Ekonomitips för dig som ensamstående förälder
- Kostnadsfri jämförelse
- Flera långivare – 1 kreditupplysning hos UC
Räntan är rörlig och sätts individuellt. För ett annuitetslån på 180 000 kr med 10 års löptid, nominell ränta 10,76 % med 0 kr i startavgift/aviavgift blir den effektiva räntan 11,31 %. Totalt belopp att betala 294 613 kr fördelat på 120 avbetalningar ger en månadskostnad på 2 455 kr. Uppdaterat 2024-12-10.
Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 32,99 %. Räntespann 5,2-32,99 %
Din ansökan skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil
Stigande matpriser, växande inflation, högre levnadskostnader och löner som verkar tagit en paus och står och stampar på ett och samma ställe. Att få vardagen att gå runt på två kan vara ett påfrestande uppdrag, hur är det då för ensamstående som inte kan luta sig mot en partner?
Det är inte ovanligt att man som ensamstående förälder behöver vända på varenda krona för att vardagen ska gå runt. Hur gör man då för att få pengarna att räcka? Här kommer några av våra bästa tips att få vardagen att gå runt och stöd som du kan ansöka om.
Bidrag för ensamstående med barn
Oavsett om du är en ensamstående mamma eller pappa eller annan vårdnadshavare, så har du rätt att ansöka efter bidrag. Det finns specifika bidrag som riktar sig just till ensamstående och finns som ett extra stöd om du sitter i en tuff situation ekonomiskt.
Läs även: Försörjningsplikt och hur du får det
Barnbidrag
Alla barn fram tills att de fyller 16 år har rätt till barnbidrag från staten, barnbidraget går över till studiebidrag vid 16 år ålder och ges ut så länge barnet är inskrivet och går en gymnasieutbildning. Barnbidraget betalas automatiskt ut den 20e varje månad till föräldrar vars barn är folkbokförda i Sverige, till föräldrar som även dem är bokförda och försäkrade i Sverige.
Barnbidraget ligger 2023 på 1 250 kronor, och om inget annan anges så delas del och vardera föräldern får 625 kronor i månaden. Har du däremot ensam vårdnad om ditt barn så behöver du inte skicka in något, utan hela barnbidraget tilldelas dig som har vårdnaden.
1 250 kronor får du i ersättning per barn, så har du två barn får du 2 500 kr. Har du 2 eller fler barn får du även någonting som kallas flerbarnstillägg. Det är ett tilläggsbidrag som automatiskt läggas till på barnbidraget. För 2 barn får du ett flerbarnstillägg på 150 kronor, detta är skattefritt och ökar ju fler barn du har. Försäkringskassans tabell visar hur mycket du kan få i barnbidrag samt flerbarnstillägg. Är du exempelvis ensamstående med 3 barn får du 3 750 kronor i barnbidrag och 730 kronor i flerbarnstillägg, det ger dig totalt 4 480 kronor.
Underhållsbidrag
Oavsett om du har delad eller ensam vårdnad, ska underhållsbidrag endast betalas till hushållet barnet bor hos, underhållsbidraget betalas även av den andre vårdnadshavaren. Pengarna ska gå till att hjälpa till med försörjningen av barnet, detta inkluderar bland annat mat, kläder, fritidsintressen och boende.
Underhållsbidraget är individuellt och räknas ut genom att räkna ut barnets kostnader, dina inkomster och utgifter tillsammans med den andre förälderns inkomster och utgifter. Tillsammans med FSK (Försäkringskassan) kan du räkna ut hur mycket du kan få i underhållsstöd.
Underhållsstöd
Underhållsstöd är inte samma sak som underhållsbidrag. Om du är ensamstående och den andre föräldern inte kan eller har möjlighet att betala underhållsbidrag, kan du istället få underhållsstöd. Det är inte ett bidrag i sig, men det är ett stöd som FSK betalar ut till föräldern som barnet bor och är skriven hos, och som den andre föräldern sedan måste betala tillbaka till FSK. Du som får underhållsstöd kommer inte att behöva betala tillbaka någonting till FSK, utan det finns där som en extra hjälp om du inte erhåller något underhållsbidrag.
