Beställ en gratis kreditupplysning på dig själv
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-33,95 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Din kreditvärdighet är ett mått på din betalningsförmåga och en viktig faktor när du lånar pengar eller handlar på kredit. Kreditvärdigheten påverkas bland annat av inkomst, tidigare lån och betalningsanmärkningar, vilket betyder att den är i ständig förändring.
På mindre än 5 minuter kan du läsa om hur du gör en kreditupplysning på dig själv. Ta reda på viktiga faktorer, vad du ska tänka på och hur ditt kreditvärde är uppbyggt.
Vad är en kreditupplysning och hur fungerar den?
När du ansöker om ett bolån eller annan kredit måste långivaren alltid se till att din ekonomi är tillräckligt stark för att betala tillbaka lånet. Det tar man reda på genom en kreditupplysning som sammanfattar information som rör din privatekonomi från myndigheter, banker och andra källor.
Alla seriösa långivare ska ta en kreditupplysning enligt lagen, så om ett företag erbjuder dig ett lån utan kreditupplysning bryter de alltså mot lagen och då gäller det att se upp. Risken är stor att ett sådant företag inte bryr sig nämnvärt om dina rättigheter som konsument heller.
Beroende på vilket företag som tar kreditupplysningen och vad syftet är kan den innehålla lite olika saker, men en mer omfattande kreditupplysning innehåller:
Namn, adress och personnummer
Inkomst de senaste två åren
Fastighetsinnehav
Civilstatus och eventuellt äktenskapsförord
Betalningsanmärkningar
Skuldsaldo hos Kronofogden
Aktiva lån/krediter
Antal kreditförfrågningar
Den här sortens uppgifter förändras förstås med tiden för alla människor – och när de förändras kommer också din kreditvärdighet att förbättras eller försämras ur en långivares perspektiv. Inkomsterna kan öka, skulder betalas av och betalningsanmärkningar försvinner efter en tid (tre år).
Långivare använder informationen om din kreditvärdighet för att göra en bedömning av riskerna med att låna ut till dig. Långivarens risk med att låna ut pengar är vanligtvis det som styr vilken ränta du kommer betala på ditt lån.
Oavsett var du står för tillfället kan det vara intressant att ta en kreditupplysning på sig själv innan man exempelvis ansöker om ett lån.
Så tar man en kreditupplysning på sig själv
Genom att göra en kreditupplysning på dig själv får du tydlig koll på hur mycket risk din ekonomi för med sig vid nya ekonomiska avtal, du får också chansen att se vad du kan förbättra. Skulle din kreditvärdighet vara låg så är det en indikation på att du ska ta det lugnt med att starta nya avtal och vänta tills din ekonomi är på fötter igen.
Att ta en kreditupplysning på sig själv
En kreditupplysning på sig själv ger dig en bra insikt när det kommer till din ekonomiska risk vid nya avtal, förbättringsmöjligheter och lån. För att kontrollera din kreditvärdighet:
Använd en upplysningstjänst, som Upplysningscentralens "Min upplysning" för en kostnad på 29 kronor styck.
Se uppgifter om fastighetsinnehav, betalningsanmärkningar, inkomst och senaste kreditfrågor.
Utforska regelbundet för att optimera låneansökningar och identifiera bättre tider för att ansöka.
Min UC - Upplysningscentralen
Det kanske enklaste sättet att ta reda på sin kreditvärdighet som privatperson är att beställa en kreditupplysning via Upplysningscentralens tjänst "Min upplysning" på sajten Min UC. Här kan du ta del av dina egna uppgifter utan att det räknas som en kreditupplysning, vilket är viktigt eftersom för många upplysningar sänker din kreditvärdighet. I skrivande stund kostar en upplysning 29 kr/styck.
Upplysningscentralen (UC) är ett av flera företag som säljer kreditupplysningar. UC erbjuder även abonnemangstjänsten Kreditkollen, som följer hur din kreditvärdighet utvecklas, men du kan alltså också köpa upplysningar styckvis.
Tillskillnad mot Upplysningscentralen erbjuder Bisnode och Dun & Bradstreet Sverige helt gratis kreditupplysningar på minupplysning.se – förvirrande nog heter de konkurrerande tjänsterna exakt samma sak.
De uppgifter du får ta del av är som minst samma uppgifter som banker och andra får när det tar en kreditupplysning på dig. Du kan se detaljer om fastighetsinnehav, betalningsanmärkningar, inkomst, senaste kreditfrågor. Du får även information om vilka krediter som du inte utnyttjar och kan avsluta.
Det kan vara smart att göra en kreditupplysning på dig själv ibland – både för att ligga steget före långivare, men också för att avväga om när du ska ansöka om lån och när du ska avvakta till bättre tider.
Kreditupplysning för privatpersoner
Det finns två olika former av kreditupplysningar; mikroupplysning och personupplysning. Dessa två upplysningar tar ut olika typer av information på dig. En personupplysning är mer detaljerad, medans en mikroupplysning endast tar ut ditt namn och adress, om du har några betalningsanmärkningar och eventuella skulder hos Kronofogden.
När en mikroupplysning tas så registreras den inte, detta betyder att den inte påverkar din kreditvärdighet.
Hur länge finns uppgifterna kvar hos UC?
Uppgifterna som finns i registret ska vara aktuella och därför finns särskilda regler för hur länge de får stanna hos UC och liknande företag:
3 år för betalningsanmärkningar
5 år för skuldsanering
1 år för begäran om eller utlämnande av kreditupplysning
2 år för missbrukande av kreditkort, gällande från den dagen man sagt upp kortet.