Lån från utlandet – går det?
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-33,95 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Du kan låna pengar utomlands från svenska långivare, men det kommer med en del krav, BankID är ett av dessa krav. Är du folkbokförd och bosatt i Sverige men ute och reser? Planerar du att göra ett större köp i ett annat land? Eller behöver du extra kapital då något oförutsett skett?
Du kan låna pengar utomlands, du måste dock vara folkbokförd i Sverige om du planerar att ansöka om lån hos en svensk långivare. Är du exempelvis utskriven från Sverige och folkbokförd i Tyskland, så vänder du dig till din tyska bank eller annan tysk långivare för att ansöka om ett lån.
Om du ansöker om ett lån via Zmarta från ett annat land än Sverige måste du uppfylla följande krav:
Vara folkbokförd och bosatt i Sverige
Fyllt 18 år
Ha en årsinkomst på minst 100 000 Kr
Inte ha några obetalda skulder hos Kronofogden
Varje enskild bank och långivare kan ha ytterligare krav för vad som gäller när det kommer till att låna hos dem. När det kommer till att låna pengar utomlands måste du kunna legitimera dig tillsammans med ett BankID. Andra vanliga krav om du planerar att låna från utlandet är att du har ett svenskt bankkonto.
Låna pengar utomlands – tips och råd
Det finns tre sätt för hur du kan ansöka om lån utomlands. Första är att ansöka via en svensk bank eller långivare, förutsett att du kan legitimera dig med BankID, har ett svenskt bankkonto och är folkbokförd i Sverige. Det andra sättet är att ansöka om ett lån via en utländsk bank, detta kommer oftast med kravet att du är folkbokförd i landet och har en inkomst där. Det tredje är att gå till en onlinebank där det inte behöver finnas krav på var du är bosatt.
Ett tips om du behöver låna pengar utomlands är att kolla vad som gäller med din bank, annars är det bästa alternativet att använda dig av en jämförelsetjänst som Zmarta, där kan du få flera låneerbjudanden och bättre villkor utifrån din ekonomiska situation.
Valutaväxling är något att komma ihåg. Är du i Frankrike där de använder Euro och vet om att summan du lånar kommer att behöva konverteras till just Euros, då bör du kolla vad valutorna ligger på och om du måste konvertera mer eller mindre när du får ditt lån i svenska kronor.
Vad ska du låna till? Behöver du låna eller kan du ordna det på något annat sätt? Innan du bestämmer dig för att göra en låneansökan så är det viktigt att du funderar en extra gång på om du verkligen behöver låna pengar när du befinner dig utomlands. Kom även ihåg att helt andra villkor gäller om du planerar att köpa bostad utomlands, än om du ansöker om ett privatlån.
Nackdelar med att låna utomlands
Nackdelarna med att ansöka om ett lån utomlands är att du kan få sämre låneerbjudande. Det kanske är lite hastigt att ansöka om ett lån om du ligger på en strand i Grekland? Vad ska du göra mer pengarna och varför behöver du dem är två frågor som du ska ställa dig här. Oavsett om du är utomlands eller hemma i Sverige så kommer lån med risker, en av detta är att se över din ekonomiska situation och kolla om du har råd att betala tillbaka lånet.
Är du osäker hur det fungerar från de legala aspekterna att ta ett lån utomlands, från en utländsk bank eller onlinebank? Viktigaste här är att du tar reda på vad som gäller för just den långivaren som du ansöker hos, vilka villkor har de? Kräver de något mer av dig och hur ligger räntan egentligen till? Är du osäker på hur det fungerar är det alltid bra att prata med en rådgivare som kan svara på alla dina frågor.
Ta lån i Norge som svensk
Bosatt i Norge med skriven i Sverige? Ja, då kan vi tyvärr meddela att det kommer vara så gott som omöjligt för dig att försöka ansöka om lån hos en norsk långivare, anledningen är enkel, precis som Sverige kräver Norge att du är medborgare där, samt att du har ett norskt personnummer. Enklaste sättet för dig att ansöka om ett lån i denna situation är att vända dig till svenska långivare.
Utländska långivare
Det finns ingenting fel med utländska långivare, många av de vi även har i Sverige har kontor på flera andra ställen i världen (ta Santander och Norwegian bank som två exempel). Banker och långivare samarbetar och tittar inte bara på en marknad, så det finns inget som säger att en utländsk bank är sämre eller bättre än en svensk.
Vad som kan göra det krångligare för dig att låna pengar utomlands är kraven som kommer med din låneansökan. Olika länder har olika krav och det gäller att läsa på vad som gäller för det land just du befinner dig i.
Allt vanligare med onlinebanker
I ett ständigt utvecklande samhälle så kan vi konstatera att onlinebankerna är här för att stanna. De erbjuder en enklare service, allt samlat på samma ställe och du slipper krångliga tidsbokningar, röriga dokument och långa kontorsköer. Men även om en bank är till 100 % online, så finns det en registrerad adress någonstans i världen. Din bank behöver med andra ord inte vara registrerat eller ha kontor i Sverige för att du ska kunna ansöka om lån hos dem, vad som är precis lika viktigt är dock att du läser villkoren för just det lån du ansöker om.
Ditt kreditvärde spelar fortfarande roll
Kreditvärde i Sverige kanske inte räknas på samma sätt i ett annat land, men det spelar fortfarande in om du ansöker om ett lån utomlands. Ansöker du om ett lån via Zmarta från Nederländerna så kommer det tas en kreditupplysning i Sverige.
Kreditvärde är någonting majoriteten av alla långivare utgår från idag när de får in låneansökningar och behandlar dem. Om du är bosatt i Nederländerna och ansöker om ett lån där, så kommer det tas en kreditupplysning av dig där, detta då du är skriven och bosatt i landet.
Läs gärna: Vad är kreditvärdighet och hur du lånar pengar med låg kreditvärdighet