Byta försäkringsbolag: Det här gäller om du vill byta försäkringsbolag
Jämför bilförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Det kan finnas många anledningar till att byta försäkringsbolag. Till exempel att du inte är nöjd med priset eller villkoren hos ditt nuvarande bolag.Du kanske har gjort en kostnadsfri jämförelse på Zmarta och fått bättre erbjudande hos ett annat bolag. I den här artikeln går vi igenom hur du byter försäkringsbolag och vad du behöver tänka på!
Tänk på det här när du ska byta försäkringsbolag
Det finns några saker att tänka på innan du byter försäkringsbolag. Du kan till exempel inte säga upp din försäkring när som helst, i alla fall inte om det gäller en sakförsäkring. Personförsäkringar har ingen bindningstid och kan sägas upp när som helst. Innan du byter försäkringsbolag rekommenderar vi att jämföra olika försäkringsbolag för att hitta bästa villkor och pris.
Om du ska säga upp en försäkring
För att byta försäkringsbolag måste du kontakta ditt nuvarande bolag och meddela dem att du vill säga upp din försäkring. Du kan säga upp försäkringen när som helst men när försäkringen faktiskt avslutas beror på om det gäller en person- eller sakförsäkring:
Med sakförsäkring menas exempelvis hem-, villa- och bilförsäkringar.
Med personförsäkringar menas exempelvis livförsäkringar, olycksfallsförsäkringar och barnförsäkringar.
Olika bindningstid för person- och sakförsäkringar
Det är skillnad på sak- och personförsäkringar när det kommer till bindningstid. Bindningstiden avgör när din försäkring kan avslutas:
Personförsäkringar har ingen bindningstid.
Sakförsäkringar har normalt en bindningstid på 1 år.
En sakförsäkring kan fortfarande sägas upp när som helst men avslutas inte förrän på huvudförfallodagen, det vill säga på dagen 1 år efter att du köpte försäkringen.
Kom ihåg att säga upp sakförsäkringen innan huvudförfallodagen. Annars förnyas den automatiskt och du binder upp dig ytterligare 1 år. Be gärna om en bekräftelse på att den är avslutad. Tänk på att den nya sakförsäkringen ska börja gälla i samband med att din nuvarande försäkring avslutats och kolla att den aktiverats enligt överenskommelse.
Tänk också på att du kan få göra en ny hälsodeklaration om du ska byta personförsäkring.
Kan jag byta försäkringsbolag innan huvudförfallodagen?
Det är sällan du kan byta försäkringsbolag innan huvudförfallodagen. Det finns däremot några få undantag då försäkringsavtalet kan brytas i förväg och det är om ditt försäkringsbehov skulle försvinna.
Till exempel om du
säljer din bil eller lägenhet
skrotar bilen
flyttar in till någon som redan har en hemförsäkring.
I de här fallen försvinner ditt försäkringsbehov och försäkringen kan då avslutas i förtid.
Tänk på att du behöver säga upp din hemförsäkring själv, medan bilförsäkringen avslutas per automatik vid ägarbytet.
Läs även: Ägarbyte av bil – så här gör du
Kan jag ställa av bilen för att byta försäkringsbolag?
En del tror att de kan komma runt bilförsäkringens bindningstid genom att ställa av och på bilen. Men det är väldigt sällan det fungerar och ingenting som rekommenderas.
Att ställa av bilen är inte samma sak som att avregistrera den, utan försäkringen ligger fortfarande vilande i vägtrafikregistret och går automatiskt igång igen så fort du ställer på bilen – och då med samma försäkringsavtal, försäkringsbolag och trafikförsäkringsbevis.
Om du har en halv- eller helförsäkring när du ställer av bilen så övergår den till en så kallad “avställningsförsäkring”, eller “garageförsäkring” som den också kallas. Den är frivillig och kan sägas upp. Men även om du säger upp den finns det alltså fortfarande en vilande trafikförsäkring med tillhörande trafikförsäkringsbevis kvar.
“Av- och påställningsknepet” kan fungera i sällsynta fall, men de flesta försäkringsbolagen ser igenom det som ett uppenbart sätt att kringgå försäkringens bindningstid.
Du har 14 dagars ångerrätt
När du köper en försäkring på distans (via telefon eller nätet) har du alltid rätt att ångra dig inom 14 dagar. Ångerrätten ger dig möjlighet att häva köpet och du får då pengarna tillbaka som du betalat för försäkringen, med avdrag för den tid försäkringen varit gällande. Det gäller för alla försäkringar med undantag för bilförsäkringar, eftersom du enligt lag måste ha en trafikförsäkring för bilar i trafik.
OBS! För livförsäkringar är det 30 dagars ångerrätt som gäller.
Kontrollera att försäkringsgivaren har tillstånd
Innan du tecknar en ny försäkring så är det bra att kontrollera så att försäkringsgivaren har tillstånd. Försäkringsgivaren är den som är formellt ansvarig för försäkringen, medan försäkringsbolaget är den som administrerar och säljer försäkringar. I de flesta fall är både försäkringsgivaren och försäkringsbolaget samma bolag, men de kan också vara två olika parter.
I Sverige måste alla försäkringsgivare som bedriver verksamhet ha tillstånd av Finansinspektionen. De övervakar försäkringsbolagen och kan dra tillbaka tillståndet om det behövs, till exempel om bolaget missköter sig.
Om du vill kontrollera att ett bolag har tillstånd kan du göra det i Finansinspektionens företagsregister. Saknar bolaget tillstånd bör du inte köpa någon försäkring hos dem. En annan varningssignal är om ett bolag saknar organisationsnummer. Vi på Zmarta har självklart alla nödvändiga tillstånd och är registrerade som försäkringsförmedlare hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn.
Checklista för att byta försäkringsbolag
Verkar det krångligt att byta försäkringsbolag? För att göra det enkelt för dig har vi sammanfattat allt du behöver tänka på i 2 olika checklistor beroende på om du har en person- eller sakförsäkring.
Det är enkelt att byta försäkringsbolag och du har möjlighet att spara tusentals kronor i premie varje år om du har gjort ett medvetet byte.
Om du ska byta personförsäkring behöver du
köpa en ny försäkring och invänta en bekräftelse på att den har börjat gälla
säga upp din nuvarande försäkring efter den nya börjat gälla.
Om du ska byta sakförsäkring behöver du
kolla vilken huvudförfallodag som gäller för din nuvarande försäkring
meddela ditt nya försäkringsbolag vilket datum försäkringen ska börja gälla
säga upp försäkringen hos ditt nuvarande försäkringsbolag.
Enkelt att byta bilförsäkring med Zmarta
Med Zmarta kan du enkelt jämföra och byta bilförsäkring. För att byta försäkringsbolag, säg upp din nuvarande sakförsäkring i tid och köp en ny försäkring hos oss. Vi erbjuder smidig jämförelse av olika försäkringsbolag, så att du kan hitta bästa villkor och priser för just dig. Kom ihåg att bindningstiden för sakförsäkringar, som bilförsäkring, är 1 år.