
Köpa hus med radon – vad innebär det?
Innan du köper ett hus är det bra att ta reda på hur hög radonhalten är i huset. Radon kan bara upptäckas genom mätning och om det uppmäts för höga halter behöver det åtgärdas. Det är inte farligt att vistas korta stunder i hus med höga radonhalter, däremot är det farligt att bo i det över tid.
Det är lagligt att både köpa och sälja hus med höga halter av radon, men det är upp till säljaren att mäta radonet. Om säljaren inte har gjort det kan du som köpare be om en mätning. Om halterna är för höga kan säljaren sanera innan försäljare eller så kan du som köpare begära ett lägre pris för huset och själv stå för saneringen.
Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att man som fastighetsägare mäter radon var tionde år eller efter omfattande renoveringar och nybyggnationer.
Vad är radon och hur påverkar det hälsan?
Radon är en gas som både är osynlig och luktfri. Du kan bara upptäcka om du har den genom att mäta radonhalten i din bostad. Radon kan komma från tre källor:
Marken runt huset
Vattnet i huset
Byggmaterial
Om man under en längre tid utsätts för radon i bostäder kan det leda till hälsoproblem och i värsta fall lungcancer. Radon är den näst vanligaste anledningen till lungcancer, efter rökning, därför är det viktigt att du har koll på om du har för höga halter av radon i din bostad. Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att ungefär 500 personer drabbas av lungcancer varje år på grund av höga radonhalter.
Radon i svenska bostäder – hur vanligt är det?
Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att ungefär 400 000 hus i Sverige har för höga värden av radon, alltså över referensnivån på 200 Bq/m³. Det finns vissa regioner och områden som är särskilt kända för att ha högre radonhalter än genomsnittet. De områden där det förekommer höga radonhalter är områden med uranrika jordar och berggrunder:
Dalarna
Västmanlands län
Stockholms län
Uppsala län
Gävleborgs län
Radonvärden i hus som är lite äldre riskerar att vara sämre, bland annat på grund av sämre isolering och ventilation. Innan 2004 var gränsvärdena för radon också högre, så hem byggdes inte med samma kunskap som vi har idag.
Mellan 1929 och 1975 användes blåbetong som byggmaterial i hus. Det är ett material som kan utsöndra upp till 1 000 Bq/m³ och användes mycket i uppbyggnaden av miljonprogrammet på 60- och 70-talet.
Radonhalt i villa kan vara högre om villan har en källare. Radon i källare är vanligare än andra delar av huset, det beror helt enkelt på att källaren är nära marken och särskilt om husgrunden inte är helt tät så kan radonhaltig luft lätt ta sig in.
Om ni renoverar eller genomför en nybyggnation rekommenderar Strålsäkerhetsmyndigheten att ni gör en ny radonmätning. Nya fönster kan till exempel ändra radonhalten i huset om luftomsättningen ändras.
Vad är gränsvärdet för radon i hus?
Gränsvärdet för radon i Sverige är 200 Bq/m³ inomhusluft. Tidigare hade radon ett gränsvärde på 400 Bq/m³ men det ändrades 2004 för att anpassa efter internationella rekommendationer. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar radonhalt med gränsvärde 100 Bq/m³ men att länder kan sätta gränser upp till 300 Bq/m³. Sverige valde 200 Bq/m³ för att sänka hälsoriskerna men fortfarande klara av gränsvärdet för radon i praktiken.
Radonmätning vid husköp – så går det till
Det finns några saker som är bra att ha koll på när det kommer till radonmätning när du ska köpa hus:
Det är viktigt att en mätning görs enligt Strålsäkerhetsmyndighetens riktlinjer.
Använd ett företag som är listat hos Swedac för en tillförlitlig mätning.
Om inte säljaren har mätt radonhalten kan köparen kräva det. Det är upp till fastighetsägaren att radonmätning genomförs.
Kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd har ett tillsynsansvar och de kan också kräva att en radonmätning ska göras.
Bästa tiden att mäta radon är mellan 1 oktober och 30 april.
En tillförlitlig mätning tar minst två månader under den bästa perioden för mätning. Ju längre mätperiod desto bättre.
Vad ska jag göra om huset har för hög radonhalt?
Om huset du planerar att köpa har för hög radonhalt (över 200 Bq/m³) behöver det åtgärdas. Det är viktigt att först hitta och åtgärda källan till radonet; det kan komma från marken huset står på, byggmaterial eller hushållsvatten. Du förhandlar med säljaren om hur det ska åtgärdas: antingen av säljaren innan köpet eller så kan säljaren sänka priset på huset för att täcka kostnaden du behöver lägga ut för en sanering. Kostnaden beror på hur stort huset är och vilken eller vilka åtgärder som behövs:
Ventilationsförbättring: Installera mekanisk ventilation för att öka luftflödet. 15 000 – 30 000 kr
Radonsug: Monteras i grunden och suger bort radonhaltig luft.
20 000 – 50 000 krTätning av sprickor: Minskar radonintaget.
5 000 – 10 000 kr
Dessa åtgärder är ofta tillräckliga för att sänka radonhalten till godkänd nivå, under 200 Bq/m³. Kom ihåg att göra en ny mätning efter radonsaneringen för att vara säker på att värdena ser bra ut!
Påverkar radon bostadens värde och försäkring?
Höga radonhalter är en hälsofara och det kan göra att en fastighet blir mindre värd om man inte åtgärdar det. Ska du sälja ett hus och gör en radonmätning som visar på höga radonhalter är det smart att åtgärda det innan försäljning, göra en ny mätning och visa blivande köpare att radonhalten är bra innan försäljning.
Tänk på att banker kan se radonproblem som en risk när de värderar din fastighet. Det kan sen påverka lånevillkor och räntor negativt. Samma sak gäller för försäkringsbolag, höga radonhalter kan höja din premie och ge dig sämre försäkringsvillkor för din hemförsäkring.
Checklista: det här ska du tänka på om du vill köpa ett hus med radon
Be om en radonmätningsrapport.
Se till att radonvärdena ligger under 200 Bq/m³.
Om värdena ligger över 200 Bq/m³:
Fråga om säljaren planerar saneringsåtgärder.
Planera för saneringskostnader om du själv behöver åtgärda radonhalten. (Tänk på att eventuellt förhandla ner priset på huset om du själv ska sanera).
Kontakta en radonkonsult om du är osäker och behöver hjälp med rapporten eller saneringsbehoven.

Amortera eller spara pengar kommande åren? Så kan du tänka

Bör man välja fast eller rörlig ränta 2025?
