Svårt att få lån? Så ska du göra
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-33,95 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Det finns flera anledningar till varför man ansöker och vill ta ett lån. Men vad gör man om man har svårt att få lån? Hur fungerar det och vad kan du göra för att förbättra dina lånechanser?
På cirka 5 minuter kan du läsa om vilka faktorer som kan göra att det blir svårt för dig att ansöka om ett lån, varför du bör undvika sms-lån och vad du kan göra för att förbättra din ekonomiska situation.
Vad du själv kan göra för att förbättra din ekonomi
Om det är så att du inte får lån någonstans så måste du sitta ner och se över din ekonomi. Vilken inkomst och vilka utgifter har du? Hur ser ditt kreditvärde ut och vad kan du själv göra för att förbättra allt detta? När du inte får lån någonstans, så är det viktigt att du slutar ansöka och går till botten med varför och ta reda på vad du kan göra själv.
Se över din ekonomiska situation: hur många lån och krediter har du? Hur ser dina övriga utgifter ut och hur mycket får du in varje månad. Genom att sätta dig ner och göra en hushållsbudget, skriva ner din inkomst och alla dina utgifter, får du direkt svar på hur mycket som kommer in och hur mycket som går ut. Har du fler utgifter än pengar du får in? Då måste du se över och se vad du kan göra för att dra ner på utgifterna.
Samla dina lån om du har flera dyra lån och krediter: om du sitter på stora och många lån och krediter kan det vara bra att istället samla dina lån till ett större. Även om lånet bakas ihop till ett stort, så är chansen att du får bättre villkor och en lägre ränta hög. Detta hjälper dig att betala mindre, spara pengar och förbättra din ekonomi.
Ansök om ett omstartslån: om du har stora skulder och framförallt obetalda skulder hos Kronofogden så kommer du inte kunna ansöka om ett lån via Zmarta. Vad du kan kolla närmare på är dock ett så kallat omstartslån tillsammans med skuldsanering. Det är lite av en sista utväg och kommer kräva en hel del jobb från din sida, men det är ett sätt för dig som har det väldigt svårt ekonomiskt att komma på fötter igen.
Omöjligt att få lån - hur gör jag?
Du har garanterat kommit över hemsidor som erbjuder snabb- och sms-lån. Snabbsäljande reklamfraser i stil med “Får inte lån någonstans? Kom till oss!”, eller “Blir din låneansökan inte godkänd? Ta ett snabblån med oss”. Varför du inte ska gå vidare ta ett snabblån kommer vi att berätta i denna artikel.
Har du omöjligt eller svårt att få lån, så beror detta garanterat på fler än en anledning. Oftast är det dock att din ekonomiska situation tillsammans med din kreditvärdighet som avgör huruvida du kommer att få lånet eller inte. Viktigast är att du ser över din situation och tar reda på vad som just gör att du har svårt att få lån någonstans, när du gjort det så kan du börja jobba på hur du ska förbättra din inkomst.
Läs gärna vår guide varför du inte ska låna pengar snabbt.
7 skäl till varför du har svårt att få lån
Även om det sällan är omöjligt att få lån, så händer det, och det är inte alltid lätt att veta varför det händer heller. Här nedan har vi listat de vanligaste anledningarna till varför banken säger nej när du ansöker om lån:
1. För låg eller ingen inkomst
Om du ska ansöka om lån så tittar alltid långivaren på din inkomst. Det finns ett krav hos oss på Zmarta att du måste ha en årsinkomst på minst 100 000 kr för att bli beviljad att ansöka om ett lån. Har du ingen inkomst så kommer inte långivaren se att du kan återbetala lånet. Om du inte har någon inkomst behöver du först se till att skaffa det. Det kan vara i form av vikariat, kontraktjobb eller en heltidsanställning. Om du har en inkomst, men den är för låg, är ett tips att försöka höja din lön genom att få till en bra löneförhandling.
2. Innestående (obetald) skuld hos Kronofogden
Någonting som många banker och långivare godkänner är att du har betalningsanmärkningar. Det betyder att du har haft en skuld och betalat av den. Många vill inte heller att du ska ha dragit på dig en betalningsanmärkning de senaste 6 månaderna, från att du ansöker om ett lån. Vad du inte får ha är en innestående skuld hos Kronofogden. Ta reda på varför här.
3. Låg kreditvärdighet
Alla känner kanske inte till det, men ditt kreditvärde är en av de vanligaste anledningarna till om du får ett lån eller inte. Ett lågt kreditvärde innefattar allt från låg inkomst, många kreditupplysningar, skulder och betalningsanmärkningar. Om du blir nekad lån för att du har för många upplysningar kan du dock göra mycket själv för att höja det! Det börjar med att du undviker att upplysningar tas, efter 12 månader kommer de försvinna och bara det kan hjälpa dig i rätt riktning. Läs även: Lån med låg kreditvärdighet
4. För många förfrågningar hos UC
Denna går hand i hand med din kreditvärdighet. Många tycker att det är omöjligt att få lån för att för många förfrågningar hos UC har gjorts. Värt att tänka på är att en upplysning tas varje gång du:
Ansöker om ett lån
tar ut ett mobilabonnemang
köper något på avbetalning.
