Så funkar det att köpa bostad
Redo för att ta nästa steg och köpa bostad men osäker på hur du går tillväga? Hur fungerar det? Vad ska man tänka på och hur gör man om man inte har en kontantinsats? Ta reda på allt du behöver veta innan du köper en fastighet med vår guide.
Ta 5 minuter och läs vad du ska tänka på innan du köper en bostad, vad du inte får glömma kolla på en visning och hur du går tillväga för att buda.
Hitta rätt när du ska köpa bostad
Oavsett om du är förstagångsköpare av eller planerar att investera i en andra fastighet och utöka ditt bolån, så är en av de viktigaste punkterna vilken typ av hem du köper. Vad är viktigt för dig och hur ska du tänka när du ska köpa bostad? Storleken på bostaden? Ytorna? Måste det finnas en trädgård eller kan du inte leva utan ett garage?
Skriv ihop en lista, men glöm inte att det måste finnas rum för kompromiss, både dubbelgarage och pool kanske inte går in i budgeten? Prioritera vad som är ett måste och vad som är en bonus på köpet.
Se över och gör research på området du vill bo i. Är det nödvändigt för dig att kollektivtrafiken i närområdet fungerar optimalt? Måste det vara nära eller gångavstånd till butiker och uteliv? Är det landet som lockar och öppna landskap med mer än 5 meter till närmsta granne? Alla är vi olika så det är viktigt att du ser över hur och var du vill bo – någonting som din livsstil avgör.
Ligg steget före med lånelöfte
När du har hittat bostaden du vill köpa är det dags för nästa steg – ansöka om bolån och lägga ett bud. Hur gör man det kanske du undrar? Bästa och smidigaste sättet är att ansöka och jämföra bolån via Zmarta, du kan då få erbjudanden om lån från flera olika banker och långivare.
Vad du även kan göra är att ansöka om lånelöfte. Det ger dig en garanti på att du kommer att få ta ett lån hos en specifik bank eller långivare. Lånelöfte är även någonting mäklare ofta kräver att du har innan du får lägga ett bud på en bostad, men detta betyder inte att du måste välja just denna bank för lånet som finansierar din affär.
Egen kontantinsats och kostnaden för ditt nya boende
Du får låna maximalt 85 procent av bostadens värde, vilket innebär att du själv måste kunna lägga 15 procent i kontantinsats. Om du exempelvis vill köpa en bostad som kostar 2 miljoner kronor innebär det att behöver du ha 300 000 kronor till insatsen.
Det kan ta lång tid att spara ihop pengar till en kontantinsats, men det går att låna pengar till insatsen. Tänk dock på att räntan för privatlån oftast är högre och återbetalningstiden kortare än för bolån. Att låna till kontantinsatsen kan vara ett bra alternativ för dig som har utrymme i privatekonomin, men saknar pengar till kontantinsatsen.
Börja med att göra en enkel kalkyl över din ekonomi. Vad har du för inkomst? Hur mycket kan och vill du betala för ditt boende varje månad? Det ska alltid finnas utrymme för förändringar i budgeten och väljer du rörlig ränta är det extra viktigt med marginal eftersom räntan kan höjas.
De löpande utgifterna skiljer sig något beroende på om du bor i bostadsrätt eller villa. En stor skillnad är att den som bor i bostadsrätt betalar en avgift till bostadsrättsföreningen varje månad. Avgiften ska bland annat täcka löpande underhåll på fastigheten såsom renoveringar, trappstädning, snöröjning och gräsklippning. Bor du i villa finns det ingen fast avgift varje månad, då måste du istället själv se till att du har en buffert för oväntade utgifter och renoveringar.
Att tänka på inför visning av bostadsrätt
Ta reda på allt du kan om bostadsrättsföreningens ekonomi. Planerar föreningen exempelvis några kostsamma renoveringar? Sådant kan påverka avgiften. Läs igenom objektsbeskrivning, årsredovisning och andra dokument och se till att vara påläst så att du har koll på vilka delar som är viktiga i en årsredovisning. Årsredovisningen kan avslöja allt om hur föreningen mår och det är faktiskt riktigt spännande detektivarbete bara du vet vad du ska titta efter.
Har föreningen ekonomiska problem kan det innebära att månadsavgiften kommer att höjas. Förutom att det direkt påverkar dig och din ekonomi så är det även negativt den dag du ska sälja. Bostadsrätter med låg avgift är eftertraktade på bostadsmarknaden.
Om du fortfarande har frågor efter att ha läst årsredovisningen, ta kontakt med någon av styrelsemedlemmarna och ställ frågor, det är inget konstigt och du kan såklart även göra det bara för att kolla av läget i största allmänhet.