Belopp för underhållsstöd
Underhållsstödet som betalas ut utgår från Försäkringskassan och uppgår till
1 673 kr per barn, för alla barn upp till 7 års ålder
1 823 kr per barn, för alla barn mellan 7-15 år
2 223 kr per barn, för alla barn från 15 år, upp till 18 år.
Underhållsstödet betalas ut varje månad till den förälder barnet permanent hos. Beloppet som betalas ut tar Försäkringskassan vanligtvis från Konsumentverkets uppgifter när det kommer till vad ett barn kostar. Ett barn mellan 0-6 år anses ha ett utgiftsbehov om 65 %, ett barn mellan 7-12, 80 %, och ett barn från 13 upp till 18 år anses ha ett kostnadsbehov om 95 %.
Bostadsbidrag
Om du är ensamstående och redan bor så ekonomiskt som du bara kan, så kan du ansöka om bostadsbidrag om dina inkomster inte räcker till att betala ditt och barnet boende. Det är inte bara ensamstående som har rätt till bostadsbidrag, du kan även få det om du äger din bostad eller hyr i andrahand.
Läs mer om hur bostadsbidrag fungerar hos Försäkringskassan. Om du kvalificeras för bostadsbidrag så är det giltigt i 12 månader, efter det måste du skicka in en ny ansökan.
Ekonomiskt stöd som ensamstående
Utöver bidrag som ensamstående mamma, pappa eller vårdnadshavare så finns det stöd i form av ekonomisk rådgivning. En av dessa är att se över din ekonomiska situation och se vad du själv kan göra för att förbättra den, har du flera lån och krediter du kan samla till ett? Har du möjlighet att ändra dina transportkostnader eller finns det möjlighet att säga upp några av dina månadsabonnemang?
Många av de statliga bidragen och ersättningarna påverkas och bestäms utifrån vad prisbasbeloppet landar på. Det är viktigt om du redan har ersättningar att du håller koll på vad det landar på (även om det för det mesta ökar varje år. Prisbasbeloppet sätts alltid under januari månad, varje nytt år.
Ekonomitips till ensamstående
Flera kämpar med att få pengarna att räcka, här kommer några av våra tips som kanske kan hjälpa dig att underlätta vardagsekonomin
Skriv ner och få 100 % koll på dina inkomster och utgifter. Skippa inget och räkna med allt från inköp, abonnemang och räkningar till kaffet du köper när du drar till jobbet.
Kolla vilka bidrag du kan få och har rätt till att ansöka om. Är du osäker kan du alltid prata med en rådgivare, eller ringa Försäkringskassan.
Avsluta onödiga abonnemang och kolla om du kan få bättre och billigare avtal.
Försök att spara om det är någonting som du vill köpa och undvik att handla på kredit då det kommer med extra räntekostnader.
Planera dina inköp och sluta ströhandla.
Sälj saker och kläder som familjen inte använder.
Se över dina transportkostnader och se om du kan minska kostnaderna genom att cykla eller ta bussen istället för att köra och äga en bil.
Bör du låna pengar som ensamstående?
Precis som med alla ekonomiska beslut är det viktigt att du ser över dina kostnader och räknar på om du har råd att låna pengar, innan du lånar pengar som ensamstående. Det finns gånger där det kanske inte finns något annat val, men även när det är svårt, är det viktigt att titta på alla möjligheter innan du bestämmer dig.
Hur mycket får man låna som ensamstående?
Hur mycket du får (eller kan) låna som ensamstående beror helt och hållet på din ekonomiska situation. I dagsläget har det blivit svårare att låna, kraven här hårdare, kreditvärdet striktare och K.A.L.P spelar en större roll än någonsin.
Enligt vissa banker, ska en ensamstående med en månadsinkomst på 28 000 kr efter skatt kunna ta ett bolån på 1,5 miljoner kronor. Vad som är viktigt att komma ihåg är att eventuella, nuvarande skulder spelar en stor roll, om du har så att du kan lägga en kontantinsats och vilken typ av anställning du har. Inte bara det, men det har även en betydelse om du är ensamstående med 1 barn på 15 år och 3 barn på under 7 år.