Varje gång en förfrågan görs så sparas den i 12 månader. Så om du får flera förfrågningar under en tid, så kommer dessa påverka din kredit och kan ge dig ett sämre kreditvärde. Du kan ansöka om lån trots många förfrågningar, men då är det istället viktigt att du läser villkoren och ser hur hög räntan blir istället. Vi rekommenderar att istället ansöka om ett nytt lån när dessa 12 månader har gått och dina förfrågningar försvunnit.
5. Betalningsanmärkningar
Vi har nämnt att flera långivare kan godkänna låneansökningar trots betalningsanmärkningar. Det är inte alla som accepterar anmärkningar och det gäller att läsa villkoren noga. Några krav som vanligtvis kommer om du ansöker om ett lån med betalningsanmärkningar är att:
Du inte får ha registrerat några nya betalningsanmärkningar det senaste 6 månaderna.
Du får ha max 10 anmärkningar.
Du får inte ha anmärkningar som avser uteblivna betalningar till andra långivare.
6. För många skulder och lån sen tidigare
Dina tidigare lån och nuvarande skulder påverkar dina chanser att bli beviljad ett lån. I regel, trots att det kanske kan låta konstigt, är det bättre att ha ett större lån än flera små. Det betyder nämligen att du endast har en ränteavgift istället för flera. Om du dras med flera dyra lån och krediter rekommenderar vi att du samlar dina lån innan du ansöker om ett nytt. Det ger dig bättre chanser att bli beviljad.
7. Du uppfyller inte långivarens grundkrav
Alla banker och långivare har grundkrav som du måste uppfylla för att bli beviljad ett lån. Om du ansöker om lån via Zmarta så finns det tre grundkrav som du måste uppfylla, dessa är att
Du måste ha fyllt 18 år
Får inte ha någon innestående skuld hos Kronofogden
Måste ha en årsinkomst på minst 100 000 kronor
Du ska vara folkbokförd och bosatt i Sverige.
Läs även: 36 skäl till varför du får asvlag på din låneansökan
Låna pengar utan avslag – tips på hur du gör
Får du inte lån någonstans? Orolig och fundersam hur du ska göra för att bli beviljad ett lån? Om du har betalningsanmärkningar så finns det fortfarande en chans att du kan låna utan avslag.
Var så detaljerad och ärlig som du bara kan i din låneansökan, detta gör att långivarna får en bättre överblick på din ekonomiska situation.
Försök, om du kan att lösa så mycket och så många av dina eventuella, nuvarande skulder som du bara kan.
Om du har betalningsanmärkningar, så ger det dig en större chans till lån om du löser dessa innan du ansöker om ett lån.
Du minskar risken att få ett avslag på din låneansökan om du ansöker tillsammans med en medsökande.
Se över ditt kreditvärde. Ett dåligt kreditvärde ger dig sämre chans att bli beviljad ett lån, försök att förbättra ditt kreditvärde innan du ansöker genom att låta kreditupplysningarna förfalla och försvinna, något de gör efter 12 månader.
Har du kreditkort eller kontokrediter som du inte använder? Krediter försämrar ditt kreditvärde om du inte använder dem. Så om du har oanvända krediter så borde du avsluta dem.
Se över din ekonomiska situation och kolla om du kan sänka dina nuvarande månadskostnader på något sätt. Avsluta abonnemang som du inte använder och ta bort onödiga kostnader som du inte behöver.
Kan du sälja ägodelar som du inte behöver eller använder?
Genom att jämföra lån tillsammans med en låneförmedlare som Zmarta, ökar du dina chanser att få erbjudanden från flera långivare, med bara en kreditupplysning.
Om du har skulder hos Kronofogden så kommer du inte att bli beviljad ett lån via Zmarta, men du kan se om du kvalificeras för skuldsanering. Detta kan hjälp dig om du sitter i en så pass svår ekonomisk situation, att du inte kan ta dig ur den på egen hand.
Låna pengar utan fast anställning
Om du är i behov av pengar och behöver låna, så behöver du inte ha en fast anställning, det finns flera andra anställningsformer som gör att du kan låna pengar. Vad du måste komma ihåg om du ansöker om lån via Zmarta, är att du måste ha en årsinkomst på minst 100 000 kr.
Läs även: Låna pengar utan fast anställning
Ta hjälp av Zmarta
Om du har hamnat i en ekonomisk situation och känner att du börjar tappa kontrollen över din inkomst, finns det mycket vi kan hjälpa dig med. Majoriteten av gångerna är inte svaret att ta ett till lån, utan att se över ekonomin, dra ner på dagliga kostnader och se vad mer man kan göra för att komma på fötter igen.
Med Zmarta hittar du tips, rådgivning och hjälp när du sedan ska ansöka och låna pengar.