Så tar du föräldraledigt på bästa sättet – tips på hur du planerar
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 7,95 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 8,25 %. Totalt belopp att betala 261 497 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 179 kr. Uppdaterat 2023-11-01.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 29,4 %. Räntespann 5,2-29,4 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Sjukpenninggrundande inkomst (SGI), lediga tillsammans, bolla med flera barn samtidigt eller lägga upp och planera föräldraledighet som ensamstående? Det är inte bara att planera föräldrapenningen och självklart vill man ha möjligheten att njuta av föräldraledigheten, samtidigt som vardagsekonomin ska gå runt.
Ta knappa 7 minuter och läs våra bästa tips och trix för hur du kan planera din föräldraledighet, vad du ska tänka på och varför det är viktigt att hålla koll på saker som SGI, om du är arbetssökande eller om du har låg eller ingen inkomst.
Planera föräldraledighet
När det kommer till att planera föräldraledighet är det inte alltid svart på vitt. Det finns mycket du behöver tänka på och flera faktorer som spelar roll. Hur du planerar föräldraledigheten bäst är dock väldigt individuellt från familj till familj, detta då du måste tänka på saker som den ekonomiska situationen i hemmet. Jobbar du inte alls? Är du ensamstående? Är ni två som planerar eller vill vara lediga samtidigt?
Läs vår informativa guide om matkostnader per månad och planera din matbudget som föräldraledig för att få ut det mesta av din föräldrapenning.
Vem har rätt till föräldraledighet?
Alla som är vårdnadshavare av ett barn har rätt till föräldraledighet. Men för att ha rätt till föräldrapenning måste du:
vara förälder eller vårdnadshavare till barnet
vara gift/sambo med något av barnets föräldrar
vara hemma med barnet istället för att jobba, söka jobb eller plugga
vara försäkrad i Sverige
Försäkringskassan har detaljerad information när det kommer till hur det fungerar, samt vad som krävs av dig om du vill ansöka om föräldrapenning.
Hur lägger man upp föräldraledighet?
Många vill kunna vara ledig och tillbringa så lång tid som möjligt med sitt barn. Vanligt är att man är ledig mellan 1–2 år innan man går tillbaka till att jobba.
Mammaledighet: som kvinna och mamman till barnet har du enligt lag rätt att vara ledig minst 7 veckor innan beräknad födsel och 7 veckor efter. Tillsammans med dessa veckor har du full rätt att vara ledig för att amma barnet om du valt och kan göra det. Du behöver inte ansöka om föräldrapenning, utan kan vara ledig oavsett.
10 dagar: som pappa/vårdnadshavare till barnet har du rätt att vara föräldraledig i 10 dagar efter förlossningen.
Hel föräldraledighet: du har alltid rätt till att ta ut full föräldraledighet, du kan även välja om du vill ha denna ledighet med eller utan föräldrapenning. Du kan ta ut hel föräldraledighet upp tills att barnet är 18 månader, efter det har du endast rätt till hel föräldraledighet om du tar ut hel föräldrapenning. När det gäller hel föräldraledighet kan du välja att antingen dela upp ledigheten i högst tre delar, eller ta hela perioden under ett sammanhang. När det kommer till att dela upp din hela föräldraledighetsperiod på något annat sätt än de vi nämnt ovan, så är det något som du själv pratar och kommer överens om tillsammans med din chef.
Gå ner i tid: som förälder eller vårdnadshavare har du rätt att gå ner i tid om du jobbar 100 %. Som högst kan du gå ner med 25 % och jobba 75 %. Du kan välja att jobba 75 % tills att barnet fyllt 8 år, eller fram tills att barnet avslutar sitt första förskoleår.
Vård av barn: Under hela tiden som du är föräldraledig och får tillfällig föräldrapenning av Försäkringskassan har du rätt till ledighet för vård av barn om barnet är sjukt (VAB).
Hur länge får man vara föräldraledig?
Din föräldrapenning delas ut i totalt 480 dagar per barn. Av dessa dagar så är 390 dagar baserade på din sjukpenninggrundande inkomst (även kallad SGI), övriga 90 dagarna går utifrån en lägstanivå som ligger på 180 kronor per dag.
