 %. Totalt belopp att betala 261 497 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 179 kr. Uppdaterat 2023-11-01.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-29,4 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Konsumtionslån, ett lån där du använder pengarna för att finansiera personliga utgifter, detta inkluderar köp av personliga produkter och olika typer av tjänster. Ett konsumtionslån är en typ av privatlån och kommer precis som med privatlån utan säkerhet, vilket också innebär att du kan använda lånet till precis vad du vill.
Oavsett vilket typ av lån du ansöker om å är det alltid bra att jämföra, detta då olika banker och långivare kan ge dig olika räntor och villkor. Att jämföra lån via Zmarta gör låneprocessen både enklare och mer bekväm. Du slipper kontakta flera olika banker på egen hand, och endast en kreditupplysning tas – något som hjälper till att skydda din kreditvärdighet.
Konsumtionslån Sverige - statistik på hur folk lånar
Tittar vi på svenskars konsumtionsvanor så har det skett en ökning när det kommer till att ansöka och ta konsumtionslån. De vanligaste orsakerna till konsumtionslån är
semester
bröllop
vardagskonsumtion
möbler.
Här nedan har vi en graf som visar hur just konsumtionslånen har ökat från 2020, fram till 2024. Under 2020 låg svenskarnas konsumtionslån på runt 70 000 kronor, 2024 ligger den på 92 000 kronor, det är en ökning med 8,24 %.
Gräver vi lite djupare så är de som tar högst antal lån mellan 40 – 60 år. Ett genomsnittligt konsumtionslån i Sverige ligger på mellan 90 – 100 000 kronor, det finns även de som lånar upp till 600 000 kronor, men det är vanligare när någon vill samla lån och inte när det kommer till konsumtionslån.
Bör jag låna pengar till konsumtion?
Nej, det bästa är alltid att försöka spara ihop pengar innan du köper det du planerar att köpa. Men ibland är det inte möjligt att spara, eller så finns det andra skäl som gör att du inte kan vänta med att handla.
Fördelar med konsumtionslån är att du kan använda pengarna så fort de betalas in på ditt konto. Nackdelarna med att ta ett konsumtionslån är att du oftast lånar till materialistiska saker eller spontana upplevelser. Långsiktigt har du inte heller bara lånet du måste återbetala, du har även räntekostnaderna och eventuella aviavgifter.
Fundera innan du bestämmer dig för att, till exempel, ta ett konsumtionslån för att åka på semester. Hur viktig är resan? Går det att planera en billigare resa som passar din budget så att du inte behöver låna pengar? När det kommer till att låna pengar ska du tänka logiskt och först se över din ekonomiska situation, hur ser den ut idag och hur skulle den påverkas om du tar ett lån?
Räntan ändras hela tiden och som vi såg under inflationen så kan den stiga med extrema siffror, något som verkligen kan påverka din månadskostnad – om du räknat med att siffrorna ska se likadana ut varje månad. Om du har rörlig ränta på ditt lån kan du inte förutsätta vilka månadskostnader du har.
Låneexempel för att jämföra konsumtionslån
Låt oss ta ett exempel. Säg att du lånar 50 000 kronor för att åka på en resa. När du tar lånet har du en ränta på 7 %. Med Zmartas lånekalkyl blir din totala räntekostnad 9 404 kronor om du betalar av lånet över sju år. Totalt betalar du då 59 404 kronor – nästan 10 000 kronor mer än själva lånebeloppet. Din månadskostnad blir, utan aviavgift och om räntan förblir densamma, cirka 990 kronor.
Nu antar vi att du har rörlig ränta, och att en plötslig räntehöjning från Riksbanken inträffar. Din ränta stiger då till 11 %, vilket innebär att din totala räntekostnad ökar till 15 227 kronor, istället för 9 404 kronor. Din månadskostnad stiger till 1 087 kronor.
Det viktiga med detta exempel är att du ser hur olika faktorer påverkar kostnaden för ett konsumtionslån. Det finns inget ’bästa’ konsumtionslån – det som är avgörande är att du har koll på hur ändrade räntor kan påverka din månadskostnad och budget. Vilken månadskostnad har du råd med? Och hur skulle en räntehöjning påverka din ekonomi?
Jämför konsumtionslån - så hittar du lägsta räntan
Som nämnt ovan så är det viktigaste när det kommer till att låna pengar att du räknar på din budget och jämför olika typer av lån innan du bestämmer dig. Detta gäller inte bara konsumtionslån utan alla typer av lån.
Fördelarna med att använda en jämförelsetjänst som Zmarta är att du kan jämföra flera låneerbjudande från olika banker och långivare samtidigt. Detta ger dig en bra förståelse för de olika villkoren långivarna har så att du kan hitta de som passar dig bäst. Det ger dig även en översikt på de olika räntekostnaderna varje långivare har.
En annan fördel när det kommer till att använda en jämförelsetjänst är att det endast tas en kreditupplysning som gäller alla långivare. Går du till varje enskild långivare tas istället en kreditupplysning för varje enskild bank, detta kan påverka ditt kreditvärde negativt.
Risker med konsumtionslån och hur du undviker dem
Den största risken när det kommer till att ta ett lån är att du sedan inte har kapital att betala tillbaka det. Det gäller att du planerar och ser över om du på lång sikt har råd att ta ett konsumtionslån.
Det är bra om du planerar ditt lån utifrån värsta tänkabara scenariot, det vill säga om du tar det och förlorar din inkomst, hur kommer du att hålla återbetalningsplanen om du inte får in några pengar?
I bästa fall har du ett buffertsparande som du kan ta av, men detta ska också räcka till dina andra utgifter. Så innan du lånar, har du tillräckligt om du behöver använda det till att bland annat betala tillbaka ditt lån? Du vill undvika lånefällor och det inkluderar att ta ett nytt lån för att betala av ditt konsumtionslån. Olika risker med konsumtionslån är att det tas på impuls och att det inte finns en långsiktig plan för återbetalningen.
Här har vi samlat tips på hur man istället för att ta lån kan spara pengar i vardagen.
Kreditkort ett alternativ till konsumtionslån
Känner du spontant att ett konsumtionslån kanske inte är det bästa, så finns det andra alternativ. Bästa är om du har möjlighet att spara pengar till det du planerar att göra eller köpa. Men om det inte är möjligt så kan du se om kreditkort är ett alternativ som funkar för din ekonomiska situation.
Kreditkort ger dig möjligheten att betala för någonting och sedan göra en full återbetalning månaden efter. Det går att dela upp betalningen så att du återbetalar lite i taget av din kreditskuld, men vi rekommenderar att du försöker återbetala allt i en klumpsumma för att slippa oväntade avgifter och onödiga räntekostnader. Krediten kommer fortfarande med en ränteavgift, men om du håller återbetalningen till endast en gång så slipper du eventuella räntehöjningar eller flera månadsbetalningar. Det viktiga är att du förstår och kan beräkna ränta och amortering så att du hittar vad som passar dig bäst.
Vad vi lärt oss om konsumtionslån
Vad kan vi lära oss från denna artikel? Det bästa rådet är att försöka spara pengar inför större köp eller resor. Om det inte är möjligt, är det viktigt att göra en noggrann budget och gå igenom dina inkomster och utgifter för att avgöra om det finns utrymme för ett lån.
Fyra vanliga anledningar till att ta ett konsumtionslån är att finansiera ett bröllop, en semester, vardagsköp, eller nya möbler. De som oftast ansöker om konsumtionslån är personer mellan 40 och 60 år, och vi ser en ökning på 8,24 % i hur mycket svenskar lånar när de ansöker om konsumtionslån.