Vaccination av hundar
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Är du nybliven matte eller husse till en fyrbent familjemedlem? Då har du säkert koll på att din vovve behöver vaccineras mot de smittor som finns i Sverige. Men vet du vilken typ av vaccin din hund behöver, när vaccineringen ska utföras och hur ofta? Vi hjälper dig på vägen!
Ta 5 minuter och läs vår heltäckande guide för vaccination av hundar.
Varför ska min hund vaccineras?
Genom att vaccinera din hund kan du känna dig trygg med att din fyrbenta vän har rätt skydd mot de smittsamma sjukdomar som finns i Sverige. Brukar du promenera på hundtäta platser? Har du kanske din hund på hunddagis eller brukar din fyrbenta vän följa med på resor eller utflykter? När du vaccinerar din hund bidrar du till att hålla nere smittor – för allas skull.
Vissa tävlingar eller hunddagis kräver dessutom att din hund ska vara vaccinerad, det är därför viktigt att ha koll på vad som gäller för just dig och din hunds situation. Kom även ihåg att det är viktigt att vaccinera din hund regelbundet för ett fullgott skydd.
Vad ska min hund vaccineras mot?
Kennelhosta
Kennelhosta är en av de vanligaste sjukdomarna vi vaccinerar våra hundar mot i Sverige. Sjukdomen är väldigt smittsam och ofta mycket besvärlig för hunden som smittats, dock sällan livshotande. Vaccinet skyddar inte helt mot sjukdomen, men symptomen brukar bli avsevärt lindrigare vid eventuell smitta. Ofta tas vaccinet mot kennelhosta vid samma tillfälle som grundvaccineringen. För att vidhålla ett fullgott skydd krävs det att vaccinet fylls på en gång per år. Kom även ihåg att vaccineringen är särskilt viktig för dig med hund som ofta vistas på hundtäta platser som hundpensionat, tävlingar eller hunddagis.
Rabies
Vaccin mot rabies är viktigt inför resor utomlands. För att resan ska godkännas måste din hund vara grundvaccinerad minst 21 dagar innan utresetillfället.
Grundvaccinet består oftast av en till två sprutor – hur ofta du behöver fylla på vaccindosen beror på vilken typ av rabiesvaccin din hund har fått. Kom därför ihåg att det är viktigt att du har koll på när påfyllnad ska ske.
Leptospiros
Leptospiros, också känt som fältfeber, orsakas av bakterien Leptospira. Sjukdomen förekommer över hela världen men trivs i varma, fuktiga klimat och är därför förhållandevis ovanlig i Sverige. Eftersom sjukdomen är så pass ovanlig finns idag ingen grund för att hålla hundar som endast vistas i Sverige vaccinerade mot leptospiros. Leptospirosvaccination är inte heller ett krav för återresa till Sverige från ett annat land inom Europa – men kan vara att rekommendera (särskilt om hunden ska vistas i miljöer där smitta kan förekomma.).
Grundvaccinering mot Leptospiros görs vid två tillfällen med tre till fyra veckors mellanrum. Efter grundvaccineringen rekommenderas påfyllnad en gång per år. Kom även ihåg att vaccinet ska ges så nära inpå utlandsresa som möjligt och att skyddets insättande tar tre veckor.
Läs även: Fästingar och vilket fästingmedel du ska välja till din hund
Andra sjukdomar – valpsjuka, leverinflammation & parvovirus
Valpsjuka
Valpsjuka är en allvarlig sjukdom som i värsta fall kan leda till döden. Sjukdomen är idag förhållandevis sällsynt i Sverige tack vare utbredd vaccination. Sjukdomen drabbar vanligtvis hundar mellan 3–6 månader men kan även smitta äldre hundar, då oftast med lindrigare symtom. Sjukdomen börjar ofta med hög feber för att sen övergå till akut generaliserad valpsjuka efter någon vecka. Infektionen drabbar endast ovaccinerade djur och effektiv behandling saknas idag. Du som hundägare bör vaccinera din valp mot valpsjuka vid 12–16 veckors ålder samt fylla på dosen vid ett års ålder.