För den som inte är van kan det vara knepigt att tolka en årsredovisning. Be någon om hjälp om du inte känner dig helt säker, det är ju trots allt en av ditt livs största affärer.
Att tänka på inför en villavisning
Kostnad för lagfart och pantbrev tillkommer alltid vid köp av villa och fritidshus. Det är alltså viktigt att det finns utrymme i din ekonomi för det. Under själva visningen bör du ta god tid på dig och försök att inte hänga upp dig på smådetaljer. Säljarens storblommiga 70-talstapeter kan du lätt byta ut om du vill, men att lägga om taket kräver både tid och pengar.
Läget: Du har garanterat hör det förut, det gamla mäklarmantrat ”Läget är allt.” eller ”Läge, läge, läge.” Och det må låta klyschigt, men är så sant. Läget än en av de få saker du aldrig kan göra något åt, så välj med omsorg. Det är dessutom traditionellt något som alltid ser till att boendet behåller eller till och med ökar sitt värde.
Skicket: Tak, fönster, badrum och kök är exempel på sånt som är kostsamt att byta ut eller rusta upp. Även dränering är en kostsam historia. Ha med detta i tankarna inför en eventuell budgivning.
Uppvärmning: Vad har huset för uppvärmningssystem? En gammal oljepanna är dyr i drift, medan en bergvärmepump kan spara dig många tusenlappar årligen. Fråga även mäklaren vilken energiklass huset tillhör. Energimärkning A innebär låg energiförbrukning, medan E står för hög energiförbrukning. På ett nybyggt hus ställs energikrav som motsvarar energimärkning C, medan det är vanligt att äldre byggnader hamnar i en betydligt lägre klass än så.
Inför budgivningen
Att ge sig in i en budgivning kräver en stor portion list och nerver av stål. Tänk på att aldrig avslöja var din gräns går när du köper bostad, varken till mäklaren eller övriga budgivare. Håll korten intill kroppen och låt aldrig dina konkurrenter tjuvkika. Det finns ingen mall för hur man ska göra för att vinna en budgivning. En strategi är att agera snabbt och tydligt för att visa att du inte ger dig, denna taktik kan dock uppfattas som något aggressiv. En annat sätt kan vara att ha lite is i magen, ge sig in i spelet lite senare och lägga irrationella bud för att förvirra motståndaren.
Generellt kan man säga att det är bra att vänta med att lägga första budet, genom att inte dra igång budgivningen direkt slipper man den värsta hetsen. Å andra sidan kan det ibland gå väldigt for så var beredd. Det är bra om du kan vara flexibel med tillträdesdag. Säljaren bestämmer själv vem den vill sälja till och ibland kan det vara den som har möjlighet att vänta med inflytt, alternativt kan flytta in direkt, som vinner budgivningen trots att denne inte lagt högsta budet.
Sätt ett tak innan du ger dig in i budgivningen
Konsekvent eller irrationellt – bestäm dig för strategi och kör!
Börjar det bli långt mellan buden kan det bero på att din motståndare börjar bli osäker eller närmar sig sin gräns. Samma sak gäller om intervallerna minskar.
Du har precis varit på visning, sen tar det inte många minuter innan telefonen ringer och du har en ivrig mäklare i örat som berättar att det redan kommit in bud på bostaden. Säg att du inte har hunnit fundera igenom det ordentligt och be att få återkomma. Det allra bästa är förstås om du kan gå på en andra visning innan du börjar buda, men ibland går det väldigt fort och då gäller det att du också är snabb i tanken.
Det kan kännas märkligt att buda på något du sett under så kort tid, men det är faktiskt såhär det funkar. Det gäller speciellt i storstäderna där budgivningen ibland drar igång innan den första officiella visningen. Känner du dig säker på att du vill ha bostaden måste du våga släppa sargen och buda.
Du har vunnit budgivningen, vad händer nu?
Vann du budgivningen? Nämen grattis! Eftersom lånelöftet är bankens bedömning av din ekonomi och alltså inte är kopplat till en specifik bostad så vill banken godkänna den innan köpet går igenom. Nu vill banken göra sin egen bedömning av bostaden och hämtar därför in relevant information om bostaden, kollar upp adress, vilken våning, storlek, om det finns balkong mm. Nu görs också en slutlig koll av din ekonomi.
Lånelöften kan gälla upp till sex månader och banken är mån om att din ekonomiska situation inte har försämrats från den dag du fick löftet till dess att du faktiskt väljer att ansöka om lånet. Om banken tycker allt ser bra ut görs ditt lånelöfte om till en låneansökan.
Läs även: Jämför bolån innan du lånar