Vad är jämkning?
Jämkning betyder att du som huvudsakliga betalare kan få göra ett lägre eller högre skatteavdrag från din inkomst. Detta är någonting flera väljer att göra för att få en bättre balans och överensstämmelse mellan den preliminära och den slutliga skatten.
Juridisk definition av jämkning
Det finns flera typer av jämkning, du kan bland annat ansöka om det om du
endast har en inkomst för en viss del av året och inte hela.
har sidoinkomster som inte räknas som din huvudsakliga inkomst, exempelvis kapitalvinster som det inte görs skatteavdrag på.
Har avdragsgilla utgifter för ränteuppgifter eller pensionsförsäkringspremier.
Har höga resekostnader mellan din bostad och ditt arbete.
Olika sysslor och arbeten faller under olika typer av jämkning. Detta kan du hitta enkelt via Skatteverkets hemsida om du planerar att ansöka om det. Men när det kommer till bolån specifikt är anledningen till jämkning aktuellt då du kan använda dig av det vid ränteavdrag. Ränteavdrag för bolån betyder att du får tillbaka upp till 30 % av räntekostnaderna på dina lån, skulle dina räntekostnader överstiga 100 000 kronor ligger avdraget istället på 21 %.
Baserat på siffror tagna från Skatteverket
Vad är jämkning av skatt?
Skattejämkning är när du och din arbetsgivare kommer överens om att det ska dras mer eller mindre skatt på din lön varje månad. En av anledningarna till varför du kan efterfråga skattejämkning på din lön är om du har en lägre inkomst och höga räntekostnader, det resulterar i att du får mer pengar att röra dig med.
Vad som är viktigt att komma ihåg är att om du jämkar på din skatt, så kommer du totalt sett inte att betala mindre, men för att din ansökan ska godkännas måste du ange hur stora inkomster du tror att du förväntas ha under nästkommande år.
Läs hur du räknar ut din årsinkomst här.
Jämkning av bolån - så fungerar det
Hur fungerar då jämkning av bolån och hur räknar man ut jämkning? Idag har vi det i Sverige väldigt bra och många gånger behöver vi inte göra någonting, utan ränteavdraget på 30 eller 21 % finns automatiskt med på din inkomstdeklaration. Allt du behöver göra är att se över det så att alla uppgifter och siffror stämmer och godkänna. Men om du inte vill låta Skatteverket och din deklaration sköta ränteavdraget, så kan du ansöka om jämkning av bolån så att det sker månadsvis.
Så räknar du ut jämkning av bolån
Jämkning kan enkelt räknas ut utifrån din inkomst. Låt oss ta ett exempel. Du har ett bolån på 5 miljoner kronor och en räntekostnad på 2 %, det blir exakt 100 000 kronor i räntekostnader, per år blir det en kostnad på nästan 8 350 kronor i månaden. Då det ligger på 100 000 kronor får du ett ränteavdrag på 30 % (ett ränteavdrag på 30 000 kronor/år). Med jämkning varje månad sänker du din månadskostnad med 2 500 kronor.
Jämkning av testamente
Du kan även ansöka om jämkning för testamente. Du behöver inte ansöka om jämkning, du säger bara till testamentetagaren att du vill få ut din laglott. Om du vill ta ut jämkning på ett testamente måste detta göras inom loppet av 6 månader från att du blivit delgiven testamentet.
Att påkalla jämkning, i detta fall från ett testamente innebär att bröstarvingar har rätt till hälften av arvslotten. Detta kan också kallas för ett förskott på ett arv.
För dig med särkullbarn
För särkullsbarn fungerar det lite annorlunda. Finns det ett testamente som begränsar särkullsbarnet att få ut sitt arv direkt, kan denne påkalla jämkning av testamentet. När detta sker så kan arvtagaren endast ta ut sin laglott, vilket är hälften av den totala arvslotten.
Jämkning av lön - så går det till
För de som har kraftigt varierande lön varje månad och kanske har flera arbetsgivare så är en ansökan om jämkning mycket vanligt. Om man är orolig för att man ska få restskatt eller om man har mycket avdragsgilla kostnader via sitt arbete, som arbetsresor till exempel, så är det mycket fördelaktigt att ansöka om jämkning. Så i de fall där man är osäker på om man betalat för lite eller för mycket skatt är det mycket bra att göra en ansökan om jämkning då detta justerar inbetalningarna så att de matchar med det man tjänat totalt under året.
Många anser att det är mycket bättre att betala in lite för mycket i skatt och på så sätt få tillbaka den överflödiga delen av skatten i en klumpsumma istället. Det är inte kul att drabbas av restskatt och det är något som man gärna undviker så gott det går, både för den anställde och för arbetsgivaren. Hur stor summa man får tillbaka på skatten eller måste betala kan man se när man får sin inkomstdeklaration av Skatteverket.
Vad händer om man tjänar mer än jämkningen?
Så, med en jämkning av din inkomst betalar du rätt skatt direkt, detta baseras på hur mycket du tror att du kommer att tjäna, kom ihåg att det är du som ansvarar för att rätt skatt ska dras och inte din arbetsgivare, så det gäller att du skriver rätt när du skickar din ansökan till Skatteverket.
Skulle dina förutsättningar förändras under året och du tjänar mindre eller mer än vad du först beräknar, så är det viktigt för dig och din inkomst att du ser över jämkningen, ännu viktigare blir detta om räntorna går upp, då ränteavdraget kan bli högre.
Fundera om jämkning är något för dig
Oavsett hur och varför du bestämmer dig för att ansöka om jämkning, så kan det vara smart att prata med en jurist, speciellt när det kommer till jämkning av testamente. Det kan nämligen finnas klausuler som du måste ta hänsyn till. Är du osäker vad som gäller när det kommer till jämkning av dina inkomster, så kan det vara värt att prata med en finansiell rådgivare.