Så mycket kan det kosta att bygga ett hus
Drömmer du om ett nyckelfärdigt hur? Ett hus som du själv har byggt? Det är såklart möjligt, men det kostar och beroende på vilken typ av hus du ska bygga kan det ta tid.
Priserna för att bygga nytt hus har ökat i takt med bostadsmarknaden, 2024 kan vi se ett snittpris på runt 20 000 – 35 000 kronor per kvadratmeter, då ingår material, omkostnader och hantverkare i priset.
Vad kostar det att bygga hus?
20 000 och 35 000 kronor är ett ganska stort gap, men det beror helt på vilken typ av hus du planerar att bygga. En villa ligger runt 22 500 kronor, beroende på vilka material du planerar att använda dig av, var i landet du bor, hur mycket hantverkarna tar kan ditt projekt gå ner så mycket som 17 500 kronor per kvadratmeter.
Det kan såklart dra iväg åt andra hållet också, snittpriset ligger på 35 000 kronor, men dina kostnader kan bli bra mycket högre än så om du inte är försiktig eller har koll på budgeten.
Markförvärv – så påverkas priset
Markförvärv är att du betalar ett pris för själva marken, då du måste äga marken du planerar att bygga på. Äger du inte redan mark så tillkommer denna kostnad när du skapar budget för bygget. Kostnader som tillkommer när du köper marken är bland annat administrativa avgifter som pantbrev, bygglovsavgifter och fastighetsbildning.
Om du vill köpa mark för att bygga ett hus, kan vissa kommuner kräva att en geoteknisk markundersökning görs, något som ofta begärs innan du får bygglov. Dessa kostar oftast från 30 000 kronor och uppåt.
Design & arkitektur
Att bygga hus ska vara roligt och spännande, oavsett om du är på en strikt budget eller har alla pengar i världen att röra dig med. Klart att det troligtvis är roligare om man har en massa pengar i budgeten, men det behöver inte betyda att resultatet blir bättre – eller att det är tråkigt att bygga hur på en budget. Tvärtom kan det bli ett äventyr att hitta diverse kap på secondhand, Blocket eller Facebook Marketplace.
Att designa ett hus tillsammans med ett IKEA kök är billigare än att anställa en designer eller arkitekt. Men det kan bli billigare i längden om du anställer någon som lyssnar på vad du letar efter och vill ha, detta då denna garanterat har gjort detta tidigare och kanske har fler kontakter och känner till gömda butiker.
Byggmaterial och byggkostnader
Även om det kan bli billigare när det byggs själv till skillnad från när det anställs en hantverkare, så har priserna på material följt inflationen och det har blivit dyrare oavsett vad du bestämmer dig för att göra. Hur stort ska huset vara? Kommer du bygga garage? Desto större hus och ju mer du bygger, desto dyrare räkning.
El, VVS och värme
Alla hem behöver ett badrum, ett av de dyraste rummen att bygga enligt många. Bygger du ett nytt badrum kan kostnaderna landa på 25 000 – 30 000 kronor per kvadratmeter, med andra ord är det inte orealistiskt att du får betala 125 000 – 150 000 kronor för ett badrum på 5 kvadratmeter.
El och värmekostnaderna kan dra iväg beroende på vilken typ av värme du vill sätta in. Bergvärme är ett lönsamt alternativ om man har budgeten att installera det. Oavsett vilken typ av värme och el som sätts in, så kommer det kosta att få den installerad, något som är värt att räkna på beroende på hur stort hus som byggs. För att få ner kostnaderna ännu mer, kan du titta närmare på att bygga ett miljövänligt hus, även kallatpassivt hus. Det är när du bygger ett energisnålt och klimatsmart hus som sparar pengar i längden och som är bra för både dig och miljön.
Läs gärna: Hur du bygget ett miljövänligt hus
Vad kostar det att bygga hus per kvm?
Så, vad kostar det att bygga ett hus på 150 kvm? Faktorer som spelar roll i slutpriset är
var du planerar att bygga huset
vilka material och om du kommer ha en designer eller arkitekt som hjälper till
om du behöver köpa mark innan du bygger
vilken typ av uppvärmning du planerar att installera
om du vill ha några unika inslag eller önskemål i bygget.
Tittar vi på att bygga hus i Sverige så är genomsnittspriserna relativt höga när vi jämför med många andra länder. Så med handen på hjärtat kommer det att kosta dig en hel del, men du ska inte behöva gå i personlig konkurs för det.
Låt oss ta ett exempel: Snittpriset för att bygga ett hus i Sverige ligger på 22 500 kronor per kvadratmeter, så 22 500 kr x 150 Kvm = 3 375 000 kronor.
Låt oss ta ett annat exempel med ett högre snittpris, men att vi planerar att bygga hus på 100 kvadratmeter: 35 000 kr/kvm x 100 kvm = 3 500 000 kronor.
Tredje och sista exemplet är fortfarande på 100 kvadratmeter, men med det lägre snittpriset på 17 500 kr: 17 500 kr/kvm x 100 kvm =1 750 000 kronor.
Vi kan med andra ord se en stor skillnad på priset beroende på hur din budget ser ut och vad du planerar att bygga. Jämfört med ett redan nyckelfärdigt hus behöver det inte vara allt för stor prisskillnad.
Ett färdigbyggt radhus i Stockholms ligger under början av 2024 ute med ett utropspris på 7 495 000 kronor. I Luleå kan vi hitta samma typ av hus och storlek 117 kvm med ett utropspris på 2 295 000 kronor.
Lönar det sig att bygga ett nytt hus?
För att det ska löna sig ekonomiskt på dagens bostadsmarknad ska du ha bra koll på din budget, se över hur huset byggs, storleken och var. Nyproduktioner går oftare dyrare än bebodda hus, men det behöver inte betyda att det lönar sig att köpa ett äldre, köper du ett renoveringsprojekt så kommer du behöva en budget för just renoveringen.
Läs gärna: Byggnadslån och hur det funkar
Ansök om lagfart
Kom ihåg att du behöver ansöka om lagfart hos Lantmäteriet för att stå som ägare på ditt hus. När du byggt ett nytt hus är lagfartskostnaden 1,5 % av det du har betalat för din tomt. Utöver det betalar du administrativa avgifter till Lantmäteriet.
Exempel:
Din tomt kostade dig 1 000 000 kr.
Din lagfart kostar då 15 000 kr + 825 kr (administrativ avgift).
Gör en tidsplan för projektet
Att bygga ett hus är ingenting som sker på en helg, det kommer kräva mycket av dig tid, du kommer vara tvungen att invänta både lånelöfte och bygglov innan bygget överhuvudtaget kan sätta igång. När detta väl finns är det dags för dig att börja planera, ta in hantverkare, fila på ritningar, gå igenom väderomslag, beställa material och sedan mer material, acceptera att leveranser kan bli försenade och mycket, mycket mer. Lyckas att bygga ett hus genom att:
Planera och var ute i god tid med ansökningar som bygglov.
Ha en nära kommunikation med hantverkare och byggföretag.
Var involverad i hur bygget går, vad som händer och eventuella förändringar och förseningar.
Det kommer ta tid och i många fall så får du räkna med att ditt husbygge kommer ta upp till ett år. Det betyder att du även behöver stå för boendekostnader tills att det nya huset är färdigbyggt och du slå dig ner i soffan för att ta ett djupt andetag och bara njuta.
Läs gärna: Så fungerar taxeringsvärde