Körkortslån - ta körkort med hjälp av ett lån
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 7,95 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 8,25 %. Totalt belopp att betala 261 497 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 179 kr. Uppdaterat 2023-11-01.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-29,4 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Att ta körkort är dyrt, men genom att ta ett körkortslån kan du finansiera körlektioner, utbildningar och andra kostnader som tillkommer. Zmarta hjälper dig att reda ut vilken typ av körkortslån som passar dig bäst!
På ungefär 5 minuter får du information om olika typer av körkortslån, vad ett körkort kostar och hur du kan finansiera ett.
Vad kostar det att ta körkort?
Kostnaden för ett körkort är som minst 5 000 kronor, men varierar från person till person beroende på vilket behov man har. Det som påverkar slutpriset mest är rörliga kostnader som körlektioner och antal, men även vart du tar dem – i minder städer är det ofta billigare än i storstäder. Till rörliga kostnader tillkommer även teoriutbildning och kostnad av hyrbil vid behov, till exempel vid uppkörning eller övningskörning. Snittpriset för ett körkort i Sverige är 15 000 kronor*, inkluderat rörliga kostnader. Att ansöka om körkortstillstånd är kostnadsfritt. Till slutpriset tillkommer även flera fasta kostnader*:
Synundersökning: 200 kronor
Introduktionsutbildning: 700 kronor – 2 personer
Riskettan: 700 kr
Risktvåan: 2 000 kronor
Teoriprov: 325 kronor
Uppkörning: 800 kronor
Tillverkning av körkort: 280 kronor
Många körskolor erbjuder dock gratis synundersökning i samband med att du går deras introduktionsutbilning. Även priset på introduktionsutbildningen går att få billigare om du är redo att göra research och inte tycker att det är viktigt vilken körskola ni går utbildningen på. Tänk på att din handledare måste ha fyllt 24 år** om du ska övningsköra privat med någon du känner.
Övningskör med hyrbil – kostnad
Om din handledare inte har någon bil du kan övningsköra med kan ett alternativ vara att hyra bil. Kostnaden för att hyra bil via körskolan är oftast hög. Ett billigare alternativ är att hyra bil via en bensinmack eller bilpool – det finns flera bilpooler som det går bra att övningsköra med, exempelvis Kinto Share.
Vill du hellre köpa en bil? Läs om de bästa begagnade bilarna 2023!
7 tips för att få ihop pengar till körkortet
Om du vill eller behöver ta körkort men inte riktigt vet hur du ska täcka kostnaderna så finns det flera alternativ att välja på för att få ihop pengarna.
CSN-lån: körkort
Genom CSN kan du ta körkortlån för att täcka kostnaderna. CSN erbjuder körkortlån för personbil och lätt lastbil till personer som uppfyller deras krav, för att öka chanserna för att de ska få ett jobb. Lånet är inget vanligt studielån – som högst kan du låna 15 000 kronor.
För att kunna ta CSN-lån till körkortet behöver du antingen vara:
mellan 19–20 år gammal och ha en gymnasieexamen, eller
mellan 18–47 år och arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen.
Utöka bolån
Ett annat alternativ är att utöka ditt bolån för att täcka kostnaderna av körkortet om du har en bostad som inte är belånad till maxgränsen (85 %). Kanske har bostaden ökat i värde eller att du har amorterat tillräckligt på den?
Ta ett lån
Många långivare erbjuder körkortslån, vilket är ett privatlån eftersom du inte lämnar någon säkerhet för lånet – till skillnad mot bolån. Ansök om privatlån via Zmarta och jämför körkortslån hos flera långivare samtidigt, med bara en låneansökan och kreditupplysning!
Du kan också ta hjälp av vår lånekalkylator för att se hur mycket du kan låna till körkortet utan någon kreditupplysning.
Spara ihop pengarna – sparkalender
Om du inte vill låna pengar till körkortet kan du också spara ihop pengarna! Sätt dig ner och se över dina inkomster och utgifter, vad du behöver för att ta körkort (körlektioner, hyrbil, teoriutbildning), och gör en plan på du ska spara ihop pengarna. Kan vår sparkalender vara till hjälp?
För att få ihop pengarna kan du också:
låna av familj
ta extra jobbpass
kombinera två eller flera av tipsen ovan!
Låna pengar till körkort med betalningsanmärkning
Det är inte alla banker och långivare som är okej med att man har någon betalningsanmärkning som låntagare. Zmarta samarbetar med flera långivare som erbjuder lån trots betalningsanmärkningar.
Källor:
* Körkortonline.se
** Transportstyrelsen