Kastrering av hund
- Samma priser som hos bolagen
- Kostnadsfri rådgivning
En av de större frågorna när man skaffar hund är om denne ska kastreras eller inte. Skälet till varför hundar kastreras varierar från familj till familj, men vad ska man tänka på? När är det bättre att inte kastrera och ingår kastrering och eftervård i försäkringen?
Det har blivit allt vanligare att kastrera hundar, inte bara av medicinska skäl men även hormonella för att undvika eventuell påverkan av könshormoner. Oavsett anledning så är det viktigt att fundera på om en kastrering borde göras eller ej.
Hur fungerar kastrering av hund?
Att kastrera en tik och en hane fungerar på lite olika sätt. Genom en kastration försvinner hundens könshormoner och det könsdrivna beteendet så gott som försvinner. Något som många i tätbebyggda områden ser som positivt då framförallt hanhundar kan bli extremt påverkade av löpande tikar. Att kastrera en tik är även ett större ingrepp än att kastrera en hane. Något som kan vara bra att känna till när det kommer till återhämtningen och efterbehandligen.
Kastrera tik
Du kommer att lämna in hunden på morgonen och det du måste göra för att förbereda henne är att
bada hunden dagen innan och torka torrt
fasta hunden så att den inte fått eller ätit någon mat 6–8 timmar innan operationen (vatten kan ges som vanligt)
se till att hunden är ordentligt rastad innan du lämnar henne hos kliniken.
När en tik kastreras så sker det under full narkos. När du lämnar över henne till kliniken så är detta vanligtvis på morgonen, och det kommer ges smärtlindrande före, under och efter operationen. När hunden blivit sövd så kommer pälsen på magens undersida att rakas bort – detta för att få bättre översikt och för att minska risken för infektion. När pälsen är rakad så kommer området att steriltvättas och desinficeras. Precis som vilken annan operation som helst kommer sterila material användas för att minimera risken för infektion.
Vid en ovariehysterektomi kommer det att läggas ett litet snitt i bukväggen på hunden. Livmodern, äggstockarna och äggledarna avlägsnas och sedan stänger man snittet.
Görs en ovariektomi förs istället ett smalt metallrör med en kamera in via små hål i bukväggen. Veterinären följer rören via en bildskärm och avlägsnar äggstockarna, men lämnar livmodern. Hormonproduktionen försvinner med bortplockningen av äggstockarna. Om det inte tillkommer några komplikationer så kommer du troligtvis kunna hämta hem hunden redan samma dag.
Kastrera hane
Det finns två olika sätt att kastrera en hane. Vid en operation lämnar du hunden till kliniken, vanligtvis på morgonen med samma förberedelser som för en hona: du badar, torkar, fastar och rastar hunden innan lämning till kliniken. Hunden ska fasta minst 6–8 timmar innan operationen och det är viktigt att du ser till att den är ordentligt rastad när du lämnar.
Operationen sker under full narkos, där smärtlindring ges före, under och efter operationen. Hundens päls kommer att rakas när denne ligger på operationsområdet, där den även steriltvättas och desinficeras för att minska infektionsrisken. Under operationen knyts blodkärl och sädesledare av, testiklarna avlägsnas med ett snitt via pungen.
En kemisk eller medicinsk kastration är en hormonell kastrering där ett hormonimplantat injiceras under huden på hunden. Denna process fungerar precis som en operation. Skillnaden är att ingenting avlägsnas, vilket betyder att det är tillfälligt och du kommer behöva byta hormonimplantatet efter en viss tid.
Eftervård vid kastrering
Majoriteten av hundar som kastreras får åka hem samma dag de opereras. Vanligtvis får du ett recept på smärtlindrande också, så att hunden inte behöver ha ont de närmsta dagarna.
Viktigt är att hunden inte lämnas ensam samma dag som operationen och dagen efter, utifall någonting händer. Om veterinären inte säger någonting annat så kan hunden äta och dricka precis som vanligt.
Är snittet sytt med synliga stygn tas dessa vanligtvis bort efter 10–12 dagar – om hunden har stygn som sitter på insidan av såret, försvinner dessa av sig själv inom ett par veckor. För att undvika infektion och att hunden slickar på såret eller drar bort stygn ska den ha krage eller tratt tills att det är helt läkt. Om hunden vantrivs i en tratt eller krage så finns det vissa kläder som man kan använda istället, dessa är utformade för att stoppa hunden från att slicka eller bita i stygnen.
Då såret efter kastreringen sitter på ett sådant ställe att det utsätts för ständiga rörelser, bör du undvika överdriven belastning i form av träning och onödiga aktiviteter. Håll hunden kopplad och lugn de första dagarna efter operationen.