Oavsett om du har delad vårdnad, eller är ensamstående, så finns det totalt 480 dagar att ta föräldraledigt och ansöka om föräldrapenning för.
Hur länge är man föräldraledig totalt?
Beroende på hur mycket du planerar att vara ledig, så kan du dela upp din och planera din föräldraledighet till och med den dagen barnet fyller 12 år eller när barnet slutar årskurs 5. Viktigt att komma ihåg är att från att barnet fyllt 4 år, kan du och eventuell andra vårdnadshavare endast spara 96 dagar sammanlagt (tvillingar 132 dagar).
Hur mycket föräldraledighet tar pappor ut?
Hur mycket varje familj tar ut i föräldraledighet beror på omständigheterna. Pappor har rätt att ta ut 10 dagar från beräknad födsel. Om ni är två i hushållet så har ni 195 dagar var i föräldraledighet på sjukpenningnivå, av dessa dagar är 90 dagar låsta på pappan och går inte att föras över.
Denna regel infördes för barn födda efter 2016 i hopp om att göra föräldraledigheten mer jämställt.
Hur för man över föräldradagar?
Du har 195 dagar föräldraledighet som du kan ta ut på sjukpenningnivå, av dessa är 90 dagar låsta på varje förälder. Resterande dagar kan du flytta över till varandra hur ni vill. Det gör ni direkt via Försäkringskassans hemsida och under “förälder” i menyn.
Hur många dagar kan man vara föräldraledig tillsammans?
Om ni är två som planerar att vara föräldralediga tillsammans, kan ni göra detta under barnets första år och genom att ansöka om något som heter dubbeldagar. Ni kan som mest ta ut 30 dagar och det måste vara under samma omfattning det vill säga hel-, trefjärdedels-, halv-, fjärdedels- eller åttondelsdag.
Dubbeldagar räknas som att ni tar en dag var, detta betyder att det dras en dag av er båda. Tar ni 30 dagar har ni med andra ord utnyttjat 60 dagar totalt av er föräldrapenning.
Är föräldraledig semestergrundande?
Din föräldraledighet är semestergrundande upp till en viss nivå, detta betyder att du kan tjäna semesterdagar precis som vanligt i 120 dagar. Men som nämnt är det någonting som du måste tjäna in, inte något som du bara har.
120 (180 om du är ensam vårdnadshavare) dagar av din föräldraledighet är semesterlönegrundande, det motsvarar 4 månader av din föräldraledighet.
Du hittar all information gällande semesterlagen och hur den fungerar här.
Föräldraledig utan ersättning – hur fungerar det?
Det finns flera sätt hur föräldraledighet utan ersättning fungerar. Det kan så enkelt vara så att din ekonomiska situation gör det möjligt för dig att vara föräldraledig medan din partner jobbar, så kallad föräldraledig utan föräldrapenning.
Kan man vara arbetslös och föräldraledig?
Föräldrapenning när du är arbetslös är absolut möjligt. Om du inte har arbetat i minst 240 dagar i följd innan den beräknade förlossningen får du 250 kronor per dag i sjukpenningnivå under de första 180 dagarna som tas ut, det motsvarar ungefär 7 500 kronor i månaden.
Efter att du eller den andra vårdnadshavaren tagit ut 180 dagar i föräldrapenning får du ersättning som baseras på din inkomst, har du inget jobb kan du som lägst få 250 kronor per dag.
Samma gäller om du tjänar mindre är 117 590 kronor per år, då räknas din sjukpenningnivå på 250 kronor per dag.
Föräldraledig och arbetssökande?
Hade du ett arbete innan du blev arbetssökande? Då kan du kvalificeras till en högre föräldrapenning än de lägsta 250 kronorna per dag. Din föräldrapenning grundas då på den inkomst du hade innan du blev arbetslös.
Kravet för att du ska kvalificeras är dock att du anmälde dig hos Arbetsförmedlingen första vardagen som du var arbetslös, och att du fortfarande är anmäld hos dem.
Kan man låna pengar som föräldraledig?
Absolut! Det finns inget som säger att du inte kan, eller får låna pengar som föräldraledig. Då din månadsinkomst beräknas utifrån din föräldrapenning, så kan det dock betyda att du får ett lägre låneerbjudande än vad du först förväntade dig.