Leverinflammation, HCC
Leverinflammation, även kallad HCC, är en mycket sällsynt sjukdom med hög dödlighet –speciellt hos små valpar och unga, ovaccinerade hundar. Sjukdomsförloppet kan påminna om förgiftning, där den akuta fasen övergår till symtom som kräkningar, buksmärtor, faryngit (halskatarr) och ökad blödningstendens.
Rekommendationen är att alla valpar bör vaccineras mot HCC. Valpar som föds upp i en miljö med många okända hundar som får träffa valparna, bör vaccineras redan från 7–8 veckors ålder. Vaccinationen behöver fyllas på vid 12–16 veckors ålder för fullgott skydd.
Parvovirus
Parvo är en mycket allvarlig sjukdom, särskilt hos valpar. Sjukdomen orsakar blodiga diarréer och smittar via avföring (fekal-oral smitta). Indirekt smitta är mycket vanlig då viruset överlever länge – ofta månader till år. Rekommendationen är att alla valpar vaccineras mot parvovirus innan de lämnar uppfödaren.
Du vet väl att du kan hitta ett skydd till din fyrbenta familjemedlem hos Zmarta?
Hur ofta ska min hund vaccineras?
Vaccination av valp
När valpen är runt sju veckor gammal, alltså strax innan valpen hämtas, ser många uppfödare till att valpen grundvaccineras mot valpsjuka, parvovirus, smittsam leverinflammation (HCC, hepatit) samt kennelhosta. Det är inte fyra sprutor utan vaccinationen ges i en spruta.
På det köpeavtal du får framgår det om valpen är vaccinerad eller inte. Om den är det ska du få veterinärens vaccinationsintyg tillsammans med köpeavtalet. Alla valpar vaccineras inte innan leverans och det beror bland annat på att det finns många olika vaccinationsprogram. Kontakta din veterinär för rådgivning om vaccination.
Innan du låter din nya valp träffa annan hund är det viktigt att du säkerställer att hunden är vaccinerad. Detta är viktigt eftersom det tar några veckor för immunförsvaret att svara på vaccination.
Grundvaccinering mot parvo, valpsjuka och hepatit ges alltså vid åtta veckors ålder (det sker oftast innan valpen lämnar uppfödaren). Andra vaccinationen ges vid tolv veckors ålder. Revaccination vid 1 års ålder. Därefter vaccination mot parvo, valpsjuka och hepatit vart tredje år.
12 veckors vaccination hund – pris
Kostnaden för vaccinationer beror på din veterinär, men de kommer vanligtvis att variera mellan 400–600 kr. Vaccination ses inte som en oförutsedd händelse och täcks inte av din hundförsäkring.
Vad ingår i 1 års vaccination hund
Det som ingår i påfyllnadsdosen vid 1 års ålder är vidare skydd mot samma sjukdomar som vid grundvaccineringen - alltså parvo, valpsjuka och hepatit.
Vad kostar ett års vaccination hund
Precis som vaccinationen vid 12 veckor så ligger kostnaden för påfyllnadsdosen vid 1 år mellan 400–600 kr. Även denna vaccination ses inte som en oförutsedd händelse och täcks alltså inte av hundförsäkringen.
Vaccinera dräktig tik – vad gäller?
Rekommendationen är att man bör undvika att vaccinera dräktiga tikar. Undantaget är om din tik ska vaccineras mot herpesvirus. Då ges vaccinet dagarna kring parning samt omvaccination omkring 10 dagar innan valpning. Herpesvaccinering är inget som ska göras rutinmässigt utan det ska finnas misstanke till att det finns problem hos uppfödaren som är orsakat av viruset.
Läs även: Kastrering av hund
Läs även: Så hittar du rätt hundförsäkring för dina behov