Uppläggningsavgift på lån - så fungerar det
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-33,95 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
En uppläggningsavgift är en administrativ kostnad som långivare och banker tar för att lägga upp ditt lån eller avbetalningsplan. Avgiften täcker kostnader som att planera avbetalningsplanen och andra administrativa kostnader som kan tillkomma.
Uppläggningsavgiften kommer oftast automatiskt på den första fakturan och hur stor den är beror helt på långivaren, vissa tar inte ut någon avgift alls. Om du är osäker och inte hittar någon information gällande uppläggningsavgifter är det bara att fråga, annars hittar du det i det finstilta under villkoren.
Bra att veta är att uppläggningsavgiften är en del av den effektiva räntan. Denna visar totalkostnaden för exempelvis ett lån under ett år.
Typer av lån som har uppläggningsavgift
Vanliga lån som du kan hitta uppläggningsavgifter på är bolån, privatlån och billån. Det finns även gånger du kan behöva betala en avgift om du köper någonting på delbetalning.
Ett bolån, som klassas som ett stort lån brukar komma med en uppläggningsavgift på minst 500 kronor. Detta är dock helt upp till långivaren.
När betalas en uppläggningsavgift?
Uppläggningsavgiften är en engångskostnad, så högst troligt är att du kommer se den på den första fakturan.
Kan jag ta lån utan uppläggningsavgift?
Som nämnt tidigare är det helt upp till lån- eller kreditgivaren om de tar en uppläggningsavgift eller inte, så i vissa fall kan du låna pengar utan uppläggningsavgift.
Uppläggningsavgift på CSN-lån
CSN har en uppläggningsavgift, denna avgift går under namnet expeditionsavgift och betalas en gång per år. Den kommer tillsammans med fakturan för januari och finns även med på årsbeskedet som skickas ut. Avgiften ligger på 150 kronor per år.
Hur bokför jag uppläggningsavgiften?
Om du ska bokföra en uppläggningsavgift gör du detta som övriga kostnader för lånet. Detta sker under konto [6570] och hamnar under kategorin “bankkostnader”.
Se upp för dyra avgifter
Innan du tar ut krediter, handlar på avbetalning eller ansöker om ett lån bör du läsa en extra gång vilka avgifter lånet kommer med och om det kommer med några extra, gömda villkor.
Vet du om att du kommer få en faktura för varje inbetalning? Se så att du då kan få den som e-faktura, på så vis slipper du aviavgifter. Glöm inte heller eventuella räntor som lån och krediter kommer med.
Läs även: Vad är lån?