Fästing på hund – vilket fästingmedel är bäst?
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
Fästingarna finns alltid runtom oss, men hos djurägare sätter de kanske lite större skräck. Hur tar man bort en fästing på hund? Vilket fästingmedel är bäst för hundar och vilka fästingsjukdomar ska man se upp för?
Vi har fästingförebyggande tabletter, spot-on fästingmedel, fästinghalsband och andra naturliga preparat som kan hindra fästingar och fästingburna sjukdomar. Men vilket fästingmedel är bäst för din hund? Och vad ska du tänka på innan du ger din hund någon form av fästingmedicin?
Fästingmedel för hund – vilken du ska välja
Bästa sättet att skydda din hund från fästingar är att ha ett bra fästingmedel som fungerar på just din hund. Det kan variera från hund till hund och det finns specifika fästingmedel för vuxna hundar och valpar, med det sagt kan det vara bra att prata med en veterinär för att få en bild av vilket medel som kan passa din hund bäst.
Innan du väljer fästingmedel till din hund
Olika fästingmedel passar olika hundar, så det är viktigt att du rådfrågar din veterinär för att se vilket medel som passar din hund bäst. Fästingmedel ingår oftast inte i hundförsäkringen, så tänk på att det är en kostnad du själv kommer stå för. Ett fästingmedel är inte bara ett medel som du kan ge din hund hipp som happ, faktorer som
vilken typ av päls din hund har
diverse biverkningar och miljöaspekter
om du har barn i hushållet
om andra husdjur finns i hemmet
olika sjukdomar och känslighet
vilken del av landet du bor och om du reser mycket utomlands med hunden.
Fästingförebyggande tabletter
En av de vanligaste och bästa medicinerna för att förebygga och stoppa fästingar är orala tabletter som exempelvis Bravecto. Tabletter ger direkt till hunden och brukar normalt ge ett skydd på 4 veckor, upp till 3 månader.
Det finns receptfria och receptbelagda tabletter och du kan självklart testa flera olika, skulle det vara så att din hund reagerar på någon tablett. Här lägger vi återigen vikt på att prata med din veterinär för att få bra råd och hjälp.
Spot-on medel mot fästingar
Vad är spot on medel mot fästingar och hur används det? Detta är ett medel som appliceras direkt på hundens nacke, i vissa fall kan man även behöva applicera det vid svansroten. Spot-on medel brukar vanligtvis ha effekt i ca 4 veckor, men detta beror helt på vilket medel du köper, så se till att läsa vad som gäller för det du väljer.
Har du även katt i hemmet? Då är det viktigt att du känner till vissa spot-on medel är giftiga för just katter. Det är upp till dig att se till att katten inte slickar i sig av medlet, samt isolerar katten/katterna från en hund som precis blivit behandlad, detta kan ta några timmar.
Fästinghalsband
Fästinghalsband är precis som det låter, ett halsband som du sätter på hunden och som sedan ger full effekt efter ungefär en vecka, halsbandet har sedan effekt mellan 5 och upp till 8 månader.
Precis som med spot-on medel så kan vissa fästinghalsband vara giftiga för katter. Det är inte heller ett rekommenderat fästingmedel om du har flera djur i hemmet, hundar leker med varandra, så om de har en tendens att bita kanske det är bäst att hitta ett annat alternativ än fästinghalsbandet.
Fästingmedel för valpar
Det finns flera olika fästingmedel som är säkra på att använda på valpar, så länge de har uppnått en viss ålder och även en viss kroppsvikt. Som med alla andra läkemedel och preparat, läs vad som gäller och prata med din veterinär.
Viktigt att veta om fästingar
Att fästingar för med sig farliga sjukdomar vet vi, men hur kan man undvika dessa bäst utöver fästingmedel? Vad kan du mer göra för att förhindra fästingangrepp?
När vaknar fästingar?
I Sverige vaknar fästingarna på olika tider, detta har att göra med när årstiderna ändras i landet och vädret slår om. Beroende på var i landet du bor ser fästingsäsongen ut ungefär såhär:
Norra Sverige: maj-september
Mellansverige: april-oktober
Södra inlandssverige: mars-november
Södra kustsverige: februari-december
Var sätter sig vanligtvis fästingar på hundar?
