Lagfart - vad gäller och vad kan det kosta?
Du ansöker om en lagfart för att få ett ägarbevis för din fastighet och registreras som ägare till den i Fastighetsregistret. Det finns olika regler kring lagfarter beroende på hur du har förvärvat fastigheten, vi reder ut vad som gäller.
När du ansöker om lagfart hos Lantmäteriet behöver du bifoga en förvärvshandling. Beroende på hur du har skaffat eller fått fastigheten ska du bifoga:
köpehandling (vid köp)
gåvohandling (vid gåva)
arvskifte, bodelnings- och arvskifteshandling, testamente eller bouppteckning (vid arv)
bodelningshandling (vid bodelning)
bouppteckning (vid dödsbo)
Bifoga originalet av förvärvshandlingen tillsammans med ansökan, om du ansöker digitalt kan du skanna in originaldokumenten.
Vad kan en lagfart kosta? Exempelkostnad för hus
Efter att ha köpt ett hus behöver du betala stämpelskatt när du registrerar din fastighet. Kostnaden är antingen 1,5 % av det du betalat för fastigheten eller 1,5 % av taxeringsvärdet (vad fastigheten värderades till året innan du köpte den).
Det belopp som är högst, antingen fastighetspriset eller taxeringsvärdet, betalar du 1,5 % av.
Du betalar också 825 kronor i expeditionsavgift till Lantmäteriet för att de ska hantera ditt ärende. Tänk på att du betalar en expeditionsavgift per förvärvshandling du skickar in.
Vi tar ett exempel för när du köpt ett nytt hus:
Du har köpt ett hus för 2 000 000, men du har gjort ett kap och huset beräknas vara värt 2 500 000.
Fastighetspriset = 2 000 000 (1,5 % = 30 000)
Taxeringsvärdet = 2 500 000 (1,5 % = 37 500)
Eftersom taxeringsvärdet är högre än vad du köpte huset för betalar du 1,5 % av taxeringsvärdet. Det innebär att du betalar 37 500 kronor för lagfarten plus 825 kronor för expeditionsavgiften.
Lagfarten kommer då kosta dig 38 325 kronor.
Vad kostar lagfart när jag fått en fastighet i gåva?
För en fastighet du har fått i gåva blir kostnaden för lagfarten i normala fall bara expeditionsavgiften. Men om du fått en gåva och övertar lån eller betalar något för gåvan måste du betala stämpelskatt; om det du betalat är över 85 % av taxeringsvärdet.
Vi förenklar med ett räkneexempel:
Du har fått ett hus i gåva och taxeringsvärdet på fastigheten är 1 000 000 kronor.
Du betalar 870 000 = 87 %; du får betala stämpelskatt som vid ett köp.
Taxeringsvärdet är högre än inköpspriset; du betalar 1,5 % av taxeringsvärdet, vilket blir 15 000 plus 825 kronor i expeditionsavgift.
Du betalar 800 000 = 80 %; alltså ingen stämpelskatt, bara 825 kronor i expeditionsavgift.
Vad kostar lagfart vid arv och bodelning?
När du ansöker om en lagfart efter att ha fått ärva en fastighet eller har tagit över en vid en bodelning behöver du bara betala expeditionsavgiften till Lantmäteriet på 825 kronor.
Särskilda regler vid dödsbo
Om ett dödsbo ska sälja eller ge bort en fastighet behöver de först ansöka om dödsbolagfart innan fastigheten kan överlåtas till köparen/mottagaren. Detta gäller alltså inte vid arv, då ansöker du om en personlig lagfart för att själv stå som ägare.
Om ett testamente är upptaget i bouppteckningen av ett dödsbo behöver du när du ansöker om dödsbolagfart bifoga en kopia av testamentet.
Hur ansöker man om lagfart? Checklista
När du blivit ägare till en fastighet behöver du ansöka om lagfart, processen ser ut så här:
Ansök om att få registrera dig som ägare för fastigheten (lagfart). Vid köp är det ofta banken eller mäklaren som skickar in ansökan, övriga fall ansöker du själv på lantmateriet.se med bank-id.
Skanna eller fotografera förvärvshandlingen i original och bifoga med ansökan, alternativt kan du skicka in ansökningsblanketten och övriga handlingar med post.
Om du skickar via post: skicka in originalet av förvärvshandlingen, du får tillbaka den när processen är klar.
På ”Mina sidor” på lantmateriet.se kan du sedan följa ansökningsprocessen.
Du betalar expeditionsavgiften och en eventuell stämpelskatten när ärendet är hanterat, du får då en faktura från Lantmäteriet.
Hur lång tid tar det innan jag får lagfarten?
När man betalat lagfarten beräknar Lantmäteriet att handläggningstiden för en lagfart är 9 dagar. Om du behöver komplettera något kan du räkna med 2-5 arbetsdagars extra handläggningstid. Beräkningen utgår från ett snitt under året, augusti var den månad 2023 som det tog längst tid för att få en lagfart, 13 dagar i snitt.
Det tillkommer två arbetsdagar efter handläggningstiden innan du får besked om lagfarten, digitalt om du är ansluten till digital brevlåda.
Lagfart om ni är gifta - så fungerar det
Om du är del av ett gift par och ni har gemensam ekonomi kanske ni också vill ha en gemensam lagfart om ni förvärvar ett hus. Om en av er ärver eller får en fastighet i gåva kan ni se till att ni båda är ägare av fastigheten. Först behöver ni göra en bodelning. Bodelning kopplas ofta till skilsmässor men det finns även så kallade ”bodelning under bestående äktenskap.”
Anmäl till Skatteverket att ni vill göra en bodelning under äktenskapet, ni betalar en ansökningsavgift på 275 kronor.
När Skatteverket har godkänt bodelning ska ni upprätta ett bodelningsavtal där ni förtydligar ägandet er makar emellan.
I ansökan om lagfart som gifta behöver ni bifoga bodelningsavtalet.
Ni betalar bara expeditionsavgiften på 825 kronor för lagfarten.
Kostnaden för lagfart vid bodelning mellan gifta blir alltså 1 100 kronor.
Har ni som gift par i stället köpt en fastighet och ska se till att ni båda blir ägare så ansöker ni om gemensam lagfart. Det räcker att en ansöker men det måste tydligt framgå att båda ska stå som ägare. Vid köp behöver ni i stället för bodelningsavtalet bifoga köpehandlingen i original; antingen köpebrev eller köpekontrakt. Eftersom det rör sig om ett köp behöver ni betala 1,5 % av det ni betalat för fastigheten, alternativt 1,5 % av taxeringsvärdet.
Läs på om vad som gäller för dig och din fastighet
Oavsett anledning till att man är nybliven ägare till en fastighet behöver man ansöka om lagfart. Du behöver alltid betala en expeditionsavgift men om du behöver betala för något annat beror på om du har betalat för fastigheten eller om du fått den.
Du kan behöva bifoga handlingar för att exempelvis kunna bli delägare till en fastighet eller om det är ett dödsbo som ska sälja eller ge bort en fastighet. Se över vad som gäller för din situation innan du ansöker om lagfart hos Lantmäteriet.