Veckopeng och månadspeng till barn – hur mycket ska man ge?
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99 %. Räntespann 5,2-32,99 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Hur mycket ska barn få i månadspeng och vad ska pengarna räcka till? En svår fråga där svaret är olika i varje familj. Ska det räcka till kläder eller inte? Måste lite gå till sparande? Eller är det endast till nöjen? Oavsett svar så är det viktigaste att ditt barn lär sig hur pengar fungerar, ansvar och vad man ska komma ihåg när man spar till något som man kanske inte har råd med på sin första veckopeng.
Veckopeng och månadspeng är något majoriteten av barn i Sverige växt upp med, många fick hjälpa till att göra hushållssysslor för att tjäna in sin veckopeng, andra fick lära sig hur man sparar och använder pengar för att det ska räcka en hel månad och några fick en direkt veckopeng som skulle räcka till att köpa lördagsgodis. Inget av dessa sätt är fel, och som familj gör man vad som funkar bäst: Vad vi anser är viktigt när det kommer till kritan är att barn lär sig värdet av pengar, vikten av att spendera och hur man sparar.
Lär ditt barn vikten av pengar
Hur lär man ett barn vikten av pengar och dess värde? Låt oss vara ärliga – det är inte så att vi sitter ner med en sexåring och förklarar hur aktier fungerar för att investera pengarna, eller hur man ska tänka när det kommer till sparränta.
Vad som är viktigt är att lära barn att om du får 50 kronor, så kan du inte handla för 70 kronor. Det betyder med andra ord att vi lär våra barn hur pengar fungerar, värdet av dem och om man vill köpa en leksak kanske man behöver spara en del av sin vecko- eller månadspeng.
Lär ditt barn att spara
Har du lite äldre barn är det lättare att sitta ner och förklara varför det är bra att spara pengar från vecko- eller månadspengen. Inte bara spara för att köpa något barnet kanske inte har råd med, utan att faktiskt lägga undan en liten del av vecko- eller månadspengen för att sedan ha det som buffert eller investering senare i livet.
Har du en tolvåring hemma som får 100 kronor i veckan, kanske det är klokt att lägga undan 10–20 kronor av den hundralappen? Ja, det ger mindre pengar för stunden, men ditt barn lär sig med din hjälp hur 80 kronor räcker en vecka, samtidigt som ett sparande ger en bra start senare i livet.
Veckopeng för sysslor – ska barnen jobba för pengarna?
Det är viktigt att vi ser skillnad på hushållssysslor och belöningssystem. Inte för att det är viktigt med belöningssystem, men att lära ditt barn att varje gång någonting görs för denne en form av belöning, lär bara barnet att det är ok att inte göra saker som inte ger någonting. Ett tankesätt vi alla borde undvika.
Förklara vad ett belöningssystem är och att det är någonting som barnet då själv väljer om denne vill göra eller inte. Hushållssysslor är där vi vill undvika belöningar, det är istället ett sätt för ditt barn att lära sig ta ansvar, hjälpa till och lära sig att man inte behöver få någonting för att ge.
Så gott som alla familjer förväntar sig att alla familjemedlemmar (barn inkluderade) hjälper till hemma. Upplägget är annorlunda från familj till familj, men ett visst ansvar finns oavsett. Det finns dock tillfällen där belöningssystem passar, och det kan vara som en del av vecko- eller månadspengen.
Att använda vecko- eller månadspengen kan ha en positiv inverkan på barnets ekonomiska självständighet, och lär barnet att öva på att ta ekonomiska beslut när de väljer att göra en uppgift eller inte, med extra pengar i fickan som belöning om uppgiften görs.
Läs gärna vår guide om hur barn kan lära sig tjäna pengar.
När ska man börja ge veckopeng och månadspeng?
Enligt flera större bankers statistik så varierar det, men om vi tittar på SEB och deras rapport får 6 av 10 barn mellan 9 och 19 år vecko- eller månadspeng. Med detta säger vi inte att yngre barn inte kan få veckopeng, det kan faktiskt vara hälsosamt att börja lära ditt barn om hur pengar ska hanterar (på ett lättsamt och roligt sätt) när de är så pass unga som 5 eller 6 år.
När ni bestämmer er för att ge barnet vecko- eller månadspeng, så är det viktigt att ni som föräldrar känner att barnet är redo och att ni sitter ner och kommer överens hur mycket barnet ska få och vilka regler som kommer tillsammans med veckopengen.
Vad ska månadspengen räcka till?
Många äldre barn (tonåringar) går över från veckopeng till månadspeng. Med en större summa pengar som ska räcka en längre tid, får barn lära sig ta ett större ekonomiskt ansvar, i många fall kommer även ett större ansvar till vad pengarna ska räcka till. Några punkter att tänka på när ditt barn får mer pengar och som månadspeng är
Ska det räcka till att köpa vissa kläder?
Ska vissa telefonkostnader vara inkluderade?
Finns det ett belöningssystem där barnet kan tjäna mer pengar och vilka regler kommer med det systemet?
Ska en del av månadspengen gå till sparande?
Det är viktigt att i förväg bestämma vad månadspengen ska räcka till, men det är också viktigt att vara realistisk. Som förälder har du en bättre insikt i inflationen och hur mycket det kostar att faktiskt leva. Vad är rimligt att månadspengen ska räcka till? En telefon kan vara dyrt, så är det skäligt att barnet ska betala 200 kronor om månadspengen ligger på 450 kronor?
