Vilka avdrag kan man göra på skatten?
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 7,95 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 8,25 %. Totalt belopp att betala 261 497 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 179 kr. Uppdaterat 2023-11-01.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-29,4 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Dags att deklarera. Men har du koll på vilka skatteavdrag du kan göra, hur de fungerar och om du måste fylla i dem själv?
Det finns flera olika skatteavdrag som du kan göra när det är dags att deklarera. Vilka avdrag Skatteverket har kan ändras från år till år och det är viktigt att du håller koll på vad som gäller för just de avdrag som du planerar att göra.
Avdrag som privatperson är ofta ganska enkelt, då många avdrag fylls i automatiskt på deklarationen, vilket gör att du endast behöver se till att dubbelkolla så att alla siffror och uppgifter stämmer.
Lista på skatteavdrag som du kan göra vid deklarationen
Vad kan man deklarera, kan man göra avdrag när man deklarerar digitalt och hur enkelt är det? Här nedan har vi listat de vanligaste avdragen som görs i samband med deklarationen. Har vi missat någon eller vill du ha mer information? Låt oss veta!
1. ROT- och RUT-avdrag
RUT- och ROT-avdrag är att du kan göra avdrag upp till en viss procent av arbetskostnader.
Reparation, ombyggnad och tillbyggnad (ROT) har en skattereduktion på upp till 30 %. Här hittar vi bland annat olika tjänster när det kommer till tillbyggnader, underhåll och reparationer av din bostad.
Rengöring, underhåll och tvätt (RUT) har en skattereduktion på upp till 50 %. Det innefattar bland annat snöskottning, trädgårdsarbete, städning och flytthjälp. Både RUT- och ROT-avdrag innefattar själva utförandet av ett arbete, detta betyder att det oftast redan dras av på fakturan av jobbet. Företaget som utför arbetet registrerar sedan detta hos Skatteverket, det registreras sedan på din deklaration och allt du behöver göra är att dubbelkolla så att siffrorna stämmer.
2. Kvittens och avdrag på värdepapper
Om du har sålt aktier och fonder till en vinst så ska du skatta 30 % på själva vinsten. Har du istället sålt dem med en förlust, ska du använda dig av förlustbeloppet som kvittens mot vinsten för att minska skatten som tillkommer. Endast förlustsålda aktier och fonder, eller förluster som överstiger värdet av vinsterna är avdragsgilla, då med upp till 70 % av förlustbeloppet.
3. Mobil-, dator och surfplatta
Skulle det vara så att du använder dig av din privata telefon för jobbsamtal kan du dra av detta när du deklarerar, så länge du kan bevisa att merkostnaderna är för just tjänstesamtal och inte privata samtal. Kan du inte göra ett jobb utan dator eller surfplatta? Då kan du dra av detta om du själv står för kostnaderna på dem. Här ska det också framgå att arbetsgivaren inte tillhandahåller dessa verktyg och att de behövs i ditt dagliga arbete.
Det behöver inte vara den specifika datorn eller surfplattan som du kan göra avdrag på, om du behöver använda dig av några specifika program eller mjukvaror i tjänsten, alternativt internetkostnader, så är dessa också avdragsgilla.
4. Arbetsrum i hemmet/hemmakontor
Om du har ett hemmakontor eller jobbar på annan plats än ett kontor, där du själv får stå för kostnaderna, kan du göra avdrag för detta. Du kan endast göra avdrag på detta om din arbetsgivare inte tillhandahåller en arbetsplats åt dig, samt att du endast använder rummet som just arbetsrum.
5. Cykel till och från jobb
Att cykla till jobbet är ett bra alternativ om du vill spara pengar, få vardagsmotion och ofta underlätta resan till och från jobbet. Du kan dra av 350 kronor per år för cykelkostnader, detta om den totala resekostnaden överstiger 11 000 kronor per år i vanliga fall, exempelvis om du skulle tagit bilen och behövt betala en parkeringsavgift.
6. Övriga resor till och från jobb
Du kan göra skatteavdrag för både resor med bil eller om du skulle åkt kollektivt. Åker du kollektivtrafik till och från jobbet får och kan du dra av för alla kostnader som överstiger 11 000 kronor.
Om du istället åker bil till och från jobbet, avståndet överstiger 5 km, samt att du tjänar minst 2 timmar per dag att åka bil, jämfört med att åka kollektivtrafik, kan du göra avdrag för resekostnaderna.
Avdraget ligger på 18,50 kronor per mil, om du använder din privata bil. Använder du en tjänstebil ligger avdraget på 6,50 kronor per mil för diesel och 9,50 kronor per mil för övriga bränslen (ej inkluderat elbilar).
7. Parkeringsavgifter vid arbetsplats
Du kan göra avdrag för alla parkeringskostnader om du använder din privata bil i tjänsten.