Behöver du låna pengar under tiden du är hemma med barn kan ett privatlån vara ett alternativ eftersom det inte kräver att du lämnar något i säkerhet. Du behöver inte heller uppge vad du ska använda pengarna till, det bestämmer du helt själv.
Fundera över din ekonomi innan så att du inte hamnar i en otrygg sits där du inte har råd att betala tillbaka lånet. Det är även viktigt att förstå att det är annorlunda att låna tillsammans med någon, än att låna pengar som ensamstående.
Hur ser kreditvärdigheten ut som föräldraledig?
Inget säger att du behöver ha dålig kreditvärdighet bara för att du är föräldraledig. Om du ansöker om ett lån, oavsett om du är föräldraledig eller inte, så kommer en kreditupplysning att tas på dig. Så samma procedur sker oavsett om du är hemma med ett barn, studerar eller jobbar.
Läs även: Lån med låg kreditvärdighet
Amorteringsfritt föräldraledig
Under pandemin behövde man inte amortera på sitt bolån. Detta då många jobb blev stillastående och personer gick hemma i väntan på att covid skulle lugna ner sig och man kunde gå tillbaka till jobbet.
Som föräldraledig kan man anmäla att man får en lägre inkomst, men det betyder inte att man kommer att få en amorteringsfri föräldraledighet.
Läs gärna: Vad är amorteringsundantag
Bolån föräldraledig
Ekonomin kan få en riktig chock när ens inkomst byts ut mot föräldrapenning. Vill du utöka eller flytta ditt bolån under tiden du är föräldraledig utgår banken ifrån din föräldraersättning vilket innebär en lägre lön. När du ansöker om lån görs en kreditprövning hos UC, där banken ser på din ekonomiska situation (till exempel ifall du har några betalningsanmärkningar och hur stor inkomsten är).
Påverkar mammaledighet lånelöfte?
Om du är föräldraledig och planerar att köpa hus, så kommer banker och långivare ta din nuvarande inkomst i beräkning för om de kommer att ge dig ett lånelöfte eller inte. Så om du vill få ett lånelöfte som mammaledig måste du utgå från din föräldrapenning, inte din vanliga anställningslön.
SGI – varför är det så viktigt?
SGI står för sjukpenninggrundande inkomst och detta är beloppet som Försäkringskassan använder sig av när de räknar ut hur mycket du får i ersättning om du blir sjuk, vabbar eller får föräldrapenning. Varför det är viktigt att du håller koll på din SGI är för att många föräldrar väljer att gå ner i arbetstid under och/eller efter föräldraledigheten, detta betyder en lägre inkomst och med den en lägre SGI.
För att ha rätt till en SGI måste du
tjäna eller förväntas tjäna minst 12 600 kronor per år
ha jobbat eller förväntas jobba minst 6 månader (240 dagar) i följd, alternativt ha perioder av jobb som återkommer varje år.
Ta reda på din SGI tillsammans med Försäkringskassans SGI-Guide. Där kan du på knappa 3 minuter ta reda på hur det funkar, vad som kan påverka den och hur du gör om du inte har rätt till SGI.
Hur du ansöker om föräldrapenning
Innan du kan ansöka om någonting så behöver du skicka in ditt graviditetsintyg till Försäkringskassan. Detta fungerar som din anmälan och måste göras innan du kan ansöka om föräldrapenning. Du får ditt intyg om graviditet via din barnmorska.
När ditt graviditetsintyg är inskickat och färdigt kan du ansöka om föräldrapenning. Det gör du genom att logga in på dina sidor hos Försäkringskassan. Du kan anmäla dig när du vill, men senast samma dag som du önskar få ersättning.
Om du ansöker om föräldrapenning i efterhand ska du komma ihåg att du kan vänta som mest i 90 dagar. Efter 90 dagar har du inte längre rätt till de ersättningsdagarna.
Försäkringskassan rekommenderar att ansöka om en så lång ledighet som möjligt, detta då det är lättare att ändra och ta bort, jämfört med att skicka in och vänta på godkännande för en helt ny ansökan.
Läs även: Levnadskostnader enligt Konsumentverket samt hur mycket ett barn kostar