Bolån utan fast anställning
Många tror att det behövs en fast anställning för att kunna få ta ett bolån. Så är det nödvändigtvis inte – det finns flera banker och långivare som erbjuder bolån till de som inte har en fast anställning men en stabil inkomst.
Ta 3 minuter och läs hur det fungerar om du vill ta ett bolån utan fast anställning, vad du ska tänka på och vad som kan vara avgörande för att du ska få ett lånelöfte eller inte.
Kan jag låna till en bostad utan fast anställning?
Det är fullt möjligt att få ett bolån utan fast anställning. Arbetsmarknaden har utvecklats och det blir vanligare och vanligare med otraditionella typer av anställning med stabil inkomst. Därför erbjuder flera banker och långivare idag även bolån till de utan tillsvidareanställning.
Det bankerna och långivarna då kollar på är om du har en stadig långvarig inkomst, dvs. en projektanställning, timanställning, eget företag, pension eller frilansarbete under en längre period exempelvis. Alltså är det inget krav att du har en fast anställning så länge du kan påvisa att du har en stadig inkomst genom exempelvis anställningsavtal eller lönespecifikationer.
Bolån vid provanställning - så funkar det
Att få bolån utan fast anställning är möjligt då banker och långivare även beaktar otraditionella anställningsformer med stabil inkomst. Det viktiga är att kunna påvisa en stadig långvarig inkomst, exempelvis genom projektanställning, timanställning, eget företag, pension eller frilansarbete. Kom ihåg att anställningsavtal och lönespecifikationer kan användas för att bekräfta inkomsten.
Inkomstkrav och hur du kan uppfylla dem
När det gäller inkomstkrav så betyder det är bankerna och långivarna måste se en fast inkomst där du kan hålla dig till en återbetalningsplan som kommer tillsammans med det eventuella bolånet.
Har du ingen inkomst så finns det stor risk att du inte kan betala tillbaka lånet, och med det hamna i en svår ekonomisk situation. Bolån är inte bara en fast lånesumma, du har även ränta och det kan tillkomma andra avgifter.
Är du villig att börja amortera och betala tillbaka lånet tillsammans med andra utgifter som du har? Eller borde du kolla om du ska spara ett tag till? Detta är frågor som du borde ställa och fundera över innan du bestämmer dig för att ansöka om bolån.
Läs även: Amortera eller spara
Ansök om bolån utan fast anställning via Zmarta
Precis som med privatlån så kan du ansöka om ett bolån utan fast anställning via oss på Zmarta. Vi har idag tre banker och långivare som vi samarbetar med – BlueStep, Svea Ekonomi och Nordax Bank, men fler samarbetspartners kommer löpande. För att ansöka om ett bolån via oss behöver du:
Vara över 18 år.
Ha en stadig långvarig inkomst i svenska kronor.
Ha en kontantinsats på 15%, då belåningsgraden måste ligga under 85% av bostadens värde.
När du ansöker om ett bolån via oss på Zmarta så tar vi endast en kreditupplysning hos UC på dig som vi sen delar med bankerna och långivarna. Det är i sin tur bra för dig för ju färre kreditupplysningar du har på ditt namn, desto bättre är din kreditvärdighet.
Att fylla i en låneansökan hos Zmarta tar bara några minuter och du får svar från långivarna inom bara några dagar. När du ansöker om lån via oss får du dessutom en bra överblick över vilken långivare som kan ge dig lägst ränta och bäst villkor. Med Zmarta kan du dessutom ansöka om bolån även om du har betalningsanmärkningar.
Utöka bolån utan fast anställning
Har värdet på din bostad ökat eller har du kanske redan betalat av en del av ditt bolån? Med Zmarta kan du även utöka ditt bolån utan fast anställning. Även här gäller det att du kan påvisa att du har en långvarig stabil inkomst genom en projekt-, timanställning, pension eller liknande. Eftersom att din bostad lämnas som säkerhet för lånet får belåningsgraden inte överstiga 85% av bostadens värde.
Att utöka sitt bolån innebär att hela lånet behöver flyttas till den nya långivaren eller banken. Då kan du exempelvis finansiera renoveringen som du länge drömt om eller välja att samla ihop dyra smålån och krediter för att få ner månadskostnaden. Det kan vara ett bra alternativ om du inte fått ett privatlån för att samla lån.
Läs också: Privatlån utan fast anställning
Medsökande ökar möjligheterna för ett bra bolån
Att ha en medsökande på sin låneansökan är alltid en fördel, oavsett om det gäller ett bolån, annat typ av lån eller om du har en fast anställning eller inte. När ni är två som står på ansökan har ni båda lika stort ansvar att betala lånet. Det innebär också att er sammanlagda ekonomiska situation och återbetalningsförmåga ligger som grund till lånet och är vad banker och långivare kollar på.
Att ha en medsökande ger också bättre förutsättningar för att ni ska få ett bolån med låg ränta och bra villkor. En medsökande kan vara någon i din närhet, exempelvis din partner. Var noga att prata igenom detta innan ni tar ett bolån så att ni båda är insatta vad det innebär för er.
Läs också: Därför ökar en medsökande dina chanser att få lån och Vad är topplån?