8. Moped till och från jobbet
Precis som med att cykla eller åka kollektivt, kan du göra avdrag om du använder dig av din moped till och från jobbet. Samma kostnad gäller och du gör avdrag för allt som överstiger 11 000 kronor.
9. Resor till arbetet vid funktionshinder
Du kan göra avdrag på resor om du varit med om en olycka och inte kan ta dig till och från jobbet på vanligt sätt. Du kn också göra avdrag om du lider av någon typ av funktionsnedsättning som gör att det inte är möjligt för dig att exempelvis köra bil eller åka kollektivt. När det kommer till resor vid olycka och/eller funktionshinder, behöver inte kostnaderna överstiga 11 000 kr per år.
10. Kostnader att söka jobb
Är du arbetslös samt har arbetslöshetsersättning från A-kassan kan du göra avdrag för följande:
Resor till och från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och jobbintervjuer.
Postande av brev, upprättande av CV och liknande.
11. Dubbel bosättning vid arbete på annan ort
Om du börjar jobba minst 5 mil ifrån din nuvarande bostad och det tvingar dig till att bo dubbelt, så kan du under 2 år (5 år beroende på din partners/sambos arbete) göra avdrag för utgifterna du ackumulerar på bostaden du har på arbetsorten. Du kan även göra schablonavdrag på upp till 72 kronor per dag den första månaden.
12. Skyddskläder och skyddsutrustning
Du får alltid göra avdrag på skyddsutrustning och skyddskläder som du behöver använda dig av i tjänsten.
13. Skatteavdrag på lån
Lån kostar pengar, det vet vi. Men vet du om att du kan göra skatteavdrag på dina låns ränta? Skatteavdraget som du kan göra på dina låns ränta heter ränteavdrag, och betyder att du kan göra ränteavdrag upp till en viss del av dina totala ränteutgifter. Ränteavdragets storlek är olika. 30 % av de totala ränteutgifterna är avdragsgilla, upp till 100 000 kronor. Du har även 21 % för den eventuella del som överstiger 100 000 kronor.
Exempel:
Ett lån på 3 miljoner med 5% ränta = 3 000 000 x 0,05 = 150 000 kr i ränteutgifter. På 100 000 kr får du tillbaka 30 000 kr (100 000 x 0,3). Och på resterande 50 000 får du tillbaka 10 500 kr (50 000 x 0,21). Den slutliga räntekostnaden blir då 150 000 - (30 000 + 10 500) = 150 000 - 40 500 = 109 500 kr.
När det kommer till ränteavdrag så är detta vanligtvis redan ifyllt när du väl sätter dig ner och deklarerar, men du ska alltid dubbelkolla så att allt stämmer.
Läs även hur ränteavdrag fungerar vid bolån.
14. Räntekompensation
Har du ett bundet lån som du löst i förtid kan du få en räntekompensation från banken. Du kan räkna den som en vanlig ränteutgift och på så vis göra ett avdrag på den.
15. Pensionssparande
Om du inte har rätt till pension via ditt arbete kan du göra avdrag på upp till 35 % av anställningsinkomsten, upp till 486 000 kronor. Detta gäller endast om du har investerat i din pension privat.
16. Uthyrning av privatbostad
Du kan göra schablonavdrag på upp till 40 000 kronor i hyresintäkten, skulle du hyra ut din privata bostad. Det innebär att du endast betalar skatt på intäkterna som överstiger 40 000 kronor. Om du har en bostadsrätt kan du även göra avdrag på avgiften som du betalar till bostadsrättsföreningen.
17. Bostadsförsäljning
Sålde du din bostad förra året? Då ska du ha med eventuell vinst- eller förlust på deklarationen. Vinst: om du går med vinst på din försäljning och i samband med eventuella förbättringar, kan du dra av dessa, delen som återstår beskattar med 22 %. Förlust: Säljer du men går med förlust får du en skattereduktion på 50 % upp till 100 000 kronor. Delen som överskrider 100 000 kronor gäller 21 %.
18. Representation i samband med verksamhet
Behöver du av någon anledning advokat kan du göra avdrag för dessa kostnader.
Hur du ska räkna ut avdrag
När du räknar ut och gör ett avdrag i din deklaration betyder det att den skatteinkomst du har sänks, och du betalar mindre i skatt. När du räknar ut avdrag kan du endast få avdrag för arbetsrelaterade kostnader och inte privata levnadskostnader.
Skatteverket har flera tjänster som hjälper dig att räkna ut avdrag, samt hur du gör.
Vad innebär avdragsgill?
Ordet avdragsgill betyder att du drar av en kostnad från den totala summan. När det kommer till skatteavdrag och deklaration betyder det att du drar av en kostnad (eller skattesumma) från årets totala resultat, vi kan ta räntekostnaden för ett lån som exempel. Om du har ett lån kan du göra ett avdrag på 30 % av räntan, upp till 100 000 kronor, om summan överskrider 100 000 kronor drar du av ytterligare 21 %.
Läs även: Skatteåterbäring och vilka datum du ska hålla koll på