Vad ska veckopengen räcka till?
Veckopeng är väldigt vanligt när det kommer till yngre barn, den är oftast även lägre och kommer inte med lika mycket krav på vad den ska räcka till. Vanligtvis ska den räcka till att köpa en leksak, eller kanske snacks till fredagsmyset.
När det kommer till kritan så är det upp till varje familj att bestämma vad vecko- och månadspengen ska räcka till. Det viktigaste är som sagt att lära barn vikten av pengar och att om pengarna tar slut, ge inte med dig och ge barnet mer pengar – avsaknaden av pengar är en väldigt viktig läxa när det kommer till att lära sig att sköta ekonomin.
Månadspeng till 6 – 9-åring
Det genomsnittliga beloppet per månad för en 6 – 8-åring ligger på 130 kronor, det blir ungefär 30 kronor i veckan. Vad vi måste tänka på är att en 6, 7, 8 eller 9-åring inte har samma förståelse när det kommer till pengar och det ekonomiska ansvaret som kommer tillsammans med det.
Tittar man runt på nätet och frågar andra föräldrar så varierar svaren väldigt när det kommer till hur mycket som ges i veckopeng. Utgå från familjens budget och vad pengarna ska räcka till, sen är det bara att bestämma hur mycket just ditt barn ska få i veckopeng.
Månadspeng till 10 – 11-åring
Hur mycket ska man då ge i veckopeng till ett barn på 10 år? Som 10 – 11 åring har man fortfarande inte lika stor förståelse för pengar som exempelvis en 13-åring. Men fortfarande tillräckligt för att förstå att det kommer med ett ansvar, att man kanske inte kan spendera allt direkt och att det är smart att spara.
Ska man ge en 10 – 11 åring månadspeng eller veckopeng? Känns barnet redo för att få månadspeng? Själv anser vi att det ligger stor vikt i att lära barnet ekonomiskt ansvar och att det finns en bra förståelse hur pengar fungerar innan övergången från veckopeng till månadspeng sker.
Ett barn på 10 – 11 år har vanligtvis en veckopeng på 50 kronor. Detta ska räcka till att köpa leksaker, kanske ett och annat spel och snacks.
Månadspeng till 12 – 13-åring
Det ekonomiska ansvaret för ett barn på 12–13 år är större än hos ett barn på 9. Är det kanske dags att gå över till månadspeng? Och vad ska pengarna räcka till? Spelar barnet dataspel eller tv-spel och veckopengen ska räcka till om denne exempelvis vill köpa nya spel? Börjar intresset för smink eller gå ut och fika med kompisar komma?
Det är dags att sitt ner och prata ansvar med ditt barn. Ska det införas med sysslor där barnet kan tjäna mer pengar? Viktigast är att komma överens vad pengarna ska räcka till, samt att börja utbilda barnet ännu mer när det kommer till ekonomi.
Månadspeng till 14 – 15-åring
14 år är den genomsnittliga åldern för att gå från veckopeng till månadspeng. Här gäller det att sätta regler för vad som gäller, vad pengarna ska räcka till och vara bestämd med att inte ge mer pengar om barnet gjort av med hela månadspengen.
Så hur mycket ska en 14-åring få i månadspeng? En rimlig summa kan vara ungefär 100 kronor i veckan, alltså 400 kronor i månaden. Detta ska vanligtvis räcka till smink, fika med vänner, spel, in-game tillbehör, del av mobilbetalning och snacks.
Månadspeng till 16 – 20-åring
När ditt barn fyller 16 förvandlas barnbidraget till studiebidrag. Fyller ditt barn exempelvis 16 någon gång mellan juli – september kommer sista barnbidraget i september, för att sedan bli till studiebidrag i oktober. Kravet för att ditt barn ska vara berättigad studiebidrag är att det går på gymnasiet.
Från att barnet fyllt 16 år är det vanligt att ge hela eller delar av studiebidraget från CSN, detta beror på vad som bestäms hemma och landar oftast på runt 900 kronor (om man inte får hela). Personer upp till 20 år har enligt lag rätt till studiebidrag, detta gäller om man faktiskt studerar på gymnasiet.
Äldre barn har en bättre förståelse för pengar och det är här det kan vara viktigt att prata om ytterligare sparande samt hur man kan investera pengar på ett smart sätt.
För- och nackdelar med veckopeng
Finns det några för- och nackdelar med att ge vecko- eller månadspeng? Vi ser att fördelarna väger tyngre än nackdelarna. Något som kan vara värt att tänka på precis som SEB skriver i sin rapport, är att det kan leda till ett missnöjda bland barn som får olika mycket och inte har lika mycket att röra sig med jämfört med andra jämnåriga.
Sitter du som förälder i en svår ekonomisk sits och har svårt att ge ditt barn en vecko- eller månadspeng? Innan ditt barn kan köpa saker som denne nödvändigtvis inte behöver, är det viktigt att få ordning på din ekonomi. Genom att se över dina lån och krediter kan du kolla hur mycket du lägger var, kan du minska dina månadskostnader genom att samla dina lån till ett?
Genom att läsa vår artikel om hur mycket ett barn kostar, kan du ta reda på hur du och din familj bäst lägger upp en budget för en fungerande vecko- eller månadspeng.