Hemförsäkringens reseskydd – är du rätt försäkrad på resan?
Jämför hemförsäkringar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
I alla hemförsäkringar ingår det en reseförsäkring som gäller om du blir sjuk, skadad, bestulen eller utsatt för överfall. Försäkringen kan också ersätta dig vid bagage- och flygförseningar. Ibland kan du behöva teckna en separat reseförsäkring med ett utökat skydd. Här får du veta allt du behöver veta om reseförsäkringen inför din resa!
Hemförsäkringens reseskydd
Om du har en hemförsäkring har du även en reseförsäkring inkluderad i försäkringsskyddet. Reseförsäkringen gäller oftast under resans första 45 dagar och omfattar som regel dig som försäkringstagare och alla andra som är skrivna på samma adress och delar hushåll med dig.
Reseförsäkringen täcker vanligtvis
sjukdom, olycksfall eller dödsfall
överfall och rån
person-, bagage- och flygförsening
ersättning för förstörda semesterdagar pga. sjukdom
evakuering vid en katastrof (t.ex. naturkatastrof eller terrorbrott)
hemresa om en nära anhörig blir allvarligt sjuk eller skadad.
I vissa reseförsäkringar kan det även ingå en ersättningsresa om mer än halva resan förstörs på grund av en akut sjukdom eller olycksfall. Ofta krävs det dock att du tecknar ett utökat reseskydd för att få möjlighet till en ersättningsresa.
Läs även: Vägglöss – bett, symtom och sanering av vägglöss
Tänk på det här innan du tecknar reseförsäkring
Jämför alltid innehållet i reseförsäkringen innan du tecknar den, eftersom innehållet och villkoren kan skilja sig åt mellan försäkringsbolagen. Till exempel kan vissa riskfyllda aktiviteter vara undantagna från reseskyddet och villkoren för gravida kan skilja sig åt mellan försäkringsbolagen.
Då behöver du teckna en separat reseförsäkring
I vissa fall kan du behöva teckna en separat reseförsäkring utöver den som ingår i hemförsäkringen. Här går vi igenom om när det kan vara bra att teckna en sådan.
Om du saknar hemförsäkring
Har du ingen hemförsäkring är det viktigt att du köper en separat reseförsäkring så att du är skyddad under tiden du är ute på resa. Skulle du skada dig eller bli sjuk under resan får du annars stå för alla kostnader för sjukvård själv, något som kan bli väldigt dyrt om du är oförsäkrad – i värsta fall kan du bli skuldsatt i många år framöver.
Om du ska på en resa längre än 45 dagar
De flesta reseförsäkringar som ingår i hemförsäkringen gäller under resans första 45 dagar (ibland 60 dagar). Ska du vara borta längre än så bör du teckna en separat reseförsäkring.
Om du ska jobba, studera eller praktisera
En vanlig reseförsäkring gäller endast för turister, så om du ska resa utomlands för att jobba, studera eller praktisera behöver du teckna en separat reseförsäkring som är anpassad för det.
Om du ska utföra riskfyllda aktiviteter
Ska du åka offpist, dyka eller bergsklättra bör du överväga att teckna en separat reseförsäkring. Kontrollera villkoren för reseskyddet i din hemförsäkring och vilka aktiviteter ditt försäkringsbolag anser som riskfyllda.
Läs även: Förlorat eller försenat bagage – får jag ersättning?
Res inte utan reseförsäkring
Det finns många risker med att resa utan reseförsäkring som kan innebära stora kostnader för dig. Om du skulle bli sjuk och bli tvungen att åka ambulansflyg hem till Sverige utan att vara försäkrad får du stå för kostnaderna själv – en nota som kan hamna på uppemot 500 000 kronor. Detta gäller inom EU, men befinner du dig utanför EU riskerar kostnaderna att bli ännu högre.
I USA är kostnaden för ett dygns sjukhusvistelse i genomsnitt ca 100 000 kronor per dygn, och ambulansflyg från Kalifornien kan kosta kring 1 miljon kronor. Åker du från Thailand kan notan hamna på omkring 800 000 kronor. Av den anledningen bör du aldrig resa utan reseförsäkring.
Frågor och svar om reseförsäkringar
Kan jag få ersättning från reseförsäkringen om jag missar flyget på grund av långa köer i säkerhetskontrollen?
Nej, reseskyddet i din hemförsäkring ersätter dig inte om du missar ditt flyg på grund av långa köer till säkerhetskontrollen. Du kan endast få ersättning om ditt flyg är försenat eller om du missar ditt flyg på grund av problem med transporten till flygplatsen.
Gäller min reseförsäkring även om Utrikesdepartementet (UD) avråder från att resa?
Nej, vanligtvis gäller inte reseförsäkringen om Utrikesdepartementet avråder från resor. Du kan bli tvungen att teckna en eller flera tilläggsförsäkringar för att få ett skydd om du beslutar dig för att resa trots Utrikesdepartementets avrådan. Jämför därför innehållet i försäkringarna och vilka villkor som gäller för den resa du har bokat.
Vilka omfattas av reseförsäkringen?
Normalt omfattas du som försäkringstagare och alla andra som är skrivna på samma adress och delar hushåll med dig av försäkringen. Ibland kan försäkringsbolaget kräva att alla som ska omfattas av försäkringen ska stå namngivna i försäkringsbrevet.
Barn under 18 år som du har vårdnaden av brukar också omfattas av försäkringen, även om de inte står skrivna på din adress. Men för säkerhets skull bör du kolla med ditt försäkringsbolag om vad som gäller.
Räcker det med en kompletterande kortförsäkring när jag ska resa utomlands?
Om du har betalat din resa med ditt kreditkort kan det ingå en så kallad “kompletterande kortförsäkring” som innehåller ett visst reseskydd. Den ska ses som ett komplement till en “riktig” reseförsäkring, och täcker därmed inte större kostnader för exempelvis sjukvård, hemtransport eller rättsskydd.
Exakt vad som ingår i den kompletterande kortförsäkringen varierar från kort till kort, så var noga med att kolla upp vad som gäller för dig. Vissa kortförsäkringar innehåller endast avbeställningsskydd och skydd vid förlorat bagage, medan andra omfattar desto mer.