Det kan vara väldigt svårt att upptäcka fästingar, speciellt om du har en långhårig, mörkfärgad hund med tjockare päls. Vanliga ställen fästingar sätter sig är dock runt ansiktet och halsen, längst benen och på ställen som är kalare och mer lättåtkomliga.
Oavsett om det finns vanligare ställen där du kan hitta fästingar på hunden, så är det viktigt att kolla igenom ordentligt, speciellt om ni varit ute i skogen eller bland högt gräs.
Husmorstips mot fästingar! Klart att du kan testa olika husmorstips för att förhindra att fästingar sätter sig på din hund (eller dig). Men kom ihåg att dessa inte är testade eller bevisade att de fungerar. Kom även ihåg att vara försiktig med vissa ämnen och läs på ordentligt innan du ger eller smörjer in din hund någonting.
Fästingsjukdomar
Även om majoriteten av fästingar inte är smittbärande, bär de på sjukdomar vi inte vill riskera att få. Några av de vanligaste fästingsjukdomarna en hund kan få är
TBE: TBE (Tick-borne encephalitis) är en osynlig virussjukdom där hunden ofta infekteras utan några synliga symtom. Det är inte lika vanligt i Sverige men fortfarande rekommenderat att vaccinera din hund mot det. Skulle din hund insjukna i TBE ska du kolla efter symtom som feber, slöhet, nedsatt aptit, nedsatt medvetandegrad och andra neurologiska symtom, kramper och förlamning. Är din hund sjuk är inkubationstiden mellan 7–10 dagar.
Anaplasma: en bakteriell sjukdom som främst drabbar hundar. Symtom på sjukdomen är trötthet, ömhet, feber och dålig aptit. Denna sjukdom är väldigt vanlig i södra Sverige, Norge och stora delar av Danmark. Inkubationstiden är mellan 7–14 dagar, med väldigt ospecifika symtom, håll koll på om din hund blir slö och trött, får minskad eller ingen aptit och om den får feber. Andra symtom är smärta och ömhet, stelhet, hälta och ovilja att röra sig, tillsammans med mindre vanliga symtom som kräkningar, blödningar och diarré.
Borrelia: precis som TBE ger borrelia oftast inga symtom. Om din hund har fått borrelia kan det även ta upp till 6 månader innan hunden blir sjuk på grund av den långa inkubationstiden. Med tiden kan hunden visa symtom som feber, trötthet och hälsa ses (begränsning av rörelseorgan/halt). Det finns ingen specifik behandling mot de flesta fästingburna sjukdomarna, var noga med att behandla mot fästingar tillsammans med ett fästingmedel som passar din hund, och ta hjälp och få rådgivning av din veterinär.
Ta bort fästing på hund - så gör du det
Din hund har fått en fästing och du måste nu ta bort fästingen, hur gör du? Här finns det ett rätt och fel svar. Vad du inte ska göra är att dra eller skrapa så att delar av fästingen blir kvar, eller så att hunden får ont. Bästa är att se till att ha en fästingbortplockare, på apoteket kan du hitta allt från pincetter, lasson och krokar, olika namn på saker som gör samma sak – tar bort fästingen.
Pincett nyper åt sig runt fästingen, så nära hundens hud som möjligt, sedan behöver du dra bort den försiktigt. En pincett kan krossa fästingen, så var försiktig! Försök även att få med hela fästingen. Skulle huvudet eller delar av det bli kvar, brukar det ofta ramla bort av sig själv efter några dagar, men håll koll så att såret inte blir infekterat.
Lasson nyper automatiskt öglan runt fästingens huvud så att du enkelt kan plocka bort fästingen från din hund. Ett lasso kan dock vara krångligt att använda på mindre fästingar.
Kroken hjälper dig att haka fast och ta bort fästingen, det är även ett bra verktyg när det kommer till just mindre fästingar där inte lassot funkar eller där pincetten får grepp om.
Läs även: Kastrera din hund