Kastrering av hund – biverkningar
Det kan förekomma biverkningar av att kastrera en hund, hona som hane. Hunden kan få en förändrad matomsättning och inte behöva lika mycket energi som tidigare, vilket kan vara bra att veta om du är väldigt aktiv och tränar mycket med din hund. Något som också är bra att veta när det kommer till mat – lägre energinivå betyder att hunden behöver mindre mat, något som du måste korrigera så att den inte blir överviktig.
Andra sidoeffekter som kan komma när du kastrerar en hund är att den kan få pälsförändringar. Detta betyder att hundar som har medellång eller lång päls kan få en omfattande pälsväxt, något som kan ha en inverkan på skötseln av just pälsen. En annan allvarligare sidoeffekt på kastration av hund är urininkontinens (urinläckage). När en hund kastreras bryts könshormonerna, vilka hjälper till att styra just urinrörets slutmuskler.
Det finns sammanband med kastration och olika tumörsjukdomar, ökad förekomst av ortopediska sjukdomar som höft- och armbågsdysplasi, samt korsbandsskador. Dessa sjukdomar har även ett sammanband med ålder att göra, och kastrerade hundar har en ökad livslängd jämfört med okastrerade hundar.
Vad som är viktigt är att du pratar med din veterinär, ställer frågor och går igenom eventuella sidoeffekter och vad du borde hålla koll på när du tar hem din hund efter att den kastrerats.
Kastrera hund – ålder
En hanhund måste vara minst 6 månader innan en kastrering får utföras. Det är inte heller säkert att hunden kommer få kastreras när den blivit 6 månader heller, detta beror helt på om testiklarna vandrat ner eller inte och hunden är könsmogen.
En kastrering av en valp kan ge en underlig sidoeffekt, då hunden har en risk att bli större än förväntat. Anledningen till varför det anses vara en risk är att oönskad bentillväxt kan leda till tillväxtrubbningar. Det kan därför vara smart att vänta tills att hunden blir könsmogen. Både hanhundar och tikar blir könsmogna runt 6–7 månaders ålder och upp till runt 18 månader, anledningen till det stora gapet beror helt på vilken storlek hundrasen har.
Du kan kastrera din hund oavsett hur ung eller gammal den är (så länge den är minst 6 månader), men precis som med människor ökar risken med att söva en hund ju äldre den är, vilken ras det är kan även det ha en inverkan.
Vad kostar det att kastrera en hund?
Det är inte ofta en försäkring täcker kostnader för en kastrering, om det inte finns en ordentlig, medicinsk anledning. Det kan vara att fortplantningsorganen tagit skada vid en tidigare dräktighet, eller underliggande sjukdom som kan behandlas genom en kastrering. Rembacken.se har gjort en sammanställning på hur mycket det kostar att kastrera en hund. Det kan dock variera beroende på vad du bor, så kolla alltid med din klinik vad kostnaderna kan landa på.
Hanhund under 20 kg – 3 900 kr.
Hanhund 20 kg och över - 4 400 kr.
Tik under 20 kg – 6 100 kr.
Tik 20 kg och över - 6 800 kr.
Kastrering av hund – vad säger försäkringen?
Vill du kastrera din hund “bara för att”? Då kommer din försäkring till största sannolikhet säga nej. Behöver du kastrera din hund för att den har en sjukdom? Då kan din försäkring säga ja.
Det är alltid svårt att säga just vad som gäller för just din hundförsäkring. Det är därför du ska kolla detta innan, om det inte ingår kanske det är dags att jämföra hundförsäkringar och hitta ett bättre alternativ?
Läs även om vaccination av hund och fästingmedel för hund och om de ingår i din försäkring.
För- och nackdelar med hundkastrering
Fördelar med att kastrera din hund
livslängden på hunden har en tendens att öka
kastrering kan underlätta träningen när det kommer till problembeteenden
kastrerade hundar slipper bli påverkade av krämpor och sjukdomar som kan komma med åldern
revirbeteendet hos hundar kan minska eller försvinna helt
hundar som påverkas av löptiderna slipper stress och dåligt mående, speciellt i tätbebyggda områden
risken för tjuvparning och oplanerade valpar försvinner.
Nackdelar med att kastrera din hund
hundens päls kan påverkas så att du måste lägga mer tid på pälsvård
hunden ämnesomsättning kan förändras
risk för ortopediska sjukdomar ökar (på grund av den ökade livslängden)
det finns risk att hunden utvecklar inkontinens, speciellt hos hanhundar.
På sikt överväger fördelarna nackdelarna. Men vi vill fortfarande lägga vikt på att prata med din veterinär för att sedan bestämma vad som är bäst för din hund, och inte vad du vill.
Borde man kastrera sin hund eller inte?
Frågan många ställer sig. I en värld där allt fler hundar hamnar på gatan eller lämnas in på hundhem kanske det är bäst att kastrera fler hundar? Att en uppfödare inte vill kastrera är logiskt, men en privatperson som inte planerar att ta en kull och som vill undvika tjuvparing bör absolut överväga att kastrera sin hund.
Vad är bäst för din hund?