Borgensman – hur fungerar det?
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-33,95 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Gå i borgen för någon – vad ska du tänka på och vilka risker ska du vara medveten om? Att ta på sig ett eventuellt ekonomiskt ansvar för någon annan är inget man bestämmer över en kopp kaffe.
En borgensman är någon som gå i god för dig när du ska låna pengar. Det är en extra säkerhet för långivaren, då det kan vara så att du kommer med en högre risk. Om vi ska vara rätt och riktiga så är en borgensman någon som personligen går i garant för en gäldenär, i detta fall en låntagare.
Läs gärna: Medsökande på lån
Att gå i borgen – detta bör du känna till
Borgensman och borgenär är inte samma sak. Borgensman är någon som går i god för dig vid exempelvis ett lån, borgenär är en person eller ett låneinstitut som lånar ut pengar.
Borgensman: någon som går in som extra säkerhet för ett lån.
Borgenär: en person eller låneinstitut som lånar ut pengar.
Gäldenär: personen som ansöker och tar lånet.
Att vara en borgensman kommer med ett väldigt stort ansvar. Det är inte bara att vara stöd till den som ansöker om lånet, men skulle det bli så att låntagaren slutar eller inte kan betala av lånet så faller det på borgensmannen att göra det. Det är därför extremt viktigt att känna till vilka krav och vara säker på att man klarar av den extra kostnaden som kan komma, skulle låntagaren inte göra det. Om du planerar att bli borgensman till någon så finns det några punkter som är bra att känna till:
Det kommer tas en kreditupplysning på dig.
Låneinstitutet kommer ta en närmare till på om du har några äganden och vilka utgifter som du har.
En sammanställning kommer att göras föra att se om du kan accepteras som borgensman eller inte.
Låt oss ta några exempel på hur det kan se ut.
Scenario 1: Johan vill låna 250 000 kronor, men han har betalningsanmärkning från en utebliven återbetalning som idag är helt återbetald. Denna anmärkning är 2 år gammal och han vet om samt har kapitalet att hålla sig till en återbetalningsplan.
Då han har en anmärkning så sjunker hans chanser att bli beviljad ett lån. Johan frågar sin pappa, Ivan, om han är villig att agera borgensman till honom. Ivan har eget företag, inga lån och äger sin villa. Han har leasing på två bilar, varav en är företagsbilen som han kör dagligen.
Utan anmärkningar, men bra inkomst, ägare av ett hus och inga lån, har Ivan de ultimata förutsättningarna för att bli en säker borgensman åt Johan.
Scenario 2: Frida vill låna 300 000 kronor, men hon har nyligen börjat på ett nytt jobb och är därför provanställd. Hon har även ett studielån hos CSN på 210 000 kronor. Även om Frida har ett jobb, så klassas hon som en högre risk då hon inte har en fastanställning och redan har ett lån.
Genom att fråga sin bror Glenn om han kan gå i borgen för honom kan han öka sina chanser. Detta om Glenn kvalificeras till att bli borgensman. När man tittar närmare på Glenns ekonomiska situation får man reda på att hans kreditvärdighet är lägre än önskat, han är även sjukskriven och jobbar för tillfället endast 50 %. Glenn äger ingenting som kan användas som säkerhet och hyr sin lägenhet.
Glenn har men andra ord ingenting som långivaren kan ta som säkerhet, han har inte en 100 procentig lön och ses även som en risk, då han kan bli sjukskriven mer än de nuvarande 50 %. Men en kreditupplysning och en sammanställning så kvalificeras Glenn inte till att bli en borgensman åt Frida.
Vad är en borgenär?
Som redan nämnt är en borgensman och en borgenär inte samma sak. En borgensman är en person som går i god och som ansvarar för att återbetala ett lån, om låntagaren inte klarar av eller kan betala det.
En borgenär är en person eller ett låneinstitut, dessa är de som lånar ut pengar.
Ansvaret som kommer med att vara borgensman är stort, du försäkrar inte bara låntagaren, men även långivaren att du kan betala lånet, skulle låntagaren inte göra det.
Borgenär vid lån - så gör ni
En borgenär, alltså långivaren, är de som ser över och utvärderar personen som ansöker att vara borgensman. De ser över ekonomin och gör en sammanställning av riskerna för denne. Efter att en kreditupplysning tas, tar borgenären ett beslut att godkänna eller neka ansökan om borgensman.
Borgensman – krav och risker
Allt kommer med risker, riskerna att vara borgensåtagande kommer dock med lite allvarligare risker än att exempelvis äta yoghurt som är en dag efter sitt utgångsdatum. Som borgensman kommer ett ekonomiskt ansvar om låntagaren inte klarar av eller kan betala lånet. Har du kapitalet att återbetala lånet om låntagaren inte kan det? En borgenär (långivaren) har rätt att kräva dig som borgensman att betala lånet. Det är en extra säkerhet och med det kontrakt som skrivs, binder du dig och går med på detta. I en perfekt värld så sker såklart inte detta, men det är viktigt att du är medveten om det och förstår riskerna med att gå i borgen för någon du känner.
Hur kan man skriva en borgensförbindelse?
En borgensförbindelse, också kallat borgenavtal, ska upprättas mellan låntagaren, borgensmannen och långivaren. Här är det viktigt att vara detaljerad i informationen, samt tydlig när det kommer till kraven. Detta gäller för alla parter och ju tydligare avtalet är, desto bättre är det för alla. Speciellt då det gäller ett avtal då någon går i borgen som säkerhet för någon annan. Som en mall kan du ta för givet att följande information ska finnas med på en borgensförbindelse för ett privatlån:
den som går i borgen och dennes information
hyresvärdens information
hyresgästens information
vilket belopp som ingår i avtalet
återbetalningsplan och hur dessa ska följas
vad som sker och vad borgenären kan kräva om återbetalningen ej följs
vittnen.