Guide: Allt du behöver veta om studentlån
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 7,95 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 8,25 %. Totalt belopp att betala 261 497 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 179 kr. Uppdaterat 2023-11-01.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-29,4 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Är du student och vill låna pengar? Kanske för att ta körkort eller för att få ihop kontantinsatsen till enlägenhet? Vi har samlat allt du behöver veta om studentlån.
Ta 4 minuter och läs denna artikel där vi går igenom hur mycket du som student kan låna, var man kan låna pengar, vad skillnaden mellan CSN och ett privatlån är samt hur en låneansökan går till.
Hur tar man ett lån som student?
Studietiden är en fantastisk period i livet samtidigt som den är en av de fattigaste. Studiebidrag och studielån är viktiga och bra inkomstkällor, men räcker tyvärr inte långt när det uppstår oförutsedda utgifter. Då kan ett vanligt lån utan säkerhet vara ett bra komplement.
För tvärtemot vad många tror är det faktiskt fullt möjligt att ta lån som student, även om din ansträngda studentekonomi innebär vissa begränsningar.
Oavsett vad du behöver låna till är det viktigt för både dig och långivaren att vara säker på att du kan betala tillbaka lånet. För dig som student betyder det att du själv är övertygad om att du kan betala tillbaka lånet och att det inte är större än nödvändigt.
För banker och andra långivare betyder det att de kommer att vilja titta närmare på din ekonomi. De kommer därför att fråga efter uppgifter såsom ålder, årsinkomst och ta reda på om du har någon betalningsanmärkning innan du beviljas ett lån.
En lösning som kan kännas smidig i stunden, men som inte är ett bra val för din privatekonomi är ett snabblån. Ett snabblån innebär ofta räntor och villkor som endast gynnar låneförmedlaren.
Hur mycket får man låna som student?
Vissa långivare kan bevilja lån upp till 350 000 – 600 000 kronor. Men exakt hur mycket du som student kan låna – och till vilken ränta – beror på hur de olika långivarna bedömer framförallt de här faktorerna:
Din betalningsförmåga – Precis som med andra lån gör långivarna en samlad bedömning av din betalningsförmåga. Ett extrajobb och en inkomst utöver studielån och -bidrag kan exempelvis påverka dina möjligheter positivt att få låna med bra villkor.
Lån med eller utan säkerhet – När du lånar till en bostad eller bil är bostaden eller bilen (förutom kontantinsatsen) säkerhet för lånet, vilket betyder att bostaden eller bilen fungerar som pant. Det är en trygghet för banken och innebär oftast bättre villkor och ränta. Kraven är lite tuffare för lån utan säkerhet, så kallade blancolån.
Lån med medsökande – När du tar ett lån tillsammans med någon annan blir ni gemensamt betalningsansvariga. Det betyder att långivaren tar hänsyn till båda medlåntagarnas betalningsförmåga och det kan förbättra möjligheterna ordentligt. Som student kan det exempelvis innebära att du lånar tillsammans med en förälder eller en partner med fast jobb.
Läs även: Därför ökar en medsökande dina chanser att få lån
Var kan man låna pengar som student?
För dig som student med begränsade inkomster blir det särskilt kännbart att låna pengar till hög ränta. Därför är det viktigt att se till att du får så bra villkor och så låg ränta som möjligt på ditt lån.
Läs även: Så lyckas du spara ihop 100 000 kr på ett år
Det är något vi på Zmarta kan hjälpa dig med. På bara några minuter kan du ansöka online. Vi kontaktar sedan upp till 35 långivare så att du får möjlighet att hitta bästa lånet för studenter. Och eftersom vi bara tar en kreditupplysning behöver du inte oroa dig över din kreditvärdighet.
Våra grundkrav är att du inte har obetalda skulder hos Kronofogden, är över 18 år och har en årsinkomst på över 100 000 kronor. Är du student är det enbart "bidragsdelen" vi kan tillgodoräkna, alltså inte själva lånedelen.
Om du uppfyller kraven är du varmt välkommen att ansöka! Du binder inte upp dig på något och det är helt kostnadsfritt att ansöka om lån som student via Zmarta. Så här går det till:
Fyll i ansökan online
Använd formuläret här på Zmarta.se och fyll i hur mycket du vill låna. För att det ska gå så smidigt som möjligt är det viktigt att du är så detaljerad som möjligt med dina uppgifter. Om du har en medsökande är det viktigt att dennes uppgifter också finns med, eftersom det ökar era chanser att få låna med låg ränta. Du är också välkommen att ringa till en av våra trevliga handläggare om du hellre vill prata med någon.
Vi tar en kreditupplysning hos UC
Till skillnad från om du jämfört olika lån på egen hand tar vi bara en kreditupplysning hos UC för att bekräfta att du inte har några skulder hos Kronofogden.
Din ansökan går till upp till 35 långivare
När kreditupplysningen är klar går din ansökan vidare till upp till 35 långivare. Ibland får du svar direkt, men vissa långivare tar lite längre tid på sig för en manuell granskning.
Ta ställning till låneerbjudanden
Genom att logga in på Mina sidor kan du följa när nya besked och erbjudanden kommer in från olika långivare. Du får ett sms när det första svaret har landat och ytterligare ett sms när alla långivare svarat. Svaren kan vara att din ansökan beviljats, att du fått avslag på din ansökan eller att banken behöver få in kompletterande uppgifter.
Utbetalning av lånet
När svaren kommit in och du bestämt dig för ett erbjudande kan du signera avtalet med Bank-id ID. I många fall har du pengarna på bankkontot redan samma dag.
Skillnaden mellan privatlån och lån från CSN
Ett studentlån ska inte förväxlas med det studielån som kan sökas hos CSN. Ett studentlån är oftast ett privatlån med en individuell ränta som sätts utifrån dina förutsättningar.
Lån till studier
Om du vill låna till en utbildning, kan ett privatlån vara ett alternativ om du funderar att gå en utbildning vid sidan av ditt vanliga arbete. Ett lån till en utbildning som gör att du sedan kan få ditt drömjobb kan alltså vara en investering i din egen framtid.
Låna till bostad som student
Även som student kan du förstås behöva låna till exempelvis en lägenhet. Då fungerar bostaden som pant, vilket betyder att du den kan säljas för att lösa lånet om du skulle hamna i ekonomiska problem. Därför erbjuder bankerna bättre ränta på den typen av lån.
För studenter utan sidoinkomster kan det ändå vara svårt att få låna stora belopp utan att få stöd av en medsökande. Andra saker som kan underlätta är att du har ett bra sparande och en ordnad ekonomi i övrigt. Läs mer på vår sida om bolån.
Lån utan säkerhet (blancolån) för studenter
Ett vanligare sätt för studenter att låna är att ta ett blancolån (även kallat privatlån), d.v.s.det vill säga lån utan säkerhet, för enstaka utgifter. Då har banken inga åsikter om vad du lånar till, men eftersom det är en större risk för långivaren blir också räntan lite högre. Du kan i ganska stor utsträckning bestämma själv hur mycket du vill låna och hur många år du vill dela upp återbetalningen på.